pauliska1212 27.10.09, 17:49 na polski mam opisać obraz Tadeusza Makowskiego "Odlot jaskółek" 6 klasa. Nie jestem dobra z polskiego, więc proszę was o pomoc. bd bardzo wdzięcznaa jak ktoś nasunie mi jakieś pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pauliska1212 Re: odlot jaskółek . xdd 27.10.09, 17:55 tak wygląda ten obraz: pleas o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
cytrusia. Re: odlot jaskółek . xdd 27.10.09, 19:01 3 akapity- wstęp, rozwinięcie, zakończenie. Napisz, co jest na pierwszym planie, Jakie odczucia towarzyszą oglądaniu obrazu, Jakie kolory dominują na obrazie (dobrze by było, gdybyś użyła jakiejś metafory typu: `Tło niczym zwój egipskiego papirusu wspaniale współgra z jakąśtam gamą barw blablabla...` xd), Co jest na drugim planie... Na początku napisz kto go namalował, przedstaw ten obraz i pod żadnym pozorem nie pisz od razu, że ci się podoba, bądź nie, bo nie bedziesz miała czego napisac w rozwinięciu. Rozwinięcie- czyli to, co napisałam kursywą (pochyłym pismem xd) A na zakończenie (podkreślone) napisz czy ci się podoba, czy też nie, czy chciałabyś tak umeic malowac... ; d teraz to tylko ubierz w słowa i gotowe xd Ps. Na ile zdań macie to zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś