Dodaj do ulubionych

Stały aparat.. ;/

28.10.09, 19:09
Nosiłam 3 lata aparat taki zdejmowany..Ale teraz będę nosić stały (w listopadzie wyciski).
Powei mi ktoś jak to będzie.? Co mi będą najpierw zakładać itp.
Moja ortodontka mówi, że coś żeby szczenke powiększyć (czy jakoś tak) na podniebienie..

ile kosztowały wasze.?
bo mój ma kosztować około 1500.

z dołu dziękii za każdą odpowiedźź. kiss
Obserwuj wątek
    • strawberowa Re: Stały aparat.. ;/ 28.10.09, 19:28
      ja noszę stały aparat od kwietnia i mój kosztował 1500 na początku gdy mi do podkręcali
      to bolał ale przeszło
    • jane_ Re: Stały aparat.. ;/ 28.10.09, 19:53
      to coś na podniebienie właśnie wczoraj spowodowało spuchnięcie dziąsła i straszny ból. i sobie tak z tym się męcze obecnie.
      ogólnie jest nieźle, da się żyć, ale czekam, aż tą płytkę z podniebienia mi zdejmą, a już ponoć za niedługo, nosze od miesiące, chce mieć najpóźniej na boże narodzenie to sciagane, poza tym mam cztery zamki na górze i przez to przepuszczony drucik, naturalnie. ;d przez trochę nie mogłam gryźć przednimi zębami, ale teraz normalnie jem wszystko. najpierw miałam zakładany ten na podniebienie, potem pani kleiła zamki, potem przewlekała drut, i zakładała gumki, fioletowe. ;d
      jak zdejmą ten rozszerzacz, to będę miała i na górę, i na dół, już normalnie. ;d
      2500 za jeden łuk, to cena całkowitego leczenia łącznie z aparatem.
      • selcia17 Re: Stały aparat.. ;/ 28.10.09, 20:02
        Efekt jest po nim swietny wiem co mówię...miałam przez prawie rok a teraz ząbki
        proste...; P
      • majka04 Re: Stały aparat.. ;/ 28.10.09, 20:02
        ja nie mam aparatu stałego ale moja koleżanka ma i mówi że nic nie bolało jak
        zakładała jej ortodontka , tylko musiała po każdym posiłku myć zęby wink)
    • reden Re: Stały aparat.. ;/ 28.10.09, 20:01
      Z tego co czytałam to to coś co Ci mają założyc jest okropne. Podobnież
      strasznie boli, nie można nic jesc a do tego cholernie śmierdzi. Ale nie wiem.
      Tylko tak czytałam. Ja bym sie nie zgodziła na to coś xD.
    • irreplaceable Re: Stały aparat.. ;/ 28.10.09, 20:01
      ja w grudniu będę zakładać ; p ale powiem ci mniej więcej jak to jest , bo moja
      siostra i 2 koleżnaki noszą . moją siostrę razem z wizytami u prywatnego
      dentysty aparat wyniósł ją 3500; drogo trochę , mnie pewnie też gdzieś tak
      wyniesie. : ] a więc ją strasznie bolały zęby zaraz po założeniu i ma takie
      malutkie gumki , które zakłada na noc aby bardziej ściągać zęby . wiem , że
      bardzo ją to boli , ale np. moje koleżanki w ogóle nie odczuwają bólu , to
      zależy od zębów i zgryzu . ;] zdejmowanie podobno cholernieeee boli xDD nie chcę
      cię straszyć oczywiście. xDD też to bd przeżywała niedługo . ;D
    • ardnaskela Re: Stały aparat.. ;/ 29.10.09, 19:08
      Aparat jest fajny.
      To normalne, że się będziesz stresowała, ale po fakcie zobaczysz, że nie będzie czym. Sama
      to niedawno przeżywałam.
      Teraz jestem szczęśliwą posiadaczką aparatu. smile
      • bells13 Re: Stały aparat.. ;/ 29.10.09, 19:19
        Ja też będę miała zakładany..
        Nie ma się czego bać.!
        Nawet jeśli trochę poboli to przestanie xD
        A mój aparat będzie kosztować okoł 4000zł;//
        2000 za górę i 2000zł za dół heh^sciana
    • paula7134 Re: Stały aparat.. ;/ 29.10.09, 19:25
      śmierdzi to chyba jak nie myjesz zębów do osoby nade mną
      ja za 2-3 miesiące zdejmuje ...
      tego na podniebienie nie mam ale od tego trochę się sepleni jak sie ma jeszcze
      aparat na dole , wiem bo moja przyjaciółka t nosi ..
      Efekt jest świetny mój kosztował 2200 ale co 6 tygodni mam wizyty wymiana drutów
      , łuków i ligaturek ,. Za te wymiany płace od 50 do 200 zł
      Jak miałam zakładany bolało przez tydzień i praktycznie nie mogłam nic jesc po
      za kaszkami dla dzieci ...wink
      Duzo rzeczy nie można jeśc i pic , ale mozna sie przyzwyczaić.
      Najgorze jest jednak to jak druty z ostatnich zębów sie odegną i obcieraja
      policzek miałam tak 3 razy .
      Mi ortodontka nic nie mówiła co moge jeśc czego nie sama musiałam poszukac tych
      inforamacji .
      Beznadzijenie jest teraz bo wiekszośc nosi aparat bo taka moda i tyle
    • rosalie_ Re: Stały aparat.. ;/ 01.11.09, 19:51
      Ja nosze stały aparat już ponad rok. Na początku trochę bolało ale teraz już
      jest oksmile
      • madziula_20 Re: Stały aparat.. ;/ 01.11.09, 20:01
        Ja mam mieć na podniebienie zakładny w listopadzie trochę się stresuje ale
        będzie ok a potem to już widoczny .Widziałam taki fajny wielokolorowy na każdego
        zęba inny kolorsmile supersmileale słyszałam że aparaty stałe są bardzo modnesmile
    • good_thing Re: Stały aparat.. ;/ 01.11.09, 21:28
      No ja miałam aparat stały. I nie ma co się przejmować, najgorszy jest pierwszy
      tydzień a potem ty i otoczenie się do niego przyzwyczajacie i staje się wręcz
      niedostrzegalny wink
      Ja nosiłam przez 2 lata na górę i na dół, każdy za 1200 zł. I teraz mam ładne,
      proste ząbki, a nie kły jak wampir. wink
    • sliweczkaa Re: Stały aparat.. ;/ 01.11.09, 21:35
      ałaa, aż mnie żeby rozbolały od czytania. wink wink

kiss
      • karoola06 Re: Stały aparat.. ;/ 01.11.09, 21:55
        założa ci gumki a one cholernie bolą
    • seline_ Re: Stały aparat.. ;/ 01.11.09, 22:03
      no więc tak.
      Aparat mam od początku września.
      w środę mam pierwszą wizytę od założenia i mi będzie nowe gumeczki zakładać. ;d
      a Ty się nie martw.
      nie mogłam się do niego przyzwyczaić chyba przez 2 dni. Potem już go nie czułam.
      Nie bolało mnie ani nic. Jedynie co jak się uśmiechałam to zachaczałam
      policzkami o druciki ale pani na pewno da Ci silikon który naklejasz na zamki i
      już Cię nie obciera. xd
      a to do rozciągnięcia to po prostu gumeczki włożone między zęby. Boli tylko
      trochę. ^
      więc chyba najbardziej bolesnym okresem było rozciąganie.
      Dont worry be happy. ;p;p
      • nessia Re: Stały aparat.. ;/ 01.11.09, 22:30
        Ja miałam ściagany nosiłam go rok i teraz zabki mam prostetongue_out
        Szczerze mówiąc mniej kosztował nie bolało a efekt taki sam no i można jeśc wszystkotongue_out
        • olusia133 Re: Stały aparat.. ;/ 02.11.09, 14:28
          Moje kumpele mają proste zęby ale chcą mieć aparat bo im się podoba. ! Jak już ktoś
          wcześniej wpomniał aparaty stałe na zęby są Modne . ! tongue_out
    • chocolate_ Re: Stały aparat.. ;/ 02.11.09, 14:39
      Ja też będę nosiłą stały.
      Narazie zrobili mi odciski i musiałam chodzic w takich gumkach zakładanych między zębami
      żeby mi się potem aparat zmieścił . xd
      Zastanawia mnie tylko czy to boli.
      • niesmaczna Re: Stały aparat.. ;/ 02.11.09, 14:44
        Ale ci dobrze,
        też bym chciała nosić ; >> devil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka