Dodaj do ulubionych

Aleksander

06.12.09, 13:26
Oglądałyście wczoraj? Ja tak (chyba 11 raz xD). Kocham ten film i Aleksandra
Wielkiego. Dla mnie jest to wzór do naśladowania. Był doskonałym strategiem i
dobrym człowiekiem, tylko niestety sława go zgubiła... Co o nim myślicie?
Obserwuj wątek
    • cheeky Re: Aleksander 06.12.09, 13:29
      wolę o nim poczytać .
    • cindy_c Re: Aleksander 06.12.09, 13:36
      Oglądałamsmile film nawet fajny ale mnie nie rzucił na kolana, polecam podobny film ale dużo
      lepszy - "Troja". Gra aktorska w tym filmie powalasmile on sam teżtongue_out
      • buntowniczkaxd ? 06.12.09, 13:37
        ehh mógłby mi ktoś napisac jego historię czy on był sławny czemu nie może wrocic do
        kraju bo nic z tego nie rozumię ...

z góry dzięki xdd ; - *** ,
        • agapi Re: ? 06.12.09, 18:01
          Był bardzo sławny. Jako jedyny podbił całą Persję (a była potężna). Stanął z
          nimi do walki pod Gaugamelą, gdy jego wojsko liczyło 40tys. a wojsko króla
          Dariusza 120tys. i pokonał ich. Potem szedł dalej i dalej aż dotarł do Indii.
          Żołnierze chcieli wracać do rodziny, ale Aleksander chciał coraz więcej. Wojsko
          bało się walki z Hindusami, bo mieli słonie i tak jak się tego spodziewali,
          przegrali. W tej walce zginął koń Aleksandra- Bucefał (który służył mu od
          dzieciństwa i był do niego bardzo przywiązany) i prawie całe wojsko. Dopiero
          wtedy Aleksander zrozumiał, że powinien wrócić do Babilonu. Tam zmarł jego
          kochanek- Hefajstion a żona Aleksandra- Roxana, zaszła w ciążę, jednak
          Aleksander został otruty.

A dlaczego nie mógł wrócić do domu to nie bardzo tego rozumie...
          Napisz ''wyraźniej'' to Ci powiem ;]
          • maddie2909 Re: ? 06.12.09, 19:37
            film byl świetny ale historia w nim przedstawiona nie byla w pelni prawdziwa, bo tak
            naprawde Alexander nie miał żadnego kochanka, żony ani nie zostawil żadnego potomka i
            wcale nie zostal otruty tylko zmarł na malarię.
            • agapi Re: ? 06.12.09, 21:01
              miał trzy żony. Roxana urodziła mu pozagrobowego syna- Aleksandra IV. A Hasander
              ich otruł. a skąd masz takie wiadomości?
              • maddie2909 Re: ? 06.12.09, 21:10
                wiem to wszystko z lekcji bo niedawno na historii mówiliśmy o Aleksandrze i nauczyciel
                mówił że on nie miał dzieci
                • agapi Re: ? 07.12.09, 13:04
                  hm... dziwne, bo wszędzie piszą, że miał...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka