orbit 05.01.10, 18:08 ello . no więc mam pytanie ; q czy soczewki sa na każdą Wade wzroku . ? np . jak ktoś ma -3 ( ) to tez może kupić soczewki .? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orbit Re: soczewki- pytanie . 05.01.10, 18:09 oczywiście ja nie mam -3 jakby cos. ; D Odpowiedz Link Zgłoś
monikajb Re: soczewki- pytanie . 10.01.10, 18:28 Słyszałam że do -4 ALBO DO -6 można nosić xD ja mam -2 Odpowiedz Link Zgłoś
pola16 Re: soczewki- pytanie . 11.01.10, 14:23 ja miałam mieć, ale lekarka nagadała starszej no i się nie zgodziła Odpowiedz Link Zgłoś
zabax3 Re: soczewki- pytanie . 11.01.10, 14:50 ja mam -3, na jednym oku i mogę nosić bez problemu .) kolorowe są najlepsze , ja mam aktualnie żółte ale jutro ide zmienić na zielone ;PPP Odpowiedz Link Zgłoś
cathylinton Re: soczewki- pytanie . 11.01.10, 14:55 No oczywiście, że taak! Tylko musisz pójść do optyka i powiedzieć o tym, że masz taką wadę wzroku i on Ci tam da soczewki . ; ) Ja noszę kolorowe. ; dd A mam wadę -1 . ; - pp Odpowiedz Link Zgłoś
voolgarna : D 11.01.10, 14:59 no raczej tak ja mam -1,5 i -1,25 i nosze. dzisiaj mi jedna wpadła do zlewu R.I.P. nie mogłam się przyzwyczaic tak chodzić jeden dzień w okularach >.< Odpowiedz Link Zgłoś
dominisiaa_ Re: soczewki- pytanie . 11.01.10, 15:02 Tak na każdą. Ja mam soczewki i mój brat też. Ja mam, że w jednym oku mam -0.75 a w drugim -1.75 czy jakoś tak a mój brat ma -4.25 w obu i nie było problemu z soczewkami. A poza tym są o wieeele lepsze od okularów... i wygodniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
klarix1 Re: soczewki- pytanie . 11.01.10, 15:05 nie mam pojęcia , nigdy nie nosiłam soczewek . Odpowiedz Link Zgłoś
candys Re: soczewki- pytanie . 11.01.10, 20:30 OMG ;O Najpierw trzeba iść do okulisty żeby wymierzył średnice, przekroje, wielkość wady (różni się ona nieco od tych w okularach) itd. Potem z kwitkiem idzie się dopiero do optyka. Wielkość wady nie ma znaczenia do około 6. Plus, czy minus bez znaczenia. Tyle, że przy około np. -5 są to soczewki "twarde" czyli usztywniane. Poniżej 5 są to soczewki 'miękkie". Przy okazji podczas wizyty u okulisty, lekarz ten pomoże dobrać na pierwszy raz firmę, płyn do czyszczenia, pokazuje jak ściągać i zakładać szkła kontaktowe. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś