Dodaj do ulubionych

powstanie świata.

22.01.10, 20:31
czy nigdy Was to nie zaciekawiło jak powstał świat? (jeśli twierdzisz, że
stworzył go Bóg, nie odpowiadaj. szanuję Twoją wiarę, ale chodzi mi tu coś o
co innego ;]) co było przedtem zanim go nie było?

jak sobie czasem myślę, to nie mogę tego zmieścic w głowie! kiedy był
początek? i co było przed tym początkiem. jakoś to musiało powstac, ale
co było wcześniej? potrafię siedziec godzinami i myślec nad tym. ale ciągle
nie mogę tego pojąc?

a Wy? myślicie czasem o tym? zastanawiacie się jak to było? bo mnie osobiście
to pytanie nurtuje.

przyznam się; nie sprawdzałam czy taki wątek był... <wstydzisie>, więc
jeżeli był, to chcę go wznowic w formie nowej (?xd)
jakby co, to założyłam go tu, a nie na oficjalnym, żeby moderatorzy mogli
skasowac.
Obserwuj wątek
    • elisss92 Re: powstanie świata. 23.01.10, 00:24
      Nigdy sie nie zastanawiałam. Szczerze powiem, że bardziej mnie interesuje
      rozwinięcie istot w formy wyższe niż sama planeta smile
      • karmel_ Re: powstanie świata. 23.01.10, 00:35
        Jezu no , teraz mnie to zaciekawiło i nad tym myślę , ehh. :d
        Może początek był taki , że ... no kurcze xd
        Może była pustka , nic nie było i nagle kosmos i Ziemia..
        Nie no , nie wiem pomyśle jeszcze. : )
        • probably_95 Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:21
          Chciałabym wiedzieć ale niestety chyba nikt tego nie wie, mnie bardziej ciekawi koniec świata;p
        • olka140699 Re: powstanie świata. 24.01.10, 18:52
          Kiedyś nad tym myślałam...
          Ale nie mam pojęcia a może lepiej tego nie wiedzieć??
      • secrets c ; 24.01.10, 17:00
        nie mam pojęcia . świat jest pełen tajemnic i za o go kocham c ;
    • light Re: powstanie świata. 23.01.10, 00:35
      Czytałam, że ponoć powstanie Ziemi - tylko ziemi, nie wszechświata - było
      skutkiem wybuchu różnych gazów i pyłów.
      Ale skąd ten wszechświat? Jak to się stało?

Na Discovery - xd - prawią, iż pochodzimy od szczura, jeśli chodzi o nasze
      powstanie. To był ciekawy odcinek, ale nie pamiętam już. Dawno leciało.
      To wszystko bardzo nurtuje, a kiedy o tym myślę czuję się strasznie dziwnie,
      jakbym "odpływała" z własnego ciała i próbowała scalić się ze wszystkim co mnie
      otacza. Dziwne uczucie.
      • bllack Re: powstanie świata. 23.01.10, 03:45
        Hm...powiem szczerze , że zaciekawiłaś mnie. Wydaję mi się , że na logikę...wszystko było tak:
        1. Najpierw była ciemność , nic nie było...tylko gazy , to skąd one się wzięły hm...z powodu pomieszania różnych...gazów , wiem teraz to bredzę ale tego nie jestem w stanie już wyjaśnić tak na logikę. No tak jak powstały te gazy , z czasem robiły się mieszaniny , powstawały odłamki...czegoś..niektóre gazy gromadziły sie w jednym ścisłym zbiorze. Kilka planet jest gazowych więc , myślę , że powstanie tych planet już wyjaśniłam. Przejdźmy do planet o stałej powierzchni. Hm..więc z czasem gdy powstawały te odłamki , to robiły się wybuchy takich mieszanin [jak light wczesniej wspomniala o powstaniu ziemi] .
        Z czasem jak mielismy już te główne kilka planet wiadomo , poprzez inne mieszaniny mogły zacząć się tworzyć jakieś komórki , atomy , co kolwiek...mogło wszystko zacząć być jendością , powoli mogło zacząć rozwijać się życie. Wystarczy , że na ziemi znalazło się kilka komórek czy atomów i już zaczęło znów sie coś rozwijać...tak trwamy do dziś , nadla się rozwijamy.
        Nie wiem za bardzo się nie znam na tych całych atomach i komórkach , napisałam tylko to co jest dla mnie logiczne , skąd się to wzięlo.
        Myslę , że to hm , było tak jakoś ppodobnie.
        Ja często zastanawiam się co będzie po smierci...nie mogę sobie wyobrazic...nie istnienia...bez zadnego poczucia wartosci...ze bez sensu tak na prawdę żyję. ehh
    • violet_ Re: powstanie świata. 23.01.10, 08:25
      intrygujące. nie mam pojęcia, ale to jedna z wielu spraw, która mnie nurtuje. ogólnie to
      wpajają nam, że albo Bóg wszystko stworzył łącznie z pierwszymi ludźmi, albo pochodzimy
      od małpy. muszę się nad tym dłużej zastanowić, dzięki za temat do refleksji. c:
      • samarableed Re: powstanie świata. 23.01.10, 08:32
        Niczym złym nie jest rozważanie innych opcji stworzenia świata. Jestem
        chrześcijanką i uważam, że oprócz Boga, coś jeszcze się wydarzyło.
      • olkajot ., 24.01.10, 17:19
        Każdy wie, że wszechświat musiał mieć początek. Trudno jest jednak objąć
        ludzkim umysłem, co mogło się wydarzyć, gdy powstawał wszechświat. Czy siła
        stwórcza była czymś, co można opisać prawami fizyki, czy też wszechświat powstał
        dzięki ingerencji wszechmocnego Boga? Najpopularniejszym wyjaśnieniem
        proponowanym przez ewolucjonistów jest teoria, że na początku miała miejsce
        potężna eksplozja, zwana „Big Bang” (Wielkim Wybuchem).

Zgodnie z tą teorią cała złożoność i konstrukcja wszechświata jest
        wynikiem eksplozji. Naukowcy uważają, że miała ona miejsce 9–18 miliardów lat
        temu. Według nich cała materia wszechświata była wtedy skupiona w formie gęstej
        masy osiągającej temperaturę wielu trylionów stopni. Po wybuchu przypadkowe i
        długotrwałe procesy doprowadziły do powstania z chaosu uporządkowanych form.
        Atomy i cząsteczki miały skupić się i utworzyć ciała niebieskie podobne do tych
        w naszym Układzie Słonecznym.

Wystarczyło wpisać w google,ale to i tak niczego nie wyjaśnia.
        To pytanie mnie nurtuje,ale tu chyba chodzi o to,że nie wszystko można pojąć,
        że niektóre rzeczy muszą pozostać niewyjaśnione, tajemnicą. Pragnienie poznania
        tego czego nie można jest całkiem ludzkie. Wielu naukowców nad tym pracuje. Na
        razie obmyślili to co napisałam kursywą. Ale czy to prawda? Może tak może nie.

Ale się rozpisałam.

olkajot
    • mylipslikesugar Re: powstanie świata. 23.01.10, 08:46
      jesteś ateistką , ?
      • kardolina Re: powstanie świata. 23.01.10, 09:50
        nie, nie jestem. moja wiara jest... innna i trudniejsza;d tzn. wierzę w Boga,
        ale mam inne poglądy ;p
    • emm_ Re: powstanie świata. 23.01.10, 20:10
      Przeczytaj biblię ;]
      • 7_things Re: powstanie świata. 23.01.10, 20:13
        dobre pytanie , mnie też to nurtuję .
        osobiście nie mam pojęcia czy wierzyć w Boga czy nie .
        pierwszy raz nie wiem co odpowiedzieć .
        ja jeszcze zastanawiam się PO CO zostali stworzeni ludzie ?
        • olkajot emm. no, zobaczcie 24.01.10, 17:22
          7_things napisał(a):

> dobre pytanie , mnie też to nurtuję .
          > osobiście nie mam pojęcia czy wierzyć w Boga czy nie .
          > pierwszy raz nie wiem co odpowiedzieć .
          > ja jeszcze zastanawiam się PO CO zostali stworzeni ludzie ?

Po co Bóg stworzył ludzi? Wystarczy przeczytać Biblie. Każdy wierzący powinnien
          to wiedzieć. Religia też się przydaje. Na 100000% ksiąc Wam mówił, ale i tak
          odpowiadam.
    • alice_cullen08 Re: powstanie świata. 23.01.10, 20:13
      Też nie mogę sobie tego wyobrazić! Zawsze mnie to ciekawiło...smile
    • kikunia Re: powstanie świata. 23.01.10, 20:22
      Już niejednokrotnie się nad tym zastanawiałam... : ) Ciekawi mnie to. : )
      • lovedisneystars Re: powstanie świata. 23.01.10, 20:29
        Nawet jeżeli istnieje Bóg [jestem wierząca] to i tak nie mogę pojąć, jak On
        powstał. Przecież nie mógł istnieć od zawsze. Wierzę, że to on "wyczarował"
        naszą planetę, ale co było przed nim, to już zagadka..
      • amatorka_ Re: powstanie świata. 23.01.10, 20:30
        Nie ma innej możliwości, jak stworzenie Ziemi PRZEZ BOGA.
        • kardolina Re: powstanie świata. 24.01.10, 10:09
          z Twojego punktu widzenia ;p
        • agnix321 Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:06
          Hej bardzo ciekawy temat.Po krótkim namyśle powiedziałabym,że to Bóg stworzył
          naszą planetę łącznie z nami,jednakże jakby się nad tym głębiej zastanowić,to
          nie mam bladego pojęcia co było na samym początku(jeśli w ogóle coś było).Jestem
          chrześcijanką,no ale coś(lub ktoś) musiało być jeszcze przed Bogiem.Tak jak ktoś
          już słusznie zauważył,każdy mówi coś innego.Jedni wpajają nam,że pochodzimy od
          małp,drudzy zaś,że to Bóg nas stworzył.Osobiście obie wersje wydają mi się
          całkiem wiarygodne.Jeżeli natomiast chodzi o życie pośmiertne,to nie wiem co
          napisać.Naprawdę.xD
    • virginkaa Re: powstanie świata. 23.01.10, 20:27
      Mnie te pytania nurtują ... :<
    • truuu Re: powstanie świata. 23.01.10, 20:34
      też się często nad tym zastanawiałam, ale nic porządnego nie przychodzi mi do głowy.
      Pytałam się kiedyś taty, to mi powiedział, że z jakiś molekuł, atomów czy coś
      takiego.
      To ja się zaczęłam zastanawiać skąd te atomy ;p
      To bardzo interesująca sprawa i bardzo się cieszę, że pobudziłaś wszystkich do
      pomyślenia wink
    • martyna17 Re: powstanie świata. 24.01.10, 15:08
      a wiec ja uwazam ze wszechswiat powstal przez tzw.wielki wybuch a ziemia byla
      zamieszkana przez dinozaury a potem byl kataklizm ktory je zniszczyl...potem byla
      tzw.zupa pierwotna ktora przyczynila sie do powstania zycia a 1-szymi istotami po
      dinozaurach byly stworzenia wodne.ogolnie rzecz biorac wierze w teorie karola darwina o
      ewolucji malpy w czlowiekawinki nie wierze w to ze wszystko powstalo dzieki panu bogu...
      • p0ppy_xd Re: powstanie świata. 24.01.10, 15:22
        a gdzie znajduje się niebo?
        a jak w bibli opisany jest Adam i Ewa jako normalni ludzie wyglądający jak my teraz, to czemu miliony lat temu ludzie byly podbnymi kształtami do małpy i ogólnie.
    • pomarancza Re: powstanie świata. 24.01.10, 15:15
      lubie sie głowić...

tłumacze sobie , że był wielki "buchh"
      i powstał wszechświat... - teaa.. ja tez siebie nie czaje
      • molinka Re: powstanie świata. 24.01.10, 16:50
        ponoć było wielkie buuum
        a dalej niewiem co
        ale też jestem ciekawa ;p
    • sophie_ powstanie świata. 24.01.10, 16:55
      czasem się zastanawiam i się denerwuje , że nie mogę tego pojąć xDDDD
    • lousy11 Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:04
      wielkie buum !xD a co później to nie wiem . Często o tym i o tym jak powstał
      pierwszy człowiek rozmyślam .
      • honest_ Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:11
        oto temat, nad którym przesiedziałam dużo czasu. osobiście, jako katolik,
        wierzę, że Bóg wszystko stworzył. ale skąd ten Bóg? skąd jest? często właśnie
        zastanawiam się, co było, gdy niczego nie było. ( c: )
      • leanne Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:14
        Też się nad tym kiedyś zastanawiałam, potem dałam sobie spokój.
        Na pewno nie myślę, że świat jako planetę stworzył Bóg. To niemożliwe, kosmiczne...
        Przez wielkie buch? Ale jak? Wielkie buch nie mogłoby się wziąc z nikąd...
        A może?
        Zaczęłam się zastanawiac skąd ten kosmos, planety... I odpływam. ^^
        Na pewno nie przypiszę tego żadnemu człowieczków, żadnemu zjawisku nadprzyrodzonemu.
        Wszystko musi się dac wyjaśnic... No, musi. I zobaczycie, za
        kilkanaście/dziesiąt/set lat ludzie/kosmici/koty/whatever udowodnią jakoś, nie
        wiem jak, ale udowodnią, że świat, kosmos jakoś musiał powstac. I udowodnią, że
        kosmos musi miec kiedyś koniec! Wyobrażacie sobie nieskończonośc? xd Może teraz
        ktoś wie, ale nie chce ludzi oświecic.
        Bo prawdą jest, że wszyscy kłamią. ; p
    • olkajot Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:10
      Też mnie to Ciekawi. Może by tak wpisać w google?
      Ale to jest raczej pytanie, które jest niewytłumaczalne.
      • wyobraznia Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:14
        kiedyś pani z zielonej nam mówiła ,
        haha . ale za dużo by pisać >.<
        tak apropo , ciekawe pytanie ,
        ale dla mnie nie pojęte .
    • merrs Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:19
      wg. mnie powstał w winiku wybuchu ;|
      a co było przed tym ... nie da się określić, ale raczej pustka, nic nie było. istnieje też taka
      teoria że był inny świat który się skończył, tak jak 'niby' ma teraz ten się skończyć. nie
      wiem;x
      • merrs Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:22
        merrs napisał(a):

> wg. mnie powstał w winiku wybuchu ;|
        > a co było przed tym ... nie da się określić, ale raczej pustka, nic nie było.
        > istnieje też taka
        > teoria że był inny świat który się skończył, tak jak 'niby' ma teraz ten się sk
        > ończyć. nie
        > wiem;x

i dodam jeszcze że jestem wierzącom, dlatego uważam że te wszystkie wybuchy itp. to
        miał na to wpływ bóg, nikt inny. bo tylko w ten sposób mogę to sobie jakoś logicznie
        ułożyć. dla mnie coś samo z siebie sie nie dzieje.
    • grafka A Grafka ma własną teorię ;d. 24.01.10, 17:26
      Moja teoria polega na tym ,że :

Jak wiadomo atom składa się z neutronów i protonów. W koło krążą elektrony na
      powłokach. Jest ich 7.

Teraz ziemia. Jest to jedna z planet krążących po swojej własnej orbicie wokół słońca.
      Czyli słońce to jądro atomowe, a planety to elektrony krązące po własnych orbitach. Jest
      ich osiem.

Naukowcy odkryli już inne galaktyki.

I teraz przechodzimy do rzeczy.

Skoro takie atomy tworzą materię. To skąd wiemy, że nasz układ planetarny to nie taki
      jeden atom w innym swiecie.? ;d

Może wraz z zwiększającym się wszechświatem rośnie liczba tych 'elektronów' i tylko na
      jednym z nich zamieszkują jakieś istoty.?

Wiem, że to bardzo mało prawdopodobne, no ale ;P

Każdy ma swoją fantazję.

Tak serio to sądzę, że powstalismy poprzez ewolucję małp. Bo wszyscy wiemy , że z
      każdym wiekiem, ludzie zaczynają wykorzystywać większy procent mózgu ;D.

Ah. A małpy..Być może od innego zwierzęcia, a ono on innego itp, itd. Choć to ostatnie
      mogło się rozwinąć od zwyczajnej bakterii.

Wątpię, że istnieją inne formy życia.

Czasami lepiej czegoś nie wiedzieć i zachwycać się pięknem tego co widzimy.
      Tak to już jest, ludzi nurtują różne pytania, a wszechświat budzi wiele wątpliwości.

Oh. Już nie mogę się doczekać lipca. Będzie widoczny 'deszcz' meteorytów. Nareszcie
      przetestuję mój nowy teleskop tongue_out.

• yourbadream Re: powstanie świata. 24.01.10, 17:43
      Pomijając fakt, że jestem wierząca.

Teoria Wielkiego Wybuchu ssie po całości. To się kupy nie trzyma. Ot tak zebrały
      się gazy pieryknęły i mamy planetę w idealnym miejscu od Słońca? LOL! Kilka
      milimetrów do przodu i na Ziemi nie byłoby życia, bo byłoby za gorąco, kilka do
      tyłu i byłoby za zimno. To wszystko prowadzi do tego, że jesteśmy z przypadku.
      No i tu pies pogrzebany, bo ewidentnie widać wtedy, że życie nie ma sensu.
      Wystarczy się Ziemi przyjrzeć i zauważyć, że została zaprojektowana jak niejeden
      wieżowiec czy dom na świecie. Jest funkcjonalna, dla wielu gatunków zwierząt.
      Dzieło przypadku?

Ewolucja? Jaaasne. Gdy coś ewoluuje to staje się lepsze, prawda? Czy ludzie
      stają się lepsi? Oops! Mamy coraz więcej wojen, ale mamy ewolucję! TAK!

Miłego "udowadniania", że Boga nie ma.
      • grafka :) 24.01.10, 18:13
        Bo nie ma smile

Ludzie stają się lepsi, jeżeli chodzi o rozumowanie i wygląd zewnętrzny. Wystarczy
        popatrzyć na zdjęcia z lat 80 i twarze tamtejszego społeczeństwa.
        Pozostało nam jeszcze wiele cech i genów, które łączą nas ze zwierzętami.

Wojny-one się nie czepiają tematu. To wynika z zachowań ludzkich. Osobisty charakter i
        usposobienie. Dzięki tak 'wielkiemu' rozwinięciu, jesteśmy świadomi tego co robimy i
        chcemy. Dawniej (być może) małpy zamiast strzelać się pistoletami waliły swoich
        rówieśników głowa w korę drzewa. Później strzelali z procy aby zabijać zwierzęta. W ten
        sposób narodziła się agresja.

Układ planetarny. Każda planeta jest położona w odpowiedniej odległości od kuli gazowej-
        słońca. Ze względu na sprzyjające warunki w tej strefie, bakterie mogły się zacząć
        rozwijać. (co do bakterii przeczytaj moją wcześniejszą wypowiedz) . I nie mów, ze to
        niemożliwe, że tylko na ziemi rozwinęło się życie czy coś wybuchło. Ostatnio jeden z
        kraterów na księżycu wubuchł i okazało się, że była w nim woda. Woda=bakterie.
        Bakterie=życie. smile Widocznie u nas, na ziemi, zmiany zaszły szybciej. ( Księzyc ma
        zamarzniętą powłokę) Być może, gdyby był bliżej, toczyłoby się na nim normalne życie.
      • martyna17 Re: powstanie świata. 24.01.10, 18:22
        yourbadream napisał(a):

Ewolucja? Jaaasne. Gdy coś ewoluuje to staje się lepsze, prawda? Czy ludzie stają się lepsi?
        Oops! Mamy coraz więcej wojen, ale mamy ewolucję! TAK!

przeciez nie chodzi o to ze czlowiek staje sie lepszy pod wzgledem psychicznym tylko
        fizycznym...a wojny to zupelnie odmienny temat.kazda rasa walczy ze soba w jakims
        sensie my akurat mam wojny...i tak,jak cos ewoluuje staje sie lepsze ale wlasnie
        fizycznie.psychicznie tez oczywiscie ale to nie znaczy ze staje sie dobre...
      • kardolina Re: powstanie świata. 24.01.10, 19:27
        nie próbuję nikomu tego udowodnic. nigdy nie powiedziałam, że go nie ma. ale
        jakoś musiał powstac, prawda?
        a zanim pwostał to cos musiało byc.
        i ja TEGO nie mogę pojąc co było zanim był Bóg, czy zanim był świat.
        to jest dla mnie niepojęte.
      • yourbadream Re: powstanie świata. 24.01.10, 21:03
        Po kolei.
        grafka
        Lepszy wygląd zewnętrzny? To, że według ciebie wtedy ludzie byli brzydcy nie
        oznacza wcale, że byli lepsi.
        Ludzie starają się coraz więcej rozumieć. Wiele rzeczy powstało przypadkowo. Ot
        cała ewolucja.

Wspomniałaś, że rozumowanie się rozwinęło, wyewoluowało tak? Z tego wniosek, że
        powinniśmy być mądrzejsi i porzucić wojny. Widzimy co ona ze sobą niesie. My sie
        wcale nie rozwijamy na wielu polach. Wręcz przeciwnie. Cofamy. Wojna jest tego
        świetnym przykładem. Jedyne co różnicy każdą następną to siła rażenia. Ewolucja
        powinna nam wybić to z głowy. Powinniśmy być lepsi. Mądrzejsi, a jesteśmy tak
        samo tępi jak zawsze.

Zanim o wodzie na Księżycu, którą szlag jasny trafia, gdy ten się obkręca wokół
        Ziemi.
        Napisałam wyraźnie, że nie wierzę, iż zebrały się gazy, które szczęśliwie
        wybuchnęly przez co powstała Ziemia, na której mogło powstać życie w takiej
        formie jak teraz. Zbyt wiele zależałoby od przypadku, a aż tylu w przyrodzie nie ma.
        Woda na Księżycu. Zamarza, topnie. Tam nie ma życia. Woda jeszcze o niczym nie
        świadczy. Człowiek nie zamieszka na żadnym Księżycu czy innej planecie tak samo
        jak na ziemi. Niezależnie od tego ile wody tam będzie. Byśmy musieli stworzyć
        sztuczne warunki, które pozwoliłyby nam tam żyć.
        O no chyba, że wyewoluujemy i zmieni się nasz organizm na tyle, abyśmy mogli tam
        przebywać. Czyli lipa straszna.

martyna17
        Pod psychicznym nie? O to straszne.
        Fizycznie? Phi! Jesteśmy coraz słabsi. Rozwój medycyny wyparł naturalna selekcję
        przez co przeżywają słabeusze, które płodzą słabeuszy. Plus wszechobecna chemia
        i antybiotyki równa się marny fizycznie społeczeństwo.
        Każ przeciętnemu dwudziestopięciolatkowi przebiegnąć sześćset metrów. Padnie jak
        kawka w połowie.

kardolina
        Według Biblii, Bóg istniał od zawsze. Stworzył swojego syna (Jezusa), potem
        razem z nim innych aniołów, wszechświat, Ziemię, ludzi i zwierzęta.
        Cudnie.
        Możemy mieć nadzieję, że kiedyś się tego dowiemy i zrozumiemy. Jeszcze trochę wink
        • kardolina Re: powstanie świata. 24.01.10, 21:24
          a Ty nie czytasz uważanie tego, co napisałam w pierwszym poście.
          ja nie chcę wyjaśnień, że Bóg stworzył świat i isteniał od zawsze.
          naturalnie, że szanuję Twoją wiarę, Twoje poglądy i broń Boże, nie każe Ci ich
          zmieniac! ja po prostu tego nie kupuję. dla mnie inaczje powstał świat i tyle. i
          nie wierzę Biblii.

a i jeszcze jedno.
          człowiek ewoluował fizycznie ajk to ktoś wspomniał. to znaczy, że
          wykształciły nam się różne zawiązki, ośkrodki czy skupiska komórek, których
          ludzie wcześniejsi nie mieli. nasza postawa fizyczna jest coraz lepsza i dalej
          będzie się rozwijac, bo przystosowujemy się do coraz nowych trybów życia; do
          coraz nowych zachowan w dni codziennie. nasz oragnizm się dopracowuje.
          a wojny? tu chodzi o podłoże psychiczne. na to nigdy nikt nie miał wpływu i nie
          będzie miał, bo psychika to osobista rzecz człowieka; z genami takimi czy
          innymi ona będzie wytwarzała własne podłoże i będzie szła własnym torem. i tego
          nie zmienic nic, bo każdy ma inne, odrębne poczucie wartości i robi to co chce.
          ale jako jedna rasa ciągle fizycznie ewolujemy i nadal będziemy.
          • yourbadream Re: powstanie świata. 25.01.10, 17:33
            Nie kupujesz? Matko święta! Napisałaś, że wierzysz w Boga, tak? Na jakiej
            podstawie? Ot tak? Niby w czym twoja wiara jest trudniejsza?

Na nasze zachowanie wpływa nasza psychika, prawda? Nasze rozumowanie, czyż nie?
            ewolucja organizmów, proces przyr. prowadzący na przestrzeni wielu pokoleń do
            kierunkowych zmian na najróżniejszych poziomach organizacji świata ożywionego od
            zmian budowy, sposobu funkcjonowania i zachowania się organizmów w kolejnych ich
            pokoleniach, poprzez zmiany kategorii ekol. grup organizmów i ich znaczenia w
            ekosystemach, aż po zmiany struktury ekol. i biogeogr. życia na Ziemi.

Gdzie tu są wykluczone zmiany psychiczne?

Nasza postawa fizyczna jest coraz lepsza? Bo jesteśmy bardziej wyprostowani?
            Ludzka ciąża powinna trwać 12 miesięcy, ale kobiety właśnie przez prostą postawę
            nie byłby wstanie urodzić dziecka. Lepsze?

Zwierzęta kierują się instynktem. My rozumem. Nie wciskajcie mi kitu, że tylko
            jeden gatunek, aż tak wyewoluował. To jest po prostu niemożliwe. Myślimy,
            reagujemy czasami (nawet często) irracjonalnie. Zwierzęta tego nie robią. Szybka
            analiza i albo atak albo cztery litery w troki i byle dalej.
            Rozejrzyjcie się po swoim pokoju, wyjrzyjcie przez swoje okno, pomyślcie za co
            tu jesteście... Zgodnie z tym co próbujecie przeforsować: wszystko jest z
            czystego przypadku.
            Ciągle się powtarza, że człowiek był z małpy. Rozumiem, że pyk, bum i mamy
            małpę? Czy stosujemy teorię, że z bakterii zrobiła się małpa jak i inne
            zwierzątka? Czy wy zdajecie sobie w ogóle sprawę z tego jak musiałoby być
            powalone środowisko na Ziemi, aby z każdej pojedyńczej bakterii wytworzyło się
            tyle różnych gatunków? Przypominam sobie teraz "wykres", który nam babka
            pokazywała na biologii. Było na nim kiedy co się zaczęło, te wszystkie różne
            zwierzęta i m.in. człowiek. Ot tak nagle w jakieś epoce kamienia łupanego (tak
            rzuciłam) zaczyna ciągnąć się kreska, która zmienia się w dużą plamę, która
            następnie się zwęża. Mamy początek, apogeum ilości i coraz to mniej. Pyk, bum,
            puf! Pojawia się. Nie wiadomo skąd!

Niech nikt nie mówi, że człowiek jest z małpy. Wedle wszystkich teorii,
            rozumując logicznie, wszystko jest z bakterii, która ewoluowała na przestrzeni
            wieków i tak jak w naszym przypadku małpa to stan przejściowy. Zmiany
            klimatyczno-środowiskowe z a j e b i s t e !

Psychikę można zmieniać. Poza tym doświadczenie powinno na tyle nam dać w kość,
            abyśmy zaprzestali takim głupotom. Rozwój techniki i tępota ludzka doprowadziła
            do takich rzeczy jak m.in. bomba atomowa. Po co to komu? Ewolucja moja szanowna.
            Zamiast być mądrzejszym głupiejemy. Ziemia jest jedyna, jesteśmy tylko my, tylko
            ze sobą się porozumiemy, szanujmy siebie i nie zabijajmy. Oto co powinniśmy
            wyciągnąć z własnej historii. Oto w jakim kierunku powinniśmy zmierzać "ewoluować".
            Każdy ma inne, odrębne poczucie wartości i robi to co chce? Prawda, ale nikt
            nigdy nie chce tego doświadczyć, a się mądrzy takimi zdaniami, a jak już
            doświadczy. No cóż... Wiesza psy na tym innym poczuciu wartości.
    • owad Re: powstanie świata. 24.01.10, 18:30
      no bo najpierw było nic o.o
      a potem wulkany i coś tam jeszcze.
      mieliśmy to na przyrodzie,ale nie słuchałam;]
    • slodkiporanek Re: powstanie świata. 24.01.10, 18:40
      Wg. mojej wiary stworzył go Bóg. Wg. mojego umysłu na samym początku był kosmos.
      Nastapił wybuch i utworzyła się granula, która przez miliony lat kształtowała
      się by być kulą. A potem, gdy było już ciepło, i było czym oddychac i co pić
      powstały rośliny, zwierzęta... Z małp pomału, przez różne fazy tworzył się
      człowiek.
    • aitii Re: powstanie świata. 24.01.10, 18:40
      Ewolucja polega na tym, że np. ludzie mniej żują od tych prehistorycznych i mają
      mniejsze szczęki. (tak w ogóle to oglądałam taki program i mówili, że za 50 lat
      ludzie będą mieć malutkie szczęki i zwiotczałe mięśnie, nie fajnie)

Mnie też to zawsze interesowało, może nie to jak powstał świat, ale jak powstało
      na nim życie. A le myślę, że im ludzie mniej wiedzą o świecie tym lepiej tongue_out
    • selina...gomez `heh... 24.01.10, 18:46
      `Też myślałam. No Bo świat był już wcześniej stworzony, i ciekawi mnie przez
      kogo. jak się sto w ogóle stało.
    • koaal aaa! xd 24.01.10, 18:51
      ej? a co było pierwsze jajko czy kura? big_grin big_grin big_grin
      big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      • diamond_girl12 , 24.01.10, 18:53
        Tego nigdy nikt nie pojmie .
      • grafka Odpowiedź :) 24.01.10, 19:41
        pierwsze było jajko smile

Wytłumaczenie:

Ewolucja zmieniła jakiegoś ptaka, który poprzez wieki składał jaja ;d.
        W końcu wykluło się z niego coś na podobieństwo naszej dzisiejszej kury wink

Jak ja to uznaję, wszystko zaczęło się od organizmów pionierskich. Przykładowo Bakterii,
        one się rozwijały w inne organizmy, aż wykształciły rodzinę 'zwierząt'. Później nastąpił
        podział. były ssaki i te co składają jaja (nazwa mi wyleciała z głowy :p) Więc jakiś orgazim
        musial jako pierwszy 'znieść' to jajo smile A on wziął się jeszcze z przekształcania
        ewolucyjnego.
        • kardolina Re: Odpowiedź :) 24.01.10, 21:26
          ale w takim razie skąd wziął się ten ptak? suspicious xd
          odpowiedź na to pytanie, to : koło nie ma początku xd
    • louise_ Re: powstanie świata. 24.01.10, 20:32
      Nie mam pojęcia.Niektórzy mówią, iż to Bóg, lecz nikt nie jest na 1OO % pewny.
    • irreplaceable Re: powstanie świata. 24.01.10, 20:38
      często się nad tym zastanawiam , ale chyba nigdy się nie dowiemy w 100% jak
      naprawdę było . tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka