Dodaj do ulubionych

Szkolne Lektury

• ptysia Re: Szkolne Lektury 29.01.10, 22:57
      He he ja w pierwszym semestrze nie miałam zadanych żadnych lektór i jak narazie to się
      dobrze zapowiada smile !!!!!!!!!!!!!!!!!! smile cool wink
    • emm_ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:16
      niektóre sa całkiem fajne.
    • i.love.ny. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:25
      Nienawidzę. Prawie wszystkich w ogóle nie czytałam, albo byłam w połowie. Jak
      dla mnie to jest strasznie nudne. Mogliby zamienić na np. Zmierzch, każdemu by
      było lepiej to czytać. suspicious
    • marzka Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:30
      Zgadzam się z tobą są nudne uncertain ale niektórych to nawet nie idzie przeczytac tongue_out np. Zemsta napisana w jakimś staropolskim języku big_grin Chciałabym aby do lektur doszło troche fantastyki, czegoś współczesnego wink
    • softy_girl Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:42
      Mi tam pasują wink
      Trzeba też czytać ze zrozumieniem a nie że wszystko przeczyta się na jeden
      wdech i potem pustka w głowiee xd
    • emmawatson13 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:53
      Zgadzam się, ale w pewnym sensie, ponieważ niektóre są fajne smile weźmy na
      przykład książki Małgorzaty Musierowicz - ja będę to miała jako lekturę w tym
      roku. - "Opium w rosole".
      Też często z niechęcią czytam z przymusu lektury, ale fajnie, jeśli można w niej
      znaleźć coś, co nam się spodoba i czytać dlatego, żeby się dowiedzieć, jak się
      potoczą dalej wydarzenia związane na przykład z tym bohaterem smile
      • charlotte__ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:12
        Ja lubię lektury, ogólnie kocham
        książki. Lektury są po to żeby
        dowiedzieć się jaka jest prawdziwa
        literatura a nie potem wszyscy podniecają
        się Zmierzchem.
    • panna_muminkowa Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:06
      ja nie nawidzę LEKTUR ! ; //
      np. takie w pustyni i w puszczy .. ; |
      nie przeczytałam , bo się po prostu nie dało ; //

dobrze by było gdyby dali młodzieżowe książki .. ; )
    • corba Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:08
      no dokładnie .
      są straaaasznie nudne . -.-
      i wgl ich nie czytam .

mogliby dac coś ciekawszego !

jedyna lektura, która mi się podobała to Hobbyt .
      A cała reszta, których czytałam [bądź i nie] to totalne nudy .
    • xizax95 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:08
      ja tam nie lubie, bo zazwyczaj są to ksiazki sprzed conajmniej 100-lat, ale nauczycielka od
      polaka wie ze nikt tego nie przeczyta wiec tylko robimy notatki o czym jest ksiazkasmirk
    • aguskaa_ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:08
      lektury są nudne i bez sensu niektóre. ;d
      lubię czytać, ale takie książki dla nastolatek.
      a lektury? nie. ;|
      • fidzia97 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:33
        Hm... No nudne same ... ,ale zdecydowanie wole je omawiać niż jakieś zadanie z przypadków i innych takich ...
    • anotherdrama Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:10
      Taa , dokładnie !

Czytanie takich książek jak ' W pustyni i puszczy ' to total nuda. Wiem , bo po 14
      stronach czytania tego amatorstwa przerzuciłam się na czytanie ' INTRUZ ' , a potem
      dokończyłam czytać streszczenie , a moje oceny z tej lektury to : 3 , 4 , 4 ! Jedne z
      moich gorszych ocen z polaka ; )

Powinni dawać trochę sf książek.
    • satini Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:11
      Uważam że lektury, to kolejna zbędna rzecz w polskiej szkole. ZAWSZE czytałam
      dane lektury, aż do gimnazjum ;]. Teraz czytam tylko streszczenia, chyba że
      jakaś książka mnie wciągnie (było kilka lektur, które mi się podobały).
      • im_rebel Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:16
        Owszem patrząc do tyłu było kilka ciekawych które mnie zainteresowały. Jestem teraz w 6
        klasie i była tylko jedna która mi się podobała: Ten obcy. Reszta uważam, że była
        oktopnie nudna. Tak na odmianę moja koleżanka uważa, że są one teraz o wiele lepsze niż
        wcześniejsze.
        o ironio losu
    • kikunia Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:12
      Uwielbiam czytać, ale nie nawidzę lektur. Czytam jedynie to co sama sobie wybiorę, ale
      niestety lektury najczęściej mi sie nie podobają(chociaż były takie ktre bardzo polubiłam
      np.: Mały Książe, Chłopcy z Placu Broni, Ten Obcy).
      Lektury to bezsens. Niby uczą czytania ze zrozumieniem, ale co jeśli książka nas nudzi? Co
      z tego zrozumiemy? I ile jest osób które nie czytają lektur tylko streszczenia?
      Czytamy to co lubimy...
    • demi28 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:13
      mi najbardziej pasuje harry potter i mogę to czytać z 15 razykissserce
    • screeney Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:13
      od początku rou przeczytałam jedną lekturę na 5, mianowicie Dziady bo czytaliśmy
      na lekcji haha więc przeczytałam, niestety muszę wziasc się za czytanie, bo mamy
      pierwszy sprawdzian z lektury ;//.masakra -.- ale i tak chcę przeczytać kamienie
      na szaniec bo to teraz mamy. ;p
      • mileyka1 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:17
        załącznik przezajebisty :3
        ja tam lektury, to OMIJAM. o,o
    • garcia Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:15
      Czytanie niektórych lektur to makabra. Krzyżaków przeczytałam tylko 2 strony, dalej nie
      dałam rady. Za to podabał mi się Tajemniczy ogród, Ten obcy, Opowieść wigilijna,
      Balladyna, Romeo i Julia... Czasem lektury naprawdę szybko się czyta, mają ciekawą i
      wciągająca fabułę.
      Ile ja bym dała aby do kanonu lektur dodać Harrego Pottera, Zmierzch, Sagę Cherub
      czy Pamiętniki wampirów. smile
    • misia19978 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:17
      Nudne i tyle
      A ja jakieś fantastyszne np Złodziejka książek
    • misia_twilight Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:18
      niektóre da się przeżyć ale tylko NIEKTÓRE tongue_out
      np. Mały Księże był fajny smile
      oh, ile bym dała żeby w szkole przerabiać Zmierzch, Pamiętniki Wampirów, albo
      chociaż Harryego Pottera big_grin
      • ka.i.te. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:36
        Gdyby był Harry Potter.. Marzenie, po prostu. Ale moja pani tego nie znosi ;|
    • kasiaczkowata Szkolne lektury? Trzeba je zmienić! 30.01.10, 15:18
      Nie dziwie się, że nikt nie czyta szkolnych lektur. Lektury powinne się rozgrywać w
      współczesności, a nie w czasach, gdy dzieci bawiły się i latały z kijami! Przecież to zupełnie
      inna rzeczywistość.
      Pamiętam, jak musiałam czytać "Chłopcy z Placu Broni" albo "Janko muzykant" - to była
      dla mnie istna katorga!
      Uważam, że lektury powinny być napisane współcześnie i współczesnym językiem, bo
      przecież wiadomo, że teraz nikt nie lata z kamykiem i nie udaje, że to granat - nikt nie
      zrozumie takich książek! Żyjemy w czasach komputerów i w takich czasach powinny
      mieścić się lektury!!!
    • oleska940 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:18
      no jasne ze bym zmieniła
      Ja bym dała cało sage "zmierzch "
      harry poter
      i takie tam
      a najgorsze są o wojne
    • stichinsgluck Re: nie narzekajcie 30.01.10, 15:19
      jak możecie narzekać na lektury w podstawówce? nie przypominam sobie nawet
      jednej, którą czytałabym tyko dlatego, że musiałam. wszystkie były łatwe do
      czytania, nie były wcale długie... zresztą to same bajki typu "Pinokio".
      poczekajcie aż będziecie w szkole średniej... to dopiero masakra. jak nie grube
      to niezrozumiałe.
      • ne.gra Re: nie narzekajcie 30.01.10, 20:52
        Szczerze? mam 17 lat i nie żałuje żadnej lektury, nawet tej, która mi się nie podobała. Każda książka czegoś uczy! Powiedzcie mi proszę, jakie PRZESŁANIE mają książki dla nastolatek? Że wampiry istnieją? Że duchy chodzą po ziemi? Że są na świecie ciemne moce? Książka ma czegoś nauczyć, pokazać coś, zaszokować. Autor zwykle też może nas zaskoczyć np. sposobem pisania, narracją, charakterystyką bohaterów... Sama czytuje książki jak "Harry Potter", "Tunele", "Adriana Mole" czy inne temu podobne, ale raczej lubuje się w lekturach szkolnych właśnie. Rozumiem, ja też nie lubiłam średniowiecza, renesansu czy baroku, ale Młoda Polska czy pozytywizm, to epoki w których tworzono najwspanialsze dzieła. Do listy lektur dopisałabym chyba Hłaskę i Marqueza, ew. Cortazara i więcej poezji, ale nic bym z tego nie wyrzucała. Kiedyś spojrzycie na te książki z uśmiechem, może nawet do nich wrócicie (o ile lubicie literaturę piękną). I tego wam życzę ; )
      • lovely5 Re: nie narzekajcie 30.01.10, 21:11
        Może to głupie , ale mi się strasznie spodobał " Pan Tadeusz " ; DDD Normalnie się zakochałam w tej książce .. big_grin Chyba jestem głupia , ale uwielbiam lektury , oczywiście niektóre .. big_grin Np. Krzyżaków nie trawię big_grinD Ale za to Latarnika kocham .. chociaż to nowelka .. przemawia do ludzi ^ ^ < 333 Uwielbiam " Ten Obcy " powracam do niej z uśmiechem na twarzy ... uwielbiam również " Kwiat kalafiora " czy " Opium w rosole "
        Zobaczymy jak sprawdzi się " Hobbit .... " big_grinD kiss Buźka < 33
    • sunny_sonny Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:19
      niektóe chętnie bym zmieniła obiecałąm sobie że już NIGDY nie przeczytam Chłopców Z
      Placu Broni, bo to było takie nudne ze zasypiałam jak to czytałam. w klasie kuzynki mojej
      koleżanki za lekturę był Zmierzch. co wy na to??
      • stichinsgluck Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:24
        Zmierzch za lekturę? a czego toto niby uczy? o.O zwykły odmóżdżacz na deszczowe
        dni. rasowe romansidło. naprawdę niektóre lektury typu "Chłopcy z placu broni",
        czy "Kamienie na szaniec" czytałam z łzami w oczach. czego wy chcecie? żeby
        lektury były o tym jak to hancia montancia została sławna? nie na tym to polega.
        to co się teraz dzieje, czyli tzw. współczesność jest zła. przynajmniej te
        lektury mogą z takich rozpieszczonych bachorów wykrzesać trochę wrażliwości i
        współczucia.
        • theafelicitatis lektury 30.01.10, 19:47
          według mnie powinna być lektura książka " Hera, moja miłosć". No, może nie taką do
          podstawowki, ale już np. 3 klasa gim, albo w liceum.

Jakby co, to ona jest o chlopkaku ktory uzaleznil sie od narkotyków. ksiązka naprawde nie
          zacheca do brania ich.

• monias_xd Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:16
        No to musieli mieć dużo egzemplarzy Zmierzchu w bibliotekach a u nas jest w
        każdej po jednym uncertain
        A czytać zawsze musimy takie pierdołyy.. Że to jest nieporozumienie. Czy ci
        nauczyciele nie wiedzą co nam dają?! Mogliby dać coś nowego, fajnego i
        zabawnego. A tak to zawsze jakieś "kwiaty kalafiora" "bajki robotów" Kto to
        widział... uncertain:/:/uncertain
      • jeleniowa1 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:20
        zgadzam sie ze sa nudne i beznadziejne kiss
    • cukiereczek. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:20
      Ja lubię czytać ,ale tylko te książki które sobie wybiorę .. a nie jakieś
      głupie lektury ..
      Zmierzch przeczytałam w 2 dni ,, a głupiego Małego Księcia który jest o
      wieleee cieńszy nie mogę strawić w tydzień ,, po prostu MK wgl nie wciąga ...
      do tego jest strasznie nudnee ..
    • misia_twilight Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:20
      Krzyżacy to była porażka!!!uncertain
    • avril1028 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:22
      no fakt przeważnie sa głupie
      czytam wszystkie ale z niektórych nic nie kumam
      wiec sięgam do ściag
      ale jedyna która przeczytam i była na prwde super
      ''Dzieje Tristana i Izoldy''
      ja tam polcem
      • lilly_ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:40
        `Przeważnie lektury szkolne to staropolszczyzna, czy coś.
        Np. teraz omawiamy Krzyżaków [ O Matko Polko! ] i przez to przez jakieś kilka
        dni mówiłam językiem nie ze swojej epoki. Chciałam się jakoś zmusić do
        przeczytania tego, ale nici.
        Cóż pani nam obiecała, że nie musimy czytać wszystkiego, tylko wybrane przez nią
        fragmenty. W zeszycie wszystko co omawiamy jest napisane, a jak skończymy to
        badziewie będzie pytać.
        W klasach 1-3 przeczytałam chyba wszystkie lektury. A najbardziej zaciekawiły
        mnie "Dzieci z Bullerbyn" nawet sama nie wiem czemu.
        W 4-6 też przeczytałam wszystkie byle mieć dobre oceny z polaka. I tak oto np.
        przeczytałam "W pustyni i w puszczy" czy "Ten obcy" albo "Szatan z siódmej klasy"
        Teraz jest pierwsza gim. i jako pierwszą lekturę pani wybrała "Dziady" cz. II.
        Strasznie wiało nudą i musieliśmy uczyć się roli. Oczywiście ja, kozioł ofiarny
        musiał być Guślarzem. Potem była "Opowieść Wigilijna", którą oglądaliśmy przez
        prawie cały tydzień i nie było lekcji polskiego. Teraz "Krzyżacy" niewybaczalna
        męka. A potem jeśli się nie mylę "Zemsta" i to by było wszystko. Zastanawiam się
        co też nasza pani wybierze na drugą klasę.

Pe.eS. Sorry, że się tak rozpisałam, ale musiałam to z siebie wyrzucić.
        Lilly_
        • hepsio Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 18:15
          najlepiej, żeby tych gó...a.nych lektur nie było ;.p
        • piwnooka Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 18:57
          W liceum lektury zaczną się Wam podobać. Świat byłby uboższy, gdyby nie
          "Cierpienia młodego Wertera", "Imię róży", "Dżuma", "Kandyd", "Trans-Atlantyk",
          "Ludzie bezdomni" czy "Dziady", "Pan Tadeusz" tak znienawidzony przez uczniów
          gimnazjów (w liceum odkrywa się go na nowo i widzi się go w zupełnie innym
          świetle) Mickiewicz, Słowacki! - uwielbiam!
          Przyznam szczerze, że Sienkiewicz jest ciężki i wiele trudu kosztowało mnie
          przeczytanie "Krzyżaków" i "Quo vadis", a "Potop" zupełnie rozłożył mnie na
          łopatki.
          Cieszę się, że za lekturę mam "Lalkę" na tysiąc stron albo trylion opisów
          przyrody w "Nad Niemnem", a nie wszystkie części "Zmierzchu". Tamte przynajmniej
          mają głębię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka