ptysia Re: Szkolne Lektury 29.01.10, 22:57 He he ja w pierwszym semestrze nie miałam zadanych żadnych lektór i jak narazie to się dobrze zapowiada !!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
i.love.ny. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:25 Nienawidzę. Prawie wszystkich w ogóle nie czytałam, albo byłam w połowie. Jak dla mnie to jest strasznie nudne. Mogliby zamienić na np. Zmierzch, każdemu by było lepiej to czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
marzka Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:30 Zgadzam się z tobą są nudne ale niektórych to nawet nie idzie przeczytac np. Zemsta napisana w jakimś staropolskim języku Chciałabym aby do lektur doszło troche fantastyki, czegoś współczesnego Odpowiedz Link Zgłoś
softy_girl Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:42 Mi tam pasują Trzeba też czytać ze zrozumieniem a nie że wszystko przeczyta się na jeden wdech i potem pustka w głowiee xd Odpowiedz Link Zgłoś
emmawatson13 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 08:53 Zgadzam się, ale w pewnym sensie, ponieważ niektóre są fajne weźmy na przykład książki Małgorzaty Musierowicz - ja będę to miała jako lekturę w tym roku. - "Opium w rosole". Też często z niechęcią czytam z przymusu lektury, ale fajnie, jeśli można w niej znaleźć coś, co nam się spodoba i czytać dlatego, żeby się dowiedzieć, jak się potoczą dalej wydarzenia związane na przykład z tym bohaterem Odpowiedz Link Zgłoś
charlotte__ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:12 Ja lubię lektury, ogólnie kocham książki. Lektury są po to żeby dowiedzieć się jaka jest prawdziwa literatura a nie potem wszyscy podniecają się Zmierzchem. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_muminkowa Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:06 ja nie nawidzę LEKTUR ! ; // np. takie w pustyni i w puszczy .. ; | nie przeczytałam , bo się po prostu nie dało ; // dobrze by było gdyby dali młodzieżowe książki .. ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
corba Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:08 no dokładnie . są straaaasznie nudne . -.- i wgl ich nie czytam . mogliby dac coś ciekawszego ! jedyna lektura, która mi się podobała to Hobbyt . A cała reszta, których czytałam [bądź i nie] to totalne nudy . Odpowiedz Link Zgłoś
xizax95 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:08 ja tam nie lubie, bo zazwyczaj są to ksiazki sprzed conajmniej 100-lat, ale nauczycielka od polaka wie ze nikt tego nie przeczyta wiec tylko robimy notatki o czym jest ksiazka Odpowiedz Link Zgłoś
aguskaa_ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:08 lektury są nudne i bez sensu niektóre. ;d lubię czytać, ale takie książki dla nastolatek. a lektury? nie. ;| Odpowiedz Link Zgłoś
fidzia97 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:33 Hm... No nudne same ... ,ale zdecydowanie wole je omawiać niż jakieś zadanie z przypadków i innych takich ... Odpowiedz Link Zgłoś
anotherdrama Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:10 Taa , dokładnie ! Czytanie takich książek jak ' W pustyni i puszczy ' to total nuda. Wiem , bo po 14 stronach czytania tego amatorstwa przerzuciłam się na czytanie ' INTRUZ ' , a potem dokończyłam czytać streszczenie , a moje oceny z tej lektury to : 3 , 4 , 4 ! Jedne z moich gorszych ocen z polaka ; ) Powinni dawać trochę sf książek. Odpowiedz Link Zgłoś
satini Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:11 Uważam że lektury, to kolejna zbędna rzecz w polskiej szkole. ZAWSZE czytałam dane lektury, aż do gimnazjum ;]. Teraz czytam tylko streszczenia, chyba że jakaś książka mnie wciągnie (było kilka lektur, które mi się podobały). Odpowiedz Link Zgłoś
im_rebel Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:16 Owszem patrząc do tyłu było kilka ciekawych które mnie zainteresowały. Jestem teraz w 6 klasie i była tylko jedna która mi się podobała: Ten obcy. Reszta uważam, że była oktopnie nudna. Tak na odmianę moja koleżanka uważa, że są one teraz o wiele lepsze niż wcześniejsze. o ironio losu Odpowiedz Link Zgłoś
kikunia Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:12 Uwielbiam czytać, ale nie nawidzę lektur. Czytam jedynie to co sama sobie wybiorę, ale niestety lektury najczęściej mi sie nie podobają(chociaż były takie ktre bardzo polubiłam np.: Mały Książe, Chłopcy z Placu Broni, Ten Obcy). Lektury to bezsens. Niby uczą czytania ze zrozumieniem, ale co jeśli książka nas nudzi? Co z tego zrozumiemy? I ile jest osób które nie czytają lektur tylko streszczenia? Czytamy to co lubimy... Odpowiedz Link Zgłoś
demi28 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:13 mi najbardziej pasuje harry potter i mogę to czytać z 15 razy Odpowiedz Link Zgłoś
screeney Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:13 od początku rou przeczytałam jedną lekturę na 5, mianowicie Dziady bo czytaliśmy na lekcji haha więc przeczytałam, niestety muszę wziasc się za czytanie, bo mamy pierwszy sprawdzian z lektury ;//.masakra -.- ale i tak chcę przeczytać kamienie na szaniec bo to teraz mamy. ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mileyka1 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:17 załącznik przezajebisty :3 ja tam lektury, to OMIJAM. o,o Odpowiedz Link Zgłoś
garcia Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:15 Czytanie niektórych lektur to makabra. Krzyżaków przeczytałam tylko 2 strony, dalej nie dałam rady. Za to podabał mi się Tajemniczy ogród, Ten obcy, Opowieść wigilijna, Balladyna, Romeo i Julia... Czasem lektury naprawdę szybko się czyta, mają ciekawą i wciągająca fabułę. Ile ja bym dała aby do kanonu lektur dodać Harrego Pottera, Zmierzch, Sagę Cherub czy Pamiętniki wampirów. Odpowiedz Link Zgłoś
misia19978 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:17 Nudne i tyle A ja jakieś fantastyszne np Złodziejka książek Odpowiedz Link Zgłoś
misia_twilight Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:18 niektóre da się przeżyć ale tylko NIEKTÓRE np. Mały Księże był fajny oh, ile bym dała żeby w szkole przerabiać Zmierzch, Pamiętniki Wampirów, albo chociaż Harryego Pottera Odpowiedz Link Zgłoś
ka.i.te. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:36 Gdyby był Harry Potter.. Marzenie, po prostu. Ale moja pani tego nie znosi ;| Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaczkowata Szkolne lektury? Trzeba je zmienić! 30.01.10, 15:18 Nie dziwie się, że nikt nie czyta szkolnych lektur. Lektury powinne się rozgrywać w współczesności, a nie w czasach, gdy dzieci bawiły się i latały z kijami! Przecież to zupełnie inna rzeczywistość. Pamiętam, jak musiałam czytać "Chłopcy z Placu Broni" albo "Janko muzykant" - to była dla mnie istna katorga! Uważam, że lektury powinny być napisane współcześnie i współczesnym językiem, bo przecież wiadomo, że teraz nikt nie lata z kamykiem i nie udaje, że to granat - nikt nie zrozumie takich książek! Żyjemy w czasach komputerów i w takich czasach powinny mieścić się lektury!!! Odpowiedz Link Zgłoś
oleska940 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:18 no jasne ze bym zmieniła Ja bym dała cało sage "zmierzch " harry poter i takie tam a najgorsze są o wojne Odpowiedz Link Zgłoś
stichinsgluck Re: nie narzekajcie 30.01.10, 15:19 jak możecie narzekać na lektury w podstawówce? nie przypominam sobie nawet jednej, którą czytałabym tyko dlatego, że musiałam. wszystkie były łatwe do czytania, nie były wcale długie... zresztą to same bajki typu "Pinokio". poczekajcie aż będziecie w szkole średniej... to dopiero masakra. jak nie grube to niezrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
ne.gra Re: nie narzekajcie 30.01.10, 20:52 Szczerze? mam 17 lat i nie żałuje żadnej lektury, nawet tej, która mi się nie podobała. Każda książka czegoś uczy! Powiedzcie mi proszę, jakie PRZESŁANIE mają książki dla nastolatek? Że wampiry istnieją? Że duchy chodzą po ziemi? Że są na świecie ciemne moce? Książka ma czegoś nauczyć, pokazać coś, zaszokować. Autor zwykle też może nas zaskoczyć np. sposobem pisania, narracją, charakterystyką bohaterów... Sama czytuje książki jak "Harry Potter", "Tunele", "Adriana Mole" czy inne temu podobne, ale raczej lubuje się w lekturach szkolnych właśnie. Rozumiem, ja też nie lubiłam średniowiecza, renesansu czy baroku, ale Młoda Polska czy pozytywizm, to epoki w których tworzono najwspanialsze dzieła. Do listy lektur dopisałabym chyba Hłaskę i Marqueza, ew. Cortazara i więcej poezji, ale nic bym z tego nie wyrzucała. Kiedyś spojrzycie na te książki z uśmiechem, może nawet do nich wrócicie (o ile lubicie literaturę piękną). I tego wam życzę ; ) Odpowiedz Link Zgłoś
lovely5 Re: nie narzekajcie 30.01.10, 21:11 Może to głupie , ale mi się strasznie spodobał " Pan Tadeusz " ; DDD Normalnie się zakochałam w tej książce .. Chyba jestem głupia , ale uwielbiam lektury , oczywiście niektóre .. Np. Krzyżaków nie trawię D Ale za to Latarnika kocham .. chociaż to nowelka .. przemawia do ludzi ^ ^ < 333 Uwielbiam " Ten Obcy " powracam do niej z uśmiechem na twarzy ... uwielbiam również " Kwiat kalafiora " czy " Opium w rosole " Zobaczymy jak sprawdzi się " Hobbit .... " D Buźka < 33 Odpowiedz Link Zgłoś
sunny_sonny Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:19 niektóe chętnie bym zmieniła obiecałąm sobie że już NIGDY nie przeczytam Chłopców Z Placu Broni, bo to było takie nudne ze zasypiałam jak to czytałam. w klasie kuzynki mojej koleżanki za lekturę był Zmierzch. co wy na to?? Odpowiedz Link Zgłoś
stichinsgluck Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:24 Zmierzch za lekturę? a czego toto niby uczy? o.O zwykły odmóżdżacz na deszczowe dni. rasowe romansidło. naprawdę niektóre lektury typu "Chłopcy z placu broni", czy "Kamienie na szaniec" czytałam z łzami w oczach. czego wy chcecie? żeby lektury były o tym jak to hancia montancia została sławna? nie na tym to polega. to co się teraz dzieje, czyli tzw. współczesność jest zła. przynajmniej te lektury mogą z takich rozpieszczonych bachorów wykrzesać trochę wrażliwości i współczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
theafelicitatis lektury 30.01.10, 19:47 według mnie powinna być lektura książka " Hera, moja miłosć". No, może nie taką do podstawowki, ale już np. 3 klasa gim, albo w liceum. Jakby co, to ona jest o chlopkaku ktory uzaleznil sie od narkotyków. ksiązka naprawde nie zacheca do brania ich. Odpowiedz Link Zgłoś
monias_xd Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:16 No to musieli mieć dużo egzemplarzy Zmierzchu w bibliotekach a u nas jest w każdej po jednym A czytać zawsze musimy takie pierdołyy.. Że to jest nieporozumienie. Czy ci nauczyciele nie wiedzą co nam dają?! Mogliby dać coś nowego, fajnego i zabawnego. A tak to zawsze jakieś "kwiaty kalafiora" "bajki robotów" Kto to widział... :/:/ Odpowiedz Link Zgłoś
jeleniowa1 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:20 zgadzam sie ze sa nudne i beznadziejne Odpowiedz Link Zgłoś
cukiereczek. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:20 Ja lubię czytać ,ale tylko te książki które sobie wybiorę .. a nie jakieś głupie lektury .. Zmierzch przeczytałam w 2 dni ,, a głupiego Małego Księcia który jest o wieleee cieńszy nie mogę strawić w tydzień ,, po prostu MK wgl nie wciąga ... do tego jest strasznie nudnee .. Odpowiedz Link Zgłoś
avril1028 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:22 no fakt przeważnie sa głupie czytam wszystkie ale z niektórych nic nie kumam wiec sięgam do ściag ale jedyna która przeczytam i była na prwde super ''Dzieje Tristana i Izoldy'' ja tam polcem Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 15:40 `Przeważnie lektury szkolne to staropolszczyzna, czy coś. Np. teraz omawiamy Krzyżaków [ O Matko Polko! ] i przez to przez jakieś kilka dni mówiłam językiem nie ze swojej epoki. Chciałam się jakoś zmusić do przeczytania tego, ale nici. Cóż pani nam obiecała, że nie musimy czytać wszystkiego, tylko wybrane przez nią fragmenty. W zeszycie wszystko co omawiamy jest napisane, a jak skończymy to badziewie będzie pytać. W klasach 1-3 przeczytałam chyba wszystkie lektury. A najbardziej zaciekawiły mnie "Dzieci z Bullerbyn" nawet sama nie wiem czemu. W 4-6 też przeczytałam wszystkie byle mieć dobre oceny z polaka. I tak oto np. przeczytałam "W pustyni i w puszczy" czy "Ten obcy" albo "Szatan z siódmej klasy" Teraz jest pierwsza gim. i jako pierwszą lekturę pani wybrała "Dziady" cz. II. Strasznie wiało nudą i musieliśmy uczyć się roli. Oczywiście ja, kozioł ofiarny musiał być Guślarzem. Potem była "Opowieść Wigilijna", którą oglądaliśmy przez prawie cały tydzień i nie było lekcji polskiego. Teraz "Krzyżacy" niewybaczalna męka. A potem jeśli się nie mylę "Zemsta" i to by było wszystko. Zastanawiam się co też nasza pani wybierze na drugą klasę. Pe.eS. Sorry, że się tak rozpisałam, ale musiałam to z siebie wyrzucić. Lilly_ Odpowiedz Link Zgłoś
hepsio Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 18:15 najlepiej, żeby tych gó...a.nych lektur nie było ;.p Odpowiedz Link Zgłoś
piwnooka Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 18:57 W liceum lektury zaczną się Wam podobać. Świat byłby uboższy, gdyby nie "Cierpienia młodego Wertera", "Imię róży", "Dżuma", "Kandyd", "Trans-Atlantyk", "Ludzie bezdomni" czy "Dziady", "Pan Tadeusz" tak znienawidzony przez uczniów gimnazjów (w liceum odkrywa się go na nowo i widzi się go w zupełnie innym świetle) Mickiewicz, Słowacki! - uwielbiam! Przyznam szczerze, że Sienkiewicz jest ciężki i wiele trudu kosztowało mnie przeczytanie "Krzyżaków" i "Quo vadis", a "Potop" zupełnie rozłożył mnie na łopatki. Cieszę się, że za lekturę mam "Lalkę" na tysiąc stron albo trylion opisów przyrody w "Nad Niemnem", a nie wszystkie części "Zmierzchu". Tamte przynajmniej mają głębię. Odpowiedz Link Zgłoś