29.01.10, 08:36

Hejka. smile
Na kotku jest duużo młodzieży a w tych czasach młodzież uważa, że chodzenie do kościoła to opciach i strata czasu a jak już tam idą to tylko po to, żeby rodzice się nie czepiali itp. tid.
Tylko nie liczni chodzą tam .
Czy wy też tak uważacie ?
Czy chodzzicie do kośćioła i się skupiacie na modlitwie ?

Jak przebiega wasza religia ? xd
U mnie w podstawówce mogliśmy robić co chcemy,biegać po klasie itp.
Na początky zawsze się modliliśmy.
A teraz w gimnazjum tak jakby poznajemy te wszysctkie religie świata.
Jest owiele fajniej. xd

(jesli był taki temat lub nie odpowiada Wam to klikajcie na czerwony kosz,
jak zrobiłam jakieś błędy to sorka)
Pozdrawiam, Variablee. smile
Obserwuj wątek
    • variablee Re: Wiara. 29.01.10, 09:50
      jesteście ?
      • meonow Re: Wiara. 29.01.10, 09:57
        Ja do kościoła chodze co niedziele i nie uważam, że to obciach czy coś takiego. Chodze bo chce, modle sie bo chce, nikt mi teko nie karze. Na religie uwielbiam chodzi, bo mamy takiego janego katachete heh. Niby ucze religi i taki zoboczony jest ze masakra i zabawny i zawsze mozna sie pośmia.
        Najgorzej jest w kościele, bo niby chodze alby sie pomodli posłucha kazania..ale zamiast tego odpływam poprostu i potem nic nie pamiętam..yh...sciana

Pzdr big_grin
        • demuss_ Re: Wiara. 29.01.10, 10:08
          zgadzam się w 1oo % <lol> wink
      • milus Re: Wiara. 31.01.10, 17:32
        Ja wcale nie uważam, że to strata czasu.
        Jestem chrześcijanką i się z tego bardzo cieszę. Ja skupiam się na modlitwie,
        nie podoba mi się, gdy ktoś wgl nie chodzi do kościoła. ;/ jak tak można ?
        Z resztą jak to mówią - ''Bez Boga ani do proga'' . I to się bardzo często
        sprawdza.
        • domimuza Re: Wiara. 03.02.10, 19:40
          To prawda, wiara to nie jest obciach. Ja jestem chrześcijanka.wink
    • szatynka. Re: Wiara. 29.01.10, 10:04
      Owszem, było . : )

Ale co do pytania .
      Nie jest to wstyd, jak dla mnie, jednak dla nie jednej osoby to jest obciach . : )
      • zabax3 Re: Wiara. 29.01.10, 10:25
        od kiedy wiara w Boga i chodzenie do kościoła do wstyd?
        jak jest się wierzącym to chyba to nie jest obciach.
        ja chodzę do kościoła i sie tego nie wstydzę.
    • fredencja Więc... 29.01.10, 10:35
      No więc, do kościoła chodzę troszkę ze względu na rodziców niestety...; /
      Ale podobno u nastolatków to normalne...

A jeśli chodzi o religię to jej nie cierpię ! ; /
      Nie ze względu na to o czym się tam uczymy, ale ze względu na katechetkę [ brr !
      ; / ] i na to jak odbywa się nasza lekcja.
      Mniej więcej tak:
      5 min. czytania podr,
      + 5 min, robienia w kartach pracy.
      Potem mamy kolorować obrazki w kart. pracy i przez 35 min nie zachowywać się głośno.
      Oczywiście komu się chce kolorować ?
      O ja Cię !
      Ale siem rozpisałam ! xdd
      xoxo
      Fredencja. ;*
      • fredencja Poprawka ; ] 29.01.10, 10:36
        *zachowywać się cicho. xdd
    • video_girl Re: Wiara. 29.01.10, 10:48
      Chodzenie do kościoła i wiara w Boga to nie żaden obciach. Szanuję takie osoby, chociaż
      sama nie jestem praktykująca. Oczywiście wierzę w Boga tylko mam inne poglądy niż Kościół.
      Nie uznaję księży i hipokryzji większości z nich. Moja mama się na mnie wścieka, że nie chcę
      chodzić do kościoła i często się o to kłócimy ale ja nie chcę robić czegoś wbrew moim
      przekonaniom. Moi znajomi to szanują, a ja szanuję to co robią oni. Ludzi nie powinno
      obchodzić gdzie chodzimy i w co wierzymy, dla nikogo nie powinno być to odbierane jako
      obciach, bo nim nie jest.
      • kardolina video_girl 29.01.10, 20:17
        jak ja kocham Twoje wypowiedzi <3
        są takie... mądre! xDDDD

haha wiem i Ty wiesz, że w tej sprawie mamy dosyc podobne podejście do sprawy (a w
        jakiej nie? xd to musi byc rzadkosc xd) xd
        tyle, ze u mnie nikt nie chodzi do kosciola, wiec mam luz xd
      • littlebitjoe Re: Wiara. 30.01.10, 12:16
        Zgadzam się z Video_girl.
        To nasz interes w co wierzmy lub nie.
    • hana02 Re: Wiara. 29.01.10, 11:26
      ja chodze do koscioła w każdą niedziele i nie sądze że to obciach !!!smile a u nas na religi jest
      zarabiscie mymamy takiego ksiedza ze cały czas nam kawały opowiada big_grin teraz na religi
      chodzimy z nim na spacer albo na bitwy na śnieżki !smile i jest zarąbiście!!!big_grinbig_grinbig_grinbig_grin
    • oloka17 Re: Wiara. 29.01.10, 13:17
      ja chodzę do kościoła, modlę się i nie wstydze się tego
      • molinka Re: Wiara. 29.01.10, 15:20
        ne obciach
    • samotnymotyl Re: Wiara. 29.01.10, 15:34
      Ja chodzę do kościoła smile
      Lubię tam chodzic.
      Ale czasem przesadzają np. do bierzmowanie te indeksy i w ogóle.. !
    • fabienne Re: Wiara. 29.01.10, 15:40
      Wiara w Boga to nie wstyd. Wierzę, ale do kościoła nie chodzę.
    • ehem Re: Wiara. 29.01.10, 15:40
      no chodze do kościoła nawet na oazy modlitwy jeżdże ;p
      taka oaza to fajna rzeczy wyjeżdża sie na pare dni i mieszka sie w domu z kaplicą no i
      modlimy sie oj duzo duzo ale tez jest duzo zabway i wolnego czasu ;p
      polecam !tongue_out
    • blackcafe Re: Wiara. 29.01.10, 15:42
      Chodzę do kościoła i nie uważam , że to obciach .
      Zazwyczaj staram się skupić na modlitwie .
      pozdrawiam . smirk
    • aivelen Re: Wiara. 29.01.10, 15:47
      Skłamałabym, jaeli bym powiedziała ze wierze jakos szczegolnie mocno, lae heretyczką też
      nie jestem. czasem lubię pojsc do koscioła, chociaż własciwie robię to z przyzwyczajenia.
      po prostu chyba zle bym sie czuła gdybym nie poszła z własnej woli. ogolnie czasem na
      mszy nie słucham jka jest nudno,a le sie staram. religią w sql to sie nie bardzo przejmuje,
      czasem ucze sie do niej na przerwie. jest strasznie nudno. okropnie nudno. masakrycznie
      nudno, chyba ze ktoś sie wygłupia. W podstawowce nasza klasa wywaliła ksiedza ze sql, w
      czym nie brałam zbyt czynnego udziału. ksiadz też człowiek. Ale ogolnie, wiarę w Boga
      mam taką srednią, ale nie przeszłabym na inną, bo własciwie to nawet lubię te klimaty
      religijne czasem big_grin
    • elen Re: Wiara. 29.01.10, 16:01
      nie chodzę do kościoła, bo nie wierzę w jego nauki
      nie jestem ateistką, wierzę w Boga
      nie wierzę w Kościół
      jak ktoś ma taką potrzebę, niech chodzi
      na religię chodzę i część tego czego nas tam uczą utwierdza mnie w moim
      przekonaniu, iż Kościół wcale nie działa tak jak ze swojej definicji działać
      powinien

z całym szacunkiem, którzy do kościoła uczęszczają
    • blender Re: Wiara. 29.01.10, 19:26
      ja zwątpiłam w Boga? czemu nie wyjaśnię, mam swoje powody.
      natomiast w Jezusa i Maryję wierzę i nie uważam by to że w coś wierzę przynosiło
      mi wstyd.
    • louise_ kościół... 29.01.10, 19:50
      ja do kościoła chodzę tylko wtedy, jak tata mi każe. do kościoła chodzę tylko
      dla tego, jak to powiedziałaś żeby rodzice się nie czepiali. nasza
      religia w piątej klasie była zajeb*sta - w ogóle nie pisaliśmy, bo oglądaliśmy
      filmy itd.
    • oleska940 Re: Wiara. 29.01.10, 19:53
      ja tam chodzę do kościoła bo mama mi karze ale nigdy nie skupiam sie na mszy
      gadam i myśle o niebieskich
      migdałach a na reli
      gadam z koleżanką
      • bloondi Re: Wiara. 29.01.10, 19:58
        ja chodzę bo u mnie stara jędza sprawdza czy byliśmy a u mnie są kapusie
        • skasia Re: Wiara. 29.01.10, 20:30
          chodzę i dla mnie to nie obciach.przecież to moja wiara!choć u nas teraz
          przesadzają bo jeżeli chcemy bierzmowanie przyjąć to kilka razy w tygodniu,
          np.roraty,różaniec itp.
    • nata10 Re: Wiara. 29.01.10, 20:19
      chodze co niedziele do kościoła smile ( chyba że jestem chora to nie ) matko to nie żaden
      obciachuncertain a gdyby ktoś wszedł na nasze lekcje religi to normalnie pomyślałby że to jest
      przerwa i spędzamy je w klasiesurprised mamy superowego księdzasmilesmilesmile
    • oolka Re: Wiara. 29.01.10, 20:25
      Ja chodzę do kościoła bez strachu ze ktoś mnie zobaczy i bedzie obciach.
      Szanuje też tych którzy nie chodzą.
    • stichinsgluck Re: Wiara. 29.01.10, 20:36
      faktycznie w Kościele najmniej jest właśnie młodzieży. pełno dzieci, dorosłych,
      nie wspomnę o starszych ludziach, ale młodzież widocznie nie potrzebuje Boga do
      szczęścia i ma ciekawsze zajęcia... nic na to nie poradzę. sama chodzę do
      Kościoła co niedziela.
    • piano Re: Wiara. 30.01.10, 09:32
      Moim zdaniem powinniśmy chodzic do Koscioła, ponieważ jest to bardzo wazne. Bóg nam
      pomoże w trudnych chwilach. To nie jest kłamstwo. Niektórzy nie wierza w Boga. I to jest
      nieodpowiednie. Bo niby jak wyjasnic sytuację w Sokółce? W Kościele znaleziono krew mięsnia
      sercowego! To jest cud! Ja osobiście w każda niedzielę chodzę do Kościoła smile
      • hepsio Re: Wiara. 31.01.10, 20:40
        dla mnie chodzenie do kościoła to zmarnowanie czasu. chodziłam tylko wtedy, gdy
        przygotowywałam się do bierzmowania i komunii. to wszystko.
        nie jestem zbyt religijna, więc nic mnie nie omija.
        • sysiek4444 Re: Wiara. 03.02.10, 19:48
          Dla mnie to żadna strata czasu , ostatnio czasami zadaję sobie pytania czy Chrystus
          rzeczywiście zmartwychwstał ? Czasami gdy coś mi się nie udaję , mówię na niego zue
          rzeczy a potem żałuje . x dd
          I to wcale nie jest obciach ... niby czemu ... to tak jak chodzenie do sklepu , chodzimy tam
          bo mamy potrzębe , i to nie obciach . x d
          ale przykład dałam . . .
          • jd Heym 03.02.10, 20:17
            Z tego co mi się wydaje Bóg jest wszędzie, modlić się można wszędzie..Do
            kościoła nie chodzę. Nie mam ochoty wysłuchiwać kazań księdza, albo proszenia
            się o datki na rzecz kościoła..
    • lucuch. Re: Wiara. 03.02.10, 21:17
      Hm. W podstawówce lubiłam księdza, który przygotowywał mnie do Komunii niestety
      odszedł z naszej parafii. później w 4-6 zależy jaki dzień miał nauczyciel, jak
      dobry to śpiewaliśmy itd. ;D w 1-2 gim z Marianem to laba jak uj. xd raz nam
      wynieśli stoły bo testy próbne chyba pisali czy coś, to na pianinie grał a my w
      klasie tanczylismy, haha. xddd a teraz z ksiedzem do bierzmowania, to ciężko bo
      pytan sie trzeba uczyc itd... lubie chodzic do Kościoła, szkoda tylko, że mam
      tak daleko..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka