pauula Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 12:57 Zazwyczaj nie wzracam na to uwagi al jeśli ktoś walnie takie fo pa no to już poprawiam po im : P Odpowiedz Link Zgłoś
eminem535 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 13:10 Jakby nie zauważyć to poprawne jest mówienie ,,Chłopaki" jak i zarówno ,,Chłopcy" Więc nie wiem o co Ci chodzi jak ty sama nie umiesz poprawnej polszczyzny Odpowiedz Link Zgłoś
mika292 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 13:39 Ja przynajmniej umiem interpunkcję. No i forma "chłopacy" też jest poprawna... Odpowiedz Link Zgłoś
viva Eee Raczej nie 03.02.10, 13:32 Mnie to jakoś szczególnie nie wkurza. Sama nie mówię czasami poprawnie, więc się nie czepiam. Oczywiście mówię tu o drobnych błędach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaktusowa Re: Eee Raczej nie 03.02.10, 17:38 Denerwuje mnie to ale słowo chłopaki nie dlatego że tłumaczyć się np pani w szkole że chłopcy coś rrobili to tak troche jak by oni do przeczkola chodzili Odpowiedz Link Zgłoś
anotherdrama Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 13:41 Podobnie. Chodź się przyznam , że zamiast chłopacy mówię czasem chłopaki. Odpowiedz Link Zgłoś
melody. Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:20 mi to nie przeszkadza. sama czasem to robie . ;p Odpowiedz Link Zgłoś
jogurt_ Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:59 Mi przeszkadzają dwie rzeczy : wogóle zamiast w ogóle co tam pisze zamiast jest napisane . Odpowiedz Link Zgłoś
kaila. Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:26 mnie to nie wkurza. sama czasem tak powiem w końcu nikt nie jest idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
th4ever Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:19 to zalezy z kim rozmawiam.... jesli gadam z kolezanka...to nic mi to nie przeszkadza...ani troche, bo w towarzystwie kolezanek tez tak mowie ale jesli jest to...np. pani w sklepie to smieje sie nie wkurzam Odpowiedz Link Zgłoś
anusxdd Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:36 pss. ;d nie. poprawna polszczyzna to moje drugie zycie jakby.!! xdd ja zawsze cos przekrecam i wgl. i zal mi ludzi to tak 'pieknie' mowia ;// Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.america Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:44 tak, to mnie jakoś tak 'razi' aż xd jak człowiek tak strasznie pisze z błędami to od razu maleje w moich oczach. po prostu tak juz mam ;p Odpowiedz Link Zgłoś
oxmajkaxo Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:46 mnie najbardziej wkurza to całe wziąść ;p Odpowiedz Link Zgłoś
teastte Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:49 Jeśli chodzi o pisanie to bardzo. Mieszkam na Śląsku i nie mówię po polsku. Po prostu, po śląsku, gwarą. Czasem używam form popularnych, młodzieżowego slangu, ale rzadko. Odpowiedz Link Zgłoś
mandy_jonas Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:50 Szczerze to ci powiem, że ja właśnie tak mówię;x Przynajmniej te przykłady co podałaś... Jakieś drobne błędy mi nie zawadzają. Gorzej jak ktoś tak kompletnie zapomina o poprawnie wypowiedzianych polskich słowach C; Odpowiedz Link Zgłoś
robpattinson Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:53 mnie to nie wkurza bo sama tak czasem mówię Odpowiedz Link Zgłoś
mileycyrus23 Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 14:56 Akurat to co podałaś to mnie nie wkurza,ale wkurza mnie jak ktos mówi : kupywać ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
fan_miley Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:05 jak polskiego się nie uczy to się ma .!. ja tam dla żartów mówię człek, walłem się...no ale tylko dla żartów... Odpowiedz Link Zgłoś
monique Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:14 Mi aż tak bardzo nie przeszkadza, bo czasami sama się mylę, gdy się spieszę. a tak w ogóle to w języku mówionym mówienie "tą" jest dozwolone. Odpowiedz Link Zgłoś
cukiereczek. Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:22 mnie wkurza tylko jak ktoś mówi ( szczególnie kumpela ) wiater , zamiast wiatr , xd tak to jakoś staram sie nie zwracać na to uwagi ,, ;d Odpowiedz Link Zgłoś
happysad1 eee ;p 03.02.10, 15:31 mnie to w sumie nie wkurza xd .;p czasem jest smianie jak ktos tak dziwnie powie itd. ;p..... Chyba troche przesadzasz ze tak wszystkich poprawiasz , nie sądzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
independent_ Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:35 o tak, bardzo. :3 i lubię poprawiać takich ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
megan_ Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:46 Nie lubię, gdy ktoś w najprostszych wyrazach robi błędy ortograficzne. Normalnie szlag mnie trafia. Mam ochotę mu coś powiedzieć i zazwyczaj tak robię. Lub gdy zamiast włączać mówi włanczać. Normalnie cała się gotuje. Mam świra na punkcie poprawnej polszczyzny. Przyznam, że sama popełniam czasami błędy, ale żeby że pisać przez rz, to trzeba być idiotą. Odpowiedz Link Zgłoś
nicky_ Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:47 Przeciez 'chłopaki' jest poprawnie.... Odpowiedz Link Zgłoś
mewusia Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:47 ja mówie poprawnia a czasami nie ja nie mówie chłopcy tylko synki ....- tak jak na MOIM śląsku! mało kiedy mówię poprawnie bo mam naleciałości ze śląskiego ! a tak ogółem ja nie mówię no chyba że w szkole tylko na śląsku sie godo!! Odpowiedz Link Zgłoś
nrulezzzzz Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:49 mnie to czasem wkurza a czasem nie... hmmm jak ktoś popełnia wielkie błędy to nie można wytrzymać... ale drobne to tam drobne... ja tu zgłaszam petycje... wole wziąść niż wziąć Odpowiedz Link Zgłoś
softy_girl Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 15:53 niee , biorę pod uwagę że ktoś może być np. analfabetą lub po prostu nie miał szansy nauczyć się mówić inaczej . Przecież są tacy ludzie , prawda ? ;33 Odpowiedz Link Zgłoś
madalena Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 16:12 mnie tez to wkurza i czasem poprawię te osobę, ale nie zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
miley__xd Re: Poprawna polszczyzna 03.02.10, 16:16 Mnie to też wkurza, ale czasami niektóre teksty są zabawne. Odpowiedz Link Zgłoś
messalina Przyganiał kocioł garnkowi... 03.02.10, 16:19 Każdy się mysli. Tak. Nawet Ty. Kiedy wyrazamy wlasne zdanie w formie pisemnej, trzeba miec na uwadze takze interpunkcje. Zatem musisz wiedziec, ze przed 'albo' przecinka nie nalezy stawiac. A jesli chcesz juz poprawiac, to sprowadz na wlasciwa droge 'TĘ', a nie - 'ta' osobe ;] Ave. Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi Re: Przyganiał kocioł garnkowi... 03.02.10, 16:27 ` Szukajcie, a znajdziecie` Poprawiłam się -.-' Odpowiedz Link Zgłoś