Dodaj do ulubionych

okulary . c ;

15.02.10, 21:46
dwa tyg. temu mama mnie zapisałą do okulisty ,bo mnie niby oczy bolały . myślałam ,ze
mi przepisze krople i do widzenia . ; d okazało się ,że mam wadę wzroku ,niewielką - 1 na
dwoje oczu . muszę nosić okulary .

w tym problem ,że nie mam pojęcia jakie okulary ( mam szczupłą twarz xd ) ,jakie dodatki
( od światła ..itd ) a co najważniejsze jak w tym wejść do szkoły . to bd wielka zmiana i
obawiam się ,że nie bd to przyjęte normalnie . x d

mogę prosić o jakieś rady .?

smilesmile
Obserwuj wątek
    • reden Re: okulary . c ; 15.02.10, 21:54
      Ja na początku miałam też wadę -1. Nie nosiłam okularów do szkoły, bo widziałam
      w miarę dobrze. Nosiłam je tylko w domu. Ale teraz kiedy poszłam do okulisty
      okazało się, że mam -1,5 i kupiłam nerdy. Chodzę w nich normalnie do szkoły i na
      dwór ; ). Idź do optyka i przymierz różne oprawki, weź ze sobą koleżankę albo
      mamę, żeby Ci doradziły ; ).
      • infernal_scream Re: okulary . c ; 16.02.10, 07:39
        Zawsze możesz kupić soczewki. ^^
      • xblackxx Re: okulary . c ; 29.05.10, 15:47
        nerdy sa modne i kup sobie te mocniejsze
    • wtf.owa Re: okulary . c ; 15.02.10, 21:56
      nerdy polecam. nie kosztują więcej niż przeciętne, dobre okulary. każdemu w nich do
      twarzy ; )
      • muszelka Re: okulary . c ; 15.02.10, 21:59
        no właśnie słyszałam ,że z wiekiem wada sie powiększa . ; d tak na serio .? chociaż brat
        mojej koleżanki w wieku 14 lat maił - 2 ,a w 19 lat ma obecnie - 5 . także nie wiem czy
        okulary coś zmieniają noo . x d
      • vanell. Re: okulary . c ; 15.02.10, 22:06
        nie krępuj się i noś je do szkoły. chyba, że chcesz, aby wada się pogłębiła.
        cóż, nie wiem jakie ci okulary doradzić. nigdy nie miałam potrzeby noszenia ich.
        mejbi, nerdy? ale zależy, bo jeśli masz dość malutką twarz będzie to wyglądało
        nie za dobrze. c:
    • agu. Re: okulary . c ; 15.02.10, 22:02
      Okulary to normalna rzecz sama nie noszę ,ale akceptuje każdego w okularach
      kwestia przyzwyczajenia ;] Teraz są takie ładne okulary ,że na pewno coś
      wybierzesz smilebrawo
      • muszelka Re: okulary . c ; 15.02.10, 22:07
        a orientujecie się może z tymi dodatkowymi funkcjami okularów .? ; q
    • lorente Re: okulary . c ; 15.02.10, 22:15
      A może nerdy?
      Są teraz na topie..

; ))

ps. nie myślałaś o soczewkach?
      • muszelka Re: okulary . c ; 15.02.10, 22:25
        mam podobno za małą wadę na soczewki . ; d
        • louise_ . 15.02.10, 22:29
          jeśli mówisz, że masz za małą wadę na soczewki - musisz nosić okulary. chyba, że
          wolisz żeby ci się pogarszało.
        • deee_rf Re: okulary . c ; 15.02.10, 22:29
          soczewki są niewygodne . i nie zdrowe podobno .
          oprawki najlepiej wybierz z najbliższą przyjaciółką albo mamą .
          a w szkole będzie szok . a potem ludzie się przyzwyczają ,
          • tyska_2311 przeczytaj ! :) 15.02.10, 22:52
            Ja od 4 klasy podstawówki nosze okulary (teraz chodzę do 2 gim ) wada mi się ciągle
            pogarsza na początku miałam -0,70 a teraz mam -2,0 . Gdy weszłam do szkoły to nie było
            szoku ani nic . Chodzi mi oto że nie wytykali mnie palcem smile A co do soczewek to radze ale
            dopiero później . Moje siostry noszą i wygodne ponoć. Ale jak ja byłam w vissionexperss to
            babka mówiła że soczewki nie wcześniej niż 16 bo jeszcze się źrenica dobrze nie rozwineła czy
            coś takiego XD A z wyborem nie będziesz miała problemu smile Ja mam szkła z antyrefleksem
            smilesmirk
            • muszelka Re: przeczytaj ! :) 15.02.10, 23:08
              Oo spoko . dzięki . ; dd (( ;
              • reden Re: przeczytaj ! :) 16.02.10, 06:29
                Jeśli chodzi Ci o takie specjalne szkła to kupisz je w granicach 120 złotych. Są
                one z antyrefleksem i chronią przed promieniami słonecznymi.

A co do powiększania się wady wzroku, to ona będzie się powiększac. Tylko jeśli
                będziesz nosic okulary to wolniej. Bo jeśli nie będziesz ich nosic, to oko
                będzie się codziennie za bardzo wysilało i będzie przemęczone i za dwa lata
                będziesz nosic podwójne szkła.
                • hepsio Re: przeczytaj ! :) 16.02.10, 07:51
                  nerdy ( . ;
          • fairy_tale Re: okulary . c ; 16.05.10, 12:01
            > soczewki są niewygodne . i nie zdrowe podobno .
            > oprawki najlepiej wybierz z najbliższą przyjaciółką albo mamą .
            > a w szkole będzie szok . a potem ludzie się przyzwyczają ,

nieprawda, soczewki są baardzo wygodne i o wiele lepiej sie w nich widzi niż w okularach,
            można patrzeć dookoła a nie ciągle całą głowe przekręcać (ci co nie niszą okularów nie
            zrozumieją ;3) i wcale nie są niezdrowe .ja nosze xd
            a co do okularów to wybierz sobie jakieś ładne, ludzie na pewno sie przyzwyczają,
            przechodziłam to w 6 klasie :p
    • zakochana974 Re: okulary . c ; 16.02.10, 08:45
      Ja też musze nosic okulary...Gdy w 6 klasie (a jestem w 1 gim) przyszłam do
      szkoły wszyscy do mnie-o masz okulary,ale ci ładnie ale czemu musisz nosic a od
      kiedy...troche bylo meczace ale przyzwyczalili sie i teraz gdymowie ze nie chce
      miec okularow wszyscy mi mowia ze pasuja mi okulary ze w okularach lepiej
      wygladam i wg..;P

smilenie martw sie bedzie dobrzesmile
      • muszelka Re: okulary . c ; 16.02.10, 11:05
        ekhem . najlepsze bd własnie wbić w takich nerdach to sql . ; ddd u mnie nikt takich jak
        narazie nie ma . x d
    • temptation Re: okulary . c ; 16.02.10, 11:04
      Ja mam taki sam problem i nie chodze w okularach do szkoły ;p
      • mweezy . 15.04.10, 17:10
        nie bój się, nie ty jedna nosisz okulary.
        • exam. Re: . 15.04.10, 17:13
          dużo osób nosi okulary i w mojej szkole nie są one wyróżniane. ja lubię te osoby
          i tyle.
          soczewki podobno trzeba co miesiąc wymieniać i 100 zł miesięcznie na parę. teraz
          masz tyle możliwości co do szkiełek, oprawek, że na pewno wybierzesz coś dla
          siebie. życzę znalezienia odpowiednich ; )
    • karola1603 tutaj . c ; 15.04.10, 17:16
      ja 3 miesiące temu też byłam u okulisty i mam -0,5,okulary nosiłam przez ferie
      ,spoko,ale bałam się co w szkole pomyślą bo nie podobałam się sobie z nimi.
      tak się stało że ludzie uważają że lepiej mi teraz z okularami niż bez -,-
      ale jeszcze sobie trochę ponoszę więc luzik.
      ja osobiście przymierzałam ze 100 par jeśli nie więcej.duży wybór i mogłam
      ocenić w jakich wyglądam dobrze a w jakich źle
      • madi.97 Re: tutaj . c ; 15.04.10, 17:40
        Ja nosze okulary. Teraz jest duży wybór. Pojedziesz do optyka przymierzysz kilka
        par i stwierdzisz w jakich Ci do twarzy i Ci takie zrobią, jakie chcesz.
        • quelle Re: () 15.04.10, 19:15
          Nie rozumiem .. dlaczego zawsze jak ktoś nigdy nie nosił okularów ... i.. pewnego dnia przychodzi w okularach i się wyśmiewają z tej osoby ;/ ... jak ich tu nazwac ....aaa ... niedorozwoje ..
    • caterina97 Re: okulary . c ; 02.05.10, 21:26
      Nie noszę okularów , więc nie za bardzo wiem jak ci pomóc...
      Przede wszystkim = nie przejmuj się opinią innych .
      to nie Twoja wina że masz wadę wzroku .
      Po 2 = wybierz okulary , w których będziesz się czuła swobodnie i delikatnie .
    • leylaa Re: okulary . c ; 16.05.10, 00:36
      nie martw się. też mam okulary ; ) mnie przyjeli normalnie. ;d;d ja mam wade -2 na jedno oko... moje okulary mają takie "zabezpieczenie" że moge normalnie iedizeć przed Tv czy komputerem i tak szybko mnie nie bolą.. ; )
    • xxlilyxx Re: okulary . c ; 16.05.10, 11:35
      - 1 i dobrze widziałaś. ? ja też mam troszkę ponad -1 i nie wyobrażam sobie jak
      mogłabym na lekcji przepisywać z tablicy bez okularów. xd
      też myślałam, że będą się nabijać i tak dalej. ale nie doceniałam swojej klasy.
      ; d i u Ciebie pewnie będzie tak samo.
      zawsze zostają jeszcze soczewki. moja koleżanka nosi i ma dość. za dużo roboty z
      tym.
    • panna_efron_x33 Re: okulary . c ; 16.05.10, 11:38
      ja tez powinnam sie przejść do okulisty ale nie chce okularów ,.
      • xxewelkaxx Re: okulary . c ; 16.05.10, 11:46
        Nie radze ci kupować nerdów, no chyba że masz dużo kasy. Chodzi o to, że te całe
        nerdziątka są dobre tylko dla tych, co nie muszą nosić okularów, mają dobry wzrok i noszą
        je tylko dla ozdoby. Bo to jest tylko taka chwilowa moda i wydaje mi się ze za dobre pół
        roku to się poprostu znudzi, i będziesz musiała chodzić w niemodnych okularach. Ja bym
        poradziła sie optyka, lub fryzjera ( tak, fryzjera, on pomoże ci dobrać okulary ). U mnie
        było podobnie, tyle, że nie mogłam się zdecydować na jedną z dwóch oprawek. Spytałam
        się przypadkowych dziewczyn i mi poradziły, i to bardzo dobrze [[; Ja obecnie mam coś
        podobne do tych.
        tyle, ze czerwono-czarne
        Ważny tez jest kolor. Jesli jesteś brunetką to polecam właśnie czerwony. Slicznie wygląda ;
        dd
    • kingella24 Re: okulary . c ; 16.05.10, 11:40
      -1?! scared ja mam -3 crying i czerwone glasses z czarną pentelką cool
    • klama_kcmil Re: okulary . c ; 16.05.10, 11:43
      Chetnie bym Ci pomogla, ale ja nie mam wady wzroku i nigdy nie nosiłam okularów
      [chyba, że przeciw slonecznych c(; ]

PzDr. smile
    • niesmaczna Re: okulary . c ; 16.05.10, 11:47
      Co za różnica jakie okulary i w jaki problem wejść do szkoły ?
    • julik Re: okulary . c ; 16.05.10, 11:50
      Też nosze juz 3 lata . Mama pzrywiozła mi je na klasowy basen (po zajeciach ) założyłam
      je i do wszystkich z taki zacieszem :
      - Fajne nie smile
      Wszyscy się śmiali ,a le tak przyjaźnie . Gorzej było kiedy zmieniłam oprawki na większe ,
      ale i tak wszyscy się przyzwyczaili i mówią do mnie Psorka smile
      • kari17 Re: okulary . c ; 16.05.10, 23:23
        nie masz za małej, bo moja okulistka mówiła, że są takie soczewki dla osób z wadą -1 i -2, że
        zakładasz je na całą noc, a potem przez cały dzień nie musisz ich nosić bo odpowiednio
        korygują Ci pole widzenia smile
        • guma_balonowa Re: okulary . c ; 18.05.10, 17:20
          > zakładasz je na całą noc
          że wtf? okulary na noc?
    • mileylove. c : 18.05.10, 17:26
      według mnie nie musisz się przejmować. w sklepie dobierzesz sobie jakieś okulary. ja też ostatnio zaczęłam nosić. niektórzy nie mówili nic, a niektórzy że mi ładnie więc będzie dobrze c :
    • karolcia741 Tu ? 18.05.10, 17:27
      Eee jak możemy Ci doradzić w wyborze okularów skoro Cię nie widziałyśmy ?
    • szukajmnie Re: okulary . c ; 19.05.10, 20:03
      No tak. Znam to. wink

Ja dopiero będę szła do okulisty , ale wiem , że będe musiała nosić okulary indifferent
      Szczerze? Już jest gorzej niż źle. Jak ja czasami (zależy w której klasie) nie widzę co pisze
      na tablicy a siedze np. w trzeciej ławce. Ale ... moja przyjaciółka również źle widzi. I często
      jest tak , że obie nie widzimy czegoś z tej samej odległości. Dlatego też, sugeruję , iż nasza
      wada wzroku będzie podobna. Ona musi nosić okulary tylko do czytania, do
      komputera ,telewizora i na lekcje.
      Cóż ... różnie to bywa i może być tak , że ja będe miała (o mało) większą wadę wzroku.
      Jeślij też będę musiała nosić okulary tylko do czytania itp. to będe je nosić. Ale jeśli będe
      musiała nosić na stałe to wybieram soczewki wink
    • petka Re: okulary . c ; 19.05.10, 20:18
      Kochana, decydujac się okulary musisz wybrac odpowiednie do twarzy i typ. Nie
      popełniaj mojego błędu- oby tylko wyjsc z optyka.
    • dochuu. Re: okulary . c ; 28.05.10, 20:15
      Co...
      Okulary są teraz modne.Kup sobie RayBany.Będą co najwyżej Ci zazdrościć.Tylko
      oryginalne!Sama mam wade i nie miałam z tym problemu,tymbardziej jak przyszłam w
      okularach ze srebrnym logiem z boku;pp
    • moxx Re: okulary . c ; 29.05.10, 14:12
      Są też soczewki kontaktowe! nikt ich nie zauwarzy!piwo
    • aniaok97 Re: okulary . c ; 29.05.10, 16:06
      Ja mam cieńkie niebieskie oprawki ;p zobacz może ci sie spodobają akurat takie
      ;p i nie masz co sie bać że ktoś nie zakceptuje zmiany bo moja koleżanka nie
      nosiła nigdy okularów a teraz zaczeła i nikt się z niej nie nabija ;p
    • keysi Re: okulary . c ; 29.05.10, 16:46
      Idź do optyka np. z mamą przymierz te oprawki które ci się podobają potem wybierz te w
      których jest ci najładniej ;d
      Ja też nosze okulary tylko ja mam -1.25, tez jestem dość "drobna"
      Mam czerwone oprawki z fajnym czarnym wzorkiem z boku ;d
      Ja jak przyszłam do szkoły zachowywałam się jak gdyby nigdy nic,
      a jak ktoś mówił mi że ładnie mi w okularach to mówiłam: dzięki xd !
      <a i pamiętaj jeśli nerdy ci się nie podobają albo niezbyt korzystnie w nich wyglądasz
      to nie musisz ich kupować>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka