rockville. Re: kara śmierci. 16.04.10, 18:08 jestem przeciwna! ludzie, którzy wykonali egzekucję człowieka, skazanego na śmierć za morderstwo zabijając go czynią dobrze? oni również odebrali człowiekowi życie, bez względu na to czy uczynił coś źle, czy też nie. to jest odebranie życia ziemskiego i ci ludzie są tak samo mordercami jak ten skazany. i moim zdaniem to nie jest dobre rozwiązanie. jestem za co najwyżej za dożywociem. tak jak tu ktoś powiedział: 'tylko Bóg może odbierać życie' z czym się absolutnie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
selcia17 Nie ! 16.04.10, 18:14 A jeżeli padną podejrzenia na niewłaściwą osobę ?! Zginie za nic !! Chyba nie wiesz co mówisz .. ja nawet najgorszemu mordercy nie życzę kary śmierci .. to przecież chore ! Jakaś masakryczna zemsta .. ! Nie zgadzam się z Tobą .. najlepiej by było gdyby człowiekowi w ogóle do głowy nigdy nie przyszło, żeby jakikolwiek morderca zginął karą śmierci .. dla takich jest więzienie ! Odpowiedz Link Zgłoś
replaceable . 16.04.10, 18:09 ciężko mi się wypowiedzieć, nie jestem ani za, ani przeciw. można przecież zabić niewinnego człowieka, no bo często wrabiają ludzi w przestępstwa. a tak na marginesie dla takiego powiedzmy zabójcy, to nie żadna kara, tylko ulga, no bo przecież, gdyby miał wybierać czy dożywocie, czy śmierć . . . ale, gdy wina jest udowodniona, przestępca zabił, zgwałcił z zimną wolą to jestem absolutnie za krzesłem elektrycznym. i może to jest okrutne, ale sprawiedliwe. to zależy od wielu czynników. Odpowiedz Link Zgłoś
ehe_ Słuchaj! 16.04.10, 18:19 A gdyby któs byłby wrobiony w morderstwo lub fałszywie oskarżony?! Co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
jazzmine Kara śmierci? wg. mnie - nie 16.04.10, 18:50 Wiesz, sory, w Chinach za posiadanie narkotyków jest już kara śmierci ;/ Według mnie powstałby jeden wielki chaos, uśmiercić kogoś za jakąś zbrodnię? No właśnie, po 7 dniach sobie uświadomi, ale po to jest więzienie. Żeby się zmienić, a potem może trafić do normalności. Poza tym założę się, że wielu, którym trafiło się dożywocie, chcieliby szybko umrzeć. Od czasów średniowiecza wiedziano, że większą karą dla człowieka od śmierci jest cierpienie... w tym przypadku psychiczne. własne sumienie ich zabije. czy to nie wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
bombshell To by znaczyło że wcale nie jesteśmy od nich lepsi 16.04.10, 19:31 Każdy jest człowiekiem, a kara dożywotniego pozbawienia wolności w moim mniemaniu jest gorsza niż kara śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś
lalula005 Re: kara śmierci. 17.04.10, 11:02 Zdanie mam podzielone. Jeśli wprowadzono by karę śmierci wiele osób mogłoby niesłusznie zostać skazanym. I co potem? Życia się im nie wróci... Dla tych winnych... Czy nie każdy ma prawo się zmienic? Odpowiedz Link Zgłoś
violet_ kara śmierci. 17.04.10, 11:05 jestem na nie. lepiej niech spędzą resztę życia w więzieniu, będę mieli czas na zastanowienie się, co zrobili. Odpowiedz Link Zgłoś
vinett Re: kara śmierci. 17.04.10, 11:08 kara śmierci.? To jest najgorsze co może być. ! Nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią, gdyż moim zdaniem to łamanie praw człowieka....każdy popełnia błędy nawet te najnajgorsze, ale trzeba im dać szansę, albo poprostu dać dożywocie. Odpowiedz Link Zgłoś
nearlaify Re: kara śmierci. 17.04.10, 11:11 Nie. Niech sobie gniją w więzieniu. Niech pocierpią. Odpowiedz Link Zgłoś
softy_girl . 17.04.10, 11:12 Nie. Myślę że nikt nie zasługuję aż na taką wysoką karę, nie można wymierzać sprawiedliwości w taki sposób, to niemoralne. Odpowiedz Link Zgłoś
violet_ kara śmierci. 17.04.10, 11:14 słyszałam gdzieś o takim przypadku, kiedy w stanach zjednoczonych zabito człowieka skazanego za morderstwo; po kilku latach okazało się, że był niewinny. i został zamordowany za coś, czego nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
durex_ Re: kara śmierci. 17.04.10, 12:08 ja tam nie chce kary śmierci. tylko np. -jak ktoś kogoś zabiję to bym wolała żeby przez 7 dni odczuwał ból i cierpienie,a później gnił w więzieniu. -jak ktoś kogoś zgwałci ( zazwyczaj facet gwałci) to żeby więźniowie zrobili z nim to samo. - jak to pedofil to wykastrować,pobić ( przez więźniów) i niech gniję w więzieniu. durex pozdrawia! Odpowiedz Link Zgłoś
hiphopjustix zdecydowanie nie 17.04.10, 12:05 Jestem zdecydowanie na nie. Każdy człowiek ma prawo do życia. Kara śmierci byłaby zabawą w Boga. Ludzie popelniają błędy, ale powinni mieć szansę je naprawić. Zabijając, nawet morderców, zniżamy się do ich poziomu, pokazujemy że wcale nie jesteśmy lepsi. Kara to coś co ma zniechecić do powtórzenia tego co zrobiliśmy, zabicie kogoś nie da mu nauczki na przyszłość. Kwestia niewinności to zupełnie inna sprawa, wyobraźcie sobie że ktos niewinny ginie za coś czego nie zrobił. Ale chciałam też poruszyć inną kwestię z tym związaną, osoby które wykonałyby taką egzekucję już do konca życia żyłyby z tym że zabiły niewinnego człowieka. Ogólnie myślę że wcześniej czy później osoby które wykonywały egzekucje (obojętnie czy na winnych czy niewinnych) zaczynają nad tym intensywniej myśleć, zastanawiają się czy dobrze robili, mają jakieś wyrzuty sumienia. Nie zapominajmy też że więzienie to nie 5* hotel i osoby które tam przebywają wcale nie są na wakacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
supergirl__92 Re: kara śmierci. 17.04.10, 21:49 chcesz Apokalipse wprowadzić ?? mysli ze by sie bali? robili by tak ze by sie nikt nie dowiedzial ... a ty co wolalabys ze by kogos z twojej rodziny przykladowo zabito czy do wiezienia wpakowano co ?? mysl troche pliss Odpowiedz Link Zgłoś