Dodaj do ulubionych

`Trudne` książki

06.04.10, 10:57
Czym dla Was jest `trudna` książka?
Ostatnio moja "koleżanka" z klasy powiedziała, że Romeo i Julia to trudna
książka. I tak się zastanawiam czy jeszcze nie dorosłam do tego, żeby to
stwierdzić , czy moze jestem za dorosła, bo książka dla mnie nie jest trudna.
Czytałam wiele więcej książek, które naprawdę są trudne. A ona mi wyskakuje z
Romeo i Julią. Aż we mnie wszystko wrze jak słyszę osoby, które czytają
książki z serii kiepskie romansidła dla nastolatek i uważają się za wielkie
znawczynie literatury. Czy czytacie książki nad którymi trzeba pomyśleć, czy
może wolicie tzw. 'odmóżdżacze' ? Możecie podać jakieś przykłady/tytuły. A
moze w ogóle książki to dla Was udręka?
Obserwuj wątek
    • lovemebaby_ Re: `Trudne` książki 06.04.10, 11:00
      ja tam lubię zabawne książki dla nastolatek w których się coś dzieje brawo
      • roxy11 Re: `Trudne` książki 06.04.10, 11:07
        zdecydowanie wolę te bardziej lekkie 'romansidła dla nastolatek'.
        gdy czytam książki, to mogę przenieść się gdzie indziej i przejmować się losami
        bohaterów. to dla mnie czas relaksu.

może jeszcze nie dorosłam do tego, by czytać taką poważną literaturę.
        to mnie męczy, zamiast odstresować.
    • sweetgirl28 Re: `Trudne` książki 06.04.10, 11:08
      To zależy.Ja mam 12 lat i czytam takie trudne książki.Te dla dzieci mnie
      denerwują.Czytam szybko więc książka na góra 3 dni.Jeśli twoja koleżanka
      sądzi,że są trudne to po prostu ma inne myślenie od ciebie.smirk
    • petka Re: `Trudne` książki 06.04.10, 11:08
      Twoja koleżanka mówiąc, że "Romeo i Julia" jest trudno książką, za pewne miała
      na myśli jej język. Książka ta zawiera dużo domyśleń, metafor i języka pięknego,
      co dla dzisiejszej młodzieży jest trudem. Dziś się czyta książki proste z
      nieskomplikowaną fabułą, dobrze jakby były to romansidła z głównym męskim
      bohaterem typu "Jestem zły ale cię kocham" Nie będę podawała tytułów, bo chyba
      każdy wie o co mi chodzi. Nie przepadam za literaturą młodzieżową, bo dla mnie
      to jest gniot, książki o zakręconych nastolatkach, które muszą miec chłopaków.
      Jednakże są książki dla młodych osób, które warto przeczytac, np. Seria Dary
      Anioła, Insygnia śmierci czy Candy. Ale jak mówiłam, wolę książki dla dorosłych,
      gorąco polecam Trylogię Jeździec miedziany.
      • martaslodka13 ;] 08.04.10, 15:22
        A ja czytam różne książki Od "Zmierzchu" do np. "Oszaleć ze strachu" czy "Portret
        psychologiczny Hitlera"wink
    • jane_ Re: `Trudne` książki 06.04.10, 12:07
      moim ulubionym pisarzem jest żulczyk.
      czy trudny? dla mnie już nie. czytam go jakoś od mojej trzynastki, dwie książki na zmianę. nie sa w stanie mi się znudzić.

każdy będzie miał własą definicję trudnej literatury. ja nie umiem jej dokładnie wskazać. czytam książki dla przyjemności, a nie dla tworzenia podziałów.
      • anja_ Re: `Trudne` książki 08.04.10, 17:18
        "Czytam książki dla przyjemności, a nie dla tworzenia podziałów." jane_

świetnie powiedziane...
    • ne.gra Kocham książki < 3 06.04.10, 12:43
      Trudne książki to te, przy których trzeba pomyśleć, porównać problematykę książki do swojego życia i wyciągnąć wnioski. Tak serio wytężyć mózgownicę - w tej epoce ludzie zdecydowanie za rzadko to robią...
      Polecam rosyjską literaturę < 3 mówię o tym już chyba 30 raz na tym forum, ale to jest serio niesamowita literatura. Przedstawia życie, jakie wiedli ludzie w naprawdę trudnych czasach, wszelkie problemu wewnętrzne człowieka, przeróżne ciężkie sytuacje, opisuje zachowania ludzkie, charakteryzuje emocje i postępowanie ludzi... Sam miód. Do tego jak Ci autorzy piszą! Ach, ta narracja, te środki poetyckie, ta mowa pozornie zależna, to słownictwo... Dostojewski, Tołstoj, Nabokov, Sołżenicyn, Bakunin, Czechow i wiele innych.
      A jeszcze z "trudnych" - fajnie pisze Onichimowska, można sobie przemyśleć dzięki niej parę spraw. Polecam też Hłaskę, Herlinga - Grudzińskiego, Konwickiego, Kołakowskiego i "Świat Zofii".
      • tinn ne.gra 06.04.10, 14:41
        Czytałam parę rosyjskich książek. Też mi się podobały. Najwiecej chyba Tołstoja.
        Bardzo je polubiłam i coraz częściej sięgam własnie po nie.
        • kitty_katy Re: ne.gra 06.04.10, 14:44
          alchemik , i inne paula coelho .
    • kill_me Re: `Trudne` książki 06.04.10, 14:59
      Dla mnie były ciężkie ''Dziady'' i ''Krzyżacy'', ogólnie nie lubię też książek pisanych wierszem.
    • light Re: `Trudne` książki 06.04.10, 15:13
      Jeszcze nie trafiłam na książki, które sprawiałby mi jakąś okropną trudność w
      interpretacji...
      Pewnie Twoja koleżanka tak narzekała na "Romea i Julię", przez to, że jest
      pisana takim, a nie innym językiem.
    • martusia1998 Re: `Trudne` książki 06.04.10, 23:37
      moje koleżanki jak mieliśmy lekturę w Pustyni i w puszczy to one mówiły że to jest strasznie trudne i że nie chce im się tego czytać a mi to się lepiej czytało niż Tomka Sawyera i jak dla mnie to nie było trudne uncertain
    • lisa14 Re: `Trudne` książki 08.04.10, 14:51
      "Romeo i Julia" jest naprawde trudne....Ciężko się czyta i porusza ważne tematy
      • mika292 Re: `Trudne` książki 08.04.10, 14:59
        No wiesz, dla ludzi z 3 gimnazjum i liceum "Pan Tadeusz" jest trudny, a ja przeczytałam tę książkę z zainteresowaniem i łatwością i to w szóstej klasie. No ale wiesz, ja czytam jedną stronę w pół minuty, jak nie mniej i dla mnie jedna książka na dzień, to normalka. Twoja koleżanka po prostu nie czyta książek i nie jest zaznajomiona z takimi lekturami. Dla moich koleżanek "W pustyni i w puszczy" jest trudne -.-
    • lully Pan Tadeusz 08.04.10, 14:57
      To jedna wielka udręka..,.
    • kasiula1997 Trudna książka? 08.04.10, 15:01
      Moim zdaniem trudną książką do zrozumienia jest "Świat Zofii" pana Josteina Gaardera, a tak
      to jak na razie nie spotkałam się z takimi książkami. Za młoda jeszcze jestem big_grin
    • hayles Re: `Trudne` książki 08.04.10, 15:06
      lubię się czasem odmóżdżyć jakąś książką :p ale ostatnio przerzuciłam się na
      Browna i Kinga.
    • vanillay Re: `Trudne` książki 08.04.10, 15:15
      Trudna książka, to taka, kórtej nie jesteśmy w stanie zrozumieć. Albo poprostu
      rozumiemy, ale ona posiada jeszcze głębszą myśl, sens, której niejesteśmy w stanie pojąć.
      Trudną książką, według mnie jest "Mały książę". Wile osób go "rozumie" ale nie jest w
      stanie powiedzieć o czym jest.
      Ja osobiście kocham czytać książki. Ale nie takie jak "Zmierzch" czy coś tam jeszcze.
      Uwielbiam twórczość Paulo Coelho. Jego ksążki np: "Alchemik", "Zwycięzca jest sam". O
      nich można powiedzieć : trudne.
      Tinn nie zniechęcaj się tym co powiedziała koleżanka. Ona poprostu książki nie zrozumiała.
      Ale to nie znaczy, że i ty jej nie zrozumiesz. ;]
    • selena117 Re: `Trudne` książki 08.04.10, 15:23
      Romek i Julka jest proste , krzyzacy to magia, masakra
      • kradzieejka_ 'Trudne` książki 08.04.10, 15:33
        Nie lubię czytać lektur .

Lubię czytać książki.
        Bardzo podobała mi się seria Scotta Westerfelda : ,,Brzydcy'', ,,Śliczni'',
        ,,Wyjątkowi'' i świetna kontynuacja Nieważcy .
    • m.i.l.e.y. Re: `Trudne` książki 08.04.10, 15:27
      Dla mnie Romeo i Julia to jest trudna książka...* Ale mam dopiero 13 lat, może do niej dorosnę!!!

*Jestem teraz w trakcie czytania
    • mandy_jonas Re: `Trudne` książki 08.04.10, 15:31
      Hmm... Trudno powiedzieć jakie to 'trudne' książki. Ja raczej takich nie czytam.
      Wolę coś zabawnego, lekkiego. Mam mało czasu na czytanie, więc głównie robię to
      po to, aby się rozluźnić, a nie porozmyślać.
    • koniczynka Re: `Trudne` książki 08.04.10, 15:32
      Trudna książka to moim zdaniem taka, które jest napisana dawnym językiem.
    • heyyeah Romeo i Julia jest napisana archaicznym językiem. 08.04.10, 15:33
      Dlatego wydaje się trudna, a nie jest
      • theblair Re: Romeo i Julia jest napisana archaicznym język 08.04.10, 15:43
        czytałam Romeo i Julię i jak dla mnie to w ogóle nie było trudne ;p Trudną
        książkę mogę nazwać np. Pana Tadeusza, którego szczerze nienawidzę big_grin
    • owad Re: `Trudne` książki 08.04.10, 15:41
      nie cierpię książek o miłości i probelmach nastolatek.są tak nudne,że nawet po
      nie nie sięgam.
      uwielbiam książki przygodowe,kryminalne,sensacyjne,fantastyczne,coś z akcją.
      moje ulubione?
      rekrut-roberta muchamore
      dom nocy-nie pamiętam autorki
      miasto kości-cassandry cler
      jeśli widziałeś,zadzwoń-meg cabot
      zwiadowcy-nie pamiętam autora.
      eoin colfer-jeden z moich ulubionych pisarzy:]
      hah,kiedyś zabrałam się za Romeo i Julię,no po prostu masakrabig_grin
    • olgx Re: `Trudne` książki 08.04.10, 15:53
      w Romeo I Julia są czasem momenty niezrozumienia ale ogólem to łatwa książka ;pp
    • mady_ Re: `Trudne` książki 08.04.10, 16:16
      ja czytam tak wszystko .
      wiadomo lektury , no i książki takie jak np :
      *"Wichrowe Wzgórza" - Emily Jane Brontë
      *"Pamiętnik" - Nicholas Sparks

etc.
    • scarletrose Re: `Trudne` książki 08.04.10, 16:22
      Ja jestem wielką fanką fantastyki - w tym gatunku raczej nie znajdziemy trudnych
      książek, jednakże jest dużo poruszających pewne filozoficzne wątki. Cóż,
      jedna z moich koleżanek stwierdziła, że są zbyt skomplikowane, ale wszystko
      zależy od gustu.
      Btw, Romeo i Julia to wg mnie jest trudna książka. A skoro jesteśmy przy
      temacie, to po prostu tego nienawidzę... mdłe i przesadzone.
      • tinn Re: `Trudne` książki 08.04.10, 16:56
        Hehe, Pan Tadeusz jest całkiem przyjemny. Moze i ciężko się go czyta/rozumie,
        ale ma w sobie coś. Mi osobiście bardzo się podoba.
        Mały Książe jest wspaniały. Pierwszy raz tę książkę przeczytałam jak miałam
        bodajże 9 lat. Ale dopiero jakieś 3-4 lata później go zrozumiałam. Także, kiedy
        w tym roku go omawialiśmy nie miałam żadnych problemów, i myślałam że rozniosę
        moją klasę, która plątała się w tej książce.
    • naked. Re: `Trudne` książki 08.04.10, 17:02
      krzyżaki, wrrrrrrrrrr.
      • naked. Re: `Trudne` książki 08.04.10, 17:02
        krzyżacy* sorr. ; d
    • misia19978 Re: `Trudne` książki 08.04.10, 17:10
      Trudna to nie zrozumiała
      często w dawnym języku np Krzyżacy są trudną ksiażką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka