Dodaj do ulubionych

Para prezydencka na Wawelu - no to już przesada.

13.04.10, 20:50
Ja wiem że Kaczyński był prezydentem, że działał i walczył o wolną Polskę, że był patriotą. Ale
wg mnie pochowanie go na Wawelu to przesada. On nawet stamtąd nie pochodził! Nie
przysłużył się dla miasta jakoś specjalnie. Nie mówię że nie jest godzien być pochowany obok
Generała Władysława Sikorskiego. Chodzi o to że raczej powinien zostać pochowany w swoim
rodzinnym mieście Warszawie.

Jestem zdecydowanie PRZECIWKO pochowaniu pary prezydenckiej na Wawelu! A jakie jest
wasze zdanie w tej sprawie?
Obserwuj wątek
    • selena_disney Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 20:52
      właśnie, przesadne....
      • duuumi Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 20:56
        Jest mito objętne.
        Ale wiesz, trzeba było go uhonorować.
        Przeciez zginął będąc prezydentem - odszedł bez pożegnania.
        Był głową panstwa, człowiekiem z elity !
        Dlatego tez został piochowany na Wawelu.
        • maddie2909 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 20:59
          mi to nie przeszkadza bo przecież nie którzy królowie też nie zrobili za dużo
          dla Polski a zostali tam pochowani a Kaczyński tak jak królowie był głową
          państwa i był pierwszym prezydentem który zginął.
          • grammarnazi Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 00:17
            A wszyscy poprzedni wciąż żyją?!!! Bierut, Raczkiewicz, Narutowicz i reszta?!!!
          • ashley179 Mocno przesada.... 14.04.10, 20:19
            Jak prawie spadłam z krzesła jak o tym usłyszałam.....
            Tam chowało się królów polski i prawdziwych BOHATERÓW. A co on takiego zrobił dla polski?
            Po prostu był prezydentem a wy śmialiście się z niego i wyzywaliście! ( nie tyczy się wszystkich
            więc bez urazy)Chowają go tam tylko dlatego bo zmarł w wielkiej tragedii i nagle sobie o nim
            ludzie przypomnieli.
        • demi09 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:46
          Tam są pochowani najwybitniejsi Polacy więc ja jestem za...
        • wercia7 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 09:23
          Ja jestem na wielkie "NIE"!!! Na Wawelu zostali pochowani bohaterowie Polski,
          którym z całym szacunkiem Lech Kaczyński nie był... Był patriotą, ale jest
          takich wielu! Czy miejscem pochówku każdego patrioty ma być Wawel... Nie
          sądzę... Co z pozostałymi osobami znajdującymi się na pokładzie samolotu... To
          też byli ludzie kochający Polskę i też zginęli tragiczną śmiercią... Ja myślę,
          że Lech Kaczyński i jego żona powinni być pochowani w Warszawie gdyż to tam jest
          ich miejsce... Oni nie byli jakoś szczególnie z Krakowem związani. Strasznie
          mnie to wszystko wkurza... Kard. Dziwisz rządzi się katedrą na Wawelu... Pffff...
          • elisss92 wercia7 14.04.10, 20:31
            racja. Do tego dziwię sie p. Marcie, że zgadza się na pochowanie rodziców taki
            kawał od domu.
        • xmartusx Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 20:05
          Też myślałam, że to głupie... Ale zobaczcie... był głową państwa tak?
          Był zwierzchnikiem sił zbrojnych...
          Był człowiekiem, który pomógł w solidarności...
          • miley07 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 15.04.10, 13:19
            jak najbardziej was popieram.
            przesada
        • mania14 Zgadzam się!!! :/ 14.04.10, 20:35
          Ja też uważam, że to kompletna przesada!!! Ok, Para Prezydencka była ważna, ale bez
          przegięć!!! Mają leżeć koło królów Polski?!!! Naprawdę, z tym to przegięli... [*]
      • kamilka_kami no własnie 14.04.10, 13:41
        zgadzam sie z toba. piwo
      • diana96 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 15:48
        Ejj nie mówcie bo dzięki niemu do Polski zlecą się największe szychy (na jego pogrzeb).
        Ludzie na całym świecie wiedzą co to Katyń i zabijają się żeby puścić go w tv ;p
        Będzie Obama naweet smile I jakiś król ma być... Teraz polska jest bardziej zauważana...
        No widzicie prysłużył się co prawda nie celowa ,ale jednak xD Tyle, że na Wawelu leżą postacie
        historyczne, zasłużone i te niezasłużone ,ale te niezasłużone to postacie historyczne...
        Tak więc uważam, że to przegięcie ale xD Zawsze jest ale...
      • julka_pff ... tuu . 14.04.10, 16:44
        może i przesada .. ale nie trzeba być bohaterem żeby tam być pochowanym ..

słyszałam że ktoś tam był przeciw temu ..

nie pamiętam kurcze nazwiska .

ale jego rodzina zadecydowała . że tam bd spoczywał ..

i nikt tego już nie zmieni
      • mileyfankacyrus Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 16:48
        Ba. Moim zdaniem rodzina powinna zdecydować.
    • szaman Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 20:55
      Hahaha napisałam przed momentem taki sam wątek
      ale niech takich wątek , chociaż jeden będzie

jestem za.
      A co będzie, jak się okaże, że to właśnie Pan Prezydent zmusił pilotów do
      lądowania?

A jak do tego dojdzie, to Jarosław będzie następnym prezydentem.
    • pysia11 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 20:57
      A ja jestem za! Na Wawelu są pochowane wyjątkowe osoby, a Lech Kaczyński się do
      nich zaliczał. wink
      • roxanne Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 20:59
        Był patriotą, działał, co prawda jego rządów nie zaliczam do jakiś rewelacyjnych.

Ale wg mnie powinien być pochowany w Warszawie. Dla Krakowa niczym się nie przyczynił
        specjalnie. A poza tym zrobi się przez to w mieście straszny chaos, a myślę że Warszawa to
        już ponad to
    • czarownica_xd Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 20:58
      z jednej stront to przesada. W końcu na Wawelu są pochowaniu królowie
      Polski
      oraz takie osoby jak Józef Piłsudski, Adam Mickiewicz itd. Uważam, że
      to trochę przesada.
      • szaman Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:02
        Ale wiecie co jest głupawe?

Człowiek, który od zawsze był związany z Warszawą, jego rodzice brali czynny
        udział w powstaniu Warszawskim, nie może normalnie być pochowany na Powązkach,
        szalenie reprezentatywnym miejscu?

Kaczorowski na Wawel
        Kaczyńscy do Świątyni Opatrzności

przykro mi, ale tak powinno być!
        • vvvjupivvv Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:05
          gdyby kaczynski umarł np. smiercia naturalna, to nikt by nie pomyslal, zeby go pochowac
          na Wawelu. co z tego ze zginął pełniąc służbe? stalo się nieszczęście, tak, ale bez przesady.
          powinien byc pochowany w jakims innym miejscu.
          • rathbone Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:09
            Jezu, a co wam to przeszkadza?
            • vvvjupivvv Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:18
              @rathbone
              kazdy ma swoje zdanie...
    • bellacullenx należy się im. 13.04.10, 21:18
      Zginęli służąc Państwu, jechali uczcić poległych.

A poza tym słyszałam w radiu jak ma być jakiś strajk, Boże... ludzie są żałośni... pomyślałaś co musi czuć rodzina ? Co muszą czuć Ich przyjaciele ?..
      gdybym miała do wyboru gdzie chce pochować rodziców również wybrałabym Wawel, ponieważ chciałabym dla Nich jak najlepiej.. i modliłabym się dziękując za to że rodzice mogli być pochowani w tak zaszczytnym miejscu, miejscu spoczynku Królów Polskich.
      Wiesz mieszkam w Krakowie, przed chwilą byłam pod Krzyżem Katyńskim właśnie koło zamku na Wawelu i widząc płaczących ludzi, tysiące świec na własne oczy, i zapalając własną uznałam ze należy Im się wszystko co najlepsze bo zginęli za Polskę.

• roxanne ja też 13.04.10, 21:23
        Ja też jestem z Krakowa i według mnie to PRZESADA JEDNA WIELKA!
        1. Powinien zostać pochowany w swoim rodzinnym mieście jakim jest Warszawa
        2. W warszawie jest o wiele za dużo szumu, pogrzeb w Krakowie tylko pogorszy sprawę
        3. Jego rządy nie zaliczają się do mega super świetnych, ale walczył o Polskę doceniam to

Jednak uważam że jest to absurd. Ok stało się i się nie odstanie ale aż tak wielkiego
        przedstawienia nie powinno się z tego robić. Co może jeszcze stolicę do Krakowa przeniosą?
        Nie dziękuję.
      • poconacokomuto Re: należy się im. 13.04.10, 22:20
        bellacullenx napisał(a):

> Zginęli służąc Państwu, jechali uczcić poległych.
        >
        > A poza tym słyszałam w radiu jak ma być jakiś strajk, Boże... ludzie są żałośni
        > ... pomyślałaś co musi czuć rodzina ? Co muszą czuć Ich przyjaciele ?..
        > gdybym miała do wyboru gdzie chce pochować rodziców również wybrałabym Wawel, p
        > onieważ chciałabym dla Nich jak najlepiej.. i modliłabym się dziękując za to że
        > rodzice mogli być pochowani w tak zaszczytnym miejscu, miejscu spoczynku Króló
        > w Polskich.
        > Wiesz mieszkam w Krakowie, przed chwilą byłam pod Krzyżem Katyńskim właśnie koł
        > o zamku na Wawelu i widząc płaczących ludzi, tysiące świec na własne oczy, i za
        > palając własną uznałam ze należy Im się wszystko co najlepsze bo zginęli za Pol
        > skę.
        >

Dokłądnie!

A ty możesz mieć jakiekolwiek zdanie i nic nie zmienisz! życie . .)wink
    • katsuumi_17 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:23
      To, gdzie zostaną pochowani, nie zależy od ciebie, kochana. O tym decydują ich rodziny.
      Uważam, że zasłużyli na pochówek na Wawelu.
      • wyobraznia Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:27
        Po 1 - z tego co słyszałam mają być pochowani koło Piłsudskiego .
        po 2 - ty nie masz tu NIC do gadania
        po 3 - na Wawelu chowa się ludzi zasłużonych .
        Obczaj to .
      • roxanne nie 13.04.10, 21:32
        nie był jakąś wybitną osobą.
    • pauliska1212 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:30
      a niby dlaczego nie? ja jestem za.
      nie ważne czy to ich rodzinne miasto czy nie, należy im się żeby być pochowanym na
      Wawelu wśród wspaniałych ludzi, którymi oni także byli . ; x
    • emm_ Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:34
      Według mnie to w ogóle jest zaszczyt byc pochowanym na Wawelu.
      Nie zależnie od tego jakie mamy poglądy polityczne, był naszym prezydentem i zasługuje
      na szacunek. To nie prezydent decyduje , gdzie zostanie pochowany, to zależy od jego
      rodziny, więc nie powinniśmy się wtrącać. Osobiście się cieszę, że będzie pochowany w
      Krakowie , bo tam mieszkam, a Kraków to piekne miasto i uważam, że pan Kaczyński,
      niezależnie od tego jaki był, zasługuje na to.
      • emm_ Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:34
        A w ogóle...czemu z twojej strony jest takie oburzenie???
        • alex_twilight Para prezydencka na Wawelu - no to już przesada 13.04.10, 21:39
          Rodzina tak chciała, to tak będzie. Nic złego!
      • roxanne Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:37
        tylko wiesz rodzina z warszawy i raczej nie wypada żeby się mieszali do spraw Wawelskich
      • messalina Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:43
        Dobrze. Byl prezydentem, szanuje go.
        Ale w sumie byl.
        Nie zrobil nic kluczowego dla historii Polski.
        Gdyby nie ta katastrofa za kilkadziesiat lat nikt by o nim nie pamietal.
        Czy to wystarczy, by moc spoczac obok tak kluczowych postaci, jak chocby Wladyslaw
        Sikorski?
        I chcialabym przypomniec, ze swiadomie nie zginal za ojczyzne.

Ave.
        • fankabracijonas Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 16:43
          Dajcie spokój! Co wam to zależy czy będzie pochowany na Wawelu czy nie?!
          Byl naszym Prezydentem na czyli glowa panstwa, wiec nalezy mu sie miejsce oboku
          krolow.
    • makumba95 Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:38
      Według mnie to dobrze, że go tam pochowająsmile.Tylko on tak tragicznie zginął jako
      prezydent Polski. Nalezy mu siętongue_out,. A i on bedzie pochowany koło Piłsuckiego
    • paulinusia4 . 13.04.10, 21:39
      Cieszę się, że zostaną pochowani Krakowie, bo naprawdę im się to należy. Chcieli
      jak najlepiej dla wszystkich, więc oni niech też mają teraz cudowny pochówek.
    • roxanne Wiecie jaka jest prawda? 13.04.10, 21:39
      Nie trzeba mieć wspaniałych rządów - wystarczy zginąć w tragiczny sposób aby zostać
      bohaterem.
      • emm_ Re: Wiecie jaka jest prawda? 13.04.10, 21:44
        wiesz co, cos bym ci powiedział, ale może lepiej tego nie powiem.

To co teraz mówisz jest chamskie i bezczelne. Sorry, ale naprawdę, przynajmniej na trochę
        szacunku zasługuje nasz prezydent. To jest wielka strata dla naszego kraju, a ty takie
        bzdury wypisujesz??? wstydziłabys się.
        • roxanne Re: Wiecie jaka jest prawda? 13.04.10, 21:59
          już powiedziałam że walczył o wolną Polskę, i to doceniam, ale za jego rządów nie było jakoś
          rewelacyjnie. Poza tym powinni go pochować w rodzinnym mieście czyli tam gdzie jego
          miejsce
      • activgirl prawdę mówiąc, nie zasłużył. 14.04.10, 20:10
        moim zdaniem, zdecydowanie powinni zostać pochowani gdzie indziej. nie zasługują, by
        zostać pochowanym tam, gdzie spoczywają Krolowie, którzy porowadzili wojny, itd. w
        końcu Kaczynski nic specjalnego nie zrobił, nie oszukujmy się. jednak to przykre, że
        zginął, mimo wszystko.
    • kiwi Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:41
      No cóż...taka jest wola córki pary prezydenckiej.

Jest to mi zupełnie obojętnie gdzie ich pochowają...
    • dhampir_ ! ! ! ! ! ! ! ! 13.04.10, 21:43
      Ja myślę , że o miejscu pochówku powinna zadecydować rodzina.
      A zwłaszcza ich córka , która ma więcej do gadania niż ci co tak ostatnio się
      wymądrzają gdzie ma być pochowany.Wkurza mnie to bo to jest tak jak by
      lekceważenie jej. Jestem ciekawa czy wgl zapytali jej się o zdanie.
      Tak ja o tym wszystkim myślę.

• grammarnazi Re: ! ! ! ! ! ! ! ! 14.04.10, 00:18
        Ja chcę być pochowana na Wawelu. Czy moja córka może rozkazać kurii, żeby mnie
        tam pochowali? Moje marzenie się spełni! cry
    • jane_ Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:43
      mi się to też nie podoba, ale bez przesady.

zastanawiam się tylko, jak oni upchną w tych małych, krakowskich uliczkach kilka tysięcy osób. na pewno miasto jest śliczne, ale niepraktyczne do prowadzenia takich uroczystości.
    • robpattinson Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:47
      według mnie to dobrze, że będą spoczywać obok gen. Sikorskiego na Wawelu. Ale
      tak chciało państwo i córka Lecha i Marii Kaczyńskich-Marta. najwidoczniej chce
      aby tam byli złożeni do grobu. i na pewno jest dużo sprzeciwów ale oni na to nie
      patrzą. zasługują by tam spoczywali i dobrze ze tak sie staniesmile
      takie jest moje zdanie
      • roxanne Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 21:49
        ta wystarczy tragicznie umrzeć. Prawda jest taka ze jakby umarł na raka albo go ktoś po
        prostu zabił to by go w Warszawie pochowali
        • pauliska1212 roxanne 13.04.10, 21:57
          no właśnie, w tym cała filozofia.
          Najważniejsi ludzie w państwie umarli TRAGICZNIE.
          mieli przed sobą jeszcze wiele lat życia, ale zginęli.
          dlatego uważam, że to dobrze pochować ich na wawelu, aby uczcić pamięć o nich choć ta
          katastrofa i tak przejdzie do historii...
    • vemisia Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 22:12
      Ja uważam że powinien.Zginął ponieważ chciał uczcić tamtych polaków poległych
      pod Katyniem po za tym wiele zrobił dla polski,był patriotą.
      Wiem że niektórzy się z tą decyzją nie zgadzają,po prostu takie jest moje zdanie.
      A ten protest pod Wawelem to przesada,jest żałoba a ci się drą jak jakieś debki.
      Ja nawet sama pojadę na pogrzeb,w końcu mieszkam w Krakowie.
    • bellacullenx żałosne.. 13.04.10, 22:13
      Czytając Wasze wypowiedzi twierdzę że niektórzy z Was to kompletni egoiści.
      Co Wam to przeszkadza ? Czy On zajmuje Wam miejsce ?Nie... a więc ? problem ?
    • wampirekxd Re: No i się zaczęło... 13.04.10, 22:18
      Czyli co? Koniec żałoby mam rozumieć, tak? Podrzucili temat, koniec solidarności, możemy
      zacząć bluzgać... Żałosne uncertain
      Nie mam i nie chcę mieć zdania na ten temat. To i tak już nic nie zmieni...
    • patka. Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 22:18
      O czym wy tu mówicie. Moim zdaniem powinien zostac pochowany na Wawelu. A te ktore mowia ze powinien zostac pochowany tam skad pochodzi to maja bardzo glupie myślenie. Np taki Piłsudski urodził sie pod Wilnem a został pochowany w Krakowie
    • secrets Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 22:20
      mi nie przeszkadza gdzie będą pochowani.
    • heyyeah A czemu do kurczęcia najjaśniejszego!?!?!!? 13.04.10, 22:21
      Co masz do tego? Tam są pochowani inni ważni ludzie dla Polski, którzy zgineli w
      katastrofach, więc czemu nie?
      A że miasto nie to… Cóż, Pan Prezydent chyba już nie zauważy cry
    • olgx Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 22:25
      w zasadzie to tam są pochowani tacy ludzie jak on, ale w ogóle myślałam, że
      bedzie we Warszawie.
    • satini Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 22:25
      Przesada i to duża, co jak co ale nie powinni być pochowani tam, gdzie chowani
      byli królowie walczący o polskę.
      • amatorka_ Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 19:57
        Polska z dużej już jeżeli. -.-
    • lady_em Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 22:37
      Pomysły pana Jarosława K. zawsze był traktowane przeze mnie niezbyt przychylnie. Bo jak dla mnie - w żaden sposób nie zasłużył się czymś szczególnym dla Polski, bo ani naród go nie wielbił i nie wysławiał, ani nie dokonał jakichś rewolucyjnych zmian na lepsze. Nic - rządził, bo rządził. W takim razie pochowajmy na Wawelu i Wałęsę, gdy umrze, bo jak dla mnie to miejsce jest mu już bardziej zasłużone. Gdyby Kaczyński Lech umarł śmiercią naturalną - nikomu nie wpadłoby do głowy go tam chować. A to, że zginął śmiercią tragiczną nie dowodzi jego świetności. Wiem, że nie powinno się mówić źle o zmarłych, ale taka jest prawda. Na dodatek zostanie pochowany w zupełnie innej krypcie niż jego żona, a jego córka, żeby pomodlić się na grobie ojca, będzie musiała przejechać całą Polskę, dlatego że mieszka w Gdańsku. Nigdy też nie był on mocno związany z Krakowem, a jego rodzinnym miastem chyba jest Gdańsk. Dlaczego to Jarosław musiał decydować o miejscu jego pochówku?
      • lady_em Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 13.04.10, 22:40
        chciałabym dodać, że mimo wszystko mam dla tego człowieka wielki szacunek, lecz uważam, że powinien zostać pochowany wraz ze swoją żoną.
        • futurama Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 01:06
          Moim zdaniem, nie powinno się teraz o tym dyskutować.

Przed pogrzebem Piłsudskiego były jeszcze większe protesty - jak jego obecność
          na Wawelu jest oceniana dziś, każdy wie. Rozliczenie powinniśmy pozostawić
          przyszłym pokoleniom, historii smile
          • futurama Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 01:09
            Polecam
            ciekawą lekturę
            - stonowaną wypowiedź prof. Nałęcza dotyczącą pochówku na
            Wawelu
            • szaman Re: Para prezydencka na Wawelu - no to już przesa 14.04.10, 07:33
              Ale będzie jajo, jak okaże się, że to on nalegał na lądowanie Tupolewa w Smoleńsku.

A większość powyższych wypowiedzi jest szokująca!
              a) Uważam, że Pani Marta, nie jest skora do pochowania swoich rodziców na
              Wawelu, tylko Jarosław Kaczyński, który sobie za wiele pozwala
              b) Większość kotkowiczek jest zmanipulowana mediami! Tak dalej
              dziewczyny!
              c) Bez obrazy, ale co Pan Kaczyński takiego "niesamowitego" zrobił?
              Zginął (jak 95 innych osób) na pokładzie Tupolewa, podczas służby oraz rozsławił
              Katyń na cały świat. (Co pogorszy nam stosunki z Rosjanami...)
              d) Dziewczynki i dziewoje, czas wziąć zimny prysznic i obudzić się.
              7-dniowa żałoba, zmiana nazw ulic, rond , stadion imienia Lecha Kaczyńskiego.
              Ok!
              Ale Wawel to już przedobrzenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka