music11 03.08.10, 10:27 Jakie są objawy tej śmiertelnej choroby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oldtimesakexd Re: Rak piersi 03.08.10, 11:34 Większość chorych zgłasza się do lekarza z powodu spostrzeżenia małego guzka w sutku. Podejrzane o charakter nowotworowy są pojedyńcze guzki, podczas gdy guzki mnogie są częśćiej przejawem zwyrodnienia torbielowatego lub innego procesu degeneracyjnego. Bardziej podejrzane są guzki twarde o nieregularnym kształcie, ścieśle wtopione w gruczoł sutkowy, nieruchome wobec skóry i (lub) podłoża, niebolesne, leżące w boczno-górnym kwadrancie lub centralnie. Bardzo często zanim wyczuwa się guzek może pojawić się wyciek z brodawki. Do innym objawów nowotworu gruczołu sutkowego występujących w późniejszym okresie trwania choroby należy: * wciąganie lub sterczenie brodawki, * wciągnięcie trudno przesuwalnego fragmentu skóry - tzw. "pępek rakowy", * zmiana wielkości lub kształtu piersi, * różne zachowanie się piersi podczas unoszenia ramion, * obrzęk piersi, * zmiany skórne wokół brodawki, * wyciek z brodawki (zwłaszcza krwisty), * zaczerwienienie, stwardnienie i zgrubienie skóry, * "skórka pomarańczowa" - przejaw nacieczenia włókien sprężystych zdążających do skóry właściwej występującego na powierzchni gruczołu piersiowego, na ograniczonej powierzchni, * powiększenie węzłów chłonnych w dole pachowym, * poszerzenie żył skóry piersi * owrzodzenie skóry piersi, * obrzęk ramienia, * bóle spowodowane przerzutami odległymi, * płaskie zaczerwienienie skóry w przypadku zaawansowanego tzw. zapalnego raka sutka U około 15% - 25% guz może nie być wyczuwalny. Odpowiedz Link Zgłoś
apollina ----------> to dojrzewaniee !!! 03.08.10, 11:45 nie bój sie ! jestesmy młode ;D guzki u nas pojawiają sie w tym wieku i kazda mysli ze ma raka ;D poprostu cycki rosną ;D i te gruczoły sie powiekszają xD tez tak myslalam ze cos mi jest ale teraz patrze po 2 tygodniach juz zadnych guzków nie mam a troche piersi mi sie powiekszyly ;P chyba ze niewiem, duuuzo dziewczyn ma raka w co bardzo wątpie (bo tak one myślą) ;D rak piersi rzadko pojawia sie u mlodych dziecwzyn , bardzo zadko ... Odpowiedz Link Zgłoś
elisss92 Re: ----------> to dojrzewaniee !!! 03.08.10, 13:05 ale się pojawia i objawów nie należy ignorować! To, że rzadko to nie znaczy, że nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
music11 Re: ----------> to dojrzewaniee !!! 03.08.10, 14:13 wiem że zadam dziwne pytanie.Ale jak coś wycieka z brodawki(jednej) to może byc rak piersi? Odpowiedz Link Zgłoś
free Re: ----------> to dojrzewaniee !!! 03.08.10, 14:19 Jeżeli wycieka z brodawki może być rak piersi, choć nie jest to przesądzone. Najlepiej zgłoś się do lekarza już teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
kotekk. Re: Rak piersi 03.08.10, 14:27 Yy. Nie jestem pewna. Ale chyba odcina się piers. !; [[ Odpowiedz Link Zgłoś
chocolatex Re: Rak piersi 03.08.10, 17:24 Najpierw jest chemioterapia później najczęściej pierś ucinają, by nie było przerzutów. Odpowiedz Link Zgłoś