Dodaj do ulubionych

.;// help..

18.08.10, 11:58
Jestemm miłośniczką psów. Moimi ulubionymi rasami są Maltańczyki i yorkshire terriery.
Małe maltańczyki są cudne, ale duże niestety już mi sie tak bardzo nie podobają. Mimo
wszystko to cudowna rasa i zdecydowaliśmy się na maltnkę. Niedawno byłam na
wakacjach w Bułgarri, i zatrzymujac sie w rumunii widzialam jednego doroslego
maltanczyka a w samej bulgarii 2. Mojej mama jest podobnego zdania. Zakochana jest w
malych maltankach ale duze robia sie 'pudlowate' . Nasze kupno maltanka stalo pod
znakiem zapytania. Mama poprsila, zebym pokazala jej rozne male rasy, (chcialabym
zostac kynologiem ) wink No więc, shih tzu nam sie nie podoba i jest za duży. ( maltan też
jest za duży ) Grzywacz Chiński, jest kochany, ale duży i nie najbardziej urodziwy xd
widziałysmy jednego w bulgarii, codziennie byl na plazy, i polubilysmy go, no ale. xD
pekinczyk tez niezabardzo. I teraz wchodzi w gre york. Mama mowi, ze jest sliczny ale
pdobno nie madry. Z tego co wyczytalam, i z tego co wiem, to po prostu zalezy jak
wychowa sie yorka. I teraz tak. Czy sodzicie, ze yorkshire terrier to dobry wybor. Jesli
macie psa, podajcide rase imie i opiszcie jego charakter. Aha, jeszcze jedno, yorkshire
terrier jest mniejszy od maltanczyka prawda ?
ps. bolonczyk, pudel, hawanczyk, latlerek io chuchuaha czy jak to sie tam pisze
odpadają! ;/
Obserwuj wątek
    • renooo17 Re: .;// help.. 18.08.10, 12:28
      ja mam jamnika i nigdy nie miałam innego psa xD
      to mój kochany podkołdernikowiec xD
      • wyobraznia Re: .;// help.. 18.08.10, 12:31
        każdy pies jest dobry i fajny jak się go wychowa. smile
      • zuta Golden 18.08.10, 14:09
        ja mam goldena retrivera. Z charaktery wspaniała rasa: towarzyskie, posłużże,
        przytulaski, ale też lubiące się pobawić,ale przede wszystkim niezwykle
        cierpliwe. Można z nimi zrobic wszystko. Mają piękną długą sierść, którą trzeba
        często rozczesywac no i są duże a ty chyba szukasz małego pieska
    • missmiley340 Mam Shi tzu i... 18.08.10, 13:41
      ... polecam te psy BARDZO!!!
      Najukochańsze psy na świecie ! Mi wystararczy, gdy jestem smutna, że mój pies
      do mnie przyjdzie i już mi przechodzi, bo te ich słotnie oczka i nosek jak u
      małego miśka smile
      A wcale nie są duże, mój jest bardzo malutki, i ma 3 lata. Zależy na jakiego
      się trafi.
      Yorka bym Ci nie polecała... Taki oklepany... Jak ide z moim na spacer to
      wszyscy sie na niego patrzą i się uśmiechają smile. A Yorki, takie zwykłe,
      kundlowata sierśĆ, one si niczym nie różnią, bo wszystkie mają prawie takie
      same kolory, i taki wystający nos...
      Rób jak chcesz, ale poleciłabym Ci shi-tzu. Nie Yorka.
      Napisz co wybraliście wink
      https://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.pawshspa.com/photos/albums/userpics/10001/shih_tzu.jpg&imgrefurl=http://www.pawshspa.com/photos/displayimage.php%3Falbum%3D2%26pos%3D3&usg=__jpq-dDQC9UBlqhHlgcx2Tji3K1Q=&h=400&w=399&sz=38&hl=pl&start=76&tbnid=A-oLmX6ydhkB2M:&tbnh=140&tbnw=142&prev=/images%3Fq%3Dshih%2Btzu%26hl%3Dpl%26biw%3D1280%26bih%3D768%26gbv%3D2%26tbs%3Disch:10%2C1905&itbs=1&ei=1MZrTJW_I4aU4AaF-viCAw&iact=hc&vpx=564&vpy=491&dur=847&hovh=167&hovw=167&tx=142&ty=101&oei=tMZrTOmPNsah4QbG0OTJAQ&esq=4&page=4&ndsp=24&ved=1t:429,r:14,s:76&biw=1280&bih=768
    • wikipendia_ ratlerek . 18.08.10, 13:53
      od prawie dwóch lat mam ratlerka , wcześniej miałam drugiego , ale zdechła . ; [

jeśli dobrze się wychowa ratlerka to będzie robił to co chcecie ( oczywiście w przenośni , to
      znaczy , że będzie posłuszny i grzeczny , itp . )
      moja ma na imię Hay Lin . xd
    • delicious Hm... 18.08.10, 13:55
      Coraz więcej osób ma yorki. Sama miałam... jak miała 2 lata wykryto u niej
      raka... Są naprawdę kochane, ale strasznie delikatne. Musisz się obchodzić jak z
      jajkiem, ostatnio jest coraz więcej oszustw na yorkach. Nie licząc upartości,
      hałasu, bezczelności i ciągłego obrażania(wink) są oddanymi psami. Generalnie
      mniejsze od maltańczyków, ale teraz z tymi eksperymentami nigdy nic nie wiadomo.
      Najlepiej wybierać mniejszego z miotu, wtedy będzie malutki już zawsze (moja
      miała ok. 2 kg jako dorosły pies), ale jest ryzyko, że będie chorować, choć
      niekoniecznie. Wybór należy do Ciebie
    • gratka Re: .;// help.. 18.08.10, 13:56
      Yorki są cudne. Tylko trzeba wydawać na nie dużo kasy. Ja mam Owczarka Niemieckiego.
      Tylko to jest duży pies. Za to bardzo szybko się uczy, dużo pojmuje, to baaaaaardzo
      madry i piękny pies. Prawdziwe marzenie.
      • angelsonxd Re: .;// help.. 18.08.10, 14:05
        Ja mam yorka wink Ale normalnego, nie miniaturkę. Jest naprawdę bardzo kochany i
        "pracowity". Lata po podwórku i wszystkiego pilnuje xd. I nieprawdą jest to, że yorki są
        niezbyt mądre.
        Co prawda teraz jest "bum" na tę rasę, ale jeśli Ci się podoba i będziesz o niego dbać, to
        chyba nic nie stoi na przeszkodzie i możecie go kupić ; )
        Aaa.. i jeśli mogłabym Ci jeszcze coś poradzić, to nie bierz miniaturki, tylko normalnego, bo
        większe są mniej chorowite i delikatne, a poza tym jest co wziąć na ręce i co przytulic ;P
        No, to by było na tyle ^^
    • girl_ Re: .;// help.. 18.08.10, 14:11
      Ja mam yorka.Zastanawiałam się czy west czy York,ale wybrałam Yorka bo zawsze o nim
      marzyłamsercewinkNie załuję tej decyzji.Moja mama mówiła że wydaje jej sie ze Yorki są
      głupie a teraz ją(suczkę)uwielbiabig_grinSą Yorki miniaturki i normalne.Miniaturki ważą 1kg-
      1,5kg,ale są bardzo wrazliwe i chorowiteuncertainJa mam suczkę która waży 2,5kg,czyli w sam
      razsmileNie mam z nią problemu,nie chorujesmilena mojej galerii znajdziesz fotki.A jeśli juz
      zdecydujesz się na yorka(a radzę)to nie kupuj ani na giełdzie ani w sklepie zoologicznym
      bo moze ci się trafic niewiadomo co, najlepiej brać od hodowcy, ale dobregosmile
      Pozdr.
      • pamilly Re: .;// help.. 18.08.10, 22:22
        takiego yorka to zdepniesz i jest po wink
        mój westie ciągle włazi pod nogi
        a mądry jest jak cholera i rozumie co się do niego mówi skubaniec ;D
        jest hipoalergiczny i nie gubi kłaków - a to duży plus
        jest taki kochany - aniołek, ale ma swoje przebłyski diabelstwa (po mnie)devil
    • sonia321 Re: .;// help.. 18.08.10, 22:33
      głupie są te psy
      szczekają bez powodu
      w łeb można dostać
      kup sobie prawdziwego psa do którego będziesz mogła się przytulić
      np. amstaff, labrador
      • happiness. Re: .;// help.. 18.08.10, 23:59
        sonia321 napisał(a):

> głupie są te psy
        > szczekają bez powodu
        > w łeb można dostać
        > kup sobie prawdziwego psa do którego będziesz mogła się przytulić
        > np. amstaff, labrador
        nie są głupie. nie wszystkie przynajmniej. mój jest mądry i bardzo kochany. taka
        mała sierotka. big_grin ale on to jest dziwny przypadek... dużo śpi, prawie nie
        szczeka i jest mega uroczy. c:
    • rose_ Re: .;// help.. 19.08.10, 00:28
      Powinno się zaakceptować każdego (chodzi tu również o odmienność ras
      piesków)... Czy gdyby matka cię urodziła i powiedziała, że jesteś "mało
      urodziwa" to za bardzo byś się nie ucieszyła, więc trzeba kogoś cenić za jego
      naturę i niepowtarzalność. Gdyby pod Twój dom trafił zbłąkany, zagłodzony
      grzywacz chiński to nie chciała byś się nim zaopiekować? Przecież on jest taki
      uroczy, ale na swój sposób i... ma uczucia tak jak ty (potwierdziłaś, że jest
      kochany ale musisz kochać go za wszystko: wygląd, charakter..) Po tym, co
      napisałaś (rozumiem, że pies jest za duży i miałby złe warunki w domu - okej,
      możesz go nie chcieć, ale żeby obrażać jego wygląd...) nie wydaje mi się, że
      wybór jest prosty i, że długo się nim będziesz interesować - to moje zdanie,
      może cię nie obchodzić - trudno, płakać nie będę. I każdy zwierzak ma inny
      charakter, choć parę cech typowe jest dla rasy. A jeżeli pozostał wam do wyboru
      york - to wybierz jego. wink
      • girl_ Popieram rose_ 24.08.10, 12:15

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka