Dodaj do ulubionych

Jakiego jesteście wyznania?

23.08.10, 01:01
Chrześcijanki? Żydówki? Prawosławne? Muzułmanki?
A może ateistki?

Jakiego jesteście wyznania? Praktykujecie swoją religię? smile
Szanujecie inne wyznania?

Ja jestem wierzącą i praktykującą Żydówką.
Mój pradziadek zginął w Łódzkim Gettcie - Litzmannstadt Ghetto. Naprawdę
szanuję i jestem dumna z historii mojej rodziny.
Obserwuj wątek
    • oliiviia Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 01:27
      ateistka.
      • alice.... Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 14:53
        katoliczka. ale nie rozumiem czemu Polska nazywana jest krajem Katolickim skoro teraz do
        Polski przyjeżdżają osoby innej wiary. Mieszka tu dużo Żydów, przyjeżdża dużo Muzułmanów.
        Tak samo w szkołach powinno uczyć dzieci etyki, a nie religii, bo uczą tylko jednej religii
    • sophie17 Katoliczka 23.08.10, 10:20
      Ja jestem katoliczką i szanuje inne wiary a najbardziej to Rzydów. Nie wiem czy takie tematy
      powinny być na forum ale ok.
      • rockville. Re: Katoliczka 23.08.10, 10:26
        @sophie17
        'Żydów się pisze.' A niby czemu? W końcu jakiś normalny temat. Ile można czytać
        o tym, 'która gwiazda ma najładniejsze oczy?' itp.

jestem katoliczką.
    • abstracion Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 10:29
      katoliczka rownież wink

pratykuję.ostatnio stosunkowo rzadko.ale praktykuję.
      i szanuję ludzi innego wyznania.bo dla mnie nie jest ważne kto w jakiego Boga wierzy,tylko
      jakim jest czlowiekiem.

i moim zdaniem powinny byc takie tematy na forum.no bo czemu nie?
      • justi190998 Katoliczka ;p 23.08.10, 13:31
        • fryzura_mamy Re: Ja jestem Katoliczką ale.. 24.08.10, 21:27
          Wierze w Boga . Ale ludzie przesadzają starają sie tylko o kościoły itd. ale to nie jest
          najważniejsze bo najważniejsza jest wiara..
          !MOJE ZDANIE!
      • kingella24 katoliczka 23.08.10, 21:27
    • emmawatson13 Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 10:33
      ateistka
    • lady_cat Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 10:34
      jestem katoliczką , chrześcijanką .
      • koteczekdagus Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:05
        jestem chrzescijanka i jestem z tego dumna ,ale mam szacunek do innych religji.wink
      • newborn. . 23.08.10, 13:26
        Katoliczka.
    • wieczko6 Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 10:35
      Jestem katoliczką, a jednak nie podoba mi się jak funkcjonuje nasze państwo w stosunku do
      innych religii. Dlaczego np. Krzyż ma być symbolem tragedii Smoleńskiej? Albo: Osoby nie
      uczęszczające na religię powinny mieć zapewnione lekcje etyki, rzadko się to spotyka...
      Rozbraja mnie jak niektórzy są nietolerancyjni...
      • ultra_fiolet Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 10:44
        Uczęszczam do kościoła rzymsko-katolickiego.
        Wierzę w Boga, szanuję tych którzy w niego nie wierzą i tych którzy wierzą inaczej.

Toleruję wszystkie religie świata, oprócz satanizmu...
        • ne.gra @ultra_fiolet 23.08.10, 14:16
          Satanizm to nie religia tylko filozofia. I dzieli się na dwa odłamy. Teistyczny i laveyański. Na świecie jest więcej tych drugich satanistów i nie biegają oni paląc kościoły i gwałcąc dziewice. Po prostu to ideologia, dla której Szatan jest symbolem wolności, tego, że nie trzeba podążać z prądem. To normalni ludzie o równie normalnej moralności i należny im się taki sam szacunek co Katolikom, Żydom czy Muzułmanom. Znam wielu satanistów laveyańskich i są cudownymi ludźmi. Często mądrzejszymi i bardziej tolerancyjnymi niż schematyczny wierzący w Boga, który żyje w swoim hermetycznym światku złudzeń.
          Co innego satanizm teistyczny (Szatan jako istota żywa, swego rodzaju bóstwo itd). Ale radzę najpierw zapoznać się z tematem, aby móc powiedzieć, że go nie tolerujesz.
      • michelle97 Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 12:34
        wieczko6 - też ubolewam nad tym, iż w mało której szkole jest etyka... Ja z
        oczywistych powodów nie uczęszczam na religię i w tym czasie nie mam możliwości
        uczestnictwa w zajęciach etyki... sad
        • diamond_girl12 Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 12:45
          Jestem katoliczką.
          I uważam, że nasz kraj jest bardzo nietolerancyjny wobec innych wyznań. Mam na myśli tą całą aferę z krzyżem. Ludzi może razić w oczy ten znak, ale nie, oni się uparli i ten krzyż ma tam stać, bo oni tego chcą.
          Ja sznuję inne religie. ;3
        • not_afraid Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 12:51
          katoliczką.
    • renooo17 Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 12:53
      ateistka.
      kiedyś byłam chrześcijanką z wychowania.
      jednak sama zaczęłam podejmować takie decyzje.
    • devaney Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:20
      Jestem katoliczką,praktykuję swoją religię i toleruję inne wyznania.
    • klama_kcmil Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:28
      Jestem Katoliczką praktykująca.
      • raybanowa Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:34
        Jestem katoliczką praktykującą ,od jakiegoś czasu pogłębiam swoją wiarę uczestnicząc w spotkaniach grupy oazowej . Akceptuję wszystkie wyznania
    • klama_kcmil Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:32
      Lubię takie tematy, dobrze, że ludzie je zakładają, bo są one dość poważne. Jestem
      katoliczką praktykującą, nie mam nic do innych wiar.
    • linda Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:33
      jestem katoliczka smile rowniez szanuje inne wyznania smile a co do tego czy praktykuje swoja wiaree ??? hmmmm sa 2 zeczy ktore mi sie w niej nie podobaja i jestem przeciwna temu ale wiem ze te badziewia ustanowil watykan i jest jeszcze jedna wiara katolicka i wszystko maja to samo tylko ze spowiedz jest powszechna nie w konfesjonale co uwazam za dobre poniewaz ksieza nie musza znac moich grzechow Bog i tak je widzi a zalowac moge w kazdej chwili i co jeszcze do komuni przystepuja tanczac i radujac siee a nie ponuro i smutno jak u nas big_grin
      • ladyhot Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:42
        Ja również jestem katoliczką smile
        Jestem z tego dumna i praktykuję swoją wiarę big_grin
        Również szanuje inne wyznania i nie zmuszam nikogo, by zmienił swe wyznanie.
      • agapi Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:51
        linda napisał(a):

> jestem katoliczka smile rowniez szanuje inne wyznania smile a co do tego czy prakty
        > kuje swoja wiaree ??? hmmmm sa 2 zeczy ktore mi sie w niej nie podobaja i jeste
        > m przeciwna temu ale wiem ze te badziewia ustanowil watykan i jest jeszcze jedn
        > a wiara katolicka i wszystko maja to samo tylko ze spowiedz jest powszechna nie
        > w konfesjonale co uwazam za dobre poniewaz ksieza nie musza znac moich grzecho
        > w Bog i tak je widzi a zalowac moge w kazdej chwili i co jeszcze do komuni przy
        > stepuja tanczac i radujac siee a nie ponuro i smutno jak u nas big_grin

Co do spowiedzi, to całkowicie się zgadzam. Księża nie muszą znać naszych
        grzechów. To są przecież normalni ludzie, którzy mają pomagać szerzyć naszą
        wiarę, a od odpuszczania grzechów jest tylko i wyłącznie Bóg. Poza tym, w Biblii
        nie jest nic napisane o spowiedzi, więc to jest wymysł księży, a że mają władzę
        nad innymi, wykorzystują to ;/.
        Jednak z tym tańczeniem i radowaniem się, po przyjęciu komunii się nie zgadzam.
        U nas nie jest smutno i ponuro, tylko każdy człowiek w ciszy i skupieniu
        przeżywa tak ważną chwilę przyjęcia ciała Jezusa smile.
    • maitsa Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:41
      katoliczka
      • agapi Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 13:44
        Katoliczka, ale, jak najbardziej, szanuję wyznania innych smile.
    • jonas_lover Jestem katoliczką. 23.08.10, 13:49
      Dodam, że praktykującą. Szanuję inna wyznania, tylko niektóre odpychają mnie swoim
      stosunkiem do kobiet i ich traktowaniem. Np. muzułmanie - jakoś nie potrafię się do nich
      przekonać.
    • delicious ... 23.08.10, 13:50
      Katoliczka - z pochodzenia. Jednak nie praktykuję.
      Do kościoła chodzę okazyjnie (czyt. śluby, chrzciny, pogrzeby), wierzę w
      reinkarnację, szanuję każde inne wyznania. Zawsze interesował mnie buddyzm
      Nie praktykuję, ponieważ wkurza mnie dzisiejszy Kościół -.-
    • drummie_ Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 14:27
      Wychowano mnie na niepraktykującą katoliczkę. Od dłuższego czasu... cóż, nie
      chodzę do kościoła, nigdy nie czułam potrzeby, a wiara katolicka jest dla mnie
      pozbawiona sensu, nie akceptuję pewnych jej zasad. Więc myślę, że jestem
      ateistką. W Boga nie wierzę, tak wyszło.
    • ne.gra Religia, dużo możnaby dyskutować 23.08.10, 14:27
      Jestem głęboko wierzącą i praktykującą katoliczką. Ogółem jestem osoba bardzo tolerancyjną, więc zdecydowanie mówię tak różnym religiom, wyznaniom, filozofiom i ideologiom, nie mam nic przeciwko nikomu. Dopóki nie wkroczy w moje życie próbując mnie zmieniać.
      Znam wielu Muzułmanów, kilku protestantów, wielu satanistów laveyańskich (jeśli ktoś chce ze mną podyskutować, radzę się zaznajomić z tematem, potem zaczynać, bo drażni mnie pogląd "satanistów - ludzi biegających z 666 wytatuowanym na czole, jedzących czarne koty, palących kościoły i gwałcących dziewice"), trochę Rastafarian, paru Żydów i jak dla mnie każdy człowiek ma w sobie pierwiastek dobra, nie ważne w kogo lub co wierzy. I nienawidzę stereotypów i nietolerancji (chociaż podobno nienawiść do nietolerancji jest nietolerancją, więc chyba nie jestem zbyt tolerancyjna ^^), nie cierpię rasizmu (też kulturowego) i jak dla mnie najpierw trzeba poznać trochę świat, żeby móc się wypowiadać o tak wielkim ogóle ludzi jakim są religie i narody.
    • dirty ateistka. 23.08.10, 14:29
      nie wierze w nic.

choociaż ostatnio zainteresował mnie buddyzm xd

• kitty_emo świadek jehowy . 23.08.10, 14:58
        W szkole niestety nie tolerują mojej religii i strasznie mnie tyrają . Czasami
        już nie mam siły ... ;<
    • slipknot. *.* 23.08.10, 15:18
      ateistka.
    • leesh Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 15:29
      Jestem katoliczką.! wink
    • anja_ Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 20:55
      katoliczka czy jak to tam się zwie.
      • teqiulla Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 21:22
        jestm głęboko wierzącą katoliczką i tak już chyba pozostanie.
    • kazymuu Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 21:25
      katoliczka.
      • geniaaa Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 21:29
        jestem katoliczką i szanuję inne wyznania. c:
    • martuniaaaaa Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 21:28
      Cała rodzina to" przykładni katolicy "
      Jednak ja nie wierze w kościół tylko w Boga
    • klaudynka24 Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 21:31
      chrzescijanka
    • koralina94 Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 21:31
      Jestem katoliczką. Raczej praktykującą:p
      • eweeelka Re: Jakiego jesteście wyznania? 23.08.10, 21:35