paulinka_us5 25.08.10, 19:47 dwa lata temu miałam chomika.Niestety po roku zdechł.Rodzice nie chcą kupić mi nastepnegoJak mam ich przekonać?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renooo17 Re: Chomik-pomóżcie! 25.08.10, 19:47 może spytaj się dlaczego nie chcą kupić? może za mało się nim zajmowałaś czy coś? Odpowiedz Link Zgłoś
tulipanowa_ * 26.08.10, 02:15 Nic nie dzieje się bez przyczyny. Coś chyba musiałaś zrobić nie tak,skoro żył TYLKO ROK! Mój chomik za 4 miesiące skończy 3 lata i wygląda dobrze! Zastanów się dobrze, czy chomik jest Ci do szczęścia potrzebny. Jeśli tak, to porozmawiaj z rodzicami, udowodnij, że nadajesz się na właścicielkę tego zwierzaczka. Poszukaj też w necie informacje o chomikach, bo mogą Ci się bardzo przydać. Popytaj znajomych jak hodują chomiki. Jakbyś miała jakieś pytania pisz w komentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka_us5 Re: * 26.08.10, 12:46 No właśnie tak.Chyba mało sie nim zajmowałam,ale wtedy byłam w drugiej klasie.Lecz mógł być też na coś chory.Kupowałam go w sklepie zoologicznym więc, mogli mi czegoś nie powiedzieć? Odpowiedz Link Zgłoś
tulipanowa_ Re: * 26.08.10, 13:09 Wiesz... Trudno powiedzieć. W internecie są opisane zachowania chomików i co one znaczą. Jeśli MIAŁ CZYSTĄ KLATKE, JEDZENIE I PICIE, A TAKŻE SIĘ Z NIM BAWIŁAŚ, to to nie Twoja wina. Ja kupuje w sklepie zoologicznym(zresztą tak jak większość osób) i zawsze były zdrowe, więc to chyba nie to. Może pożycz od jakiejś koleżanki chomika na np. miesiąc i udowodnij rodzicom, że umiesz się nim zająć! Życzę powodzenia c: Odpowiedz Link Zgłoś
geniaaa Re: c: 26.08.10, 13:12 szczerze mówiąc nie wiem. powiedz, że będziesz o niego dbała, że będziesz miała jakieś zajęcie ? ... pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 13:12 Powiedz, że posiadanie pupilka odstresowuje i ułatwia "funkcjonowanie", kiedy jest ci źle. No i nie trzeba z nim wychodzić na spacery- także nie ma aż takiego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
sophie_ Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 13:13 Może poproś o jakieś inne zwierzątko co żyje dłużej. Mój żył ok.3 lat i jak zdechł to płakałam po nim tydzień. ; c Odpowiedz Link Zgłoś
brokatowa_ Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 14:02 powiedz rodzicom że będziesz dbała o niego najlepiej jak tylko potrafisz że będziesz go karmić , sprzątać mu w klatce ;D . Odpowiedz Link Zgłoś
rapujacy_kalosz Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 14:45 Heh. "Chomik" to szerokie pojęcie bo są różne odmiany, jakiego miałaś? Bo np. syryjskie trzyma się pojedynczo z tego co wiem, natomiast takie roborowskiego są stadne więc muszą mieć drugiego chomika do towarzystwa. Chomik jest bardzo delikatny, ty nie jesteś w stanie zapewnić mu takiego towarzystwa jak drugie zwierze tego samego gatunku. Jeśli chodzi o sklepy zoologiczne to wiadomo jakie w większości są warunki i że są to zwierzęta wręcz produkowane na potrzeby pieniędzy, trzeba naprawdę dobrze trafić, żeby zwierze nie było chore. Piszesz, że mógł być chory, ale to też jest oznaka tego, że nie dbałaś tak do końca - ze zwierzęciem chodzi się co jakiś czas na kontrole do weterynarza przede wszystkim poczytaj coś o nich, może zdecydujesz się na innego gryzonia, jeśli rodzice nie chcą to nie zmusisz ich na siłę - potem z tego wynikają tylko sytuacje typu zwierze do śmietnika. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinka_us5 Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 21:09 THX za radeMiałam chomika dżungarskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
gratka Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 14:53 Ja też nie mogę przekonać rodziców (ale może dlatego, że mam dwa psy i dwa koty? xD) Odpowiedz Link Zgłoś
szalonaona Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 19:01 wiesz... Ja mam chmika i żyje już ponad 2 lata. A poza tym to zależy jak umarł. Jeżeli umarł z powodu zaniedbania to nie dziwię się twoim rodzicom... Widziałaś może jak twój chomiś zachowywał się w ostatnich dniach??? (chodzi o to czy jakoś się dziwnie zachowywał, lenił się, a jak go kupiłaś był bardzo aktywny. Wiesz chodzi o jego zachowanie w czasie mniej więcej ostatniego tygodnia) Odpowiedz Link Zgłoś
szalonaona Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 19:08 Ale ja mam dżungarskiego. A właśnie. To zależy czy był zdrowy od początku kiedy go wzięłaś ze sklepu zoologicznego... Zanim kupisz chomika musisz go przez szybkę obejrzeć... Zobaczyć czy np. nie ma strupków lub innych niepokojących oznak choroby... I wybrać tego, który wygląda na zdrowego... Ja tak zrobiłam i mój po 2 latach spędzonych ze mną miewa się świetnie. Nie choruje ani nic, a nadal jest aktywny mimo podeszłego wieku A no i oczywiście zależy też czym go karmiłaś... I w jakich żył warunkach... Odpowiedz Link Zgłoś
alexis69 Re: Chomik-pomóżcie! 29.08.10, 02:40 Obiecaj, że w zamian za chomika, polepszysz się w nauce xD Na moich zawsze działa Odpowiedz Link Zgłoś
koralina94 Re: Chomik-pomóżcie! 29.08.10, 02:43 Myślałam, że chodzi Ci o stronę internetową:p Pokaż im, że jesteś odpowiedzialna. Odpowiedz Link Zgłoś
klotek97 Re: Chomik-pomóżcie! 31.08.10, 00:07 Ja miałam sześć chomików, wszystkie pozdychały w miesiąc Porozmawiaj z rodzicami, przekonaj ich, że będziesz sie nim opiekować to może sie zgodzą Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś