Dodaj do ulubionych

Chomik-pomóżcie!

25.08.10, 19:47
dwa lata temu miałam chomika.Niestety po roku zdechł.Rodzice nie chcą kupić mi
nastepnegosadJak mam ich przekonać??uncertain
Obserwuj wątek
    • renooo17 Re: Chomik-pomóżcie! 25.08.10, 19:47
      może spytaj się dlaczego nie chcą kupić?
      może za mało się nim zajmowałaś czy coś?
    • tulipanowa_ * 26.08.10, 02:15
      Nic nie dzieje się bez przyczyny. Coś chyba musiałaś zrobić nie tak,skoro żył
      TYLKO ROK! Mój chomik za 4 miesiące skończy 3 lata i wygląda dobrze!
      Zastanów się dobrze, czy chomik jest Ci do szczęścia potrzebny. Jeśli tak,
      to porozmawiaj z rodzicami, udowodnij, że nadajesz się na właścicielkę
      tego zwierzaczka. Poszukaj też w necie informacje o chomikach, bo mogą Ci się
      bardzo przydać. Popytaj znajomych jak hodują chomiki. Jakbyś miała jakieś
      pytania pisz w komentarzu.
      • paulinka_us5 Re: * 26.08.10, 12:46
        No właśnie tak.Chyba mało sie nim zajmowałam,ale wtedy byłam w drugiej klasie.sadLecz
        mógł być też na coś chory.Kupowałam go w sklepie zoologicznym więc, mogli mi czegoś
        nie powiedzieć?uncertain
        • tulipanowa_ Re: * 26.08.10, 13:09
          Wiesz... Trudno powiedzieć. W internecie są opisane zachowania chomików i
          co one znaczą. Jeśli MIAŁ CZYSTĄ KLATKE, JEDZENIE I PICIE, A TAKŻE SIĘ Z
          NIM BAWIŁAŚ, to to nie Twoja wina.

Ja kupuje w sklepie zoologicznym(zresztą tak jak większość osób) i zawsze były
          zdrowe, więc to chyba nie to.

Może pożycz od jakiejś koleżanki chomika na np. miesiąc i udowodnij rodzicom,
          że umiesz się nim zająć! Życzę powodzenia c:
          • geniaaa Re: c: 26.08.10, 13:12
            szczerze mówiąc nie wiem. powiedz, że będziesz o niego dbała, że będziesz miała
            jakieś zajęcie ? ... big_grin

pozdro tongue_out
    • katsuumi_17 Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 13:12
      Powiedz, że posiadanie pupilka odstresowuje i ułatwia "funkcjonowanie", kiedy jest ci źle.
      No i nie trzeba z nim wychodzić na spacery- także nie ma aż takiego obowiązku.
    • sophie_ Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 13:13
      Może poproś o jakieś inne zwierzątko co żyje dłużej. Mój żył ok.3 lat i jak
      zdechł to płakałam po nim tydzień. ; c
      • brokatowa_ Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 14:02
        powiedz rodzicom że będziesz dbała o niego najlepiej jak tylko potrafisz wink
        że będziesz go karmić , sprzątać mu w klatce ;D .
        • rapujacy_kalosz Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 14:45
          Heh. "Chomik" to szerokie pojęcie bo są różne odmiany, jakiego miałaś? Bo np.
          syryjskie trzyma się pojedynczo z tego co wiem, natomiast takie roborowskiego są
          stadne więc muszą mieć drugiego chomika do towarzystwa. Chomik jest bardzo
          delikatny, ty nie jesteś w stanie zapewnić mu takiego towarzystwa jak drugie
          zwierze tego samego gatunku. Jeśli chodzi o sklepy zoologiczne to wiadomo jakie
          w większości są warunki i że są to zwierzęta wręcz produkowane na potrzeby
          pieniędzy, trzeba naprawdę dobrze trafić, żeby zwierze nie było chore. Piszesz,
          że mógł być chory, ale to też jest oznaka tego, że nie dbałaś tak do końca - ze
          zwierzęciem chodzi się co jakiś czas na kontrole do weterynarza smile przede
          wszystkim poczytaj coś o nich, może zdecydujesz się na innego gryzonia, jeśli
          rodzice nie chcą to nie zmusisz ich na siłę - potem z tego wynikają tylko
          sytuacje typu zwierze do śmietnika. Powodzenia.
          • paulinka_us5 Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 21:09
            THX za radesmileMiałam chomika dżungarskiego.
    • gratka Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 14:53
      Ja też nie mogę przekonać rodziców (ale może dlatego, że mam dwa psy i dwa koty? xD)
      • szalonaona Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 19:01
        wiesz... Ja mam chmika i żyje już ponad 2 lata. A poza tym to zależy jak umarł. Jeżeli
        umarł z powodu zaniedbania to nie dziwię się twoim rodzicom... Widziałaś może jak twój
        chomiś zachowywał się w ostatnich dniach??? (chodzi o to czy jakoś się dziwnie
        zachowywał, lenił się, a jak go kupiłaś był bardzo aktywny. Wiesz chodzi o jego
        zachowanie w czasie mniej więcej ostatniego tygodnia)
        • szalonaona Re: Chomik-pomóżcie! 26.08.10, 19:08
          Ale ja mam dżungarskiego. A właśnie. To zależy czy był zdrowy od początku kiedy go
          wzięłaś ze sklepu zoologicznego... Zanim kupisz chomika musisz go przez szybkę
          obejrzeć... Zobaczyć czy np. nie ma strupków lub innych niepokojących oznak choroby...
          I wybrać tego, który wygląda na zdrowego... Ja tak zrobiłam i mój po 2 latach
          spędzonych ze mną miewa się świetnie. Nie choruje ani nic, a nadal jest aktywny mimo
          podeszłego wieku wink A no i oczywiście zależy też czym go karmiłaś... I w jakich żył
          warunkach...
    • alexis69 Re: Chomik-pomóżcie! 29.08.10, 02:40
      Obiecaj, że w zamian za chomika, polepszysz się w nauce xD
      Na moich zawsze działa big_grin
      • koralina94 Re: Chomik-pomóżcie! 29.08.10, 02:43
        Myślałam, że chodzi Ci o stronę internetową:p Pokaż im, że jesteś odpowiedzialna.
    • klotek97 Re: Chomik-pomóżcie! 31.08.10, 00:07
      Ja miałam sześć chomików, wszystkie pozdychały w miesiąc crying

Porozmawiaj z rodzicami, przekonaj ich, że będziesz sie nim opiekować to może sie zgodzą
      Pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka