Dodaj do ulubionych

Kościół.

28.08.10, 00:42
ciekawi mnie, co sądzicie na temat wiary oraz Kościoła. czy wierzycie w Boga, czy jesteście
przykładnymi chrześcijankami (bądź z innej wiary) i trzymacie się przykazań itd.

ja osobiście wierzę w Boga, codziennie do niego się modlę. czuję w tym podporę, że nigdy
nie jestem sama, że zawsze ktoś z góry na mnie patrzy i otacza mnie opieką. ale muszę
przyznać, że nie jestem taką osobną, która co niedziela do kościoła. nie przepadam za nim.
może to głupio brzmi i możecie uważać, że to z lenistwa, ale to nie tak, bo ja do kościoła
mam parę minut z domu, a w niedziele zazwyczaj i tak się nudzę. po prostu uważam, że
kościół spowolnił trochę cywilizację - tutaj chodzi mi o średniowiecze, oraz nie podoba mi
się to, że gdy chce się iść do komunii, bądź bierzmowania, to każą chodzić do kościoła,
zbierać jakieś podpisy itd. według mnie wiara to coś, co każdy sam wybiera, po to Pan Bóg
dał nam wolną wolę.

i teraz jeszcze:
1. dlatego, że wiara to indywidualna sprawa proszę się nie obrażać itd.
2. przyznaję z ręką na sercu, że nie sprawdzałam czy taki wątek już był i z góry
przepraszam.
3. nie wiedziałam gdzie to wcisnąć, więc dałam na oficjalne.

Obserwuj wątek
    • wyobraznia Re: Kościół. 28.08.10, 00:53
      Wierzę w Boga, nie mówię, że jestem taka święta, ale Bóg to zawsze podpora. Również się
      modlę, staram codziennie, i jak sama powiedziałaś czuję w tym podporę. W trudnych
      chwilach zawsze Bóg mi pomagał. Do kościoła chodzę co niedziele, tak mnie nauczono.
      • green_day_love Re: Kościół. 28.08.10, 02:08
        Wiesz, w Boga nawet wierzę, ale nie aż tak specjalnie. Na świecie jest mnóstwo
        tajemnic, których nie odkryliśmy, a w tym rzeczywistość i prawda na temat Boga.
        Czy na pewno istnieje? Czy to tylko kłamstwo wywołane ludzką wyobraźnią tylko
        dlatego, bo ludzie wierzą w to, co chcą wierzyć?
        Ale w kościół na pewno nie wierzę. Mam ku temu swoje powody. Jeśli człowiek
        naprawdę wierzy w Boga to ze swą wiarą powinien obnosić się w duchu, a nie
        nawoływać do tego innych. Aż mnie szlak trafia jak słyszę na temat tej obrony
        krzyża przed Pałacem Prezydenckim. Jego miejsce jest w kościele, nie w miejscu
        publicznym dla wszystkich. W Polsce jest niestety tak, że ludzie są zmuszani do
        wiary, w szkołach nawet obowiązuje (i zalicza się do średniej!) religia. To jest
        jakaś paranoja.
    • madziek67 ... 28.08.10, 02:12
      Ja również mam w Bogu podporę , jemu moge w każdej chwili się wyżalić . Co do
      kościoła ... nie lubię go . Chodzę tylko na święcenie palm itd. Dlaczego ? czuję się tam
      nieswojo , i tyle .
      • koteczekdagus Re: ... 28.08.10, 09:53
        ja chodze do koscioła i sie przyzwyczaiłam a w Boga bardzo wierze mam w nim wsparcie
    • cally Re: Kościół. 28.08.10, 09:37
      A ja nie wierzę. Jak na moje oko, na świecie dzieje się za dużo złego, żeby coś
      nad nami czuwało. Rozpisywać się na ten temat nie będę, bo jeszcze niechcący
      kogoś urażę. Do kościoła nie chodzę, ostatni raz byłam chyba w styczniu
      (rekolekcje szkolne), źle się tam czuję, nie zgadzam z tym co mówią. Do
      bierzmowania też nie idę, powiedziałam to rodzicom głośno i wyraźnie, po prostu
      nie chcę, nie odczuwam takiej potrzeby.
    • jade Re: Kościół. 28.08.10, 09:47
      Ja jestem chrześcijanką, wierzę w Boga, staram się przestrzegać jego przykazań (
      chociaż nie zawsze mi się udaje xD ), co niedziela chodzę do Kościoła ( chociaż
      niekiedy strasznie mi się nie chce ;P ), modlę się codziennie wieczorem ( bo
      rano zawsze zapominam ), a jak mam jakieś większe problemy to częściej. 3,4 razy
      w roku chodzę do spowiedzi, a w niedziele staram się przyjmować Komunię.
    • golden_star Kościół. 28.08.10, 09:57
      Wierzę w Boga, chodzę do co niedzielę oraz święto do Kościoła. W Bogu czuję
      podporę, siłę oraz moc. Myślę, że to właśnie on steruje naszym życiem,abyśmy
      poszli w dobrą stronę.
    • decode Re: Kościół. 28.08.10, 14:01
      było.

jestem chrześcijanką, nie chodzę do kościoła.
      po co? żeby mnie ludzi zaraz obczaili jak to u nas jest w zwyczaju? ` lol.
    • karolcia741 Re: Kościół. 28.08.10, 14:06
      Jestem katoliczką, wierzę w Boga ale nie chodzę do kościoła bo to instytucja
      wyciągające pieniądze. Ja wierzę na swój sposób.
    • michelle97 Re: Kościół. 28.08.10, 23:13
      Jestem silnie wierzącą Żydówką. Bóg daje mi oparcie. Daje mi nadzieję na to, że
      będzie lepiej. Daje mi pewność, że modlitwa pomoże mi nawet w najtrudniejszej
      sytuacji! smile
      Chodzę do synagogi i... cóż, moja rodzina i ja obchodzimy szabat, ale z
      przymrużeniem oka... wink
    • oh_ah_eh Re: Kościół. 29.08.10, 00:14
      Tuu
      ;* Wejdź
    • anne05 Re: Kościół. 31.08.10, 16:45
      Bóg - tak, kościół - nie.
    • misia_147 Re: Kościół. 31.08.10, 21:50
      =Tsja... Tak, do kościoła mam jakieś trzy minuty drogi.. Ale kiedy ostatni
      raz tam byłam? Bodajże... jakieś pięść, sześć miesięcy temu- i tak z przymusu.-.-
      Z własnej woli do kościoła nie chodzę. Nie lubię. Owszem, wierzę w Boga, ale
      żyję w przekonaniu, że kościół mi do wiary nie potrzebny. Nie..lubię księży.
      Brr.. można powiedzieć, że każda lekcja religi, była dla mnie, niesamowitą
      męczarnią. Sprzeczałam sie z księdzem, w ogóle nie uczestniczyłam w zajęciach....
      Przekazań.. hm, przyznam się, że nie przestrzegam. Przykro mi. c;
      Do wiary jestem nastawiona... obojętnie? Rzadko się modlę, nie chodzę do
      kościoła. Może, z wiekiem mi się to zmieni, ale jak na razie -nie.
      Tak naprawdę, do kościoła, zrazili mnie (!) właśnie księża! To oni, grozili, ze
      jeżeli nie będę tam chodzić, to będą wstawiać nam 1.. bezsens. Chodzę (lun
      chodziłabym) do kościoła z własnej, nieprzymuszonej woli. A tak, szłam raz na
      ruski rok, z kwaśną miną, do duzego, ceglanego budynku, zwanego właśnie kościołem.
      Więc, teraz, nie chodzę, bo mam uraz.
      confused

=
    • drama_queen Re: Kościół. 31.08.10, 23:37
      ciężko mi powiedzieć czy wierzę w Boga. określę to tak, że wątpię w jego potęgę.
      a to tylko dlatego, że moim zdaniem Bóg powinien nas chronić, a podczas gdy na
      świecie dzieją się różne tragedie huk wie co On robi - macie ludzie wolną
      wolę, to se sami radźcie
      . nie chodzę co niedziele do kościoła, nie modlę się
      codziennie, nie znam wszystkich modlitw na pamięć.
    • happy_sunny Re: Kościół. 06.09.10, 16:47
      Ja wierzę w Boga smile wierzę i od zawsze wierzyłam . chodzę w każdą niedzielę do
      Kościoła bo właśnie tam najlepiej jest mi z Nim rozmawiać . Bóg ma wielką moc i
      umacnia nią nas . tak, mnie również niektórzy księża denerwują ale są też tacy
      którzy są księżmi ze względu na powołanie i którzy działają żeby pomóc nam
      poznać Boga . On nam ufa i daje nam wolną wolę . wystarczy tylko że zdecydujemy
      się pójść za Nim . To On mi pomaga w problemach, jest moim przyjacielem smile
    • fanka_arbuza Re: Kościół. 06.09.10, 16:54
      Wierzę i gdy tylko mogę to chodzę do Kościoła.Nie ma tu co się rozpisywać bo
      każdy wierzy w co innego smile
    • chocolatex Re: Kościół. 06.09.10, 16:55
      Wątek był bo ja już wypowiadałam się na temat mojej "wiary". Ale nie szkodzi mi
      napisać ponownie.

Ja jestem katoliczką. Chodzę do kościoła w niedzielę, ale nie wierzę w Boga. Gdy
      próbuję sie skupić na modlitwie nie umiem. Zawsze myślę o czymś innym i wgl. Nie
      wierzę może również z tego powodu, że zawsze gdy o coś prosiłam to nigdy tego
      nie spełniał. Nigdy nie było tak jakbym chciała i nie były to jakieś wielkie
      rzeczy..
      Wiem dużo o Bogu bo uczęszczam na lekcje religii. Przyjmuję sakramenty [bo moja
      mama nie wie, że ja nie wierzę w boga, skarciłaby mnie za to, ona nie rozumie
      tego] i w tym roku również będę miała bierzmowanie...

Jakoś to będzie, staram się o tym nie myślec, bo w sumie to nie ma o czym myśleć.
    • bellacullenx Re: Kościół. 06.09.10, 16:56
      chodzę do kościoła i raczej trzymam się przykazań wink No dobra może z jednym nie..
      spadają na mnie w nocy plakaty a więc cudzołożę ;p Zdradzam Roberta z Tomem xd ;p
      A tak na serio; chodzę do kościoła co tydzień, a więc jestem praktykująca.
      Ostatnio przeczytałam w biblii że Bóg zgładził Sodomę i Gomorę za to że zobaczył
      homoseksualistów- jak dla mnie porażka ;/ Byłam zła.
      Wkurza mnie również to że ksiądz zawsze wpaja nam do mózgów to jacy to my musimy
      być przez całe życie smutni, a także ich gadanie 'nauczcie się odmawiać sobie
      przyjemności i dawajcie potrzebującym... ta jasne a ksiądz ma garnitur BOSSa i
      koszulę Armaniego (nie kryje się z chowaniem metek) ;/ scianascianasciana
    • linda mam doladnie tak samo jak ty 10.09.10, 17:02
      ja tez modle sie codziennie , bo mi to pomaga , ale nie chodze do kosciola zbyt czesto bo wkurza mnie to ze ksieza sa tacy zaklamani i chamscy... wiem wieem ze powinnam tam chodzic dla samego Boga , ale tak sie nie da ja moge oddac mu czesc poza kosciolem lub do niego wstepowac i teraz mam spotkania do bierzmowania gdzie rozdali nam ksiazeczki w ktorych sa do podpisania wszystkie roraty, rozance i te wszystkie duperele lacznie z tridum paschalnym tongue_out ja jestem w zespole szkol plastycznych i mam takie przedmioty ze nie wyrabiam sie juz w tym tygodniu z nauka a co dopiero latac do kosciola codziennie sciana ide do sql na 8.00 a wychodze z niej o 15 , tak wiec w domu jestem na 16 angry i mam mase nauki cryingcrying nie dam rady z tym wszystkim... malo tego ksieza odprawiaja w tym kosciele jakies modly z rozstawionymi rekoma indifferent mam tego dosyyc
    • cukiereczek. _ 10.09.10, 17:09
      Jestem katoliczką.Więcej,praktykującą katoliczką.
      Dla mnie kościół to miejsce w którym łatwiej przychodzi mi wszelkie myślenie o
      ważnych sprawach.To wszystko dzięki diakonowi z którym mieliśmy przez jakiś czas
      lekcje religii.
      Niestety już od nas wyjechał,ale jakaś część jego zawsze będzie we mnie.
      Dziękuję mu za to.
    • malutkami Re: Kościół. 10.09.10, 17:09
      Nie chodzę, nie wierzę i tyle.
    • dracull Kościół to kome... 10.09.10, 17:26
      Oj, zapomniałam jak właściwie Kościół wygląda. Bo Kościół to dla mnie, taka...
      komercja wiary. Opłatek, itd. Wierzę w Boga, wierzę że jest coś życie po
      życiu, ale w to, że spowiedź przed księdzem mnie oczyszcza to nie za bardzo.
      Bo jeśli Bóg chciałby mi odpuścić grzechy zrobiłby to nawet gdybym siedziała w
      domu. Jedyne co sprawia, ze wierzę - to cuda. To dla mnie dowód, że Bóg
      istnieje. A np. tak jak mówiłaś zbieranie podpisów żeby pójść do
      bierzmowania wpaja ludziom jeszcze bardziej, ze do Kościoła chodzi się dla
      zasady, a nie wiary.
      confused
    • marsjanka115 Re: Kościół. 10.09.10, 17:30
      ja jakoś nie wierzę za bardzo ale do bierzmowania idę bo nie chcę mamy wkurzać tongue_out
      i po za tym wybrałam już 3 cie imię XD
    • delicious . 10.09.10, 17:30
      Dużymi krokami zbliżam się do ateizmu.
      Nie wiem, chyba całkiem nie chcę przestać wierzyć. Ale nie da się inaczej, bo to
      co kościół robi z wiarą przechodzi ludzkie pojęcie.
      Nigdy nie czułam potrzeby do codziennej modlitwy czy pójścia do kościoła. Moi
      rodzice tez nie są zbyt religijni, więc w dzieciństwie nikt mnie do tego nie
      zmuszał.
      Mam swoje własne poglądy i racje, których kościół katolicki nie uznaje
      (reinkarnacja, homoseksualizm itp.). Oprócz tego dyskryminuje kobiety. Dlatego
      do bierzmowania (przygotowania były dla mnie piekłem) wybrałam św. Klarę. Była
      feministką w kościele. No i ci księża, którzy mają się za Mojżeszy. Brak słów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka