Dodaj do ulubionych

English - can you help me?

05.09.10, 16:27
Hej! Niedawno zaczęła się szkoła, a wraz z nią przyszedł angielski. Nigdy nie byłam za
dobra z tego przedmiotu, a dowiedziałam się, że na pierwszej lekcji nauczycielka ma pytać
jak spędziliśmy wakacje itp. Ogólnie będziemy musieli powiedzieć coś o sobie (oczywiście
po angielsku) Postanowiłam przygotować się na tą chwilę i wymyśliłam tekst wypowiedzi,
którą znajdziecie poniżej

Jestem Angelika. Mam szesnaście lat. Lubię słuchać muzyki, czytać książki i pisać
opowiadania. Wybrałam tą szkołę, ponieważ jest tu profil pedagogiczny. Na wakacjach
słuchałam muzyki, pisałam opowieść , czytałam książki i chodziłam na basen. Spotykałam
się też z moim przyjaciółmi i bawiłam się z kotem. Wyjechałam nad morze i było bardzo
przyjemnie, ponieważ miałam piękną pogodę. Tylko dwa ostatnie dni były troszkę
zimniejsze. No i oczywiście pod koniec wakacji przygotowywałam się powoli do szkoły.
Wakacje były wspaniałe, ale teraz należy skupić się na nauce. Już skończyłam, dziękuję.

No i w dalszej części przetłumaczyłam to sobie na angielski, ale nie wiem czy dobrze. Oto
moja wersja i bardzo proszę osoby, które dobrze znają się na tym języku, aby
sprawdziły, czy jest ona poprawna
wink

I'm Angelika. I am sixteen years old. I like listening to music, read books and write stories.
I chose this school because there is a pedagogical profile. On vacation I listened to music, I
wrote my story, I read books and went to the pool. I met also with my friends and I
played with the cat wink I left the sea and it was very nice, because I had beautiful weather.
Only the last two days were a little colder. And of course at the end of summer I slowly
been preparing for school. The holiday were great, but now I must focus on science.
Already finished, thank you.

Jeśli znajdziecie błędy, to bardzo poszę, abyście mi je poprawili. Nie chcę się zbłaźnić przy
całej klasie uncertain

A druga częś wątku jest taka, że jeśli będziecie mieli problemy z angielskim, to tutaj
możecie prosić o pomoc. Jestem pewna, że nasze mądre kotkowiczki jej wam udzielą wink

Pozdrowionka i z góry dzięki za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • nimfa_wodna :) 05.09.10, 16:29
    • eyeliner... Re: English - can you help me? 05.09.10, 16:33
      No, I can`t.tongue_out
      • nimfa_wodna Re: English - can you help me? 05.09.10, 17:47
        I don`t lead wink
    • asiiiulka Re: English - can you help me? 05.09.10, 16:40
      hmm... myślę, że dobrze smile Mogłaś tylko użyć innego czasu kiedy opisywałaś to,
      co robiłaś w wakacje, czasem Present Perfect, ale nie wiem czy już miałaś ten
      czas dlatego lepiej żebyś tak nie pisała. Ale jeśli chcesz to do tego czasu
      dodaje się do I "have" i czasownik z trzeciej tabelki (wiesz, o co chodzi, np.
      go - went - gone smile ). Aha, no i wakacje to nie "vacation" tylko "holiday"
      A tak to wszystko dobrze, świetnie to napisałaś smile
      • leaveme_ Re: English - can you help me? 05.09.10, 16:42
        na pewno miała jeśli ma 16 lat tongue_out
      • avril993 Re: English - can you help me? 05.09.10, 16:42
        asiulka Vacation to też wakacje tak samo jak holiday
        • asiiiulka Re: English - can you help me? 05.09.10, 16:46
          tak, ale holiday są bardziej popularne dlatego to lepiej brzmi smile
          a co do tego że miała już ten czas, to niekoniecznie. U mnie w szkole np. są
          niemieckie klasy i tam mają tylko 1 godzinę tygodniowo i nie poznają tego czasu
          w gimnazjum smile Nie wiem jak tam jest u Ciebie smile
        • jejuu..marian Re: English - can you help me? 05.09.10, 16:47
          angielski to nie moja mocna strona . xd
          ale wydaje mi się że dobrz masz wink
          powodzenia kiss
      • nimfa_wodna Re: English - can you help me? 05.09.10, 17:33
        Dzięki za rady smile

I tak, miałam już Present Perfect
    • vikki .. 05.09.10, 16:46
      I'm Angelika. I am sixteen years old. I like listening to music, reading books and writing stories.
      I chose this school, because there is a pedagogical profile. On vacation I was listening to music, writing my story, reading books and I was going to the pool. I was also meeting with my friends and I was playing with the cat. I was at the seaside and it was very nice, because I had beautiful weather.
      Only the last two days were a little colder. At the end of summer I started to prepare for school. The holiday were great, but now I have to focus on science.
      Already finished, thank you.

R
      [/i]aczej powinno być tak ; ) Mam nadzieję, że mogłam pomóc ; P
      • nimfa_wodna Re: .. 05.09.10, 17:34
        Thank`s smile
      • mirlaine Re: .. 05.09.10, 18:48
        Vikki świetnie to poprawiła, jednak mam jedno "ale". Mianowicie według mnie
        zdanie "The holiday were great, but now I have to focus on science." jest
        błędne, a właściewie jego druga część. Dlaczego? Znaczenie słowa "science" nie
        odnosi się do nauki jako przygotowywaniu do szkoły czy lekcje. To jest nauka
        ścisła. Zastąpiłabym to wyrazem "school" (jako: skupić się na szkole), bądz
        "education" (skupić się na edukacji).
    • lady_cat Re: English - can you help me? 05.09.10, 16:49
      ja się słabo znam, ale łatwy jest ten tekst . ; )

ale na wakacjach to chyba : On holiday ?

i nie zbłaźnisz się .
      • nimfa_wodna Re: English - can you help me? 05.09.10, 17:38
        Wiem, że jest łatwy, nie raczej nie chciałam trudnego XD
    • lockk Re: English - can you help me? 05.09.10, 17:43
      jeste wszystko dobrze . ;p
    • angie2 Re: English - can you help me? 05.09.10, 17:48
      Wakacje to holiday. A poza tym świetniewink
    • joanka Re: English - can you help me? 05.09.10, 17:55
      tekst poprawiony przez Vikki jest ok smile
      Ja bym jeszcze tylko zmieniła to: On vacation na during the holiday
      Jakoś tak mi lepiej brzmi.
      • maddie2909 Re: English - can you help me? 05.09.10, 18:13
        tekst na poziomie podstawówki ale ogólnie jest dość dobrze tylko w tym zdaniu I
        left the sea lepiej napisz I was at the sea albo I went at the sea bo to co ty
        napisałaś oznacza zostawiłam morze. zauwazyłam też że niektórzy sie czepiają że
        napisałaś vacation zamiast holiday ale to nie jest błąd bo i to i to oznacza
        wakacje tylko że słowa holiday używają brytyjczycy a vacation używają amerykanie smile
    • truemusic Re: English - can you help me? 05.09.10, 18:54
      a ja uważam, że basen, to swimming pool. a nie samo pool.
      ale nie wiem. ;DD
      • nimfa_wodna Re: English - can you help me? 05.09.10, 19:45
        Z tego co wiem to i jedna i druga wrsja jest poprawna, ale dla świętego spokoju powiem
        jutro swimming pool wink
    • urszulka2691 napisałam ci to poprawnie.... 05.09.10, 18:58
      I'm Angelika
      I have sixteen years
      I like listen to music, read the books and write stories
      I chose this school becouse there is a pedagogic profile here
      On holidays I listened to music, wrote stories and I went swimming pool
      I met also with friends and I played with the cat
      I left to the sea and it was pleasantly since the weather was beautiful
      Two closing dates were only colder
      And of course at the end I prepared holidays oneself to the school
      holidays were wonderful but now one should concentrate on the learning
      I already finished
    • kajka11 Re: English - can you help me? 05.09.10, 19:57
      napisałaś : I am sixteen years old.
      A to znaczy : Jestem stara na 16 lat.
      Powinnaś napisać tak : I'm sixteen.
    • kaley033 Re: English - can you help me? 06.09.10, 17:38
      I ty jesteś cienka z angola!??? U mnie w szkole nikt z piątkowych uczniów by
      tego nie napisał. Też mieliśmy takie zadanie.Wydaje mi się, że dobrze ale
      wakacje to chyba summers holiday, aty napisałaś vocation. Nie wiem nawet nie
      znam takiego słowa. Tak nie widzę błędów. ale nie znam tego języka perfect smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka