Dodaj do ulubionych

dzieje Tezeusza.

18.10.10, 18:57
byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi podsunął jakiś pomysł na napisanie opowiadania.
oto treść zadania:
Zygmunt Kubiak tak pisze o ważnym epizodzie z dziejów Tezeusza:
Niewątpliwe wydaje się to, że Tezeusz zostawił Ariadnę, ale z jakiej
przyczyny, tego nie wiemy. Porzucenie Ariadny do tego stopnia kłóci się z
wizerunkiem szlachetnego Tezeusza, że wyczuwamy tu jakąś tajemnicę.

Spróbuj wyjaśnić tę zagadkę i uzupełnij tekst mitu o relację z tajemniczego
zdarzenia na wyspie Naksos.

nie mogę sobie z tym poradzić i jeśli chcę zacząć coś pisać to nawet nie
potrafię skleić tego w jedno zdanie. błagam Was! ;D
Obserwuj wątek
    • dorr Re: dzieje Tezeusza. 18.10.10, 19:04
    • gypsy Re: dzieje Tezeusza. 18.10.10, 19:11
      Dokładnie nie pamiętam o co chodziło w tym opowiadaniu, ale postaram Ci podrzucić jakiś pomysł.
      Więc możesz napisać, że Tezeusz spotkał pewną kobiete, która się w nim zakochała, lecz on nie darzył jej uczuciem. Gdy dowiedziała się, że Tezeusz kocha Ariadne, postanowiła się zemścić i za wszelką cenę zatrzymać przy sobie ukochanego. Była w nim tak zakochana, że mogła posunąć się do najgorszego okrucieństwa. Ta kobieta miała pewne zdolności, a mianowicie umiała rzucać czary. Chciała rzucić je na Tezeusza, żeby się w niej zakochał, lecz prawdizwej miłości nie umiała zaczarować. Więc wymyśliła, że powie Tezeuszowi, że jeżeli z nią nie będzie i wróci do Ariadny to rzuci na nią czar, który będzie doprowadzał do tego, że jeżeli tezeusz będzie w pobliżu niej to ona będzie odczuwała ból (mam na myśłi Ariadne). Gdy dowiedział się o tym Tezeusz, strasznie był zły i nie mógł doprowadzić by ukochana cierpiała, więc aby oszczędzić jej bólu i nieszczęścia postanowił od niej odejść i zamieszkać razem z kobietą, która go zmusiła do tej decyzji....
      Mam nadzieje, że Ci się to przyda i , że w ogóle o to chodziło, bo jak już wspomiałam nie pamiętam tej historii. Jeżlei ją wykorzystasz, to ją rozbuduj, ja Ci podałam taki zarys. Pozdrawiam.
      • dorr Re: dzieje Tezeusza. 18.10.10, 19:18
        gypsy, bardzo Ci dziękuję!
        Wykorzystam ten pomysł mimo, że Tezeusz porzucił Ariadnę na wyspie, gdy płynęli
        razem statkiem.

Ponownie dziękuję i również pozdrawiam. ;D
        • gypsy Re: dzieje Tezeusza. 18.10.10, 19:21
          Aaaa.... to napisz, że tam się spotkali n atej łodzi i wtedy powiedział, że nie może być z nią, ponieważ zakochał się w innej kobiecie. Chociaż to nie było prawdawink Ciesze się, że mogłam pomóc.
      • natt_ella Re: dzieje Tezeusza. 18.10.10, 19:19
        Ja to też niedawno miałam i napisałam, że Ariadna zdradziła Tezeusza, ale on nie
        miał serca jej zabijać więc zostawił ją na wyspie ;]
        • dorr Re: dzieje Tezeusza. 18.10.10, 19:39
          natt_ella, moje koleżanki napisały na ten temat i gdybyśmy tak powielały to
          pewnie by było,m że wszystkie od siebie jakoś tam spisywałyśmy. xD
    • scarletrose Re: dzieje Tezeusza. 18.10.10, 19:47
      A co to było za tajemnicze zdarzenie na wyspie Naksos, bo nie pamiętam? ;3

Myślę, że zdrada to trochę zbyt często obierany temat, wystarczy spojrzeć na
      wypowiedzi koleżanek powyżej. Oczywiście, sam w sobie jest dobry, ale zawsze
      można wymyślić coś oryginalniejszego, nie? (; Może Ariadna była już obiecana
      komuś wcześniej, i jej ojciec nie chciał zgodzić się na związek z Tezeuszem? A
      może zaszła z nim w ciążę i, by nie splamić honoru rodziny, ojciec kazał mu
      znikać z życia tej rodziny? Albo wiążę się to z jakąś klątwą rodzinną? Ostatnie
      byłoby dobre, czasy bogów greckich pasują do ich różnych klątw itp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka