Dodaj do ulubionych

Halloween vs Święto Zmarłych ?

24.10.10, 11:20
no więc jak wiadomo, w wielu państwach (USA, Wielka Brytania) jest obchodzone
Halloween natomiast w Polsce dużo częściej 1 listopada określa się mianem Święto
Zmarłych. Wiele młodych ludzi woli jednak to pierwsze, jest to czas na zabawę, zjedzenia
słodyczy, przebiarania się, straszenia. A wy jaki macie stosunek do tych świąt ? które
bardziej wam odpowiada ?

jeśli chodzi o mnie, to powinno być w Polsce i za granicą jedno i drugie święto, Halloween
to świetna zabawa, czas który można spędzić z przyjaciółmi, Natomiast Święto Zmarłych
to czas dla rodziny, czas refleksji, spotkania się, pomyślenia o tych, których już nie ma.
Zapalania świeczki i pomodlenia się nad grobem. Więc nawet gdy obchodzicie Halloween w
szkole czy poza nią, warto też pomyśleć o swojej rodzinie i o waszych dziadkach, babciach
(pra dziadkach, pra babciach) i zrobić jedną ważną rzecz - iść na cmentarz, pomodlić się za
nich i zapalić świeczkę.

a wy jak sądzicie ? c;

'wiem że było wiele wątków o tych świętach, ale nie identycznych.smile jbc kosz.
Obserwuj wątek
    • anja_ Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 12:37
      31 października ze znajomymi zabawić się, a 1 listopada z rodziną pójść na cmentarz. Jak dla mnie takie rozwiązanie jest okej.
      • truskawkooowaa. Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 15:57
        tak, zgadzam się z Tobą . (;
        • hellokiciara Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 16:24
          Tak , też tak uważam .
          W Polsce modlimy się za naszych zmarłych bliskich , a za granicą bawią się z przyjaciółmi ,
          straszą . Chciałabym , aby w Polsce było halloween . : )
          • majka04 Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 16:32
            zgadzam się z Tobą .
    • sokbananowy Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 16:31
      Nie obchodzę Halloween, ale za to uwielbiam jeździć wieczorem na cmentarz. Tak pięknie
      wtedy jest. smile
      • sokbananowy A i jeszcze 24.10.10, 16:32
        Zgadzam się z tobą. ;p
    • azi1002 Za żadne skarby świata... 24.10.10, 16:31
      nie zgadzam się na wprowadzenie do Polski czegoś takiego ja Hallowen, czy jak to
      się nazywa.
      Po pierwsze: To nie jest nasza tradycja, tylko amerykańska.
      Po drugie: Nie wyobrażam sobie latania w idiotycznych kostiumach po domach
      obcych ludzi, a w następny dzień opłakiwania zmarłych na cmentarzu. To już jest
      profanacja.
      Po trzecie: To niebezpieczne. Nigdy nie wiadomo na kogo się trafi, i czy ten
      ktoś nie dodał ci nic do cukierków.

I moje pytanie:
      Dlaczego Europa musi wzorować się na USA? Mamy własną tradycję, kulturę i bogatą
      historię i wszystko inne, czego Ameryka nie posiada. To USA powinno wzorować się
      na nas.
      Jest ktoś w stanie mi na to odpowiedzieć?

I nie świeczkę, droga truskawkooowaa, tylko znicz.
    • marsjanka115 x__x 24.10.10, 16:36
      fajnie by było jakbyśmy obchodzili Halloween big_grin

santa
    • cameron moje zdanie. 24.10.10, 16:38
      Wiele starszych osób zdecydowanie mówi 'nie' Halloween, gdyż jest to bardzo krótko przed 1
      listopada i uważa za zbyt amerykańskie 'święto'. Jak dla mnie to mogłoby być obchodzone u
      nas, jednak jest mi to obojętne. Szczerze to neutralnie do tego podchodzę. A Święto
      Zmarłych...? Cóż tu dużo mówić. Wiadomo, że jest to jak najbardziej odpowiedni dzień. Raz
      w roku można pogrążyć się w zadumie, refleksji nad swoim kruchym życiem i zmarłymi oraz
      jakoś ich uczcić.
    • lady_cat Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 16:38
      lubie i te, i te święto. halloween nie traktuję na poważnie. a za to 1 listopada, tak.
    • truskawka159 Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 17:00
      Na 100% się z tobą zgadzam...
    • ziuuta vs ? to dwa różne święta 24.10.10, 17:15
      vs (kontra)? Gdy jest kontra wybiera się jedno.
      Nie da się wybrać Halloween czy Święto Zmarłych? Idiotyczny wybór.

Halloween - to zabawa! Nigdy nikt z Was nie chciał bawić się tak jak w USA? Chodzenie po
      domach, przebieranie się, imprezy halloween'owe itp.

Święto Zmarłych - przedewszystkim pamięć. Pamięć o zmarłych osobach i bliskich - tych,
      którzy odeszli z tego świata. Sprzątamy groby, ozdabiamy kwiatami, modlimy się,
      zapalamy symboliczny znicz.

jeszcze raz - kontra? jak można wybierać confused
      Polska to nie USA, USA to nie Polska. U nas "to szatańskie święto! (ble, ble ble itp.)", a tak
      naprawdę to takie osoby nic o Ameryce i o angielskim nie wiedzą!
      Tam nie takie coś jak coś w cukierkach, na kogo trafisz.
      Dwie odmienne rzeczy. Wybieram obie.
      Co ma jedno po drugim?! No i co, Halloween przed Świętem Zmarłych!
      Co to ma ze sobą wspólnego confused Dwa osobne święta.

nie wiem jak wy indifferent
    • katsuumi_17 Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 17:57
      Halloween to dobra okazja do imprez, a Święto Zmarłych to dzień zadumy. Tradycja
      to tradycja, ja się jednak cieszę, że Halloween w pewnym stopniu weszło i do
      naszej kultury.
    • lonka Nie obchodzę Halloween. 24.10.10, 17:58
      Wywodzi się ono z kultury celtyckiej i jest to święto pogańskie. Poza tym noc
      z 31 listopada na 1 listopda to ważne święto satanistów. Ja obchodzę Święto
      Zmarłych.
    • bananowaa Osobiście wolę Halloween : 24.10.10, 18:13
      ale moze dlatego , że w Polsce jest obchodzone Święto Zmarłych. xD
    • lace Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 21:13
      Ja z koleżankami chodziłam po domach na Halloween jak i również obchodziłam
      Święto Zmarłych. No tylko w jednym domu jakaś babcia z dziadkiem zaczęła do nas
      mówić czy my nie chodzimy do kościoła to nie chrześcijańskie itd. , a w jednym
      mówili że już na nas czekali i co tak późno przyszliśmy.
    • denessa Re: Halloween vs Święto Zmarłych ? 24.10.10, 21:31
      obchodzę tylko drugie . od rana jadę z rodzinką na cmentarz od storny taty a z niego jedziemy na cmentarz od strony mamy i potem całą rodzina do jednej cioci jedzie i tam siedzimy . moi rodzice pochodzą ze wsi więc mam fajnie że nie jadę tylko cmentarz i do domu tylko spotykam się od razu z całą rodziną . pierwszego nie obchodzę ponieważ obchodzi je tylko młodzież , rzadko który dorosły i potem żądnych cukierków nie dadzą .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka