karolcika2205 za 06.11.10, 21:10 ponieważ, jeżeli małżeństwo się kocha, i che miec dzieci a nie może.... to korzystają z invitro .. proste... <br /> zresztą a co ma kosciół do tego.... <br /> ja wierze w Boga to proste.... <br /> ale chyba jeżeli małżeństwo chce miec dzieci to niech korzystają ich decyzja ..... <br /> adopcja jest oczywiscie tez prawda, ale to chyba zalezy od ludzi czy chcą czy nie chcą. ja rozumiem kogos kto się nie zgadza . <br /> każdy ma swoje zdanie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyou Re: In Vitro-Za czy przeciw? 06.11.10, 22:37 13 lat i taka wypowiedź? Jesteś młoda, trochę za młoda na takie typu uwagi. <br /> Ja jestem ZA in-vitro. Jestem również osoba wierzącą i proszę mi tu nie pisać że nie jestem osobą wierzącą, czy tez katoliczką , bo Ty nie masz prawa osądzać mojej wiary. <br /> Nie wiem dlaczego, napisałaś że dziecko w pierwszym tygodniu płacze, bo taka uwaga dotyczy raczej aborcji, niż zapłodnienia in-vitro. Dzięki możliwościom, które uzyskujemy poprzez takie zapłodnienie już bardzo dużo par ma dziecko, kochają je i są prawdziwą rodziną. Płód, apotem i dziecko, nie jest " skomputeryzowane" - jak to nazwałaś. Pobierana jest tylko komórka rozrodcza żeńska i męska, a potem następuje ich połączenie. A jak dobrze wiadomo, komórka rozrodcza to NIE JEST dziecko ani płód. To porostu komórka z materiałem genetycznych, które otrzyma dziecko w wyniku połączenia się gamet.<br /> Dzieci w Domach Dziecka czekają na miłość, której biologiczni rodzice nie zapewnili im. Więc, to jest wina tychże rodziców.<br /> Co do księży. Jak by nie patrzeć, to mężczyźni idący na księża, przeważnie nie idą do seminarium z powołania. Często też księża wykorzystują dzieci, i nastolatki. <br /> Zgadzam się jednak tylko co do jednej kwestii "ludzie coraz częściej chcą zabawić się w Boga" . Niestety to prawda. Cóż, moich zdaniem te wszystkie katastrofy co ostatnio są , to nic innego jak ostrzeżenia dla ludzi. Za to co mówią i czynią, przychodzi kara. Lecz człowiek zamiast to dostrzec i przestać , to nadal robi coraz to okrutniejsze rzeczy...<br /> <br /> Także mimo wszystko pozdrawiam. Autorce tego postu, zalecam poczytanie na temat in-vitro. Szczególnie chodzi mi o czytanie wypowiedzi osób, które właśnie dzięki takiemu zapłodnieniu maja zdrowe dziecko i otaczają je należyta miłością. <br /> <br /> Człowiek otrzymał wolną wolę od Boga, wiec dlaczego Kościół zabrania człowiekowi dokonania wyboru ? Odpowiedz Link Zgłoś
kiyoko13 w 100% ZA 06.11.10, 23:16 moge sobie wyobrazić ja czuje się para która nie może mieć dzieci...Nie wierzę przyznaję otwarcie.I zgadzam się z tym co powiedział jane_ Odpowiedz Link Zgłoś
helvi Re: w 100% ZA 06.11.10, 23:38 Oczywiście że za!!! kurde ludzie trzymacie się tak tego kościoła i wiary. Ja nie jestem katoliczką i co z tego też wierze w Boga i jestem za in vitro. Jakaś mądra powiedziała że niby takie dziecko nie zostanie wpuszczone do nieba. TO ABSURD. Jeśli w przyszłości nie bede mogła mieć dzieci to napewno skorzystam z in vitro jeśli będe miała na to środki. W 100% ZA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magnaw18 Re: In Vitro-Za czy przeciw? 06.11.10, 23:04 Ja jestem Za. to nie kogoś wina że nie może mieć dzieci prawda, a chciałby więc dostaje taką możliwość dzięki temu że będzie miał to dziecko A ten kościół to się do wszystkiego wtrąca, niby każde dziecko jest kochane przez Boga więc czemu to miało by nie być ? I gdzie napisali w Biblli że coś takiego jest zakazane ? Odpowiedz Link Zgłoś
golden_star Re: In Vitro-Za czy przeciw? 06.11.10, 23:18 I tak więcej zarodków ginie przy naturalnym zapłodnieniu,. Odpowiedz Link Zgłoś
raspberrytears Re: In Vitro-Za czy przeciw? 06.11.10, 23:39 dla mnie to osobista, delikatna sprawa. i moim zdaniem serwis kotek.pl nie jest dobrym miejscem na takiego typu dyskusje. bo co o świecie dorosłych mogą wiedzieć kilkunastoletnie dziewczynki? inaczej siebie nie nazwiemy. jeszcze rok temu byłabym w 100% na tak. teraz po pewnej lekcji religii mam wątpliwości. tu nie chodzi o moją wiarę. in vitro daje życie, ale też odbiera kilka. i chyba w tym jest problem. niektóre osoby nie potrafią zrozumieć tej cieniutkiej linii pomiędzy dawaniem a zabieraniem. być może lekarze bawią się w Pana Boga. Ale Bóg też przecież daje i zabiera. więc ja nie mówię nie ani tak. jestem za, kiedy nie ma już innego wyjścia. bo wiadomo nie każdy może zaadoptować, nie każdy potrafi. i moim zdaniem najpierw powinno myśleć się o adopcji, późnije o in vitro. z 66 strony wszystko się znowu pokrywa. nie ma dobrego wyjśćia. Odpowiedz Link Zgłoś
sileny. ZA! 07.11.10, 10:54 naprawdę nie rozumiem co ma do tego kościół. tak, dużo płodów przez to umiera, ale pomyślcie o płodach, które umierają przy poronieniach? albo o dzieciach, które umierają przy porodzie? nikt na ten temat nie wspomina. ja osobiście gdybym miała wybierac między in vitro, a adopcją wzięłabym in vitro. czemu? bo wtedy mam świadomośc, że to dziecko jest pod jakimś względem moje. z resztą, jestem ciekawa co mówili by ci, którzy są przeciw gdyby ich partner/partnerka, albo oni sami byli bezpłodni. Odpowiedz Link Zgłoś
imarebel Re: In Vitro-Za czy przeciw? 07.11.10, 16:59 Jestem ZA. Nie będę powtarzać wszystkiego po innych, dodam tylko (to moja opinia, mimo że jestem ateistką), że gdyby Bóg zabraniał in vitro to by tego na świecie nie było. A że jest i w sumie nie jest złe, to chyba Bóg na to pozwala, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
bombshell Re: In Vitro-Za czy przeciw? 07.11.10, 17:07 zaaa według mnie plemnik to nie dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
kiyoko13 Re: Przeciw. In Vitro - sztuczne dzieci 10.11.10, 21:04 nie sztuczne tylko normalne dzieci.Przecież nie są z plastiku albo gumy=.= Odpowiedz Link Zgłoś
rositta Oczywiście, że ZA!!!!!!!!!!!!!!!!!! 07.11.10, 17:13 czytając to co piszesz czuje, że jesteś cholernie zła i źle nastawiona do in-vitro.. osobiście jestem katoliczką, ale prócz chodzenia na religię nie praktykuje mojej wiary przez to co się w życiu kościoła dzieje.. uważam, że nie można oczerniać ludzi i robić im problemów tylko dlatego, że ich dziecko poczęło się tak, a nie inaczej.. ludzie boją się brać dzieci z domu dziecka, wolą mieć własne, bo zdarza się, że kobieta, która nie może zajść w ciążę i wraz mężem wybiera dziecko z domu dziecka czy sierocińca i nie czuje powiązania z tym dzieckiem, bo gdzieś w sercu i myślach czuje, że to nie jest jej własne dziecko.. masz dopiero 13 lat moja droga.. nie wiesz co cię złego w życiu spotka, więc najpierw dorośnij, pobądź z ludźmi, których ta tragedia spotkała i wtedy zacznij ten temat, bo na razie za bardzo nie masz co pisać.. Odpowiedz Link Zgłoś
kochhaniex3 ... 07.11.10, 17:15 w takim razie prezerwatyw też nie używajcie , bo przecież MILIONY dzieci ginie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielle97 Za . 07.11.10, 17:21 a wiesz, dlaczego? dlatego , że mam taką sytuację w rodzinie i widziałam jak to jest jak bardzo chcesz mieć własne dziecko , poczuć się jak matka od samego początku . przecież ludzie bezpłodni się leczą , ale jak nie mogą się wyleczyć to co mają robić? owszem , adopcja też jest bardzo dobra , ale in vitro pozwala na noszenie tego dziecka w łonie (nie wiem czy dobrze to ujęłam ale wiecie o co chodzi) a tak poza tym , to twoja wypowiedź wygląda jakbyś przed chwilą słuchała radia Maryja i przez to mi się nie podoba. PS: wierzę w Boga. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_cat gadasz bzdury . 07.11.10, 17:44 zadaniem katolika - czł0owieka wierzącego w Boga, nie jest ślepa poatrzec w Kościół ! po to mamy rozumi i sumienie, by oddzielac dobro, od złego. a osoby trzecie nie powinny w to ingerować. i czemu tyle katolików odwraca się odk kościoła ? Bóg jest jeden, a w to , w jaki sposób w niego wierzymy i do której religi nalezymy - nie ma znaczenia . w każdej religi jest tylko jeden Bóg, tylko ludzie inaczej ich nazywają. przepraszam bardzo, ja wierze w reinkarację, a takie ' coś ' głosi bardzo dużo rleigi, ale nie chrześcijaństwo. ale ja wierze w reinkarację. iczemu to ma być przeciw religi ? skoro każda głosi coś innego . in vitro powinno byc dozwolone. a jesli to nie idzie w drodz ez czymiś sumieniem, niech nie korzysta z tego, proste. władze Polski chcą tylko dac szczęście Polakom, którzy sa bezpłodni. a jeśli ktoś nie chce korzsytać z tego szczęścia - nie musi . ludzie nie chca zabawiać się w Boga. to, ze ktoś nie wierzy bezgarnicznie we wszystko, co mówi Kościoł, nie oznacza, ze nie wierzy w Boga. nie myl tyvh dwóch rzeczy. c ; Odpowiedz Link Zgłoś
kiyoko13 Re: gadasz bzdury . 10.11.10, 21:01 nie każda religia ma jednego boga=.= Odpowiedz Link Zgłoś
donia2107 Przeciw 07.11.10, 18:28 Ja jestem Przeciw ! też kiedyś myślałam po co in vitro ?! przecież są dzieci w domach dziecka sama w przyszłości chciałabym zaadoptować dziecko , można sobie tylko wyobraźić szczęście tych dzieci które znalazły kogoś kto się nimi zaopiekuje.Chociaż na lekcji pani nam mówiła że takie dziecko które ma tydzień jeszcze nie dokońca żyje ale ja i tak mam inne zdanie Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_27 Hej!,... 07.11.10, 18:51 ixxprincessxxi skarbie, nic nie da dodawanie coraz to nowych postów "Przeciw". Odpowiedz Link Zgłoś
agusia016 In Vitro-Za czy przeciw? 07.11.10, 19:06 Mimo iż jestem katoliczką , jestem za in-vitro. Jeśli jakaś rodzina nie może mieć dzieci , a bardzo tego chcę to czemu im przeszkadzać ?!Gdybym kiedyś musiała stanąć przed takim wyborem czy mieć dziecko czy słuchać jakiegoś księdza wybrałabym dziecko...Księży słuchałabym gdyby oni sami dawali światu DOBRY przykład.... Odpowiedz Link Zgłoś
oleksandra_xd Re: In Vitro-Za czy przeciw? 07.11.10, 19:18 Ja jestem za ; p jak moi przedmówcy oświadczają - Każdy chciałby mieć swoje dziecko, coś co połączy małżeństwo. Jeżeli już decydują się na adopcję to, niestety, ale każdy może przejść te wszystkie testy w domu dziecka... Jeżeli los by mnie ukarał i nie mogłabym mieć dzieci, udałabym się na leczenie, ale jeśli nic by to nie dawało zdecydowałabym się na in vitro ... Jestem katoliczką, ale nie zawsze popieram kościół... Skoro tak jesteś w niego zapatrzona, to pewnie stałaś pod krzyżem ... Zdaje mi się, że niektóre historyjki to tylko wymysł księży, to że oni wybrali inną drogę, niech nie zabraniają innych pociechy ze swoich dzieci właśnie, skoro in vitro to zabójstwo, a masturbacja, przerywane stosunki .. ? to są dopiero morderstwa.... ogólnie jestem za i to moje własne zdanie. Szanuję Ciebie, ale niestety denerwują mnie Ci to wielcy katolicy ; / Odpowiedz Link Zgłoś
asia.xx Re: In Vitro-Za czy przeciw? 09.11.10, 19:11 Ja Przeciw Mysle Dokladnie Tak Samo Jak Ty.x Odpowiedz Link Zgłoś
trufla jestem katoliczką i jestem za in vitro... 09.11.10, 20:23 Jestem wierzącą katoliczką i popieram metodę zapłodnienia in vitro. In vitro to nadzieja dla osób bezpłodnych. W tym momencie piszesz głupoty -_-... Odpowiedz Link Zgłoś
ianlove Re: In Vitro-Za czy przeciw? 11.11.10, 18:53 wierze w Boga, jeśli dziecko ma się urodzić to tak będzie . Ufajcie Mu!!!!!!!! Bóg nie chce dla nas źle. Jeżeli zarodek się nie przyjmie wtedy umiera. To jest już ŻYCIE!!!! JESTEM PRZECIW Odpowiedz Link Zgłoś
onlyou Re: In Vitro-Za czy przeciw? 13.11.10, 22:21 Dlaczego uważasz z w niego nie wierzymy ? Zarodek ? Jedynie komórka jajowa może sie nie przyjąć, a z tego co mi się wydaje to komórka jajowa , to komórka rozrodcza czyli gameta ( a dokładniej nie zapłodniona komórka rozrodcza) . Odpowiedz Link Zgłoś
agnes_cerk Re: In Vitro-Za czy przeciw? 11.11.10, 20:29 na świecie jest tyle dzieci, że starczyłoby dla każdego. Jednak uważam, że kobieta która chce się poddać in vitro powinna mieć do tego prawo. wg mnie taki zarodek nie jest człowiekiem. jestem ZA Odpowiedz Link Zgłoś
karolina1997 Re: In Vitro-Za czy przeciw? 11.11.10, 20:54 Zdecydowanie PRZECIW!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eego "Ogień jest mordercą...." 11.11.10, 20:59 Primo TOLERANCJA nie istnieje. I szczerze już gó... mnie obchodzi co ludzie na tym świecie wyrabiają, zacofanie nazywają postępem,a głupotę mądrością. Jest wolny(pozornie) to niech wybiera.A jeśli chodzi o temat, no cóż człowiek raczej nie powinien być produkowany fabrycznie to strasznie nieestetycznie wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
paulusia098 Re: In Vitro-Za czy przeciw? 13.11.10, 22:33 chyba nie ty powinnaś oceniać , kto jest katolikiem , a kto nie ; / ja jestem katoliczką , chodzę do szkoły katolickiej i jestem za i co ? uważam , że jak ktoś nie może mieć dzieci to to jest dobre rozwiązanie , masturbacji nikt się tak nie czepia , owszem to grzech , ale nikt nie zwraca na to aż takiej uwagi , a wszyscy wiemy na czym polega , również można ją nazwać morderstwem , także takie jest moje zdanie ; P Odpowiedz Link Zgłoś
slodkiporanek Re: In Vitro-Za czy przeciw? 16.11.10, 10:01 Za. Jestem katoliczką. Wierzę w Boga. Chcę iść do nieba. Ale zdania nie zmienię - kościół to ludzie. Katolicy, którzy nie zawsze są dobrzy i miłosierni - poczytaj np. o nocy świętego bartłomieja. Ludzie tworzą. Ludzie się uczą. Ludzie się rozwijają. Matka, która nie może mieć własnego dziecka. "przecież to nic złego! Można adoptować!" Ale ona czuje się wybrakowana. Niezdolna do rozmnażania. Niepełna. Nie chce adoptować. Ona chce swoje, chce sama. Czy ona grzeszy? Grzechem jest pragnienie dziecka? Swojego? In vitro daje życie. Daje możliwość. Nie nakłaniam nikogo do stosowania in vitro, nie. Chcę tylko przybliżyć ci inny punkt widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
frutella_xd Re: In Vitro-Za czy przeciw? 20.11.10, 16:51 slodkiporanek ma całkowitą rację. Oczywiście, że za. Odpowiedz Link Zgłoś
najli. Jestem katoliczką i jestem za in vitro! Przeczytaj 16.11.10, 11:12 Nie trzeba we wszystkim zgadzać się z Kościołem! Kościół to ja i ty, więc też mogę mieć własne zdanie. 1. Chcę Ci uświadomić, że próbki to nie są dzieci! 2. 5 dzieci nie żyje. haah. patrz co pisałam wyżej.. 3. A co jak para nie potrafi pokochać dziecka z domu dziecka? Albo nie będzie mu potrafiła powiedzieć, że jest adoptowany? Wtedy dziecko samo się dowie i zamiast dziękować tym rodzicom, że go wzięli, ma wielkie ale, że mu nie powiedzieli. Może ci rodzice chcą tego uniknąć, nie chcą przez to przechodzić? 4. Wiesz, gdyby teraz się okazało, że ja jestem z in vitro to miałabym być z tego powodu nieszczęśliwa? Niby dlaczego? Przecież byłabym taka sama jak inni. Bóg dał mi życie tak jak innym. 5. Nie popieraj w ślepo Kościoła, bo Kościół nie zawsze jest idealny. " Boję się patrzeć w przyszłość bo ludzie coraz częściej chcą zabawić się w Boga " Jak zabawiać się w Boga? O czym ty mówisz? Ksiądz mówił, że to nie ważne czy dziecko jest z in vitro czy zapłodnione normalnie, to i tak jest dziecko stworzone przez Boga. To Bóg daje duszę. Jak przyszli rodzice uprawiają sex, to też mogę powiedzieć, że bawią się w Boga, bo chcą stworzyć dziecko. To wszystko działa na tej samej zasadzie. PS. Życzę Ci, abyś w przyszłości miała taki sam problem. Żebyś nie mogła mieć dzieci. Wtedy ciekawe co zrobisz.. Łatwiej jest oceniać tym którzy takiego problemu nie mają. Ale trzeba tez spojrzeć z punktu widzenia tych bezpłodnych par. Oni też chcą mieć normalną rodzinę. Dlaczego ma odbierać im się te prawa? Odpowiedz Link Zgłoś