Dodaj do ulubionych

Architekt :topic:

06.11.10, 17:40
Wątek dla przyszłych architektów. Zauważyłam, że wielu z Was planuje związać
swoją przyszłość z architekturą. Ponieważ sama należę do tych osób, pomyślałam
więc, że warto by połączyć swoje siły i poznać zmagania i pomysły na
urzeczywistnienie i zrealizowanie swoich planów. Myślę, że dobrze by było
podzielić się swoimi pomysłami. W tym wątku porozmawiajmy więc, dlaczego
akurat wybraliście zawód architekta, co robicie w tym kierunku, czy
uczęszczacie na jakieś kółka czy kursy, gdzie zamierzacie iść do liceum bądź
technikum, gdzie i na jaki dokładny kierunek studiów. Architekt budowlany czy
może krajobrazu? A może chcesz być architektem wnętrz? A co po studiach?
Mam nadzieję, że wątek ten przypadnie Wam do gustu, że będziemy mogli
kulturalnie i bezproblemowo podzielić się swoimi opiniami i pomysłami. Dzięki
temu możemy lepiej się przygotować do tegoż zawodu brawo .
A więc, zapraszam do dyskusji !
wasza, zakochanieserce
Obserwuj wątek
    • zakochanie Re: Architekt :topic: 06.11.10, 17:42
      gorąco zapraszam do dyskutowania wink
    • zakochanie Re: Architekt :topic: 06.11.10, 17:55
      knock, knock, knoock !
      pobudka architekci! czas na pogawędkę smile
    • katsuumi_17 Re: Architekt :topic: 06.11.10, 18:38
      Ja nie wiążę z tym przyszłości, ale moja siostra jest teraz na drugim roku
      studiów. I powiem tak: naprawdę może to obrzydnąć. Jesli idziesz na architekturę
      ze względu na np. talent plastyczny, to powiem ci, że łatwo zatracić tam pasję
      do rysowania ze względu na nawał szkiców, jakie masz do wykonania. Oprócz tego
      na prawie każdy przedmiot (wyłączając geometrię wykreślną, mechanikę i historię)
      ma robić projekty w programie Archicad, który jest naprawdę trudny do
      opanowania. No, ale na projektowaniu ta praca polega, dlatego nie dziwmy się.
      Na studiach architektonicznych poznaje się ludzi, z którymi będziesz pracowac
      już w przyszłości- nie tylko studenci, ale i wykładowcy. Dlatego warto mieć z
      nimi dobry kontakt i wybić się, a z tym jest ciężko, bo architektura to kierunek
      ścisły i jeśli nie masz głowy do matmy, poprostu się nie nadajesz.
      I jeszcze jedna sprawa- na architekturze roi się od dzieci architektów, którzy
      mają dużo łatwiej, bo mają skąd czerpać materiały, wiedzę. No i mają pewną pracę
      w przyszłości. jeśli nie jesteś dzieckiem architekta, jest o wiele trudniej się
      wybić. Widzę po problemach i opowieściach Asi.
      Aaa. I przydaje się pełna wersja programów typu Photoshop czy Corel (o co jest
      trudno, jeśli nie ma się kasy, bo trzeba kombinować z demówkami lub szukać
      pirackich wersji w internecie), a wykładowców średnio obchodzi, skąd to weźmiesz.

Ale ale ale- dla chcącego nie ma nic trudnego smile
      • katsuumi_17 Re: Architekt :topic: 06.11.10, 18:41
        Ghrr znowu zapomniałam wyłączyć admina.
      • myszqa13 ja nie chce ale moja siostra... 06.11.10, 20:56
        ...jest już na 3 roku.i strasnzie jej się podoba.tyle że strasznie dużo prac trudnych do robienia...i trudno jest ale jak ktoś ma potencjał da rade...Powodzenia...smile
    • renooo17 Re: Architekt :topic: 06.11.10, 18:47
      skończyłam technikum architektoniczno - budowlane. nie zdałam zawodowego xD
      chciałam iść prywatnie na architekturę wnętrz, ale stwierdziłam że za drogo sad a
      normalna architektura po tej szkole już mnie nie interesowała xD więc skończyłam
      na administracji xD mam nadzieje ze chociaż to mnie trochę wkręci smile
    • demi2917 Re: Architekt :topic: 06.11.10, 18:50
      Ja też należę do tych osóbwinkwink

Bardzo chciałabym zostać architektem krajobrazu. Narazie jestem w gimnazjum, ale
      niestety nie robię nic w tym kierunku, ponieważ nie mam takiej możliwości w moim
      małym mieście. W liceum mam zamiar iść na profil bo-chem, a potem na Uniwersytet
      Przyrodniczy w Poznianiu (najlepszy w Polsce) na kierunek Projektowanie Terenów
      Zieleni.
      A co po studiach to jeszcze nie wiem...Moim marzeniem jest założyć własną firmęwink

Ale co i jak dokładnie to jeszcze nie wiem...to tylko moje marzeniasmile
    • zakochanie @katsuumi_17 06.11.10, 19:44
      dzięki za wyczerpującą wypowiedź smile. Co do programów, posiadam wiele z nich,
      ponieważ doszłam do wniosku, że na pasji i na marzeniach się nie oszczędza.
      Dlatego też, długimi wyrzeczeniami zebrałam pieniążki na photoshopa cs4, abre,
      cad'y i inne. Długo na to czekałam, bo zbierałam jakies póltora roku, ale
      przynajmniej jestem z siebie dumna. W sumie to mogłabym poprosic rodzicow zeby
      mi je zakupili, to nie byłby zaden problem, ale pomyslalam sobie ze lepiej
      bedzie jak sama na to zaoszczędzę, w koncu architekt musi byc samodzielny,
      prawda? smile

Mnie najbardziej interesuje architektura budowlana, urbanistyka. Wymyśliłam
      sobie, że bede miala wlasna firmę (kiedy juz zdobędę licencje), i bede zajmować
      się rowniez projektowaniem pomieszczeń, aranżacją i dekoracją wnętrz. Mam wiele
      planow i pomyslów, i wiem ze moją determinacją dojdę do wymarzonego celu.

Zachęcam innych do dyskusji smile
      • katsuumi_17 Re: @katsuumi_17 06.11.10, 20:55
        Mobilizacja i determinacja jest bardzo ważna, myślę, że jeśli naprawdę cię to interesuje,
        masz szanse. Powodzenia!
    • zakochanie Re: Architekt :topic: 06.11.10, 20:50
      knock, knock!
      • inna_hot Re: Architekt :topic: 06.11.10, 21:23
        bardzo się interesuję projektowaniem wnętrz jednak na razie nie wiążę z tym
        swojej przyszłości. jesteś jeszcze młoda i dużo się w twoim życiu zmieni, może
        znajdziesz inny, lepszy kierunek. na razie o studiach bym nie myślała o studiach
        tylko o kursach. ;D
    • zakochanie Re: Architekt :topic: 07.11.10, 16:01
    • zakochanie odświeżam ;o 10.11.10, 20:11
      • szprotka02 Re: odświeżam ;o 11.11.10, 14:51
        architektura wnętrz - moje marzenie od najmłodszych lat.
    • honest_ ja tak samo.. 11.11.10, 14:57
      chcę zostać architektką wnętrz, już od najmłodszych lat. jeszcze pamiętam te moje dziecinne rysunki domu, gdzie będzie stać łóżko, gdzie szafa, rozmieszczenie pomieszczeń. uwielbiałam to. chociaż wiążę przyszłość z innymi zawodami, jak każdy w moim wieku, to rozpatruję architekturę. c:
      • zakochanie Re: ja tak samo.. 11.11.10, 19:22
        szczerze mówiąc, w dzieciństwie zaczynałam tak samo. najpierw robiłam sobie na kartkach plany, fachowo mówiąc 'rzuty' różnych pomieszczeń, domów. potem robiłam takie coś do simsów w dwójce, mianowicie rozrysowałam sobie wszystko gdzie, co i jak i wykonywałam to w grze na zasadzie tego planu. generalnie to grałam w simsy tylko po to żeby budować i meblować ;o . kupowałam masę dodatków i akcesoriów, żeby tylko mieć więcej możliwości w tworzeniu. pamiętam jak z przeróżnych stron ściągałam dodatki takie jak nowoczesna sofa czy czerowony abażur, wszystko by moje prace były bardzie realne. obecnie często ów gra jest moim programem do projektowania, obok tych bardziej profesjonalnych programów. jak widać, wiele z nas ma tą smykałkę już od wczesnych lat swojego życia. myślę, że nie możemy tego zaprzepaścić!

cieszę się, że jest nas tak dużo. zachęcam nadal do dyskusji. serce
        • zakochanie Re: ja tak samo.. 11.11.10, 19:23
          * czerwony abażur
    • honest_ c: 11.11.10, 19:30
      miałam tak samo! najpierw godzinami budowałam, meblowałam w simsach, a potem grałam rodzinę kilka minut i mi się nudziło. ;> taak, te rzuty. chyba mam nawet jeszcze blok techniczny ze szkicami. c:

chociaż przyznam, że kilka lat temu coś mnie wzięło, że jednak nie, nie architektura, zachciało mi się stomatologii, potem chciałam pracować w radiu z wojewódzkim i figurskim xD, a na końcu chciałam założyć rezerwat dzikich zwierząt w zimbabwe. tak więc.. ;> ale teraz znowu chcę na architekturę.

ale! mam dopiero 13 lat i wszystko może mi się zmienić. ;D
      • zakochanie @honest_ 11.11.10, 20:26
        a ja posiadam całe dwie grube teczki z moimi szkicami i rzutami, pełno w nich też rysuneczków różnych mebli widzianych 'oko w oko', i powiem szczerze, że mimo tego iż byłam wtedy dosyć mała, to naprawdę nie są takie złe brawo .
        ;>
    • justinkissme Re: Architekt :topic: 11.11.10, 19:50
      Tez chcę coś osiągnąć w tym kierunku... lecz narazie musze się skupić na gimnazjum. Chociaż czasami już coś tam szkicuję itd czytam dużo o architekturze wink
      Zawsze marzyłam zeby coś zrobić w tym kierunku
      • zakochanie @justinkissme 11.11.10, 20:22
        pamiętaj, że jeśli planujesz być architektem, to musisz się wziąść ostro za robotę i robić wszystko by być w tym coraz lepszym. planowanie czegoś na potem, nic nie zmieni w twoich marzeniach na przyszlośc, bo same marzenia nie wystarczą. pamiętaj o tym wink
    • nora. Re: Architekt :topic: 11.11.10, 20:39
      Hmm. Chciałabym być architektem budowlanym, myślę, że pójdę do technikum, ale to może mi się jeszcze zmienić. Heh, też grałam w simsy właściwie tylko po to, by projektować, domy, wnętrza też. tongue_out Mam zamiar kiedyś studiować w tym kierunku. Co do programów, myślę, ze jakoś sobie z nimi poradzę. Na razie, sama rysuję szkice. ; )
      • zakochanie Re: Architekt :topic: 11.11.10, 20:42
        świetnie, jest nas coraz więcej !! <jupi>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka