Dodaj do ulubionych

Ksieża ..

20.11.10, 10:57
jeżeli coś ci nie pasuje to kosz . Ja tu nikogo nie chce obrażać

Co wy o nich myślicie ? Wierzycie w to, że na prawde mają kontakt z Bogiem ?
Ja osobiście w to nie wierze .. Troche mnie to denerwuje, bo przecież wiekszość z nich uważa sie za nie wiadomo kogo .. Ja wierze w Boga , ale nie w prawdziwych ksiezy ..
Bo przecież każdy kto tylko chce może nim być ..

odp .
Obserwuj wątek
    • katsuumi_17 Re: Ksieża .. 21.11.10, 14:11
      Mało który ksiądz jest nim z powołania.
      • cukiereczek. Re: Ksieża .. 22.11.10, 18:09
        Racja,teraz niewiele księży zostaje nimi z powołania.Na początku roku był u nas w parafii na praktykach diakon,który w maju miał mieć święcenia kapłańskie.Cóż...Zrezygnował.Po pięciu latach w seminarium tak po prostu zrezygnował.Chociaż może lepiej,że zrobił to teraz,a nie po święceniach.
        Ja tam do księży nic nie mam.Dwa miesiące temu przyjechał do nas nowy ksiądz,młodziutki,zaraz po święceniach.Naprawdę fajny człowiek.Jeździmy z nim do kina i ogólnie można z nim o wszystkim pogadać. wink Może nie znam go zbyt długo,ale wydaje mi się,że jest to prawdziwy ksiądz z powołania.
    • linda Re: Ksieża .. 21.11.10, 17:38
      No wiesz ! bywają księża z powołania .......ale to się tak rzadko spotyka cryingcrying Kiedyś w rozmowach w toku był ranking uczciwych księzy i aż mnie zszokowało jak go przedstawili. W rankingu chodziło o kontakty seksualne z kobietami. Nie pamiętam cyfr , ale do 20 % była skala tych uczciwych. 1/3 to ci którzy byli w związkach z kobietami. A reszta to ci którzy kiedykilwiek mieli kontakty seksualne z kobietami.
    • xooxoo tu tu tu 21.11.10, 19:27
      nie . i bardzo mnie denerwuje, że księża ciągle tylko ,kasa, kasa , kasa' ostatnio będąc na cmentarzu jakiś ksiądz podszedł do mnie i mamy, żeby na kościół się zrzucić. niby wszystko ok, ale niedaleko jest taki dom(?) gdzie mieszkają księża i zakonnice . Jak zobaczyłam ten dom (a raczej willę !!!!)...szok ; o teraz wiadomo na co poszły te pieniądze zbierane przez księży;x
    • piratka13 Re: Ksieża .. 21.11.10, 19:36
      Bóg tak ,kościół nie ,w tym księża
      • donia.19 Re: Ksieża .. 21.11.10, 19:45
        :teraz coraz częściej mężczyźni decydują się na zostanie duchownym tylko ze względu na kasę , a nie z powołania ... żałosne to trochę [ mam przykład w rodzinie ...uncertain] no ale dobra ...księża ..czy mają kontakt z Bogiem ... hmm szczerze? nigdy się nad tym nie zastanawiałam .... [pomimo to denerwuje mnie to jak ksiądz na kazaniu mówi o polityce i wgl. np.dzisiaj nasz proboszcz najeżdzał na Kubę Wojewódzkiego ..lol] nie wiem co o nich myśleć uncertain
    • szalony_chomik Re: Ksieża .. 21.11.10, 19:42
      fasola piwokwiatbrawo
    • meggi_13 Re: Ksieża .. 21.11.10, 19:51
      Wierzę w Boga a w kościół i księży to nie za bardzo...
    • agzii14 Re: Ksieża .. 21.11.10, 19:55
      Niby oni czują jakieś tam "powołanie" ale są księża i księża. Czyli Ci którzy na prawdę chcą coś zdziałać na świecie i Ci którzy nie wiadomo po co zdecydowali się na taką "posługę Bogu". Ksiądz mówi mi jak mam żyć a sam np. molestuje dzieci... Czy to jest normalne?

Dla mnie niektóre rzeczy ustalone przez nasz kościół są ostro przesadzone... Według nich za byle bzdurę człowiek idzie do piekła. Dla mnie to głupota, bo gdyby tak było to niebo w ogóle by nie istniało.

• fantabuu . 21.11.10, 19:58
        nie , nie wierze .
    • linda Re: Ksieża .. 21.11.10, 19:58
      Przypomniała mi się jeszcze historia mojej mamy z przeszłości. Moją mamę uczył taki miły ksiądz. On każdem raczej pomagał, dobrze uczył , prowadził fajne lekcje. Wszyscy mieli o nim bardzo dobre zdani i dużo osób go lubiło. Pewnego dnia jakaś dziewczynka wpadła do klasy i prosiła księdza o pomoc domową. Coś się stało u niej w domu , a przybiegła do niego poniewarz był on częstym goście w tamtym domu. I nie pamiętam o co to chodziło , ale wiem , że ten ksiądz zapytał się jej czy ma kopertę ze sobą. A ta dziewczynka powiedziała , że nie i jaką kopertę ? A ten ksiądz do niej ; to wróć do domu i powiedz mamie. Ona będzie wiedziała o jaką kopertę chodzi. uncertainuncertain
      • amela Re: Ksieża .. 21.11.10, 20:07
        nie , nie wierzę .
    • 7angie7 a ja będę pozytywna 21.11.10, 20:18
      Napisałaś przede wszystkim, że każdy może księdzem zostać. No cóż, może wiesz, może nie, młode chłopaki idą do seminarium i dopiero potem zostają księżmi. Po pierwsze muszą zdać egzamin, więc już niektórzy wypadają, potem te kilka lat jednak nie jest napewno proste, więc teżnie każdy zostaje, mają też prawo niektórych wyrzucać. Więc czy każdy może zostać księdzem? nie sądzę. <br />
      Kasa. tu jest problem, bo księża są tacy, którzy traktują kapłaństwo jako zawód. Nie twierdzę że ich nie ma. Własnie NIESTETY tacy również istnieją. Ale pośród nas są tacy księża z POWOŁANIA. Szkoda, że ich nie spotkałaś, lub nie dostrzegłaś, a może nie chciałaś dostrzec?<br />
      Księża bywają różni. Wierzysz w Boga? Kościół i księża też w niego wierzą. Więc czym się od nich różnisz? Niczym.
      • silve Ja osobiście księży nie lubię :/ 21.11.10, 20:27
        nie wiem czemuuncertain Po prostu mnie odpychają uncertain Może dla tego że wiele się słyszało o skandalach że ksiądz ma dziecko lub że molestował uncertain I wydaje mi się że oni to co dajemy na" ofiarę" ...sami większość zabierają uncertain scianasciana Nie chce żeby kogoś to uraziło więc jak by co to piszcie i dlaczego smileprezentprezent
        • kasiulec Re: Ja osobiście księży nie lubię :/ 21.11.10, 20:44
          Ja tez!! z tego samego powodu tongue_out
    • sakura134 Re: Ksieża .. 21.11.10, 20:29
      Autorka wątka jest beznadziejna. Zastanów się co piszesz smile KOSZ! Wal się z tym wątkiem!
      • kontrastowa Re: Ksieża .. 21.11.10, 20:50
        sakura134 napisał(a):

> Autorka wątka jest beznadziejna. Zastanów się co piszesz smile KOSZ! Wal się z tym
        > wątkiem!

--
        co pisze ? to co myśle . Chce znać wasze zdania .
        Jeżeli coś ci nie pasuje to kilkaj to sie podnieć i klikaj sb ten kosz. Mi to zwisa .
        • kontrastowa Re: Ksieża .. 21.11.10, 20:52
          kontrastowa napisał(a):

> sakura134 napisał(a):
          >
          > > Autorka wątka jest beznadziejna. Zastanów się co piszesz smile KOSZ! Wal się
          > z tym
          > > wątkiem!
          >
          > --
          > co pisze ? to co myśle . Chce znać wasze zdania .
          > Jeżeli coś ci nie pasuje to kilkaj to sie podnieć i klikaj sb ten kosz. Mi to z
          > wisa .

jeżeli coś ci nie pasuje to sie podnieć i klikaj sb ten kosz. Mi to zwisa **

• sakura134 Re: Ksieża .. 22.11.10, 20:39
          Kliknęłam smile Nie musisz się martwić. Ogar...!
    • dosia321 Re: Ksieża .. 21.11.10, 20:34
      a nie wiem,
      • jonatte_ Re: Ksieża .. 21.11.10, 20:40
        Moja parafia, ma księdza, który za przeproszeniem by tylko jadł. Jest po prostu wredny, nie chcę tu podawać przykładów, ale on wylicza ile by każdy mógł dać na budowę kościoła. 10zł, 20zł to dla niego za mało. On od razu chce ze 30 zł ( na miesiąc ). To się w głowie nie mieści.

Pozdrawiam, jonatte_
    • jb.0la Niektórzy mają,ale nie duzo ich jest :/ Tutaj : 21.11.10, 20:47
      A niektórzy to mnie wręcz denerwują! Np. nasz proboszcz devil Uh, nie cierpię go! On, kurde,dalej przeżywa katastrofę samolotową w Smoleńsku. Dzisiaj na ogłoszeniach mówił: "Jak zwykle zachęcamy do czytania prasy katolickiej,szczególnie tygodnika (dajmy na to Niedziela,bo nie orientuje sie w tych sprawachtongue_out) Niedziela. Pisze tam o katastrofie w Smoleńsku." A raz to normalnie namawiał do głosowania na Kaczyńskiego! O.o Po tej katastrofie,co trzeba było wybierać nowego prezydenta. I wgl tak kocha ten PiS,że po prostu... On jest głupi uncertain Pewnie się w owy sposób nie powinno wyrażać o księżach,ale po prostu brak słów... Ogolnie księża z naszej parafii są niefajni uncertain

To tyle.

PS.Jakby co jestem katoliczką.
    • patuskaa Re: Ksieża .. 21.11.10, 21:17
      W Boga wierze, ale w ksiezy nie. Wszystko w naszych czasach jest naciagane i liczy sie tylko pieniadz. Nie mam slow.
    • anja_ Re: Ksieża .. 22.11.10, 16:46
      Niektórzy księża sami nie wierzą w to mówią i prowadzą lekcje byle prowadzić. Przynajmniej u mnie na lekcji. i powiedzcie, jak mam wierzyć, że Bóg istniał, dreptał po ziemii, jak ksiądz mówi to wszystko bez przekonania.
      • norrmalna ... 22.11.10, 16:56
        Hmm... Ja osobiscie uwazam, ze ksieza powinni zakladac rodziny i dostawac wyplate. Byloby lepiej.
        W ogole malo jest teraz ksiezy z powolania, u mnie w parafii nie ma zadnego takiego. Chociaz w szkole uczy mnie ksiadz, bardzo mily, widac, ze wierzy w to co robi. Lecz takich jest duzo mniej.
    • corba ® 22.11.10, 16:55
      moja opinia jest równa Twojej, Kontrastowa ..
      ostatnio mam rekolekcję i powiem Wam.. ehh, wkurzają mnie Ci księża. Oni i kontakt z Bogiem? Jak oni nawet jakiekolwiek kontaktu nie umieją złapać ...
      Nie no.. ja nie chce wypowiadać się na te tematy, nie jestem zbyt religijna szczerze powiedziawszy.. więc wolę się w tym nie udzielać..

pozdrawiam, corba.
    • najli. Zrozumcie, że każdy ksiądz jest inny! 22.11.10, 17:04
      Ja mam w parafii fajnych księży. A skoro mam fajnych, to znaczy, że ich lubię.
      A jeden (taki młody i przystojny xd) tak potrafi dotrzeć do każdego. Myślę, że nawet ateistę umiałby nawrócić. Po prostu super to wszystko tłumaczy.
      Kontakt z Bogiem wiedz, że może mieć każdy, kto tego tak naprawdę chce.
      I ja nie uważam, że księża uważają się za nie wiadomo kogo. Może u Ciebie w parafii tacy są, ale nie u mnie. I powtarzam, nie oceniajcie wszystkich księży po tym jak zachowuje się jeden.
    • avril993 Re: Ksieża .. 22.11.10, 17:06
      Ja powiem tak. W Boga wierzę w Jezusa Maryję itd , ale gó... mnie obchodzi co mi księża gadają albo ogólnioe gó... mnie obchodzi co wgl gada kościoł. Już lepiej czasami przez godzinę pomodlić się samemu w domu niż słuchać tych popie...nych tekstów i polityce i innych różnych rzeczach w kościele na kazaniu. A najbardziej wkurza mnie to, że kościół wpycha nos w nie swoje sprawy. Na serio oni chyba nie mają co robić! A to, że Harry Potter jest jakimś przesłaniem czarnej magii i szatana czy jakoś tak w każdym bądź razie byli nim oburzeni swego czasu tak jak i innymi pierdołami, którymi nie powinni się zajmować. Jakby dobrze poszło to nawet mogliby się wypowiedzieć na temat wczorajszych kreacji gwiazd z AMA. Podsumowując. Wierzę w Boga itd., ale gó... mnie obchodzi zdanie kościoła lub księdza.
    • lady_cat uch, nie wierzę . 22.11.10, 17:16
      niektórych lubię słuchac, niektórzy naprawde maja jakieś powołanie. ale niektórzy . . . brak słów .

• ravenhatred ... 22.11.10, 17:51
      Szczerze powiedziawszy nie wierzę w nic, wiec nie wiem czy mam prawo się tu wypowiadać...
    • izuunia55 Re: Ksieża .. 22.11.10, 17:58
      Moim zdaniem teraźniejsi księża wcale nie są księżmi z powołania, a od tak, chyba dla kasy...Nienawidzę ich bo są fałszywi i nie wierzą w Boga tak jak nam o tym mówią....
      • azi1002 Re: Ksieża .. 22.11.10, 18:12
        Cóż, księża zawsze dzielili się na tych z powołania i na tych co lecą za pieniędzmi. Nie zapominajmy, że w dawnych czasach ksiądz zarabiał tyle, że mógłby kupić całą jedną wieś.
        A co do obecnych księży: rozważę dwóch przykładach - mojego księdza szkolnego i prowadzącego nauki do bierzmowania.
        Ksiądz "szkolny" jest bardzo miły i zabawny (ale czasami tak się wkurzy, że potrafi kogoś nieźle objechać), tłumaczy nam religię na przykładzie sportu i filmów, robi nam zadania z matematyki na przerwie, a raz rozwiązał nam kartkówkę, którą chłopacy ukradli nauczycielce. Ten ksiądz ma podejście, wszyscy go lubią bo nie jest "nawiedzony" i idzie z duchem czasu.
        Natomiast ksiądz od bierzmowania...
        Ostatnio usłyszałam od niego, że opuszczenie mszy z własnej woli równa winom Hitlera i Stalina... To mówi samo za siebie. Ten ksiądz jest nudny, jak to powiedziała moja koleżanka "klapki na oczy, a na klapkach Jezus" i wszyscy patrzą nań z politowaniem bądź z pogardą.

W naszych czasach jak to koleżanki Kotki słusznie zauważyły jest coraz więcej księży nie tyle lecących na pieniądze (bo takich zawsze było najwięcej), co afiszujących się z tym. Moim zdaniem tacy powinni być wykluczani z Kościoła na zawsze.
    • collage Re: Ksieża .. 22.11.10, 18:02
      sprawę z księżmi przemyślałam, po tej sprawie z in vitro i po przesłuchaniu opinii innych osób na ten temat i nie, nie wierzę, w nic co jest z nimi związane.
      w Boga wierzę, bo jestem Katolikiem, aczkolwiek księża są zakłamani i można by jeszcze wiele wymieniać. zamiast na mszy poruszać sprawy o Bogu, to oczywiście oni robią własne przemowy, co jest żenujące.
      księża niby są biedni, a jakimi autami jeżdżą? sorry, dla mnie to z leksza nie pasuje, ponieważ Bóg powiadał, aby dzielić swój majątek pomiędzy ubogich, a oni jacy są? pazerni.
    • green_alien Re: Ksieża .. 22.11.10, 18:02
      1.Nie piszę się Ksieża,tylko księża(chyba,że Ci klawiatura szwankuje)
      2.Mają kontakt z Bogiem(jak każdy) w czasie modlitwy,a że często się modlą ,no to mają tego kontaktu więcej.Ogólnie w życiu nie słyszałam tekstu,że księża mają specjalny "kontakt(?)" z Bogiem.Chociaż jeżeli mają powołanie kapłańskie,to Bóg ich wybrał.
    • bizzbee Re: Ksieża .. 22.11.10, 18:14
      akurat w tym roku mam lekcje z nienajlepszym księdzem. ciągle się na nas wydziera, niesprawiedliwie ocenia, dopiero po lekcji można z nim spokojnie porozmawiać, pozdawać braki , bo na lekcji.. nie radzę. czeka cię wykład, wydzieranie się o twojej niepobożności. przez moją jedną nieobecność w kościele oburzony pokrzykiwał że nie musze uczęszczać na te lekcje skoro tak je zlewam, że jak nie wierze to po co udaje. a to przez to, że kiedy mnie pytał nie odpowiedziałam na jedno z jakis 7 pytań. no prosze.. postawił mi 2, z grymasem na twarzy. w następnym tygodniu zostałam po lekcji żeby zdać i dostałam -5. nie miałam jednego zdania w zeszycie i krzyknął, że nienawidzi jak sie go okłamuje, jak ja w tym przypadku. a powiedziałam tylko, że nie miałam tego w zeszycie, tego jednego zdania, jak sprawdzał.
      dobra, nie będę pisać o innych takich, bo nie jestem najpobożniejsza. zmieniłam się, zmienił się mój stosunek do większości księży, kościoła. oczywiście, nie wszyscy są tacy, spotkania do bierzmowania prowadzi naprawdę genialny ksiądz, okropnie mądry człowiek. bardzo lubię słuchać, kiedy opowiada jakieś historie.
      • michaelmontana Re: Ksieża .. 22.11.10, 21:43
        poczytaj o buddyźmie. COś dla ciebie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka