20.11.10, 17:45

Otóż , od pewnego czasu strasznie przetłuszczają mi się włosy sad . Czasem jest tak ,że muszę je myć codziennie ;/ . No ale nie tylko w tym rzecz . Zauważyłam ,że włosy wypadają mi prze czesaniu ... . A więc kotki macie jakieś sposoby na przetłuszczające się włosy , no i na wypadnie ich ?

Za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki kiss
Obserwuj wątek
    • musicxstar . 20.11.10, 17:48
      Mi też się często przetłuszczają. Jeśli używasz mgięłki czy odżywek bez spłukiwania, musisz je niestety odstawić. Na wypadanie polecam witaminy, jest ich cała masa w aptekach, na pewno coś dla siebie wybierzesz. (:
    • norrmalna Re: wwłosy 20.11.10, 17:49
      na wypadanie wlosow dobre sa tabletki Silica, wiem, bo je stosuje i juz widze lekkie efekty

• jonatte_ Re: wwłosy 20.11.10, 17:50
      Wiesz, że ja też tak miałam? Strasznie przetłuszczały mi się włosy, ale zmieniłam szampon i przestały, tak było też z łupieżem. Ale może dojrzewasz i dlatego. Mi w wieku 12 lat, strasznie się przetłuszczały włosy i niestety wypadały sad Ale okres dojrzewania minął, problem z włosami też.
    • rudejestwredne Re: wwłosy 20.11.10, 18:02
      im częściej myjesz tym bardziej Ci się będą przetłuszczać. dlatego przetrzymaj włosy, nawet jesli są tluste. Zwiąż w jakiegoś kucyka np. Co do wypadania to kup jakis naturaskrzyp (tabletki w aptece) i jakąś odżywka, a jesli prostujesz to przestan.
      • anetta94 Re: wwłosy 20.11.10, 18:13
        Najlepiej by było gdybyś wybrała się do dermatologa ja np. tez miałam taki problem i kazała mi kupić szampon sebiprox (jest bez recepty z apteki ok.28 zl.) a co do wypadania włosów to tez dermatolog powinien przepisać ci jakieś witaminy a no i nic nie pomaga przetrzymanie włosów tłustych bo wcale to nie znaczy ze potem nie będą ci se przetłuszczaływink
    • indigo Re: wwłosy 20.11.10, 19:43
      Ja także codziennie myje włosy.Strasznie mi się przetłuszczają.Niedawno kupiłam jakiś szampon ,może choć troszkę pomoże.
    • romantyczna99 Re: wwłosy 20.11.10, 19:53
      To trzeba do fryzjera, on ci porządną maścią wysmaruje i będzie gicior wink. Też tak miałam i mi pomogło
    • nicoole Na przetłuszczjące to.. 20.11.10, 19:58
      radzę Ci abyś zaczęła coraz rzadziej je myć i wtedy coraz rzadziej bd Ci się przetłuszczaćsmile

A na wypadanie może jakaś odżywka..
    • werka197 ;) 20.11.10, 20:06
      Jak sie czesto myje wlosy to potem jest co raz gorzej . Np. umyj wlosy w czwartek zeby w piatek bylo ok a potem w weekend ich nie myj ( jesli nie chcesz w weekend sie pokazac w takich wlosach to nie wychodzi z domu tongue_out)) I potem umyj w poniedzialek rano i tak w weekendy .. Powinno pomoc . I tez poczytaj o naturalnych odrzywkach wink
    • blondynaaxd :) 20.11.10, 20:18
      Polecam maseczka z jajka, a konkretnie : żółtko + olej rycynowy + sok z cytryny : )
      • werka197 Re: :) 21.11.10, 16:58
        tak dokladnie ja tez polecam zoltko olej rycynowy i cytryne .. Moja mama robi taka odzywke wink
    • pofu trochę do czytania ; )) 21.11.10, 09:49
      no więc ostatnio na forum znalazłam takie coś :
      Lśniące i zdrowe kosmyki zawsze będą w modzie. Zobacz, jak o nie dbać, żeby były twoją ozdobą!

Mycie
      1. Prawidłowa (i całkowicie wystarczająca smile) ilość szamponu na jedno mycie półdługich włosów to kleks wielkości monety 5-złotowej. Im więcej użyjesz kosmetyku, tym szybciej pasma staną się nieświeże. Pamiętaj też, by na dłoni rozcieńczyć szampon niewielką ilością wody i dopiero w takiej postaci nałożyć go na włosy.
      2. Zawsze spłucz dobrze głowę po użyciu szamponu lub odżywki, bo resztki kosmetyków bardzo obciążają włosy, które przez to szybciej się przetłuszczają. Nie zapomnij też, by płukać kosmyki letnią wodą – gorąca niepotrzebnie otwiera łuski włosów.
      3. Wybierasz się na randkę? Umyj pasma owocowym szamponem. Nie ma to jak delikatny, kuszący zapach, który będzie się za tobą unosił.
      4. Jeśli używasz wielu kosmetyków do stylizacji lub bardzo przetłuszczają ci się włosy, myj głowę codziennie. W innym przypadku – raz na dwa lub trzy dni.
      5. Masz farbowane włosy? Staraj się używać kosmetyków, które chronią kolor. Szukaj szamponów i odżywek odpowiednio do brązowych, rudych, blond lub czarnych włosów. Dzięki temu pasma dłużej zachowają blask i… kolor.
      6. Potrzebujesz odświeżenia? Dodaj kilka kropli olejku miętowego do szamponu i taką mieszanką umyj i delikatnie wymasuj palcami głowę. Poczujesz natychmiastowe orzeźwienie, będziesz świeżo pachniała, no i dobry nastrój gwarantowany smile.
      7. Jeśli jesteś blondynką, możesz pogłębić kolor włosów w naturalny sposób. Zaparz rumianek (świeży lub suszony) i ochłodzony napar dodaj do ostatniego płukania pasm.
      8. Po myciu nigdy nie wycieraj mocno głowy ręcznikiem! Tarcie łamie kosmyki i pobudza skórę do wytwarzania sebum, czyli przetłuszcza pasma. Dlatego najpierw wyciśnij włosy rękoma, a potem delikatnie osusz je ręcznikiem.

Czesanie
      9. Czesz włosy przed myciem, jeszcze na sucho smile, a nie wtedy, kiedy są wilgotne. Inaczej możesz połamać i jeszcze bardziej poplątać kosmyki. Poczekaj, aż wyschną (same lub przy pomocy suszarki) i dopiero wtedy rozczesz je ponownie.
      10. Co roku kupuj nową szczotkę, by ograniczyć rozwój bakterii. Czyść ją też regularnie z włosów i myj wodą z mydłem. To samo dotyczy grzebienia.
      11. Staraj się nie używać szczotek z włosia, ponieważ ma ono budowę rurki, w której mnożą się drobnoustroje. Wyrzuć też druciane szczotki, które mają niezabezpieczone kolce – możesz nimi podrażnić skórę głowy.
      12. Zawsze rozczesuj włosy przed pójściem spać, bo skołtunione poplączą się dwa razy bardziej, kiedy będziesz się nocą kręciła na poduszce.

Maski do włosów
      13. Każda maseczka (nawilżająca, regenerująca itp.) lepiej zadziała, jeśli po jej nałożeniu obwiążesz głowę plastikową lub aluminiową folią, a całość dodatkowo opatulisz turbanem z ręcznika. Ciepło spowoduje, że substancje odżywcze lepiej wnikną we włosy.
      14. Domowy przepis na maseczkę? Proszę bardzo! 1/4 szklanki oliwy z oliwek wymieszaj z sokiem z połowy cytryny. Nałóż tę mieszankę na suche włosy, obwiąż folią (patrz: rada nr 13) i po 20 minutach dokładnie spłucz, a następnie umyj głowę delikatnym szamponem.
      15. Przesada nigdy nie jest wskazana. Dlatego sięgaj po maski do włosów raz lub – jeśli masz naprawdę bardzo zniszczone włosy – dwa razy w tygodniu, ale nie częściej, bo niepotrzebnie obciążysz pasma, które szybko staną się nieświeże.
      16. Jeśli często przetłuszczają ci się włosy, możesz wypróbować moc pokrzywy. Sprayem z wodą pokrzywową popsikaj skórę głowy i delikatnie ją wymasuj opuszkami palców. Nie spłukuj. To naprawdę działa!

Prostowanie i skręcanie
      17. Czy wygładzasz włosy prostownicą, czy kręcisz je lokówką – działasz na nie gorącą temperaturą, co wysusza i pozbawia blasku kosmyki. Dlatego staraj się nie modelować włosów w ten sposób zbyt często i nie dopuszczaj do bezpośredniego kontaktu urządzenia z pasmami dłużej niż parę sekund. Wybieraj też sprzęty sprawdzonych i uznanych firm.
      18. Wałki z rzepami są wygodne, ale bardzo niszczą i szarpią pasma. Postaw raczej na papiloty z pianki lub gąbki albo zwykle plastikowe wałki z klamerkami.

Stylizacja
      19. Nie masz czasu, by umyć głowę? Wypróbuj spray do zmęczonych włosów. Popsikaj i uczesz się tak, jak chcesz. Ale nie rób takich sztuczek zbyt często, OK?
      20. Postaw raczej na ekologiczne lakiery. Są delikatniejsze i łatwiej wyczesać je z włosów. Poza tym działają ochronnie i regenerująco na strukturę włosa.
      21. Większa ilość produktów do stylizacji nie oznacza ładniejszej fryzury. Wybierz jeden, góra dwa, ale pianka, żel, spray i lakier jednocześnie to przesada!
      22. Jeśli masz przetłuszczające się włosy, nie nakładaj pianki bezpośrednio na skórę głowy i nasadę pasm. Zacznij parę centymetrów poniżej. Możesz też zdyscyplinować żelem jedynie końcówki kosmyków.

Ogólne porady
      23. Staraj się jeść dużo ryb morskich, jajek oraz migdałów i orzechów. To w nich znajdują się mikroelementy odpowiedzialne za blask i zdrowy wygląd włosa.
      24. Chroń włosy przed działaniem promieni UV przez cały rok, a zwłaszcza latem i zimą. Noś chustki, kapelusze i czapki lub używaj specjalnego ochronnego sprayu.

uwierz , warto przeczytac ! ja przeczytałam i dużo nowych rzeczy się dowiedziałam . ; DD

POZDRO , POFU !
      ; **
    • iamvegas Re: wwłosy 21.11.10, 17:01
      Polecam Seboradin z czarną rzepą, kupujesz w aptece. Wg mnie świetny kosmetyk, sama używam i uważam za skuteczny.
      Na wypadanie jest też dobry olej rycynowy, ale kuracja jest szalenie uciążliwa i jeśli masz problemy z przetłuszczaniem, to odradzam.
    • scarrlet Re: wwłosy najlepsze są płukankii z 23.11.10, 17:46
      polecam płukanki z pokrzywy, skutecznie działają na zbyt szybko przetłuszczające się włosy.
      Pokrzywa jako sam napar, do picia. (wystarczy 1 kubek dziennie) Działa podobnie, i wzmacnia włosy, zmniejszając tym samym wypadanie, Bo wzmacnia cebulki włosów. Nie jest droga, polecam przetestować. Efekty widoczne sa po co najmniej 2 tyg, regularnego stosowania.
    • desires. ^_^ 23.11.10, 17:55
      dojrzewasz dziewczyno i tyle ! :p myj częściej włosy, używaj odżywek, a przede wszystkim dobierz odpowiedni szampon do Twoich włosów smile
    • temptation Re: wwłosy 24.11.10, 19:33
      Przetłuszczać Ci się mogą od tego właśnie , że myjesz je codziennie ... a co do wypadania włosów ja też miałam taki okres w życiu kiedy mi wypadały i pewnie gdyby nie jakieś płyny które miałam codziennie wcierane w skórę - była bym teraz łysa . może jakaś odżywka ? jedwab ? płyn ? ..
      • fuckingprinces xD 24.11.10, 20:03
        W aptece jest taka odżywka na wypadanie włosów, wiem bo sama używałam. I na prawdę to działa!! kisskiss
    • myslicielka123 Re: wwłosy 24.11.10, 19:54
      smilemi strasznie wypadały-kupiłam szmpol i troche mniej
    • selciaaa Re: wwłosy 26.11.10, 20:59
      ja też tak mam że mi się przetłuszczają i też nie wiem co z tym zrobić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka