Dodaj do ulubionych

Chamstwo i wredni ludzie w okół nas.

13.12.10, 11:38
Zauważyłam, że w ostatnich latach pośród nas - młodych ludzi - nastała moda na chamstwo.
Dla większości bycie samolubnym i przesadnie pewnym siebie stała się codziennością.
DLACZEGO, PO CO?

Nie podoba mi się to, że ludzie mając już nawet 11 lat klną, są wulgarni i agresywni, że "z kijem do nich nie podchodź" sciana

A wy co o tym sądzicie devil
Obserwuj wątek
    • akooku "WOKÓŁ" :) 13.12.10, 11:39
      • julcia284 myślę tak samo jak ty +___+ 13.12.10, 11:56
    • marsjanka115 x__x 13.12.10, 12:06
      ja nigdy nie byłam miła . z tego co pamiętam . dobrze mi z tym jak komuś nie pasuje to jego problem -.-
      • akooku Re: x__x 13.12.10, 12:36
        No to raczej ty masz problem wink
        • marsjanka115 Re: x__x 13.12.10, 15:18
          uwierz , nie mam .
      • ksiaka . 13.12.10, 15:25
        Ja nie byłam zbytnio miła. Nie jestem. Jak mi ktoś nie pasuje, to jak się mnie uczepi to powiem, żeby się odwalił, albo coś.
        Nie potrzebuję wielu znajomych.
        Trzy przyjaciółki mi wystarczą.
        Jak komuś coś nie pasuje to trudno. Jego problem, a nie mój.
    • dominikax3 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:25
      u mnie w szkole są takie małe dzieci co mocno przeklinają.
    • linda Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:28
      Co myślę ? nie wieem ! Tak już jest i nie zmienisz tego.... Ludzie ogólnie nigdy nie byli dla siebie mili. Obcokrajowcy pytają mnie dlaczego Polak dla Polaka jest chamem ? Tak już poprostu jeest ! Każdy ma wrogów i przyjaciół dla , których jest się miłym lub nie. Każdy też ma swoją naturę , której nie zmieni od dak wink . Jeśli ci się to nie podoba to znajdź sobie grupę osób , w której będziesz czuła się odpowiednio i w której będziesz mogła być sobą. Tak jak ja wink. Młodzierz jest coraz gorsza....wydaje się co niektórym , że są panami wszechświata i zgarszają nasz świat, naród. Trzymaj się od nich zdaleka bo ten wątek napewno ich nie naprawi wink
      • akooku Do linda 13.12.10, 16:14
        Ty sama sobie zaprzeczasz smile
        Poza tym, czytaj ze zrozumieniem - nie napisałam, że mam zamiar kogokolwiek zmieniać.

Dlaczego Polak Polakowi chamem?? CYTUJĘ CIEBIE: "Tak już poprostu jeest ! " - proszę, jak masz już takie głupoty pisać, to się lepiej nie wypowiadaj, to nie jest argument, tylko nie wiesz co powiedzieć.

Wszyscy chcemy być dobrze traktowani przez innych (NO BO KTO NIE CHCE??), ale jednocześnie sami nie do końca potrafimy odpowiednio odnosić się do innych.
        POWIEM TAK: trochę chęci, a nie bezmyślne naśladowanie innych ORAZ umiejętność wypowiadania się + ortografia, a będzie o czym polemizować. piwo

• slodkiporanek Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:30
      a ja jakoś ostatnio spotykam się z ludźmi życzliwymi - niemal jak ze snu.
      Może to ze mną coś się dzieje, ale właśnie nie mogę na ludzi narzekać.
      Upadłam na śniegu - ktoś mi podał rękę. Brakowało 10 groszy w sklepie - podarowali.
      Nawet jakieś dziecko się do mnie uśmiechnęło.

Nie jest tak źle.
      • happy_girl27 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:35
        bywa. ludzi nie zmienisz na siłę.
      • akooku Do słodkipotworek 13.12.10, 16:15
        slodkiporanek napisał(a):

> a ja jakoś ostatnio spotykam się z ludźmi życzliwymi - niemal jak ze snu.
        > Może to ze mną coś się dzieje, ale właśnie nie mogę na ludzi narzekać.
        > Upadłam na śniegu - ktoś mi podał rękę. Brakowało 10 groszy w sklepie - podarow
        > ali.
        > Nawet jakieś dziecko się do mnie uśmiechnęło.
        >
        > Nie jest tak źle.

I tak właśnie powinno być smile
      • akooku Do słodkiporanek - wybacz pomyłkę nicku ;) 13.12.10, 16:16
        slodkiporanek napisał(a):

> a ja jakoś ostatnio spotykam się z ludźmi życzliwymi - niemal jak ze snu.
        > Może to ze mną coś się dzieje, ale właśnie nie mogę na ludzi narzekać.
        > Upadłam na śniegu - ktoś mi podał rękę. Brakowało 10 groszy w sklepie - podarow
        > ali.
        > Nawet jakieś dziecko się do mnie uśmiechnęło.
        >
        > Nie jest tak źle.
    • elizabeth_ Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:35
      ja spotykam się nie tyle co z chamstwem, ale głupotą -.-
    • ily Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:35
      Oj tak. Moja 10-letnia kuzynka uważa, że jest pępkiem świata i że jest najmądrzejsza, najfajniejsza i w ogóle. Do niej się coś powie, a ona już wyjeżdża z jakimś "ostrym" tekstem...
      Boże, jakie to denerwujące.
      • akooku Do ily 13.12.10, 16:18
        ily napisał(a):

> Oj tak. Moja 10-letnia kuzynka uważa, że jest pępkiem świata i że jest najmądrz
        > ejsza, najfajniejsza i w ogóle. Do niej się coś powie, a ona już wyjeżdża z jak
        > imś "ostrym" tekstem...
        > Boże, jakie to denerwujące.

Oj znam z autopsji takie kuzyneczki. Cóż, kiedyś się przekona, że nie jest najważniejsza na świecie, a jej prostackie teksty świadczą o jej nieinteligencji wink
    • ixxprincessxxi no wiem, patrz --> 13.12.10, 15:46
      Moja młodsza siostra chodzi do 3 kl podstawówki, ma 9 lat, a jej koledzy z klasy klną od 2 LAT!!! JAK MIELI & to zaczęli, ;/ żal ich.
      taka moda, niewiem czemu ma to służyć ;/
      • akooku Re: no wiem, patrz --> 13.12.10, 16:21
        ixxprincessxxi napisał(a):

> Moja młodsza siostra chodzi do 3 kl podstawówki, ma 9 lat, a jej koledzy z kla
        > sy klną od 2 LAT!!! JAK MIELI & to zaczęli, ;/ żal ich.
        > taka moda, niewiem czemu ma to służyć ;/

Straszne jest obserwować jak młodsza siostra, która zawsze była tą małą i słodką siostrzyczką pod presją beznadziejnych rówieśników zmienia się nie do poznania.
        Ale jako, że jesteś starsza i mądrzejsza możesz jej pomóc przez to przejść kiss
    • savannah95 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:48
      A co jest złego w tym że jest się pewnym siebie nie rozumiem cię . Wszyscy mamy zachowywac się jak przysłowiowe szare myszki? Ja np. mam trudny charakter ale jak ktoś przede mną napisał że jak się nie podoba komuś moja osoba to jego problem a na pewno nie mój nie potrzebuje przyjaciół z litości a widziałam takie przypadki. Jestem taka a nie inna i jeszcze jedno nie wierzę że chociaż raz nie przeklęłaś.
      • akooku Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 16:25
        savannah95 napisał(a):

> A co jest złego w tym że jest się pewnym siebie nie rozumiem cię . Wszyscy mamy
        > zachowywac się jak przysłowiowe szare myszki? Ja np. mam trudny charakter ale
        > jak ktoś przede mną napisał że jak się nie podoba komuś moja osoba to jego prob
        > lem a na pewno nie mój nie potrzebuje przyjaciół z litości a widziałam takie pr
        > zypadki. Jestem taka a nie inna i jeszcze jedno nie wierzę że chociaż raz nie p
        > rzeklęłaś.

Savannah - rozróżnij bycie POZYTYWNIE pewnym siebie, a negatywnie pewnym siebie.
        To są 2 różne cechy i chyba ci się plączą. Nikt nie mówił o byciu szara myszką, a "trudny charakter" nie musi iść w parze z dziecinnym zachowaniem "patrzcie na mnie, zachowuję się inaczej niż moi rówieśnicy, więc jestem oryginalna i wyjątkowa w swoim rodzaju".
        • savannah95 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 16:51
          Jestem negatywnie i pozytywnie pewna siebie i moim zdaniem każdy jest jedyny w swoim rodzaju, a dlaczego inni mieliby na mnie nie patrzec? I sądząc po moim wieku nie jestem dziecinna. Więc jeśli chcesz zagłębic się w dyskusję proszę bardzo.
    • mila13 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:48
      Też mi się to nie podoba no ale co zrobić...?
      • akooku Do mila 13.12.10, 16:27
        Na pewno nie zmieniać ich, bo to nic nie da, ale warto zacząć od siebie,
    • mweezy . 13.12.10, 15:48
      Owszem, to teraz trędi, trzeba się popisać, poudawać dorosłego, takiego oziębłego i cwanego, bo to teraz fajne. Aczkolwiek niektórzy mają te cechy wrodzone i nie udają. Jednak łatwo to sprawdzić, bo pozerzy będą się z tym obnosić, a osoby posiadające te cechy na prawdę, będą zachowywać się naturalnie.
      • akooku Do mweezy 13.12.10, 16:30
        mweezy napisał(a):

> Owszem, to teraz trędi, trzeba się popisać, poudawać dorosłego, takiego
        > oziębłego i cwanego, bo to teraz fajne. Aczkolwiek niektórzy mają te cec
        > hy wrodzone i nie udają. Jednak łatwo to sprawdzić, bo pozerzy będą się z tym o
        > bnosić, a osoby posiadające te cechy na prawdę, będą zachowywać się naturalnie.

Dobrze ujęte devil
        Ludzie, którzy mają te cechy wrodzone (jakby nie patrzeć), są mniejszością stety/niestety.
    • fuckinbad Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:52
      uważam, że ludzie powinni żyć tak, aby sobie nawzajem nie przeszkadzać. jeżeli ktoś mi czymś podpadnie to owszem - jestem wredna i pluję jadem, ale wystarczy się o to nie prosić. ja sama nie czekam, żeby jakoś chamsko wyjechać. oczywiście niektórzy przesadzają i czepiają się o byle co, to oczywiście nie powinno być tolerowane, ale cóż począć. nastolatki sobie pozwalają na za dużo. najbardziej mnie denerwują takie małe dzieciuchy, ignorowanie oczywiście nie działa, a porządnie im nakopać w dupę nie można.
      • akooku Do fuckinbad 13.12.10, 16:35
        fuckinbad napisał(a):

> uważam, że ludzie powinni żyć tak, aby sobie nawzajem nie przeszkadzać.
        > jeżeli ktoś mi czymś podpadnie to owszem - jestem wredna i pluję jadem, ale wys
        > tarczy się o to nie prosić. ja sama nie czekam, żeby jakoś chamsko wyjechać. oc
        > zywiście niektórzy przesadzają i czepiają się o byle co, to oczywiście nie powi
        > nno być tolerowane, ale cóż począć. nastolatki sobie pozwalają na za dużo. najb
        > ardziej mnie denerwują takie małe dzieciuchy, ignorowanie oczywiście nie działa
        > , a porządnie im nakopać w dupę nie można.

Pierwsze zdanie - dobrze ujęte, tak własnie powinno być, a jak jest w rzeczywistości.. cóż.

A te "dziewuchy" jak je dosadnie określiłaś są najczęściej efektem ubocznym zapracowanych rodziców, którzy nie widzą co wyrabiają ich 'idealne' pociechy. Co z nimi zrobić? Nie powiem, że ignorancja to najlepszy sposób, gdy taki 9 letni g...rz rzuca się do ciebie.
        Krzywdy mu nie zrobisz, nie będziesz do niego kląć (zniżać się do jego poziomu).. wtedy najlepiej zadziałać intuicyjnie.
    • moniss_ Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 15:56
      szczerze,to sama przeklinam ,ale czasami u innych jest wkurzające ; /
      • akooku Do moniss 13.12.10, 16:37
        moniss_ napisał(a):

> szczerze,to sama przeklinam ,ale czasami u innych jest wkurzające ; /

Ja nie twierdzę, że sama nie przeklinam, bo przeklinam, ale zawsze w taki sposób by nikogo nie obrażać i tego nie nadużywać.
        Niektórzy jednak przeklinanie uważają jako sposób "wypromowania się", "wywyższenia", "bycia fajnym" - a tak serio zachowują się żałośnie, a wszystko to jest elementem ich słabości.
        • savannah95 Re: Do moniss 13.12.10, 16:47
          I tu jest haczyk zawsze gdy przeklinasz kogoś możesz obrazic bo np. osoba przy której przeklinasz może sobie tego nie życzyc. Zastanów się co piszesz. Mam do ciebie jeszcze jedną sprawę która mnie nie pokoi sama zaczęłaś o szacunku dla innych jakąś gadkę szmatkę a sama wyśmiałaś dziewczynę że nie zna się na ortografii i niech najpierw poprawi błędy a potem możesz z nią rozmawiac czy to jest według ciebie szacunek? wyśmiewanie się i krytykowanie za odmiennośc zdania?
    • lays_x33 Fakt ,ale ... 13.12.10, 16:00
      ... niektórzy młodzi przeklinają , bo słyszeli to wśród kolegów i koleżanek . Nie chcą być wyśmiani . Dlatego przeklinają , inaczej wulgaryzm nie byłby aż tak ' Popularny '...
      • akooku DO LAYS 13.12.10, 16:39
        lays_x33 napisał(a):

> ... niektórzy młodzi przeklinają , bo słyszeli to wśród kolegów i koleżanek . N
        > ie chcą być wyśmiani . Dlatego przeklinają , inaczej wulgaryzm nie byłby aż tak
        > ' Popularny '...

I O TO MI WŁAŚNIE CHODZI big_grin ci co tak robią okazują brak wyobraźni, oryginalności I BRAK WŁASNEGO ZDANIA.

Każdy chce być wyjątkowy, ale naśladując innych jest jedynie ich marną kopią!
    • kusy505 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 16:01
      Zawsze tak było, tylko teraz ludzie się z tym nie kryją. Ostatnio jakiś gó...arz do mnie, że by mnie przeleciał (?) Dosłownie mnie wcięło. Dziecko dosłownie druga, trzecia klasa podstawówki i wyjeżdża z tekstem że chciałby mnie przelecieć. Tragedia...confused
      • akooku Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 16:42
        kusy505 napisał(a):

> Zawsze tak było, tylko teraz ludzie się z tym nie kryją. Ostatnio jakiś gó...ar
        > z do mnie, że by mnie przeleciał (?) Dosłownie mnie wcięło. Dziecko dosłownie
        > druga, trzecia klasa podstawówki i wyjeżdża z tekstem że chciałby mnie przeleci
        > eć. Tragedia...confused

hahaha!! W wakacje coś podobnego spotkało mnie i moje koleżanki, a chłopczęta nie wiem, czy miały 9 lat......

Tylko czego to jest kwestia?? Ich rodziców? (aż pcha się na język sformułowanie: "to po ca se robita dziecka, skora go wychowac nie umia"), otoczenia, mediów, pseudo gwiazd, które naśladują?
    • ciastko_kremik ostatnio... 13.12.10, 16:09
      siedziałam w autobusie i wsiadła do niego matka z (na oko) 8 letnia córką... Dziewczynka skasowała bilet ale kasownik wydał jakiś taki nietypowy dźwięk... Mama spytała córki "czy skasowłaś bilet" a ona powiedziała "tak ale to jakaś dupa"shockshockshock... Mama spytała "ale jak to" córka "normalnie jakaś dupa"

Może to nie jakieś okropne przekleństwo ale to jednak mała dziewczynka a mama nawet nie zareagowała...

Więc całkowicie zgadzam się z tym...

Albo nawet w szkole, w centrum handlowym w autobusie słyszysie rozmowe w której co drugie słowo to ku**a...

Przyznaje że ja też przeklinam ale tylko jak jestem naprawde wściekła...devildevildevil

Niestety taki jest nasz świat i trzeba to jakoś tolerować...

serceserceserce
      • fuckinbad Re: ostatnio... 13.12.10, 16:34
        co tam "dupa"... za mną 11-letnie dziecko krzyknęło kiedyś: "ej, dziwko, ile bierzesz za noc?" a jak się odwróciłam i mu odpowiedziałam kulturalnie "czy to niby do mnie?" to on zaczął wyzywać tak, że nie napiszę na forum. to była dopiero żenada...
      • akooku Do ciastko_kremik 13.12.10, 16:46
        ciastko_kremik napisał(a):

> siedziałam w autobusie i wsiadła do niego matka z (na oko) 8 letnia córką... Dz
        > iewczynka skasowała bilet ale kasownik wydał jakiś taki nietypowy dźwięk... Mam
        > a spytała córki "czy skasowłaś bilet" a ona powiedziała "tak ale to jakaś dupa"
        > shockshockshock... Mama spytała "ale jak to" córka "normalnie jakaś dupa"
        >
        > Może to nie jakieś okropne przekleństwo ale to jednak mała dziewczynka a mama n
        > awet nie zareagowała...
        >
        > Więc całkowicie zgadzam się z tym...
        >
        > Albo nawet w szkole, w centrum handlowym w autobusie słyszysie rozmowe w której
        > co drugie słowo to ku**a...
        >
        > Przyznaje że ja też przeklinam ale tylko jak jestem naprawde wściekła...devil
        > ;devildevil
        >
        > Niestety taki jest nasz świat i trzeba to jakoś tolerować...
        >
        > serceserceserce

RODZICE. ACH CI RODZICE brawo i co wtedy? Skoro rodzić daje taki przykład to jak dzieciak ma się potem zachowywać, prawda??
        Współczuć tylko tym rodzicom, którzy chcą wychowywać swoje dzieci JAK DZIECI, a potem taki pójdzie do szkoły i wszystkie pozytywne relacje giną na rzecz "tych silniejszych g....rzy" którzy niczego się nie boją (zwyzywać nauczyciela? czemu nie! ) i dyktują warunki w szkole.
    • ley Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 16:48
      jestem narcystyczna i bardzo pewna siebie. dlaczego? bo sprawia mi to satysfakcję. c;
      • savannah95 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 16:53
        Jestem z tobą siostrobig_grin
    • dosia321 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 17:10
      mój kuzyn ma 5 lat i jego co drugie słowo to ,,ku*rwa uncertain
    • trufla zgadzam się... 13.12.10, 17:10
      Niestety dzisiejsze pokolenie jest wychowywane od czapy, że tak to ujmę. Jestem tym bardzo zaskoczona i zniesmaczona bo raz po raz widzę maluchy, które klną tak, że do dzisiaj boję się tak mówić. To okropne...
    • laurilla Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 17:15
      Ja sie staram byc inna.
    • jane_ Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 21:01
      każdy walczy o przetrwanie.

ja staram się być miła. i staję się niemiła, gdy ktoś jest dla mnie niemiły. taka zasada.
    • seneka4 Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 13.12.10, 23:16
      Ja jestem miła zazwyczaj ,oczywiście kiedy ktoś jest dla mnie nie miły jestem taka sama dla Niego. Proste. Ale nie rozumiem osób ,które sprawiają wrażenie wręcz 'chłodnych'. Ja wolę być ciepła, miłą dziewczyną. Każdy woli takie osoby niż zimne.
    • cotton.caandyy. Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 14.12.10, 12:01
      Trzeba rozróżniać chamstwo, bycie wrednym a odpowiadanie ciętym językiem w pewnych sprawach. Ja zawsze byłam miła, dobra,zgadzałam się z moimi koleżankami ,to zaczęły mnie traktować jak popychadło! cry Myślały,że zawsze ustapię itp. a raz się zbuntowałam to one mnie obgadywały ;pp Albo moja ex przyjaciółka nagle poszła sobie do innej dziewczyny,a mnie zostawiła , to owszem, byłam wredna ;p A ona to wykorzystała przeciw mnie ;pp
    • mascara Re: Chamstwo i wredni ludzie w okół nas. 14.12.10, 12:11
      tak , dzici z ulicy , rodzice sie nimi nie isteresuja , bo kulturalnu ludzie nie pozwolili by swojemu 12 lteniemu dziecku przeklinac itp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka