Dodaj do ulubionych

Rozwód Rodziców

27.12.10, 17:19
Już dawno było wiadomo że moi rodzicom się nie układa .
Zawsze było złe . Stwierdziłam ze pójdę na policje [ albo do chrzestnego on jest policjantem ] jeśli nadal będzie taka sytuacja . No i stało się moi rodzice biorą rozwód tz . ja tego chce bo .. [ nie ważne ] no i .. boje się tego ze będę musiała mieszkać z Tatą a ja nie chce , ja chce z mam jak moja siostra i brat .
Pytania
Od czego to zależy żeby mieszkać z danym rodzicem ?
Mieliście taka sytuacje ?
Mieszkacie z obojgiem rodziców ?
Będę musiała rozmawiać z sadem ?
Proszę o mądre odpowiedzi
Pozdrawiam @julkalove smirk
Obserwuj wątek
    • kardolina Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 17:24
      no to na pewno sąd spyta Ciebie z kim chcesz mieszkac. będą brac to pod uwagę. no i kto ma lepsze warunki bytu, zaplecze finansowe etc.
      • julkalove ; ) 27.12.10, 17:27
        dziekuje kardolina ; )
    • vampirediaries Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 17:26
      Popierwsze jeśli chcesz mieszkać z mamą to powiedz sądowi co zaszło między tobą a tatą <jeśli będziesz wzywana, a napewno będziesz> . Wyjaśnij sądowi ze chcesz mieszkać z rodzicami, odpowiadaj na zadane ci pytania tak jak potrafisz, NIE KŁAM ! Porozmawiaj z mama o tym ze chcesz z nią mieszkać smile
      Miałam podobną sytuacje, i mieszkam z siostrą i jej mężem .

3maj się !

-VD-
      • julkalove ; ) 27.12.10, 17:28
        hm dziekuje ; **
    • shewerewolf ` 27.12.10, 17:27
      Musisz być silna, pamiętaj. Moi rodzice rozwiedli się dwa lata temu, mniej więcej z tego powodu co Twoi. Jestem gotowa odpowiedzieć.
      Od czego to zależy żeby mieszkać z danym rodzicem?
      Odp.To zależy od tego, od kogo będziesz mieć bliżej do szkoły itp. i od tego z kim Ci się bardziej układa, lepiej rozmawia, z kim czujesz silniejszą więź.
      Mieliście taka sytuacje?
      Odp.Tak, miałam.
      Mieszkacie z obojgiem rodziców?
      Odp.Nie, mieszkam, z mamą.
      Będę musiała rozmawiać z sadem?
      Odp.Nie jeśli się nie zgodzisz, rodzice mogą oznajmić sądowi, iż nie chcesz się udzielać w tej sprawie. Ja nie byłam w sądzie, nie chciałam się do tego mieszać.

Pozdrawiam, trzymaj się w tym trudnym okresie. kiss
      kwiat
      • julkalove ; ) 27.12.10, 17:29
        dziekuje ; ** pomoglas naprawde ; )
    • kredkakolorowa Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 17:30
      Moim ordzicom tez sie nie ukladalo! I nie placze, widocznie tak mialo byc. uncertain Wole zeby sie rozwiedli, niz wiecznie kłócili. Rozwiedli sie cztery lata temu, kiedy mialam 8 lat! To bylo dla mnie okropne przezycie w tym wieku!
      Nie znam sie na tym, ale mysle ze dzieci musza bys zawsze z matka po rozwodzie i mieszkac z nia, wszedzie, gdzie sie przeprowadzi - tak jest i ze mna! Nie bedziesz musiala rozmawiac z sadem, chyba ze jedna ze stron zlozy wniosek do sadu o opieke nad dzieckiem.

kiss
      • julkalove ; ) 27.12.10, 17:37
        aha dziekuje smirk
    • hooodooo Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 17:34
      myślę, że jeśli powiesz tacie, że wolisz mieszkać z mamą bo cośtam to pewnie cię zrozumie i nie będzie cię zmuszał abyś u niego zamieszkała wink
      nigdy nie miałam takiej sytuacji na szczęście. nie wiem jak bym to wytrzymała.
      trzymaj się ;*
    • sylwusiasta tuuuuuuu 27.12.10, 17:37
      no ja miałam jeszcze gorzej ,bo moi się rozwiedli jak miałam ok 4 xdd
      noo spytają cię gdzie chcesz mieszkać ,a wgl to dzieci odbierają matkom tlyko w wyjątkowych sytuacjach : gdy matka jest alkoholiczką/narkomanką ,gdy nie jest w stanie utrzymać dziecka lub są złe warunki mieszkaniowe smile ,ojciec też może się zrzec tzn oddać dobrowolnie dziecko matce i bez kłótni w sądzie,tylko tam alimenty zasądzone (mój tak zrobił -.-). Na prawdę ,nie masz się czego obawaić ,bo wątpię ,że cię odbiorą mamie,jeszcze jak co ci zrobił to juz wgl smile Trzymaj się i pamiętaj,lepiej niech się rozwiodą i ułożą na nowo życie niż te kłótnie wink
      • myszqa13 hmm... 27.12.10, 17:41
        ja osobiście nie byłam w takiej sytuacji nigdy...moi rodzice się nie kłócą tylko czasami ale to o takie błahostki.na pewno jak powiesz któremuś z rodziców że wolisz mieszkać z mamą to cię posłuchają...ja sama też bym wolała z mamą mieszkać bo się bardziej dogaduje.poradzisz sobie...trzymam kciuki...smile
    • monik4 Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 17:40
      spytaj adwokata a nie nas
    • katro rozwód 27.12.10, 17:41
      sąd będzie brał twoje zdanie jeżeli będziesz chciała z nimi gadać
      wzpółczuje katrocrying
    • butterfly141 Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 17:44
      Z pewnością nie będziesz zeznawać przed sądem, ponieważ wedle prawa jesteś jeszcze dzieckiem, jeśli masz 13 lat. Pójdziesz do psychologa i on wyda opinię i to z nim będziesz gadać. To gdzie zamieszkasz zależy od decyzji sądu, od woli rodziców i twojej.
    • andzia_28_94 Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 17:48
      Nie wiem od czego zależy gdzie dziecko będzie mieszkać.ale wydaje mi sie ,że jeżeli rodzina nie jest patologiczną to dziecko chyba może wybrać za zgodą obojga rodziców.Porozmawiaj z rodzicami i powiedz u kogo chcesz mieszkać.Jezeli cię kochają to niech uszanują twoją decyzjewink trzymaj się
    • slimey Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 18:03
      Moi rodzice rozwiedli się jak miałam 6 lat. Byłam wtedy dzieckiem i nie bardzo wiedziałam o co chodzi. Gdy rodzice szli do sądu nie chcieli mi tak naprawdę powiedziec gdzie idą. Początkowo każdy to przede mną zatajał. Z czasem dowiedziałam się o co chodzi. Nie było to dla mnie łatwe, z resztą jak dla każdego... Miałam dobre kontakty z obojgiem rodziców, ale sąd uznał, że miejsce dzieci jest przy matce. Ja, moja siostra, mama i tata przez kilka lat po rozwodzie mieszkaliśmy razem. Po pewnym moja mama zaczęła się spotykac z pewnym 11 lat młodszym od niej facetem. Przychodził do nas. Myślałam, że to jej kolega więc nie zwracałam na niego uwagi. Po 9 latach tego odkąd się poznali, urodziła się moja przyrodnia siostra. Tata nie mógł tego znieśc - wyprowadził się do swoich rodziców. Mieszkali blisko nas więc mogłam w każdej chwili się z nim zobaczyc. Z czasem moja mama i ten FACET zaczęli się kłócic itd. On się się zadomowił u nas. Nadszedł czas, że miałam tego dosyc. Moja mama olewała mnie, zachowywała się tak jakby mnie nie było. Poszłam do pedagoga szkolnego i opowiedziałam moją historię. Pedagog chciał się zobaczyc z moimi rodzicami i porozmawiac. Wtedy przeniosłam się do taty. Z tego co wiem, to u mamy było coraz gorzej. Moja starsza siostra dalej mieszkała z mamą. Ale pewnej nocy zdarzyło się coś, czego nigdy nie wybaczę mojej mamie... Siostra w końcu wynajęła sobie mieszkanie i ma spokój. Z czasem zrozumiałam, że gdyby nie ten walony facet miałabym szczęśliwą rodzinę. Jestem strasznie zła na siebie i nie raz w nocy płaczę, zdając sobie sprawę z tego, że od razu gdy został u nas. Mój tata płacił mamie alimenty na mnie, mimo to, że byłam już dawno z nim. W końcu się wkurzyłam i kazałam tacie wziąśc się za to. Aktualnie sprawa jest w toku. Zobaczymy co z tego wyniknie, a z mamą nie rozmawiam do dziś.

To jest w skrócie moja historia. Chciałam, żebyś wiedziała. Większośc zależy od dzieci przy rozwodzie. Czasami pytają dzieci z kim chcą byc, niestety mnie nie pytali, bo byłam za mała...

Pozdrawiam ;*
      • julkalove . 27.12.10, 18:39
        dziekuje wszytskim kotkowiczko . ; *
    • bellacullenx tutaj 27.12.10, 19:26
      dziecko po rozwodzie zawsze zostaje z matką, ale jeśli ma ukończone 13 lat to może sprzeciwić się i mieszkać z ojcem. Znaczy 'sprzeciwić się' czyli w czasie rozprawy sądowej wysunąć argumenty.
      Moi rodzice są po rozwodzie- mieszkam z mamą
      Jeśli nie chcesz mieszkać u mamy i masz ukończone 13 lat to będziesz musiała, ale sama piszesz że nie chcesz mieszkać z tatą więc problemu nie ma.
      Nie będziesz musiała rozmawiać z sądem.
    • pinezzkaaa Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 19:33
      Jestes nieletnia więc sąd raczej spyta się z kim wolałabys mieszkać. Tu nie ma problemu. Ale kochana. Strasznie Ci współczuje. 3maj się sercekiss
    • milenka452 Re: Rozwód Rodziców 27.12.10, 21:23
      Ja w tej chwili mam taką sytuacje ;/ Jak chce zostac z tatą to mama się obraża jak chce zostac z mamą to tata się obraża ale nie ważne.. teraz zajmujemy się z kociakami Twoim problemem... Po pierwsze bardzo ale to bardzo Ci współczuje bo już wiem co trzeba przechodzic kiss jak chcesz mieszkac z mamą to jej to powiedz a jak będziesz mieszkac z tatą to idziesz do wujka i mówisz żę nie chcesz... wtedy idziesz do sądu oczywiście z opiekunem no i bla bla bla... a dalej sąd na pewno jak powiesz że chcesz mieszkac z mamą to wyda taki rozkaz... nie ma innej możliwości jak u taty jest Ci źle czy coś tak kiss
      • julkalove ; )) 29.12.10, 10:34
        dziekuje smile
    • weard_girl moi rodzice też się rozwodzą i ... 29.12.10, 10:38

ja też tak jak ty chcę zamieszkać z mamą. i myślę że jeśli będzie trzeba to pójdę do sądu i wyjaśnię że chcę mieszkać z mamą i podam konkretne powody , dlaczego tak jest.

oczywiście nie chcę iść z tym do sądu, dlatego porozmiawaim z moim tatą (jeśli będzie się dało...) i wyjaśnię mu że chcę mieszkać z mamą. bo nie wyobrażam sobie mieszkania z tatą.. confused

dlatego myślę że ty powinnaś też tak postąpić. życzę powodzenia

amelia. kiss
    • made_in_italia to jest chyba tak że... 29.12.10, 10:43
      ...rodzeństwa nie wolno rozdzielać

szczęścia życzę kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka