Dodaj do ulubionych

APARAT NA ZĘBY ;(

06.01.11, 15:05
Mam mieć aparat stały na zęby .. Ma ktoś z was ? Jeśli tak to jaki macie ? Ten stały czy nocny >? kolorowy (jakiego koloru) czy ten zwykły ? Z góry thx kiss serce
Obserwuj wątek
    • sympatycznaja :) 06.01.11, 15:07
      ja mam stały. . gumki obecnie mam białe. staram zakładać takie,których nie będzie widać. xd
      nie jest źle smile
      • ladyy13 Re: :) 06.01.11, 15:12
        dzięki kiss Piszcie jeszcze ;p
        • wychnamuzie Re: :) 06.01.11, 20:40
          Aparaty stałe są bardzo fajne big_grin Saama mam i nie narzekam smile Ciesze się bo już prawie mam proste ząbki kiss
          • luflee. Re: :) 09.01.11, 21:34
            nie mam, ale wkrótce będę mieć, także dołączam się do pytania.
      • basiawoz Re: :) 06.01.11, 22:37
        Ja mam srebrny i fioletowo-czerwono-czarne gumki.
        PS.: ,,Kolorowy" - nie słyszałam o takim , tylko o kolorowych gumkach. A i nie polecam ,,niewidocznego" bo w ciągu 3-4 lat noszenia aparatu zdąży trochę pożółknąć , nawet jeśli myjesz je 100 razy na dzień sad

Ja noszę dopiero 3 miesiące i 6 dni . tongue_out
        • kredecka Re: :) 07.01.11, 12:02
          co do "niewidocznego" to nieprawda. Moja koleżanka miała taki ponad rok i tylko gumki jej pożółkły, ale je się wymienia z tego co wiem co miesiąc więc nie bylo z tym problemu.
      • starri Re: :) 06.01.11, 23:36
        ja też mam mieć aparat stały na początku miałam nocny
        pomocy boję się że będą mnie przezywać
        a ciebię przezywają ?
        prosz o odp z góry tx sciana smile
        • evelijnka101 Re: :) me too. ;/ 07.01.11, 12:36
          ja tez mam nosić. ;/ ja tam sie przezywania nie boje bardziej podkręcania bo słyszałam ze cholernie boli. wie ktoś.? ;DD
          • bulletproof Re: :) me too. ;/ 07.01.11, 21:05
            mam, choć już tylko tydzień big_grin żyje się z tym całkiem normalnie, tak samo jak bez, tylko lepiej trochę bardziej o te zęby dbać. kolory to wymienne gumki, miałam różne, obecnie ciemnozielone (jasnozielone pożółcają zęby, jakby ktoś chciał wiedzieć na przyszłość). a boli tylko na początku i przy zmianie drutu, a tak to raczej nie
    • domi.bieber.xdd ; ) 06.01.11, 15:30
      No , a dlaczego smutna minka . Przecież aparat to nic takiego . Sama mam i powiem szczerze , że jest spoko .;P
      Ja mam akurat stały , no i wiesz kolory można zmieniać , bo to są takie nakładane gumki . Co miesiąc będziesz jeździła do ortodontki i ona je będzie zmieniać . Będziesz mogła wybierać sobie kolory jakie chcesz . ; )
    • mejbelajn. . 06.01.11, 15:38
      Ja mam ściągany, choć chciałam stały, ale mam za słabe szkliwo. Ujmę to tak- jakbym miała coś doradzić to na pewno stały. Moja przyjaciółka nosiła. Na początku trochę boli, potem nie i jest wygodnie. Ja już półtora roku noszę ściągany, nie tylko na noc, ale też parę godzin w ciągu dnia. Nie dość, że mnie uwiera, to bardzo w nim seplenię.
      • klaudia10621 Re: . 06.01.11, 21:56
        na pocztaku mialam miec stały ale badzo tego nie chcialam i mialam zrobiony ten ruchomy czyli na noc .. ale co chwile mi wypadal , i nie za dobrze nosiłam go miesciąc i przestałam ... teraz załuje ze nie zdecydowałam sie na staly ... ale tak czy tak bede musiła kiedys miec zrobiony stały ..
      • riki1246 mejbelajn. 06.01.11, 22:12
        ja też mam zdejmowany i na początku sepleniłam jak cholera a teraz też seplenie ale troche mniej w tym seplenieniu różnice już u mnie widać
      • riki1246 mejbelajn. 06.01.11, 22:12
        ja też mam zdejmowany i na początku sepleniłam jak cholera a teraz też seplenie ale troche mniej w tym seplenieniu różnice już u mnie widać
    • po_prostu_inna ;))) 06.01.11, 15:44
      ja mam staly aparat juz prawie rok (z tym ze przez pol roku mialam troche inny ale taz staly) i to naprawde nie jest takie strasznewink czasem moze troche pobola cie zeby ale ogolnie jest okwink)
      • lieb_de_sekunde matko boska 06.01.11, 15:50
        i czego panikujesz? ja od 6 lat nosze aparat i jakos zyje.
    • ann_g aparacik nocny 06.01.11, 15:50
      ja mam taki niebieski na noc, teraz trochę częściej noszę ale ząbuś mi nie chce wejść
    • rob_ed . 06.01.11, 16:08
      Ja nosiłam aparat stały przez prawie dwa lata. Nie jest to wcale duży problem, po założeniu troche boli, a potem czasami po wizycie u ortodontki. Na codzień nie przeszkadza, a po zdjęciu naprawdę widac efekt.smile
    • madzix1604 stały 06.01.11, 16:19
      Mam o roku stały, błękitno-fioletowe gumki (w pon. zmieniam na inne). Jeżeli masz bardzo widoczną to naprawdę polecam aparat stały. Miałam wielką szparę między jedynkami, a po ok. 5 miesiącach noszenia aparatu szpary już prawie nie było. Jeżeli boisz się zakładania to na próżno. Samo zakładanie trwa ok. 1 godz. i nie boli. Ból odczujesz jedynie po zmianie łuku na mocniejszy, ale nie przejmuj się... parę dni poboli i przestaniewink
      Mam nadzieję ,że pomogłamsmile
      madzix 1604
      • kitty_katy Re: stały 07.01.11, 08:58
        ja też będę miała aparat, stały w marcu . trochę się boję tego odciskania moich zębów . no bo jest coś takiego , co nie ? -.-
    • secrets. Aparat na zęby. 06.01.11, 16:27
      Szczerze mówiąc ja bardzo się ucieszyłam, kiedy dowiedziałam się, że będę mieć stały aparat, noszę od jakiegoś miesiąca. Kiedy nakładali mi aparat zupełnie to nie bolało, natomiast później zaczęły mnie boleć zęby, ale to normalne. Przez kilka tygodni przeszkadza w jedzeniu. Teraz jednak jest dobrze, jem bez tego problemu i nie bolą mnie zęby, problemem jest mycie zębów, ale o tym opowie ci ortodonta. Osobiście mój aparat jest zwykły, z drucikami.
      • minaslia Re: Aparat na zęby. 06.01.11, 16:30
        Przez dwa lata nosiłam 'nocy' jak ty to nazwałaś, ale w nim trzeba chodzić jeszcze co najmniej 3 godziny w dzień.
        A w piątek czyli jutro mam zakładany stały na dolne zęby. Jeszcze kiedyś będę musiała nosić na górne ale nie wiek kiedy.
      • xquietx Re: Aparat na zęby. 07.01.11, 10:27
        Ja mam stałysmirk, taki kolorowy (góra fioletowy, dół zielony), niedługo stały będę miała zdjęty, ale czeka mnie też aparat nocny. uncertain
    • theola06 Re: 06.01.11, 16:35
      ja mam stały .. i kolor zwykły tylko gumki raz mam niebieskie drugi fioletowy i tak co miesiąc se wybieram
      • niemampomyslu ... 06.01.11, 16:37
        Trochę aparatów miałam. Najpierw ruchomy, potem hajraxa, stały na dół, jutro zakładają mi stały na górę. Hajrax najgorszy, gadałam jak stara babka bez sztucznej szczęki. Stały mam gdzieś 3 miesiące, najpierw miałam gumki dwa odcienie fioletowego, teraz dwa odcienie niebieskiego, jutro może sobie wymienię. ^,_,^
    • buuum jo. 06.01.11, 16:42
      miałam. po 2 latach mi zdjęto. teraz nosze wkładany na noc. kurde. szkoda mi go było. xD serio. bajerancki był. a koloru nie miałam. tylko gumki. ale też brałam je sobie jakieś takie żeby sie w oczy nie rzucały.
      • fineaszka Re: jo. 06.01.11, 16:47
        Ja zazrodzszę że będziesz mieć ten aparat. Ja mam strasznie krzywe zęby, ale nie mam kasy na stały.. Noszę na noc, chociaż on też kosztował 800 zł.
      • bulletproof Re: jo. 07.01.11, 21:08
        mam zdejmowany za tydzień i też mi go szkoda.. z jednej strony się cieszę, bo już w końcu będę miała normalne zęby, ale jakoś dziwnie mi będzie bez niego.. no i obawiam się jeszcze tego, że po zdjęciu będę wyglądać jak ze sztucznymi zębami, bo moim zdaniem większość osób po zdjęciu tak właśnie wygląda sad
    • anja_ aparat na zęby 06.01.11, 16:50
      ja mam na noc, zółty ;/ noszę bodajże od 5 roku życia, z tym że przez ostatnie pół roku nie nosiłam, bo...nie chciało mi się. teraz decyduję się na stały, gdyż jest lepszy i szybciej mi się ząbki wyprostują c; obawiam się tylko, że nie dokładnie będę czycić zęby, bo jednak będzie trochę trudniej z aparem noale, poradzimy sobie. ja chyba będę mieć tradycyjny metalowy z kolorowymi gumkami.
      • demus_selenka Re: aparat na zęby 06.01.11, 16:59
        Ja miałam stały na górne i nic nie bolało gumki różne fioletowe, szare, różówe, niebieskie, granatowe. Sciągnęłam po roku 22 grudnia i teraz mam taki wyciągany na 15 godzin na dobę.
    • aparatkaa. *_* 06.01.11, 16:51
      mam aparat ortodontyczny . od czerwca 2010 mam górę , a dół od listopada 2010 . aparat jest stały , nie zdejmowany , na wizytę chodzę , co miesiąc/ co dwa miesiące i wtedy ortodontka zmienia mi łuk i gumki . mogę sobie wybrać jaki chcę kolor . zazwyczaj biorę niebieski , nie rzuca się zabardzo w oczy . zastanawiałam się nad czarnym , może wypróbuję na następną wizytę . mam w klasie koleżankę , która ma każdą gumkę innego koloru , jednak mi się to nie podoba *_* aparat wcale nie jest taki straszny . bd za to miała proste zęby .
      • martunia1 <3 06.01.11, 20:26
        miałam stały wink
        gumki : czerwone serce i fioletowe serce no i granatowe serce
        ale czerwone najczęściej big_grin bo były śliczne... takie lekko ciemne.
        a zdejmowany miałaś kiedyś, ojj ... dawno,dawno temu ale pamiętam kolor - wiśniowy serce
        • martunia1 Re: <3 ( zdejmowany miałaM ) ;d 06.01.11, 20:26
    • linda Będę miała kiedyś na pewno , ale to bardzo daleka 06.01.11, 20:31
      Będę miała kiedyś na pewno , ale to bardzo daleka przyszłość bo po mimo , iż mam 15 lat - mam jeszcze połowę zębów do wymiany , a jakoś żaden się nie pcha..... Dentysta jak byłam wyrwać jedynkę i dwójkę już mi to powiedział , że mam na razie ładne , ale gdy się już ulokują nowe- stałe to na pewno będą krzywo rosły.....Już mi jeden wyrósł tak dziwacznie , że wgl nie wiem co on sobie robi.angryangry
      • pudel . 06.01.11, 20:34
        mam i żyje. stały. gumki pomarańczowe.
      • kasia036 Re: Aparta na zęby 07.01.11, 10:21
        Ja nigdy nie miałam , ale powinnam.
    • sopwil mam. 06.01.11, 20:33
      stały, od miesiąca.
      kolor gumek mam turkusowy, a teraz zastanawiam się nad czerwonym...
    • kotek.bieberka ; D 06.01.11, 20:34
      Ja bd mieć w ferie ten taki stały na górną szczękę ; D . Ale ja bd mieć tylko pół roku bo mam małą wadę zgryzu...
    • milenka452 aparat na zęby 06.01.11, 20:35
      powiem ci że jak byłam mała (gdzieś tak 8 lat XD albo i mniej) to miałam aparat na zęby zdejmowany ale nie chciałam go nosic. teraz mam miec wizytę tym razem w innym mieście wgl i zobaczymy co bd dalej. ale ja aż takie nie mam wady. mam tylko wadę zgryzu i tzw. "królicze zęby" XD no ale z tymi króliczymi zębami to bez przesady XD
    • the_truskawkowa fajniee ;) 06.01.11, 20:35
      ja mam stały wink już w kwietniu będzie rok.
      wymieniam gumki co miesiąć . najładniej wygląda ciemny róż big_grin mówie ci.
      a co do zakładania aparatu too nic się nie bój. nic nie boli smile bardziej podkręcanie . ale to tylko przez 3-4 dni smile

powidzenia wink
    • kolorowa szczęściara. 06.01.11, 20:36
      Ja zawsze chciałam mieć aparat na zęby ;<
    • countto10 APARAT NA ZĘBY ;( 06.01.11, 20:37
      Ja miałam aparat stały za ząbkach ;D wczoraj zdejmowałam wink Zawsze brałam przezroczyste gumki ale z tego co wiem to jest dużo do wyboru kolorów gumek wink
    • arletta88 aparat 06.01.11, 20:40
      aparat na zęby jest super! ja miałam ściągany przez pół roku, ale jego ściąganie polegało na tym, że ściągałam go tylko do mycia zebów. Czyli nosiłam go 24 h smile teraz mam stały na wszyskie zęby (na dół i górę) bez siódemek. Mam już proste zęby (a wierz mi miałam takie krzywe, nosze aparat przez 6 miesięcy) ale kosztowało mnie to wiele bólu.. po każdej zmianie gumek bolą zęby przez ok 3 dni i przy zakładaniu jakiś spreżyn raz miałam rozcietą wargę ;/ no i będę jeszcze nosic ok 2 lata xdd
    • misio Re: aparat 06.01.11, 20:44
      chciałam mieć nocny, ale się nie dało -.- mam na stałe, noszę od początku wakacji 2010 - zwykły (nie chce żadnych kolorów, bo to wg mnie głupio wygląda) i tyle...
      • kari116 e tam przesadzacie... 06.01.11, 20:48
        ja mam aparat na stałe i nosze od roku i mi nie przeszkadza. z czasem w ogóle zapomniałam o nim. to nic złego mieć taki aparat, a zęby są potem śliczne smile
    • jbkara :) 06.01.11, 20:47
      ja mam i wcale mi nie przeszkadza ( stały ) gumki mam obecnie różowewink
      • stringusia157 ;P 06.01.11, 20:50
        Ja miałam stały i wiesz powiem Ci,że każdy chciał mieć aparat,kiedy nosiłamtongue_out Miałam przeróżne kolory, ale najczęściej czerwony.
    • s4ndzi4 Re: aparat na zęby ;( 06.01.11, 20:48
      przede wszystkim nie masz się czego obawiać.( ; Ja nosiłam przez półtorej roku, na górze i na dole, był to stały aparat, i dosyć szybko się przyzwyczaiłam. Ani zakładanie ani ściągnie nie boli, jedynie przez pierwszy około tydzień po założeniu bolą zęby ale tylko przy jedzeniu, nie można jeść nic twardego np. chleba, jabłek itp.
      teraz nosze "retainer", nosi się go po aparacie stałym, też nie boli, a musze nosić go przez 2 lata, czyli jeszcze rok.
    • jyka Re: aparat na zęby 06.01.11, 20:52
      Nie ma czym się przejmować. Była właściecielką aparatu, ale od kilku miesięcy ciesze się z prostych zębów, teraz nosze różowy apart na noc. Wierz mi nie żałuje tego, że miałam żałożony aparat, jasne nie mogła jeść wielu rzeczy( i tak to robiłam), ale teraz za to mam ładny uśmiech, a jaka frajda jak mogła sobie wybrać kolor gumek( nie wiem jak się nazywają) Taki aparat nosi się średnio 2 lata, ale np w moim przypadku górny nosiłam półtora roku a dolny niecały rok.
      • marta4589 Re: aparat na zęby 06.01.11, 21:03
        Ja mam stały i zwykły. Mówmy szczerze na początku boli i nie możesz się przyzwyczaić ale po jakiś 2-óch tygodniach jest już Ok. Nie możesz jeść dużo chrupkich i twardych rzeczy na początku ale później bez problemu. Ja już niedługo zdejmuje i się boje jak to będzie. Słyszałam, że zdejmowanie bardzo bolisad Jak ktoś jest po, niech mi napisze jak to jest. A co do zakładania to bez bólu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka