Dodaj do ulubionych

APARAT NA ZĘBY ;(

• dagas95 miałam i mm :D 07.01.11, 10:11
      jako dziecko miałam cholerni krzywe ząbki. ni chciałam nosić tego na noc (nie lubiłam) więc rodzice zainwestowali w stały. smile
      najpierw 4kl-6kl - aparat na górne ząbki
      5kl - połowy 1 gim. na dolne ząbki.
      jak już mi się cudnie wyprostowały i mi zdjęli to dostałam wkładane na noc. smile
      jedyny minus ze stałymi aparatami jest taki że co mniej więcej półtora miesiąc - 2 miesiące jeździsz do dentysty na kontrolę i wtedy płacisz 200-300zł. zależy co ci zrobią. ;|
      z wyjmowanymi jest prościej bo jeździsz sobie co pół roku i płacisz zaledwie 75 zł od jednego aparatu. smile
      rada ekspertki bo obydwa nosiłam big_grin to nic strasznego. zwłaszcza że ja strasznie chciałam nosić bo mi się podobały xd

PS: co do aparatów stałych, to możesz wybierać sobie kolory tych kwadracików big_grin kiss
      • sweet...alex14 Re: miałam i mm :D 07.01.11, 12:18
        dagas95 napisał(a):

> PS: co do aparatów stałych, to możesz wybierać sobie kolory tych kwadracików big_grin
        > kiss

właśnie co do tych kolorowych kwadracików popieram raczej tych , który wybrali zwykły aparat na zeby , bez kolorowych gumeczek , gdyż zawsze jak widzę na zebach osoby z ktorą rozmawiam cos kolorowego to kojarzy mi sie z . . . resztkami jedzenia uwierzcie niesmaczny widok xdd =PP
    • anulkapi Re: Aparat Na Zęby ;( 07.01.11, 10:16
      Ja też mam mieć stały aparat ale mam jeszcze taki problem że będą mi jeszcze wyrywać stałe zęby bo mam za mało miejscauncertain a nad gumkami się zastanowiewink
    • misiaczek29 ja mam nocny xD 07.01.11, 10:30
      nie cierpie go nosić! sciana
    • justynap1995 :-) 07.01.11, 10:31
      Ja miałam stały, niedawno mi go ściągneliwink na początku zęby starsznie bolały, ale po kilku dniach przeszło, wtedy najbardziej na ból pomagały lodybrawo miałam czarne gumki, jak na aparacie są ciemne kolory, wtedy zęby wydawały się bielsze. nie polecam błękitnych, bo wydaje się że zęby są żółte..<br />
      teraz mam aprat tylko na nocbig_grin
    • ejjj_ty_xd aparat na zęby 07.01.11, 10:41
      Ja miałam stały aparat.;] niestety mieszkam na wsi i w szkole miałam wiele nieprzyjemności. jednak wytrzymałam to wszystko zupełnie olewając komentarze innych i mam teraz piękne proste ząbki. Mało tego niektórzy podchodzą i mówią: "Patrz ty masz takie ładne zęby, a ja jak fortepian." Warto, naprawdę warto nosić aparat. Do 2 lat to wytrzymasz, to nie jest takie straszne. Nie będziesz żałować na pewno..

miałam kolorowy, tzn gumki kolorowe.;]

i zapomniałam dodać teraz w sql dużo osób nosi stały!;]
      pzdr.;] trzymaj się!!
      • belatreks Re: aparat na zęby 07.01.11, 10:44
        Nie mam aparatu. Ale uważam, że jest ładny.
    • kingafifty Aparat 07.01.11, 10:42
      Tez mam aparat na zęby. Na poczatku jak mi go załozyli to z tydzien bolaly mnie zeby.Ale zakladanie aparatu nie bylo bolesne prawie nic nie czulam xD Ale nosze juz aparat miesiac i widac róznice . Polecam smile
    • oluczka ;) 07.01.11, 10:55
      ja mam juz od pół roku staly aparat na góre i na dól ! z paczatku troche bolaly zeby ale nie ma sie czym przejmowac fajnie jest miec aparat. Duzo osób ma albo ma miec i nie powinnas sie przejmowac. Z tym ze trzeba codziennie dokladnie byc zeby i oddzielna szczoteczka(powinnas dostac od ortodonty) myc tez aparat. Ja sie nie wstydze ze mam aparat wink smilesmile
    • xxxnikusxxx +. 07.01.11, 11:01
      będę miała stały. miałam nocny, ale nic nie dał, potem mi się znudziło noszenie, w rezultacie rzuciłam go gdzieś w kąt i nie używam. mama powiedziała, że będę miała założony aparat stały.
    • kokoss_ . 07.01.11, 11:04
      nie mam aparatu, bo zęby mam raczej proste, ale sądzę, że taki stały aparat całkiem fajnie wyglada big_grin
    • aga_123 Re: Aparat na zęby 07.01.11, 11:23
      Ja mam aparat stały. Jeśli sie boisz jego noszenia, to nie masz czego: nie będziesz sobie sepleniła (niewyraźnie mówiła), a wyglądu to nie zmieniwink
    • maja920 Re: Tutaj xd! 07.01.11, 11:32
      Miałam rok , stały wink
      całkiem fajnie tylko trzeba po każdym posiłku myć zęby i nie można jeść wszystkiego ;/
      chodzi sie potem co miesiąc do ortodontki i ona sprawdza czy aparat sie dobrze trzyma itp można sobie wtedy zmieniać np kolory gumek na jaki kolor chcesz smile
      miałam ten aparat jak chodziłam do zerówki xd i jak juz miałam isc do 1 klasy to mi zdieli wink ale zależy od tego w jakim czasie ci sie naprostują niektórzy noszą nawet 3,4 lata O.o albo i więcej
      teraz już mam ładne proste ząbki big_grin
    • ksancia98 Aparat 07.01.11, 11:49

Ja mam aparat zdejmowany, który noszę tylko na noc i czasami w dzień,. Noszę go już 2 lata i myślę, że baaardzo wyprostował mi zęby, choć jeszcze trochę zostało smile Nie wiem jaki mam ci doradzić, ponieważ każdy aparat ma plusy i minusy. Z każdym na początku będziesz musiała się trochę pomęczyć. Za stały na pewno zapłacisz o wiele więcej, i gdy zdejmiesz go za wcześnie zęby wrócą na swoje miejsce ;/ Ale aparat zdejmowany też jest trochę męczący, ale chyba tylko na początku.
    • paramore_love33 APARAT NA ZĘBY 07.01.11, 11:55
      Ja mam stały sad Po podkręceniu cholernie bolą zęby. Ale kiedyś miałam ten nocny. Miał czerwony kolorsmilesmile
    • domaa zzxc 07.01.11, 11:55
      Teraz aparaty są modne ;")
      Ja mam ten na noc, tzn. powinno sie go nosic caly dzien. Kolor mam niebieski. i jest git ;D
    • bellacullenx stały :) + pytanie do tych którzy już ściągneli! 07.01.11, 11:57
      Bardzo go lubię ponieważ mam dość duże zęby i aparat nie jest ściśnięty (brr.. to wygląda strasznie). Czasami boli ale to normalne, na początku aparat źle wyglądał no bo druciki były powykrzywiane (miałam dwa kły tak na górze jakby xd nie wiem jak to opisać, i druciki szły do góry) a teraz gdy wszystkie zęby są równiutkie aparat jest jakby taką ozdobą- błyskotką.
      Wczoraj byłam na wizycie i 1 Lutego ściągam!
      Przeraża mnie tylko nakładka korekcyjna.
      Właśnie: jak to z nią jest? to taka szklana nakładka w której nie można jeść, jak jest w praktyce? Proszę o odpowiedź kotki bo został mi niecały miesiąc a ja się zaczynam bać sad
      • ilona1991 Re: stały :) + pytanie do tych którzy już ściągne 07.01.11, 14:16
        Ja mam retainer ( tak się nazywa aparat do utrzymania efektu prostowania zębów ) i to jest taki cieniutki drucik przyklejony do z tyłu zębów, nie przeszkadza tak jak normalny aparat bo jest płaski smile
    • dom_998 APARAT NA ZĘBY ;( 07.01.11, 12:04

Ja mam metalowy i na jedną szczęke kosztuje 1500 zł
    • sweet...alex14 Re: aparat na zęby ;( 07.01.11, 12:14
      hej^^ ja mam aparat na zęby taki zwykły . I szczerze ci powiem ,że kiedy sie dowiedziała ze bd. mieć stały aparat na zeby to sie załamałam crying, głównie przez to , że ciągle myślałam o tym "co ludzie powiedzą" ale kiedy poszłam do szkoły pierwszy raz z aparatem to zdziwiło mnie to że wszyscy mnie chwalili że nawet mi pasuje xd ^^ i niektórzy mi nawet zazdrościli więc nie jest tak źle . . . wink
      p.s po ok. 2 tyg zapomnisz że masz go na zębach . <33
      p.s 2 przez ok. 1 tydzień nie będziesz mogła normalnie jeść =PP <tzn ja tak miałam>tongue_out
    • zwierzunio97 Re: Aparat na zęby ;( 07.01.11, 12:21
      Ma stały aparat na ząbkach, a gumki mam liliowe! Są śliczne, niedługo zmieniam na turkusowe.
    • nugat nie przesadzaj ;) 07.01.11, 12:35
      Nie przesadzaj, aparat na zęby to nie taka straszna sprawa. nosiłam przez rok aparat kosmetyczny. pierwsze dni było okropne - czułam się, jakbym miała kaganiec. jednak po tygodniu wszystko minęło i jedyne niedogodności, jakie mnie spotykały, to ból po wizycie. no i oczywiście trzeba bardziej dbać o higienę. z początku bałam sie, że nie będe rozstawać się ze szczoteczką, ale jakoś przeżyłam. nie zdarzyla mi się żadna wpadka typu "pietruszka w aparacie". Jedynym problemem były często spadajace gumki.
      teraz nosze aparat nocny, zakadam tylko na noc i w czasie wolnym. zęby są zdecydowanie ładniejsze, ale gdybym miała decydować, ponosiłabym ten stały jeszcze kilka miesięcy, żeby wszystko się ustabilizowało.
      Za kosmetyczny stały zapłaciłam 2200 zł, za płytkę nocną 200. Wizyta 100 zł i wciąż chodzę co kilka miesięcy.
    • shrek. dawaj tu. ;D 07.01.11, 12:41
      miałam zdejmowany. nie ma z nim żadnego problemu, na początku seplenisz.<br />
      ale teraz mam stały. zakładanie było całkiem przyjemne, nic nie czujesz.. na początku, jak mówisz, jesz.. strasznie boli. możesz mieć nawet [ jak w moim przypadku ] rany w ustach. ale to trwa zaledwie 2-3 dni. potem się przyzwyczajasz i w ogóle ci nie przeszkadza.<br />
      gumki zazwyczaj są zmieniane przy każdej wizycie. zacznij od delikatniejszych kolorów. ;p<br />
      np. zielony i różowy.
    • crazyandlazy Re:aparat na zeby 07.01.11, 12:49
      ja mam od zeszłych wakacji stały aparat, tylko na górę. To nic strasznego na początku zęby troche pobolą, ale tak to nic takiego. Nawet ustawiam sobie tak wizyty u ortodonty że się zwalniam ze szkoły, i jest git smile i przy okazji jakieś zakupy czy coś. No i kolory gumek są świetne. Masz chyba z 5 odcieni prawie każdego koloru big_grin Osobiście polecam stały, bo jak juz ci założa to nie musisz pamietać żeby zakładać np. na noc. serce
    • klaudynka24 ff 07.01.11, 13:32
      ja mialam na gore, a 13 stycznia bede miala na dol. mialam staly. normalny bez zadnych kolorow
    • promiseyouakiss Re: aparat na zeby 07.01.11, 13:40
      Ja nosze zwykły już ponad rok . Nie dawno wróciłam z wizyty , zeby bolą masakrycznie . Na szczęście jeszcze troche pocierpie i koniec .big_grin tylko ten ból ! cryinguncertain
    • vanulek19 aparat 07.01.11, 13:41
      ja mam aparat , ten na stałe , nosze go juz prawie rok , przez piersze 4 dni wszystko mnie bolało i nie mogłam jesć ale potem juz bylo ok , co mieśiac zmieniam gumki , i druty , czasem jest tak ciękiże go prawie nie widac . z poczatku sie opbawialam ze jak ja bd wygladac i wgl ,a teraz sie zciesze po za pare miesiecy bd miale proste i ładne zeby wink
      wiec pamietaj bd dobrze , winkkisskiss
      • geniaaa aparat. 07.01.11, 13:46
        ja prawdopodobnie też będę miała, ale nie jest to teraz konieczne, może być on nawet za rok czy dwa i nie przejmuję się, najprawdopodobniej będzie on zwykły, bez żadnych kolorowych pierdół.
    • made_in_italia ; | 07.01.11, 13:46
      Ja będę miała stały ! confused

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka