Dodaj do ulubionych

Wegetarianizm - za czy przeciw?

• miley124 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 15:19
      Za Ich Życie
    • zlababa za;p 10.01.11, 15:22
      Jestem wegetarianką od 2 latcool
    • koniara8 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 15:27
      Może nie jestem wegetarianką, ale staram się ograniczać mięso.
    • klirka14 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:38
      zdecydowanie za ;]
    • only_exception Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:40
      Jak najbardziej jestem na TAK smile
      Sama przez jakiś czas byłam wegetarianką, ale już nie jestem.
      Czasem jem mięso itp. ale rzadko, bardzo rzadko.
    • miley138 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:41
      Jestem wegetarianiką wink
      Jestem za smile oczywiście ja to mniejszość więcej będzie przeciw, ale to my jemy zwierzęta! serce
      • leni Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:44
        ta piszecie ze jestescie wege, a pewnie w domu wpychacie se do ust ryby, chociarz to tez zwierzęta
    • melodymel Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:42
      jestem raczej za smile
      przez jakiś czas też byłam wegetarianinka [i przez to chyba nabawiłam się anemii]
      ogółem jadam tylko mięso z kurczaka ;p i to niezbyt często , bo jakoś nie lubie mięsa .
    • mowmikootku Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:46
      Jestem za..
      • miley___miley Za 10.01.11, 17:50
        Jestem wegetarianką od 2 lat smirk
      • doomi. Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:57
        nie mam pojecia,jak mozna jesc mieso...zawsze jak na nie patrze mam przed oczami mala krowke,ktora ciagna przez jakis korytarz rzezni,z malymi,pieknymi oczkami,ona ma prawo zyc!jest taka sama jak ludzie,tez zyje i czuje co z tego ze nie umie mowic.nie moge patrzec na reklamy Macdonalda.sa dumni z tego ze zabijaja? niby nie oni,ale to na ich polecenie te zwierzeta cierpia .a konie?z czego niby jest inna odmiana miesa?jak mozna sluchac jak to bezbronne zwierze umiera,jak nie moze sie samo uratowac?dla mnie to chore.
      • donna.111 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 18:00
        Jestem jak najbardziej za !
        Moim zdaniem to okrutne że człowiek zabija zwierzęta dla pożywienia i nie ma żadnych wyrzutów sumienia. Dla mnie każde zwierze jak człowiek ma prawo żyć.
        Zgadzam się z virginkaa, dlaczego mam jeść przyprawione zwłoki zwierząt !
        • bluetights Re 13.01.11, 19:45
          A najbardziej mnie dziwi, jak ktoś jest z zawodu ... rzeźnikiem!
          NIENAWIDZĘ TAKICH LUDZI, bo praca powinna dawać RADOŚĆ I ZADOWOLENIE.

DLA RZEŹNIKÓW ZABIJANIE BEZBRONNYCH ZWIERZĄT JEST RADOSNE I ZADOWALAJĄCE ?? TO JEST ICH HOBBY ??
          scianascianasciana
    • newborn. . 10.01.11, 17:49
      Oczywiście,że jestem za. Jestem wegetarianką od ponad 2 lat.
    • siem_sciem ogarnijcie się! 10.01.11, 17:51
      ej weźcie , a roślinki też boli jak sie je je!!!!!!!!!!!!!
      mogę sie założyć , że prawie żadna z was nie zbliżyłaby sie do świni, a kury bałaby sie dotknąć (ja też jestem taka)
      a tak bardzo kochacie zwierzątka , ja też je kocham , ale taka jest kolej rzeczy , w końcu i tak umrą (nie przyniosą żadnego pożytku).
      przecież nie jemy kotów czy psów tak jak w Chinach .
      • siem_sciem Re: ogarnijcie się! 10.01.11, 17:54
        i tego nie chcę was urazić , przepraszam jak tak sie stało .
        moje zdanie.
      • agusiasweet ahm? wybacz? 10.01.11, 17:57
        osoby tak nieszczęsne jak ja niestety muszą mieszkać na wsi - i kochanie, uwierz, nie raz widziałam świnkę. kury ma moja babcia z którą mieszkam. i co teraz powiesz, hm?

jestem wegetarianką. mięso mnie brzydzi. nie umiem tego łykać.
      • mentalnyintruz Droga "siem_sciem": 10.01.11, 18:09
        Zacznijmy od tego, że roślinek "nie boli", gdyż nie mają one układu nerwowego. Denerwują mnie wypowiedzi ludzi, którzy mają aż takie ubytki wiedzy, a mimo to się wypowiadają. Deklarowanie, że "kocha się"zwierzęta, a potem bez skrupułów zmiata je z talerza to czyta hipokryzja. "Przecież nie jemy kotów, czy psów" - a przepraszam bardzo, w czym gorsza jest świnia od kota? Czy ona bardziej zasługuję na cierpienie niż pies? Dobre sobie.
        • siem_sciem Re: Droga "siem_sciem": 10.01.11, 20:44
          oj wiem ze roślin to nie boli , to była ironia czy jak to tam xd
          a weterynarze? oni kochają zwierzęta. ale i tak je jedzą.
          wiem że cierpią , ale myszy też zabijamy , muchy też. i co one tez cierpią.
          tak poprostu jest.
          przecież nie wpłynę na cieebie żebyś jadła mięso.
          jeśli uraziłam to przepraszam smirk
      • anja_ @: siem_sciem 10.01.11, 18:23
        dobrze, że jesteś 'prawie pewna', bo ja zbiliżałam się do świni, krowy, kur - nawet je dotknęłam i to nic strasznego ;d
    • bella_cullen13 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:53
      kurde... trudna sprawa .Zależy od kogoś .Ja np:Nie mogę żyć bez miesa poprostu je lubie big_grin ale jeżeli kogoś to brzydzi to tylko warzywka.Ja jestem tak pół na pół smirk
    • martynka5008 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:55
      I za i przeciw.Kocham zwierzęnta,ale mięso wpływa na coś w mózgu co pomaga nam się uczyć wink.Chce być wedekarjaninką kiedy skończę szkołębig_grin
      • bluetights Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 13.01.11, 19:50
        Nie pomaga się uczyć, to wymysł smile
        W poprzednim komentarzu napisałam.
        Nie doszłabym do takiej średniej z powodu jedzenia mięsa, tylko z powodu, że rzeczywiście się uczyłam. ; )
        Samo to nie wejdzie do głowy, jak zje się mięso.

Pzdr. ;*
    • sweet_dreams13 Vegan 10.01.11, 17:55
      Ja osobiście nie przepadam za mięsem, ewnetualnie, chociaż bardzo rzadko jem kurczaka, ponieważ mięso mi nie smakuje. Po obejrzeniu pewnego filmu w necie, o robieniu mleka i serów, obrzydło mi to tak, że różnież tego staram się w mojej diecie unikać. Jem pieczywo ciemne, warzywa, owoce oraz inne tego typu rzeczy np. mleko sojowe big_grin Polecam!! Zdrowe, odżywcze i przede wszystkim nie jest tak tuczące big_grin
      • mentalnyintruz Re: Vegan 10.01.11, 18:18
        Jesteś weganką? Ja próbowałam w te wakacje całkowicie wykluczyć z mojej diety nabiał, ale przy moim tempie życia i braku czasu na bawienie się w kucharza, to wyniosłoby mojemu organizmowi o wiele więcej szkód niż pożytku. Osobiście za mlekiem i napojami sojowymi nie przepadam sad
    • karrcia95 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:58
      Dla mnie to rzecz naturalna sama chciałabym być wegetarianką no ale rodzice oczywiście mają swoje zdanie w jeszcze w tej sprawie lubie mięso ale chyba potrafiłabym bez niego życ przecież wegetarianie jak słyszałam żyją dłużej no i to jest chyba zdrowsze od mięsnych potraw ??
      • karrcia95 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:58
        karrcia95 napisał(a):

> Dla mnie to rzecz naturalna sama chciałabym być wegetarianką no ale rodzice ocz
        > ywiście mają swoje zdanie w jeszcze w tej sprawie lubie mięso ale chyba potrafi
        > łabym bez niego życ przecież wegetarianie jak słyszałam żyją dłużej no i to jes
        > t chyba zdrowsze od mięsnych potraw ??

no to jestem za

• karrcia95 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 18:00
        karrcia95 napisał(a):

Dla mnie to rzecz naturalna sama chciałabym być wegetarianką lubie mięso ale chyba
        potrafiłabym bez niego życ przecież wegetarianie jak słyszałam żyją dłużej no i to
        jest chyba zdrowsze od mięsnych potraw ??
        Wiec jestem za !!
      • morphine_ Sama jestem wege ;) Czytaj WIĘCEJ 10.01.11, 18:16
        To była decyzja z dnia na dzień .. stwierdziłam, ze nie bd jeść zwierząt.
        A rodzina? Cóż musiała to zaakceptować. Mama prawie codziennie robi mi oddzielny obiad.. smaży warzywa, rybę ..
        Nie mogą się sprzeciwić bo wiedzą, że jeśli przestaną mi gotować to rozpier*olę sobie organizm. Jestem dość uparta.
        Jednak na początku miałam niewielkie problemy zdrowotne i musiałam dostawać zastrzyki, no ale czego się nie robi dla zwierząt. smile
        • icewomen Nieodpowiedzialne dziecko! 10.01.11, 19:01
          Przepraszam za tytuł, ale takie mam odczucie jak to czytam. Wybacz, ale jak dla mnie zdrowie jest ważniejsze i nawet gdybym była wegetarianką to zmusiłabym się do zjedzenia mięsa byle by być zdrowym.
          Na miejscu twojej mamy to bym ci tak tyłek sklepała, że szok! Postanowiłaś być wegetarianką, spoko, możesz być. Ale nie obarczaj robieniem dodatkowych obiadów swojej mamusi. Skoro podejmujesz decyzje, to ponoś ich konsekwencje. Jestem pewna, że jesteś już na tyle duża by sama sobie zrobić obiad, a nie męczyć mamę. Nie dość, że musi przygotować obiad dla reszty rodziny to jeszcze robi osobne jedzenia dla ciebie. Jak ci nie wstyd? Jeszcze chwalisz się jaka to uparta nie jesteś. Ja bym powiedziała raczej... rozpuszczona.indifferent
          • morphine_ Niezależne. 10.01.11, 20:12
            Ojj no wybacz mi bardzo. Dla mnie zdrowie jest ważne, ale zwierzęta również. W ŻYCIU NIE ZMUSIŁABYM SIĘ DO ZJEDZENIA MIĘSA ! Nawet jeśli miałabym K***a UMRZEĆ ! Ja przedkładam zwierzęta ponad własne życie .. A `moja mamusia` wcale nie jest z tego powodu zła smile Wręcz cieszy się, że jestem niezależną osobą. Fakt faktem, że była zmartwiona moją chorobą, ale wiedziała dobrze co robię. Masz rację. Podejmuję sama decyzję i UMIEM ponosić za nie konsekwencje, dlatego też podczas choroby nie zjadłam mięsa. Nawet jeśli konsekwencją miałaby być na prawdę pobyt w szpitalu. I NIE NIE WSTYD MI ! Ma być wstyd za to, że mama o mnie dba? Myślisz, że ja nie robie nic dla niej? Mylisz się. A jeśli według ciebie jestem rozpuszczona, to dobra ... nie będę się z tobą kłócić. Nie znasz mnie osobiście więc nie obchodzi mnie jakie masz o mnie zdanie smile

Przepraszam za podniosły ton, ale na prawdę jestem w tym monecie zdenerwowana.
            Do widzenia.
        • marioneta Re: Sama jestem wege ;) Czytaj WIĘCEJ 10.01.11, 22:41
          Witam, niestety muszę Cię uświadomić skoro nikt tego wcześniej nie zrobił. Nie jesteś wegetarianką. Wegetarianie nie spożywają ryb. Pozdrawiam.

PS. Mała podpowiedź- jarosz dopuszcza konsumowanie ryb.
          • morphine_ Re: Sama jestem wege ;) Czytaj WIĘCEJ 11.01.11, 15:42
            Nie. Zależy jak kto to rozumie. Ryba to faktycznie ISTOTA ŻYWA, jednak nie określam jej `mięsem`. W piątki rybę możesz jeść. I do ryb jakoś nie mam sentymentu .. smile Już nie będę wypisywać czemu. A po drugie niestety rybę MUSZĘ jeść. Czemu? Powody osobiste, które już nie powinny Cię interesować smile Może dla ciebie nie jestem wegetarianką .. Mów jak uważasz smile
            • marioneta Re: Sama jestem wege ;) Czytaj WIĘCEJ 11.01.11, 18:10
              Zainteresował mnie po prostu Twój punkt widzenia, jak zawsze zresztą w takich wypowiedziach. I oczywiście gorąco popieram to, że zdecydowałaś się na wyeliminowanie większości mięs w swoim jadłospisie. Jednak teoria , że ryba to nie mięso, i możesz ją jeść w piątki - nie jest dla mnie żadnym argumentem. Pozdrawiam, trzymaj się.
              • morphine_ Re: Sama jestem wege ;) Czytaj WIĘCEJ 11.01.11, 18:55
                Mhm, no w sumie to jest faktem wink Rozumiem, dzięki
    • justine1495 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 17:59
      Za. Nie jestem co prawda wegetarianką, ale rzadko jadam mięso, ponieważ go nie lubię.
    • dosia321 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 18:00
      ZA! więcej mięsa dla nas! big_grinbig_grin nie no ale serio jestem za ;P
    • rikkki no właśnie... 10.01.11, 18:00
      ja chcę być, ale mi rodzice tak jakby nie pozwalają sciana, ale ogólnie jestem za (:
      • pola16 Jestem za, ale tylko wtedy, gdy 10.01.11, 18:03
        dieta będzie zróżnicowana. Sama nie jestem w pełni wege., ale udało mi się ograniczyć potrawy mięsne do minimum. Nie jest wielu artykułów spożywczych, ale też nie jestem w pełni wege. tak jak już wspomniałam. A witaminy tak potrzebne dla organizmu, które znajdują się w mięsie, jak już zauważyła moja poprzedniczka można przecież odnaleźć w innych produktach pochodzenia roślinnego, więc jak dla mnie te słowa nie są argumentem...
      • azi1002 Nie jestem i nigdy nie będę wegetarianką. 10.01.11, 18:11
        Dla mnie głupotą jest odmawianie organizmowi potrzebnych produktów. Żadne zielsko nie zastąpi substancji odżywczych zawartych w mięsie. Poza tym, ogromne rzesze ludzi musiałyby przejść na wegetarianizm, by cokolwiek zmienić na świecie. A wszyscy doskonale wiedzą, że to się nigdy nie stanie.
        Jestem za humanitarnym zabijaniem zwierząt przeznaczonych na ubój i mogę was zapewnić, że w profesjonalnych rzeźniach, potencjalne mięso i nawet nie odczuwa tego, że dostało w łeb (wiem, bo mój wujek jest rzeźnikiem i nie raz widziałam cały proces uboju świni).
        Tak to już jest w przyrodzie, moje kochane - silniejszy zjada słabszego, i gdy spróbujemy to zmienić ekosystem się zawali.

Kropka zadaje sobie sprawę, że jej wypowiedź może uznana za niepoprawna politycznie i ma to w głębokim poważaniu.
        • modowa_mucha Re: Nie jestem i nigdy nie będę wegetarianką. 14.02.11, 17:12
          "Żadne zielsko nie zastąpi substancji odżywczych zawartych w mięsie." - kompletna bzdura. Powiedziałabym raczej "Żadne mięso nie zastąpi substancji odżywczych zawartych w kaszach, owocach i warzywach". Poza tym, gdyby ludzie byli zabijani bez odczuwania, że dostali w łeb (och, jakie to humanitarne) mimo nikt by chyba nie był "za".
    • kokainka Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 18:01
      Bardzo chętnie zostanę wegetarianką w przyszłości, ale teraz jest to niestety niemożliwe, bo moja mam się upiera, że nią nie będę. uncertain
      • gazowa ani za, ani przeciw 10.01.11, 18:28
        ani za ani przeciw . Wg mnie jeśli ktoś umie sobie zastąpić mięso innymi produktami roślinnymi, gotuje sobie specjalne potrawy to ok . Ja osobiście jem mięso (chociaż nie każdy rodzaj mi smakuje) i nie mam żadnych wyrzutów sumienia, jedząc mięso nie myślę o tym, że jakaś tam świnka czy też krówka umarła -.-
    • bella_vampire18 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 18:03
      Mam 15 lat. Jestem już wegetarianką od 6 miesięcy. Czuję się świetnie i już nie wezmę mięsa do ust. Po pierwsze jest to bardzo niezdrowe i nafaszerowane hormonami, a po drugie spójrzcie na te biedne zwierzątka. Oczywiście, to nie znaczy, że wegetarianin jest zdrowszy od mięsożercy. Może być zupełnie inaczej, bo do tego trzeba odpowiednio łączyć produkty. Jak ktoś jest zainteresowany to polecam książki Anthoniego Robbinsa. smile
    • paulaa24 Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 18:04
      Są plusy i minusy. Ja osobiście nic nie mam do wegetarian i sama jestem za.. jednak nie byłabym w stanie nie jeść mięsa. Tak mnie wychowano indifferent
    • loveboy. wieelkie za^ 10.01.11, 18:05
    • siumsium Re: Wegetarianizm - za czy przeciw ? 10.01.11, 18:05
      ja jestem jak najbardziej ZA. nie jem mięsa od jakiś już 3 lat. przyznam się że niekiedy miałam ochotę coś zjeśĆ z mięs i zdarzyło się że skubnęłam dosłownie kawalątek wielkości paznokcia od kciuka, ale mięso mnie jakoś nie przyciąga. sam zapach bywa niekiedy kuszący, ale ostatecznie mięso mnie nie przekonuje. jego niedobory ? ja nic nie zauważyłam. więc spokojnie. ale to kwestia smaku. smile
    • kibola za! 10.01.11, 18:09
      Jestem wege od 5 miesięcy i świetnie się z tym czuje. To nie jest prawda ,że człowiekowi do życia niezbędne jest mięso. Wręcz przeciwnie! Człowiek z natury NIE jest mięsożerny, ale przemysł mięsny jest tak rozwinięty ,że lekaże i dietetyce muszą nam wmawiać iż "mięso jest konieczne do prawidłowego rozwoju". angry<br />
      Jeżeli człowiek ODŻYWIA SIĘ ODPOWIEDNIO ( 5 porcji warzyw i owoców dziennie, 3-4 razy w tyg. soja, soczewica, ciecierzyca lub groch,pieczywo i makoarony pełnozierniste ,ryż,kasza, nabiał, dużo wody do 2,5 l dziennie) to nie będzie miał żadnych problemów! smile
      Wege rządzi!!! smile<br />
      p.s. a i jeszcze jedno, prawgnę zauważyć ,iż wiele osób błędnie pojmuje, że wgetarianie jedzą ryby. Tak nie jest, wegetarianin nie je zwierząt, a ryba jest zwierzęciem!<br />
      Pozdrawiam i namawiam wszystkich na bycie wege!kwiat
      • icewomen Nieprawda! 10.01.11, 18:52
        Mówisz, że człowiek z natury nie jest mięsożerny. Otóż się mylisz. Zwierzęta roślinożerne są specjalnie przystosowane do trawienia roślin, gdyż jest je ciężej strawić. Np. krowa ma kilka żołądków, żeby lepiej trawić trawę wink A biorąc pod uwagę budowę układu pokarmowego człowieka jest ona bardziej nastawiony na mięsożerność, co nie znaczy, że nie mamy jeść roślin wink Także widzisz, człowiek nie jest z natury roślinożercą big_grinbrawo
        • mentalnyintruz Do icewomen. 10.01.11, 20:07
          To prawda, że nie mamy sześciu żołądków. Jednak ten nasz nie wydziela aż TYLE kwasu solnego, by był przystosowany do trawienia aż TAKIEJ ilości mięsa, jaką sobie fundujemy. Problemu by nie było, gdyby nie te wszystkie sztuczne fabryki zwierząt. Jest jeszcze kwestia kształtu żołądka mięsożercy, a roślinożercy. Nasz ma budowę zbliżoną do tego drugiego rodzaju, więc proszę mi tu głupot nie pieprzyć!
    • wildpeeling Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 18:09
      Głupota ... szczególnie w młodym wieku.. Rozumiem miłość do zwierząt itd. : , ale wegetarianizm to głupota , poza tym życie jest zbyt krótkie aby pozbawiać je przyjemności z jedzenia mięsa wink
    • lolipopek Re: Wegetarianizm - za czy przeciw? 10.01.11, 18:13
      oczywiście że tak.!
      brawo
      jem bardzo mało miejsca. a jak już zjem to tylko białe.;d
      inne: bleee.;d

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka