Dodaj do ulubionych

Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ?

• seneka4 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 12:45
      Ja tam jestem indywidualistką i raczej samotnikiem ,ale lubię też towarzystwo - lubię rozmawiać z ludźmi i z nimi przebywać ,ale najlepiej się czuję w swoim towarzystwie albo rodziny, no i lepiej dogaduję się z chłopakami niż dziewczynami.
      Lubię inne osoby ,które mają siłę być sobą i nie ulegać presji głupiego otoczenia - nie wszyscy muszą być tacy sami ,a najlepiej jakby właśnie nie byli swoimi klonami bo to jest pójście na prostotę - będziesz kretynem ocenianym przez innych kretynów. Nic fajnego należeć do suuuper zajebistego towarzystwa bo najczęściej nie można z takim normalnie pogadać. Szukaj znajomych podobnych do Ciebie na tańcach, w klubie sportowym na kółkach zainteresowań etc. ;P ;D Ciesz się ,że nie wkręciłaś się w elo kól fajne towarzystwo - ja wolę ludzi normalnych ,sympatycznych i otwartych a nie zimnych snobów ,którzy uważają ,że świat do nich należy. ;p
    • sailor_venus Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 12:57
      Skoro już jesteś ekspertką od tych trudnych słów, to może mi powiesz co oznacza "wo gule", które napisałaś? Bo niestety nie mam zielonego pojęcia. Aha i jeszcze jedno. Każdy, kto pisząc wielokropek stawia więcej niż trzy znaki, ma ze sobą jakiś problem emocjonalny. Więc zastanów się nad sobą.
      • wikus13 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 13:24
        Cześć ! Mam do Ciebie taką prośbę sailor_venus , a mianowicie o to żebyś się tak nie wymądrzała, bo każdemu mógł się wkraść błąd ortograficzny , szczególnie że nie wiadomo czy założycielka tego postu nie jest dyslektyczką ...
        A jeżeli chodzi o to co jest w temacie to chciałabym Ci powiedzieć (to jest do założycielki tematu) żebyś się nimi nie przejmowała ... zakładam że większość w Twojej klasie to taki klony smile Tak samo jest u mnie ... ja akurat też jestem odpychana przez swoją klasę ...
        fakt jest ciężko zwłaszcza kiedy po prostu wstaję "lewą nogą" i na nic nie mam ochoty .
        Akurat Ty jesteś bardziej wyjątkowa , bo jeżeli wszyscy mają na sobie takie same maski , a Ty nie masz tej maski i pokazujesz prawdziwą siebie , oni Ci po prostu tego zazdroszczą , zazdroszczą Ci tego że potrafisz "nie udawać " . A jeżeli chodzi o muzykę , to moim zdaniem wszyscy powinni żyć w jakiejś harmonii , tzn. mam na myśli tak zwaną TOLERANCJĘ i jeżeli ktoś nie umie zrozumieć że Ty po prostu lubisz akurat ten rodzaj muzyki , to znak że nie dorósł , jest jeszcze takim dzieckiem , a wiadomo że dzieci bywają dla siebie dość okrutne big_grin i tak na marginesie , pedagog szkolny powiedział mi że jestem stara duchem a młoda ciałem smile Czyli że jestem dojrzalsza niż moi rówieśnicy i właśnie dlatego łatwiej mi rozmawiać z dorosłymi ludźmi albo po prostu starszymi przynajmniej o 3 lata , zakładam że i Ty jesteś dojrzalsza duchem .. okej dobra rozpisałam się Pa ; **
        • sailor_venus Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 14:02
          O Boże, złamałaś mi serce swoją wypowiedzią. Co? Myślisz, że zabronisz mi wyrażać swoje zdanie, zwłaszcza jeśli wiem, że mam rację? Dobre sobie. Z natury mówię to co myślę. I szczerze? Mało obchodzi mnie Twoja opinia. A jeśli komuś się nie podoba co napisałam, to mi to lata.
    • adrianna1999 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 13:45
      Ja też tak czasem mam... Kiedyś chciałam się przyjaźnić z dziewczyną która jest bardzo znana w szkole. Jak się z nią "przyjaźniłam" i nie chciałam być aktorką to ona mówiła "OK" a jak już wyszłam poza granice (chciałam być aktorką) i nie lubiałam jej ulubionych gwiazd zaczęła mnie odrzucać, a przez to że miała "adoratorki" one też się śmiały... Ale mała rada "Zawsze Bądź sobą". I Nie jesteś NIENORMALNA !!! Jesteś w 100% Normalna!!!
    • kingella24 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 13:52
      Po pierwsze: nie wkurzaj się na innych że mówią że filozofujesz, to ich problem że cię nie mogą zrozumieć, a nie twój.
      Po drugie: na pewno nie wszyscy w twojej klasie lubią Candy Girl i Dodę, jak dobrze poszukasz to na pewno znajdziesz kogoś, kto nie słucha ich piosenek.
      Po trzecie: jesteś wolnym człowiekiem i masz prawo słuchać takiej muzyki, jaka ci się podoba i absolutnie tego nie zmieniaj tylko ze wsględu na osoby, jakie cię otaczają, bo twoje otoczenie ciągle się zmienia. Może jak pójdziesz kiedyś do innej szkoły to będą twój styl tolerować???
      Po czwarte: nie wolno szukać chłopaka na siłę!!! Jeżeli do tej pory nie znalazłaś żadnego chłopaka, który by cię w pełni akceptował, to po prostu musisz szukać dalej. Nie każdy się przecież nadaje. ,,Kto szuka, ten znajdzie''
      I najważniejsze: nie załamuj się bez względu na wszystko. Brak tolerancji ze strony twojej klasy nie świadczy o tym, że z tobą jest coś nie tak, tylko że z nimi jest coś nie tak. Bo normalny, inteligentny człowiek, potafi zaakceptować każdego. Ciebie też.
    • jonas_lover jest trochę takich ludzi, więc inna nie jesteś. ;) 14.01.11, 13:58
      dużo ludzi tak ma, każdy ma tą swoją poważniejszą stronę. a u mnie właśnie chłopaki bardziej się ulatniają jak powiesz, że słuchasz Justina Biebera. xD
    • wikusia1105 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 14:06
      Ja tez tak mam .. ale zawsze myślę tak: " jestem inna ale wyjątkowa . "big_grin
      • donia2107 Ja jestem nienormalna 09.04.11, 18:41
        Ale nie dlatego ze mówie dziwne rzeczy tylko , bo jestem straszną optymistką i wiele rzeczy mnie bardzo cieszy.Heh tak zwana głupawka ;].Myślę ze dobrze ze jesteś taka jaką chcesz być a nie taką jaką inni cię chcą.Co do twoich kolegów w klasie to dziwnii są , powinni się z siebie śmiać a nie z ciebie.
    • mmmchm Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 14:18
      Dokładnie mam tak samo kocham rok inni słuchają no może nie Dody , ale matal od . którego boli mnie już głowa . Jestem tak jak ty czuje się inna inaczej się ubieram itd. a wogólę to nikt mnie nierozumię i wszyscy mnie obgadują raz z tego powodu chciałam się zabic , ale pomyślałam że nie będe się zabijac bo jakaś dziwka coś tam o mnie powiedziała tera zmieniam szkołę może tam będzie inaczej pzdr .suspicioussurprisedsmilekiss
    • mmmchm Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 14:18
      Dokładnie mam tak samo kocham rok inni słuchają no może nie Dody , ale matal od . którego boli mnie już głowa . Jestem tak jak ty czuje się inna inaczej się ubieram itd. a wogólę to nikt mnie nierozumię i wszyscy mnie obgadują raz z tego powodu chciałam się zabic , ale pomyślałam że nie będe się zabijac bo jakaś dziwka coś tam o mnie powiedziała tera zmieniam szkołę może tam będzie inaczej pzdr .suspicioussurprisedsmilekiss
    • naomi.clark Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 14.01.11, 14:32
      Nie ty jesteś inna, tylko oni! Boże co to za świat! U mnie Doda i inne gwiazdki jej typu + gwiazdki disneya to symbole kiczu! Ale ja też czuję się inna! U mnie np. wszyscy przeklinają, parę osób pali, obrażają się i olewają naukę. Ja jestem tzn. "dziewczynką z dobrego domu". Chodzę tylko z moimi przyjaciółkami, ,mam tendencje do rozmyślania, nie przeklinam i zwyczajnie się ubieram. No i nie wiem czym ja im się uprzykrzam bo po prostu ciągle próbują wycelować w moją psychikę! A to śmieją się z moich włosów (mam kręcone), albo z nosa (garbaty, ale niedługo mam konsultację u chirurga plastycznego bo tak nie mogę żyć), albo nazywają mnie kujonem sad Często też robią to z zazdrości bo np. przyniosłam ostatnio do sql mojego iphona 4. Wielkie halo! Fajna zabawka i tyle smile A tu oczywiście sensacja i zaczęli krzyczeć że się lansuje sad Ja to ich nie rozumiem i chyba zmienię sql bo z taką hołotą to ja się uczyć nie chcę crying
    • anne05 :) 30.01.11, 12:05
      Jestem inna i nikt mnie nie rozumie, ale bardziej martwię się tym, że to ja nie rozumiem innych. Są dla mnie kłamliwi, sztuczni i tak dalej, słowem - nienawidzę ludzi. Samej siebie też w pewnym sensie nienawidzę, ale wolę być szczerą i odróżniającą się od innych, niż taką plastikową kukłą kierowaną przez innych.

Pozdrawiam. smile
    • plombrng_mary ja też 30.01.11, 12:56
      u mnie było tak na koloni bo w dniu w którym rodzice po nas przyjeżdżali dowiedziałam się ze moje kumpele (i głupia zawsze w pokoju jest ta głupia) myślą że jestem dziwna
      bo zamiast na impre przysiadam na strych z książką???
      bo nie lubię zmierzchu???
      dziwne to więc ci współczuje

pozdrawiamkisscool
    • maniaczka Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 30.01.11, 13:10
      Jeny... ja pamietam jak w 2 kl podstawowki wspomnialam o np.U2 to od razu cisza...a teraz to samo ... siedze z dziewczynami coś wspomne o muzyce ktorej slucham to albo milkna albo mnie ignoruja...
    • gaba97 Mi to mówisz???!!! 30.01.11, 13:19
      Mam tak samo!
      Jestem zupełnie inna niż osoby w mojej klasie, o wiele dojrzalsza. Ostatnio wykłócałam się z koleżankami, że w cieplejszym klimacie, np. Los Angeles, Arabia Saudyjska itp. nie ma świąt Bożego Narodzenia! Ja mówię, że to, że tam jest inny klimat nie znaczy, że nie mają św. Mikołaja, prezentów i w ogóle, a one, że jak ja sobie to niby wyobrażam, że jak nie ma śniegu to są święta?! No to ja im mówię, że są głupie, a one,że chyba ja.

W ogóle jako jedyna z klasy słucham rocka, alternatywy. Gdy słuchałam Linkin Park na słuchawkach (from the inside) i jedna z koleżanek wyjęła mi jedną słuch. by posłuchać to zrobiła taka minę jakbym słuchała co najmniej heavy metalu!

Ja tez używam takich "mądrych" słów. Tak samo jest z wymawianiem jakiegoś wyrazu np.: Ale tu jest ślizgo! ja: Nie ślizgo tylko ślisko. One: A co to za różnica??? No kurna duża!

Aha, no i chciałam tylko dodać, że przed "że" (oprócz "i" (chyba)) stawiamy przecinek i że przed znakami interpunkcyjnymi nie stawiamy spacji, tylko po, jak zaczynasz nowe zdanie.
      • tiaaaa1516 Re: Mi to mówisz???!!! 02.02.11, 17:56
        Hmmm...problem w tym,że ślizgo, nawet ten głupi kot to podkreśla, ale pamiętam dokładnie jak moja polonistka kogoś na ten temat pouczała, też się zdziwiłam,jednak akurat ona chyba coś o tym wie.
        ----

Weźcie się ludzie pie...ijcie w łby, pewnie wielmożna elita nie będzie chciała czytać wypowiedzi osoby, która używa takich wyrażeń, ale niestety...
        ...Jesteście zarozumiałe, głupie kozy. Ja też słucham rocka, ale to nawet nie jest malutki powód do tego,żeby się wywyższać;], po prostu czuję to i już.
        Tak się zastanawiam jak to wszystko podsumować iii wydaje mi się,że te słowa mówią same za siebie:" Inteligencja jest jak rzeka - im jest głębsza, tym mniej robi hałasu. "
    • juliap1999 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 30.01.11, 13:19
      Ja jestem inna z wygladu. Mam ciemną karnację, ciemne włosy (mówią, że czarne, tak naprawdę brązowe), mam inne korzenie. Poza tym dość dobrze się uczę i ogólnie mam inny sposób myślenia. Mówię inaczej, tzn używam innych słów, bardzo rzadko przeklinam, chyba że ktoś na serio mnie wkurzy. Staram się być "normalna", ale... jestem jaka jestem. Poczucie akceptacji nie jest potrzebne, bo może zniszczyć wartościową osobę, jaką jest się w środku. O, właśnie o to chodzi w mojej inności np. piszę "madre wyrazy", takie jakie sporo osób w mojej klasie zrozumiało dopiero po głębszym przemyśleniu. smirk
    • mweezy . 31.01.11, 22:29
      Skoro jesteś taka wyjątkowa i posiadasz tak nieprzeciętny zasób słownictwa (no rzeczywiście, retrospekcja choćby to takie strasznie trudne słowo...) to jakim cudem wyłowiłam w twoim wąteczku błędy i jakim cudem nie wiesz, że emo to MUZYKA?

Nie raz słyszałam, że jestem dziwna i ktoś nie rozumie mojego sposobu myślenia.
      Nie raz słyszałam, że filozofuję, albo gadam jak pani od polskiego.
      U mnie w klasie nikt nie ma takiego gustu muzycznego jak ja.
      Ups, nie kończę nawet, bo zabieram ci tę odrobinkę wyjątkowości, którą kreujesz. :<

Rozejrzyj się trochę, otwórz się na ludzi, na pewno jest ktoś w twoim otoczeniu, z kim mogłabyś się dogadać. Wystarczy się trochę postarać. Nie skreślaj innych, bo mają inne poglądy. Nie wywyższaj się. Bądź sobą. A co do chłopaków, to szczerze wątpię czy przez to, że słuchasz danej muzyki, wszyscy cię skreślają. Może przyczyna tkwi gdzie indziej?
    • hania123 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 02.02.11, 17:16
      jak najbardziej. u mnie w szkole to wszyscy uważają, że jestem inna od wszystkich i mi to wcale nie przeszkadza, bo ja lubię się wyróżniać spośród wszystkich xd
    • fantabuu aha . 02.02.11, 17:22
    • monik4 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 02.02.11, 17:24
      spoko xd moj kolega lubi rocka jak chcesz to mozesz z nim pogadac -.-
    • smileyy776 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 02.02.11, 17:46
      Jesteś po prostu mądrą dziewczyną , a Ci wszyscy chłopcy co odrzucają Cię bo słuchasz rocka po prostu są strasznie durni . Oceniają po tym kto jakiej muzyki słucha . Nie martw się . wink
    • kararock Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 02.02.11, 18:06
      mam pododnie może jeszze dodam, że muzyka to akurat nieco inny problem np. w mojej klasie jest kilka osób lubiących metal no i co z tego jeśli jednocześnie słuchają techno, a jedna nawet Biebera!!!! jak dla mnie to jest chore, a nie ja
      • luflee. urzekła mnie Twoja historia 02.02.11, 18:16
    • akka Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 02.02.11, 18:24
      Mam podobnie. Nie jesteś dziwna, po prostu inna, ale inna nie znaczy gorsza. Ja tez myślę czasami tak jak ty : Po co żyć?? crying
      Pozdrawiam kiss
    • paja96 Inny rodziaj inności, ale ten sam problem :) 02.02.11, 18:32
      Ja codziennie mam wrażenie, że nikt nie bierze mnie na poważnie. Moje postrzeganie świata wykrzywione jest przez wszystkie moje ukochane seriale i książki typu "Plotkara" czy "Pozerki", kocham przeglądać ubrania światowych projektantów, uwielbiam o tym mówić, najchętniej nosiłabym tylko krótkie spódnice, pończochy, marynarki w stylu Ralph Lauren i botki na wysokim obcasie. Ale nie jestem blacharą. Nie jestem plastikiem. Róż jest ok, ale bez przesady. Nie robię sobie tipsów, nie mówię "lol", "iks de" czy takie tam, zdarza się "OMG", czasami zdarza mi sie klaskać czy piszczeć, ale nie jestem mega barbie. Co prawda obkręcam włosy na palec, delikatnie siadam i lubię na ludzi patrzeć z góry, ale czy to moja sprawa. Uczę się najlepiej w całej klasie. Zawsze "5", odrobiona praca domowa, chętnie pomagam w lekcjach. Na testach często proszą mnie o odpowiedzi. A na przerwach często się śmieją, mówią że jestem "taaaaka słitaśna" i to jest żałosne. Fajnie, tyle że ja inteligencją je przewyższam i to sporo, a to że nie chodzę na dresowe domówki z cytrynówką i lizaniem się z kim popadnie nie oznacza, że jest beznadziejna. Słucham różnej muzyki: uwielbiam starą, jak z musicali, lubię pop- zależy co, i kocham muzykę The Pretty Reckless.
      Na całe szczęście od 3 kl nie będę już musiała na nie patrzeć smile
      • kararock Re: Inny rodziaj inności, ale ten sam problem :) 02.02.11, 20:08
        jej żeby u mnie w klasie były takie osoby jak paja96, założycielka tego wątku i inne kotkowiczki to świat byłby piękny smile tak to musze wysłuchiwac tych wszystkich bzdur na temat jakiegoś biebera i wąchać perfumy truskawkowe, których zapach drażni nie tylko mnie ale moje przyjaciółki (dwie są tylko u mnie w klasi ;/) i nauczyciele
    • princess132 . 02.02.11, 18:43
      dla mnie to troszkę śmieszne, że osoba, która używa wyrażeń, o których wspomniałaś, nie wie, jak poprawnie napisać "w ogóle". więc może zamiast od razu używać takich słów, zajrzyj do słownika, jak się pisze te łatwiejsze?
      emo z myślenia. jeżeli myślisz, że każde "emo" [nie uznaję takiej subkultury, dla mnie emo to muzyka, ale okej] chce się zabić, jesteś w błędzie.
      jeżeli chcesz być inna, musisz się pogodzić z tym, że ludzie są nietolerancyjni.
      znajdziesz przyjaciół takich jak ty, ale nie będziesz lubiana przez wszystkich, tak się nie da.
      i to trochę dziwne, bo z tego co wiem, chłopcy w naszym wieku raczej nie słuchają dody. ile masz lat?
    • mary_ Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 02.02.11, 18:54
      Jestem całkiem normalna, jak wszyscy, ale mam swoje poglądy, których nie zmienię. Czekam na chłopaka, który na prawdę będzie coś wart - jak ty. Również lubię rocka, ale nikt nic do tego nie ma, nie rozumiem, czemu ludzie w twojej klasie są aż tak nietolerancyjni. Mówię w miarę normalnie, jak każdy. Powinnaś być raczej wzorem dla twoich rówieśników, a nie obiektem kpin.
      • originalnick Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 02.02.11, 20:13
        Zgadzam się z osobą powyżej .
        • echelonka Wybacz... 02.02.11, 21:03
          Wybacz, że zniszczę Twoją wizję wszechświata, ale NIE JESTEŚ ani trochę oryginalna. Zdziwisz się, ile osób w tym wieku przeżywa taką samą 'tragedię'. Każda z nich myśli, że jest jedyna i niepowtarzalna. Silisz się na bycie mrohną i tró, ale Ci to nie wychodzi. Uwierz, ludzie mają prawdziwe, dużo gorsze problemy. Znam taką jedną osobę...
          Niby jesteś wielce światła i YnteligĘtna, a w Twoim poście aż roi się od błędów. Od nadmiaru wielokropków kręci mi się w głowie. Poza tym - nie istnieje takie słowo jak 'eufenizm'. Eufemizm - i owszem. Swoją drogą, nie wiem, czy słyszałaś, ale szpanowanie wiedzą jest dowodem na czyjąś głupotę. Jeśli - dajmy na to - lekarz używa w rozmowie z - powiedzmy - fryzjerem fachowej terminologii, to daje jedynie dowód swojego ograniczenia. Dokładnie tak samo zachowujesz się Ty. Nie przyszło Ci do głowy, że ludzie nie odpychają Cię dlatego, że słuchasz rocka ale dlatego, że przez to wydaje Ci się, iż przewyższasz ich? A tego typu postami udowadniasz, że nie przewyższasz. Ja również słucham rocka jako jedna z nielicznych w mojej klasie, ale nie sądzę, że dzięki temu jestem lepsza. Nie próbuję 'nawracać' innych na 'jedyną słuszną muzykę'. I jakoś nikt mnie nie odrzuca przez inne poglądy.
          Btw., emo to styl muzyczny. Wydaje mi się, że trudno przypominać styl muzyczny myśleniem.
          • luflee. @echelonka 03.02.11, 19:57
            i właśnie na taką wypowiedź czekałam. jestem leniwa i nie chciało mi się wszystkiego pisać, poza tym Ty ujęłaś to lepiej niz ja miałam zamiar. brawo.
            • echelonka Re: @echelonka 03.02.11, 20:04
              Ja również jestem leniwa, ale jak zobaczyłam, że pod tym postem jest tyle komentarzy i w prawie wszystkich ludzie wyrażają ogromne zrozumienie dla autorki, to... Zdenerwowałam się, ot co.
              • pudel @echelonka - no dokładnie! 03.02.11, 20:07
                tak. ta wypowiedź to wszystko co chciałam napisać w tym komentarzu xd
              • luflee. Re: @echelonka 03.02.11, 20:30
                też się zdenerwowałam, ale pomyślałam że znajdzie się w końcu jakaś osoba myśląca tak samo jak ja, a więc jedyne co mi pozostało tam napisać to 'urzekła mnie twoja historia' :q
                • szatynka. Re: @echelonka 03.02.11, 21:04
                  tak, zgadzam się z Tobą, napisałaś to co ja bym chciała, ale po pierwsze mie się nie chce, po drugie jakbym ja wylała swoje myśli pewnie nie miałoby to sensu . : o
                  i wow, po tym co napisałaś ujawnia się inteligencja człowieka, a nie używanie ' mądrych ' słów, i to w dodatku z błędami .
                  • piratka13 Re: @echelonka 06.02.11, 22:18
                    ta ta , i teraz tak wychwalajmy ja pod niebiosa ,bo ujęła w sposób zrozumiały to co my chcieliśmy powiedzieć ,ale mogło to się okazać nie zrozumiane .
                    • nikuchova. Re: @echelonka 11.02.11, 16:34
                      ja się podpisuję pod wypowiedzią echelonki, gdyż nie chce mi się pisać i powtarzać tego, co już zostało napisane. amen.
    • dosia321 Re: Jestem ,,inna''. Czy wy tak macie ? 03.02.11, 20:16
      Masz dziwną klasę skoro uwielbiają Dodę i Candy girl też uwielbiam rocka! smirk
      W mojej klasie dziewczyny prawie wszystkie słuchają disco polo i jakieś wieśniarskie pioseneczki typu rolnik czy coś(?);/ Zachowują się jakby miały po 6-7 lat tylko że dzieci w tym wieku tak nie klną. Ale jest dziewczyna w mojej klasie ,normalna" i właśnie z nią się przyjaźniewink Jak pójdziesz dalej do innej szkoły to na pewno znajdziesz osobę o podobych poglądach do twoichwink kiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka