Dodaj do ulubionych

czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ?

03.02.11, 19:13
No właśnie, warto ? Bo chciałabym zacząć, ale ważne jest dla mnie Wasze zdanie.
I mam jeszcze coś. Ilu języków wy się uczycie/znacie ?
I ostatnie. Uczę się już języka angielskiego i niemieckiego. chciałabym nauczyć się też francuskiego i hiszpańskiego. I tu rodzi się moje pytanie. Czy - według Was - jest jeszcze jakiś język, którego warto się uczyć, który przyda się w życiu itp. ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • sonia321 Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 19:22
      hmm
      jeżeli go kochasz i bardzo Ci się podoba to możesz się uczyć
      gorzej byłoby gdybyś musiała uczyć się go na siłę
      a co do mnie
      uczę się sama japońskiego i angielskiego oraz niemieckiego w szkole
      uczę się japońskiego bo go uwielbiam i nauka przychodzi mi o wiele łatwiej
    • izuunia55 Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 19:28
      Oczywiście, ze warto. Jeśli chcesz i możesz to nad czym się tu zastanawiać.... ja proponowałabym język rosyjski-myślę, że też się przydasmile
    • fano__x Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 19:32
      haha, mam tak samo jak ty. też się uczę ang. i niem. i chciałabym umieć francuski i hiszpański. kiedyś sama uczyłam się hiszpańskiego ale z czasem mi się znudziło i odechciało, a słowniczek leży w szafie tongue_out
    • esy_folresy Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 19:33
      Pewnie, że warto smile Ja bym bardzo chciala ale jakos czasu nie mam ostatnio... xD z seriali trochę umiem xDD
      Ja sie ucze dwoch jezykow ; angielski i na moje nieszczescie francuski :c , w gimnazjum mialam niemiecki

Na pewno warto angielskiego sie uczyc xD myslę,że hiszpanski jest prostszy od francuskiego.
      Najwiecej ludzi mówi w jezyku chińskim.
    • marsjanka115 x__x 03.02.11, 19:33
      ja umiem angielski , i niemiecki a nawet hiszpański ale to z filmów [a wiele ich widziałam] chciałabym umieć norweski *.*
    • nrulezzzzz Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 19:47
      hej. miło, że nas pytasz tongue_out
      moje zdanie jest takie, że oczywiście, że warto wink z tym, że musisz przyjąć do wiadomości pewną rzecz. jeśli będziesz szukała pracy (co kiedyś w przyszłości zapewne się stanie) na pewno zostaniesz zapytana o języki. angielski to teraz podstawa bez której za max 10 lat nie będzie można dostać prawie żadnej pracy. jesteśmy już blisko tego etapu. jeśli zamierzasz żyć i pracować w Polsce to warto znać język chociażby jednego kraju sąsiadującego. jeśli planujesz przeprowadzkę to to samo tyczy się kraju do którego zamierzasz emigrować. jest jeszcze kolejna rzecz. w wielu różnych pracach możesz zabłysnąć tym, że znasz wiele różnych językach, ale w większości z prac patrzą 'na jakość, nie na ilość' rozumiesz? czasem lepiej umieć 2 języki porządnie, niż 5,6 marne podstawy i oględnie. jeśli czujesz się na siłach i wiesz, że Twój angielski jest niezły, a niemiecki wymaga dopracowania i masz czas, cierpliwość i chęci do uczenia się kolejnego, a także nie mieszają Ci się języki to hiszpański to niezły język.

Hiszpański to 2 czy 3 najpowszechniejszy język na świecie tzn. że w dużej ilości krajów właśnie on jest tym głównym. co do francuskiego to jest on językiem cenionym szczególnie w Unii Europejskiej i dyplomacji. jest więc przydatny, gdy planujesz karierę z tym związaną. Pamiętaj: nie podejmuj decyzji pochopnie. Weź pod uwagę planowany zawód, miejsce zamieszkania, zainteresowania i może już oględnie kup sobie tani kursik podstaw tego języka, aby sprawdzić czy Ci leży. Czy nie masz problemów z zapamiętaniem, wymówieniem, akcentem.

Mam nadzieję, że moje jakże długie wypracowanie cokolwiek Ci dało i czymkolwiek mogłam Ci się przysłużyć smile
    • dominikax3 Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 19:53
      no pewnie że warto, tym bardziej jak go lubisz!
      ja uczę się tylko angielskiego, ale chciałabym się nauczyć jeszcze jakiegoś innego.
    • alleke Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 20:00
      Moim zdaniem nie powinnaś na siebie tyle brać wink Ja się uczę angielskiego i niemieckiego, ale chcę też hiszpańskiego, ale niestey chodze już do sportowej szkoły i nie mam kiedy cool Jeśli pozaczynasz naukę 4 języków to pewnie dużo czasu zajmie ci opanowanie ich prfekt. Sądzę, że lepiej mało a solidnie :}
      • molinka Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 20:20
        myślę że warto , sama bardzo chciałabym się go nauczyć ale nie miałabym na to czasu .
    • miss_mysza Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 03.02.11, 21:10
      Każdego języka warto się uczyć big_grin Ja w szkole uczę się angielskiego , a w domu sama japońskiego i rosyjskiego . A co do hiszpańskiego, to jest to drugi język na świecie pod względem ilości osób jakie nim władają ( cała Ameryka Południowa oprócz Brazylii ) . Jeżeli masz tylko chęci się uczyć to się ucz smile Na pewno w przyszłości ci się przyda big_grin
      • mituska Nauka hiszpańskiego 14.06.11, 08:18
        myślę, że warto, w końcu języki obce to świetna pozycja w CV, do pracy, na wyjazdy, a po hiszpańsku w wielu miejscach wbrew pozorom można się dogadać smile ja już od jakiegoś czasu samodzielnie pracuję a teraz na wakacje chcę iść u siebie w katowicach do szkoły lingua house na kurs metodą bezpośrednią. Ludzie chwalą naukę tą metodą także mój wybór akurat padł na nią i już się nie mogę doczekać smile Polecam naukę hiszpańskiego, moim zdaniem jest także łatwiejszy niż włoski czy francuski do nauczenia bo próbowałam już i ich nauki.
      • wicia28733 Re: 14.06.11, 09:31
        Moim zdanie warto smile Ja sama uczę się angielskiego który bardzo mi się przydawał gdy zaczynałam naukę francuskiego ponieważ mieszkam we Francji smile kiss
      • toska123 hiszpanski 11.09.11, 10:48
        jestem za! zgadzam się z wypowiedzą, że każdego języka warto się uczyć. Dla dobrego tłumacza/specjalisty od języka zawsze znajdzie się praca, nawet dodatkowa. Do CV też fajna rzecz. Ja akurat już jestem chyba na tym etapie, że nie bardzo mi się chce uczyć nowego języka (poza angielskim i niemieckim), ale jestem teraz z kolei na etapie wyboru dla swojego urwisa języku dodatkowego i chcę go wysłać na kurs hiszpańskiego dla dzieci metodą bezpośrednią w lingua house w katowicach. Mam nadzieję, że maluch polubi język i nie będzie narzekał, angielski lubi także mam nadzieję, że i ten język polubi i będzie isę go uczył bo warto.
    • chocolatex Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 18.02.11, 19:53
      Moim zdaniem każda znajomość obcego języka jest super. Zawsze może się przydać. Np kiedy pojedziesz do Hiszpanii czy gdziekolwiek indziej. Ucz się !
    • naomi. ₪ ø ||| ·o. 18.02.11, 19:56
      każdy język warto umieć ; )
      • klaudia_25 ₪ ø ||| ·o. 16.07.11, 21:33
        Angielski i Polski, ten drugi z pewnością ;x
    • sylwek11 Tuuu ! 18.02.11, 20:02
      Ja osobiście uczę się angielskiego . Uczyłam się w szkole niemieckiego ale przestałam i za rok znowu się będę uczyć .
      Ogółem to w szkołach wg. mnie źle uczą . Tzn . uczą nas tej całej gramatyki która tak bardzo nie jest potrzebna i bardziej opłaca się uczyć słówek . Bo jak chcesz to dogadasz się bez gramatyki . Moja mama kupiła sobie książkę Blondynka na językach B.dobra jest podobno ;]]
      Ja chciałabym naprawdę dobrze umieć angielski . To jest mój podstawowy cel w nauce języków .
      Pozdrawiam ;c
    • menthe Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 19.02.11, 21:34
      Oczywiście, że warto!
      Uczę się od stycznia i jestem strasznie zadowolona.
      Sam język na początku jest lekkim łamaczem języka ale po kilku lekcjach bd ok.
      Osobiście jestem zachwycona ^ ___ ^
      W szkole mam jeszcze angielski i francuski -.-'''

• slodkiporanek Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 19.02.11, 21:51
      Myślę, ze warto.

Sama miałam bardzo podobne, wręcz identyczne aspiracje.
      Tylko choć z wielkim zapałem zabrałam się za francuski - uznałam, że jest bardzo trudny.
      I pozostał mi wymarzony hiszpański.
      Oprócz tego, chciałabym przyswoić rosyjski wink
    • rememberina Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 20.02.11, 15:56
      ja uczę się niemieckiego uncertain angielski już umiem, wiec...
      a francuski i hiszpański są według mnie piękne!
    • michaelmontana Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 20.02.11, 17:23
      tak
    • malineczka2012 jeśli pojedziesz do Hiszpani.... 20.02.11, 17:30
      .....,bo tak w życiu codziennym ci sie nie przyda ......

a oto języki ,które znam :
      -oczywiście polski tongue_out
      -ukraiński
      -rosyjski

a to są języki ,które się uczę :
      -angielski
      -niemiecki
    • by_moonlight Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 20.02.11, 17:45
      Myślę, że warto. Osobiście uważam, że im więcej języków się zna, tym lepiej. Ja oprócz polskiego dość dobrze znam angielski i uczę się niemieckiego. I planuję zapisać się jeszcze na jakieś dodatkowe lekcje, choć jak na razie nie wiem, jaki język chciałabym poznać. wink Może język hiszpański nie przyda ci się może w życiu codziennym, w Polsce, ale będziesz mogła wyjechać np. do Hiszpanii i cieszyć się tym, że możesz tam z kimś porozmawiać.
    • natalia57 Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 20.02.11, 17:49
      ja chciała bym sie nauczyĆ hiszpańskiego
      ale niezbyt mam możliwośc ..

• lady_cat Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 20.02.11, 17:55
      uczę się i bardzo dobrze znam : język angielski
      uczę się i znam w średnim stopniu - język niemiecki
      a w wakacje uczyłam się go i nadal pamiętam dużo zwrotów i znam w stopniu podstawowym - język hiszpański .

w wakacje też będę uczya się tego języka. tylko z tym, że może zrezygnuję z hiszpańskieog na rzecz katalońskiego, sama nie wiem .
      bo w zasadzie kohcma bardziej Katalonię, niż. np centrum Hiszpani.

oczywiście, że warto uczyć się teog języka. c ; Ameryka Środkowa i cała [ prócz Brazylli ] Ameryka Południowa posługują sie językiem hiszpańskim .
      uważam, że na początku może być tobie trudno zacząc naukę i hiszpańskiego i francuskiego , ale ... ale dla chcącego nic trudnego.
      a w razie wyboru : wybierz hiszpański .

WARTO, WARTO, WARTO ! serce

a w życiu przyda się ... uważam, że anigelski na pewno, a reszta zależy od tego, jak ułożysz sobie życie. c ; ostatnio bardzo modny stał się chiński. ; 3
    • desert_flower Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 20.02.11, 17:56
      Pewnie , każdego języka się warto uczyć smile
    • werka197 Oczywiscie? 20.02.11, 18:07
      Ogl. najlepiej jest sie uczyc anglika, z logicznych powodow ale hiszpan tez spoko.
      Tym wiecej jezykow znasz tym lepiej nie? wink Umiejac hiszp. masz wieksze szanse wyrwac jakiegos fajnego hiszpana cool
    • loveash Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 20.02.11, 18:07
      Nie rozumiem, dlaczego masz wątpliwości.
      Osobiście chciałabym się uczyć tego języka. Najprawdopodobniej tak też się stanie c:
      Na razie mam tylko angielski i rosyjski.
    • jb.0la Re: czy warto uczyć się języka hiszpańskiego ? 20.02.11, 18:15
      Nie wiem czy warto. ;p Myślę, że tak. Ja uczę się tylko angielskiego. chciałabym się nauczyć jeszcze niemieckiego, francuskiego i hiszpańskiego. big_grin Sądzę, że te się chyba najbardziej przydają i w którymś z nich dogadasz się na pewno, w czym szczególnie po angielsku. Ale to chyba wie każdy. ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka