Dodaj do ulubionych

Przyjaciółka. Problem. Pomożecie?

05.02.11, 16:55
Przyjaźnimy się od zawsze. Ostatnio mam jednak wrażenie, że ona w pewnym sensie mnie wykorzystuje. Uczę się dobrze, ona też jest jedną z najlepszych. Tyle że coraz częściej chce odpisywać ode mnie zadania, oczekuje, że 'pomogę' jej na kartkówce albo na sprawdzianie (nawet jeśli mamy inne grupy to chce, żebym robiła i za nią i za siebie). Do pewnego czasu nic nie mówiłam, ale kiedy w końcu zwróciłam jej uwagę, stwierdziła, że jestem 'niekoleżeńska'. Mogę jej wytłumaczyć dany materiał, jeśli go nie rozumie, ale czy dawać jej odpisywać za każdym razem? Tak jak pisałam, przyjaźnimy się od dawna, chociaż teraz ta przyjaźń ogranicza się jedynie do szkoły. Prawie nigdy nie spotykamy się po południu. Doradzicie coś?
Obserwuj wątek
    • dizziness odświeżam 05.02.11, 17:16
    • kuksik Re: Przyjaciółka. Problem. Pomożecie? 05.02.11, 17:25
      Myślę, że powinnaś z nią porozmawiac... Wytłumacz jej, że ona również jest w stanie wykonac te zadania i że to naprawdę jest nie fair. Mów to spokojnie i miło. Jeśli nadal będzie mówiła, że jesteś niekoleżeńska itp. to powiedz jej szczerze w twarz, że taka przyjaźń nie ma sensu. Trzymam kciuki kiss
    • lady_cat Re: Przyjaciółka. Problem. Pomożecie? 05.02.11, 17:38
      umów się z nią po szkole . jeśli się zgodzi, to fajnie. a jeśli nie, to wygarnij jej wszystko. w ostateczności możesz sie na nią obrazić, aby ,,zobaczyła, co straciła'' . ale to z deka dziecinne. no ale.
    • malowana505 Re: Przyjaciółka. Problem. Pomożecie? 05.02.11, 18:17
      Ja też tak mam.uncertain Tyle,ze moja ciągle wszystko ode mnie pożycza,a ma swoje.Tłumaczy,że jej się wypisało,to próbuję flamastry,wszystkie piszą,mówie jej żeby wzięła swoje to ona się obraża. Tragedia...sad
    • angel1117 Re: Przyjaciółka. Problem. Pomożecie? 05.02.11, 20:13
      to zacznijcie się spotykać po południ u mnie na sprawdzianach kartkówkach jest tak lajtowo jak ktoś coś wie to podaje jednemu karteczkę z odpowiedzią i ta dalej wszyscy sobie pomagamy po za jedną laską...no ale to już inna historia..;P ważne że my dajemy sobie jakoś radę ...big_grin trzeba być koleżeńskim u nas to nad każdego głową latają karteczki z odpowiedziami i jakoś nauczyciele się nigdy nie kapną...big_grintongue_outbig_grin
    • lays_x33 Trudna sytuacja... 06.02.11, 09:49
      okej , to ja bym spróbowała stać się nią ... i zobaczyć czy wytrzyma . Nie odrabiać lekcji i prosić o to ,żeby je spisać . Na sprawdzianach ściągać ...a jak się nie uda ,to postaw się, powiedz ,że to ona jest niekoleżeńska bo nie rozumie tego ,że nie możesz wszystkiego robić za nią ....
    • keisha12 Re: Przyjaciółka. Problem. Pomożecie? 06.02.11, 10:14
      POrozmawiaj z nią spokojnie. Tylko BEZ ŻADNYCH DYSKUSJI, BO W TEN SPOSÓB WASZA PRZYJAźŃ UCIERPI...powodzenia!smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka