• koralina94 Re: kosciol 06.02.11, 13:57
      Chodzę co niedzielę. Kiedyś chodziłam w sumie z przymusu, ale teraz już nie. Czuję taką potrzebę, żeby tam być:p
      • anonimowa13 Re: kosciol 06.02.11, 14:23
        tak, ponieważ wierzę w Boga i mam taką potrzebę .
    • agnes_ Re: kosciol 06.02.11, 14:29
      bywam tylko kiedy muszę tzn w święta czy coś.
    • roksanaroxana a co to jest ? :D 06.02.11, 19:39
      • kisiel.xd Re: a co to jest ? :D 06.02.11, 22:28
        Tak , chodzę ponieważ jestem chrześcijanką ale niektórzy ludzie po prostu są innej wiary i nie wierzą po po prostu w boga .
    • myslicielka123 Re: kosciol 06.02.11, 20:16
      chodzę, ponieważ jestem katoliczką.
    • super_star Re: kosciol 06.02.11, 20:30
      po dzisiejszej mszy i chyba godzinnym kazaniu jakiegoś faceta w półmetrowej białej czapie zapowiedziałam, że przez najbliższy msc nie chodzę
      • kaikai ;3 06.02.11, 20:37
        Muszę, jeszcze tylko 2 miesiące do bierzmowania i spokój wink
        • virginkaa @kaikai 06.02.11, 22:15
          To po co przyjmujesz sakrament bierzmowania, skoro nie wierzysz?! Boże..
    • elenkaa Re: kosciol 06.02.11, 20:37
      Chodzę od święta, np. z koszyczkiem smile
      Inaczej nie chodzę, bo moim zdaniem jest to bezsensowne, jak ktoś wierzy to wierzy... pomodlić się można równie dobrze w domu, a msze to są jak dla mnie tylko takie przedstawienia i żeby mohery na tacę dały >.<
    • dancehall_gueen chodze, bo jestem wierząca :D 06.02.11, 20:42
    • kropka_myslnik Tak, chodzę. 06.02.11, 20:43
      Jestem wierząca, aczkolwiek czasami takie herezje tam wygadują, że to się w głowie nie mieści.
    • kuksik Kościół 06.02.11, 20:50
      Uważam, że jest to chore co mówicie. Jeśli jest się chrześcijanem, to należy chodzić do kościoła - jeśli dokładnie poszukacie w książeczce do komunii, na pewno znajdziecie. A co do osób, które piszą, że chodzą 'od święta', to uważam to za równie dziwne. Albo się chodzi do kościoła, albo nie. Nie można chodzić od święta, mówić, że to bez sensu ta cała masz, i równie dobrze można się pomodlić w domu i nazywać się jeszcze chrześcijanem. Albo jest się nim - i chodzi się do kościoła, do spowiedzi i ma się chrzest, komunie i bierzmowanie, albo nie jest się nim.

Ja osobiście jestem chrześcijanką i chodzę co niedzielę do kościoła, mobilizując przy tym resztę rodzinki : D. (ale osobiście również szanuję ludzi, którzy są ateistami (nie tych co mówią, że są chrześcijanami, a do kościoła chodzą od świętaangry)
    • arasha nie, nie chodze i nie mam zamiaru, bo... 06.02.11, 20:54
      kosciół klamie, kłamał i bedzie kłamac!!!
      spowiadalam sie ostatni raz 3 lata temu, a w kosciele bylam chyba 2 (nie liczac Wielkanocy i Bozego narodzenia)
      nie chodzi o to ze nie wierze w Boga, ale z kad wiemy ze to byl mezczyna? z kad wiadomo ze bylo 12 apostołów? no z kad???
      • kropka_myslnik Re: nie, nie chodze i nie mam zamiaru, bo... 06.02.11, 22:05
        Może z Biblii? I innych podań historycznych. A Bóg nie jest osoba płciową, jest bytem, tylko przyjęło się, że jest określany mianem "Ojca".
        A, i polecam ciekawą lekturę słownika ortograficznego.
        • kingusiaaxdd Nie chodzę . 11.02.11, 14:29
          Oj, teraz prawie mija 2 lata od kąt ostatnio byłam. Ok, skoro ci co tak pilnie chodzą do kościoła, czytają biblię i inne, to nie czytałyście przykazań. ? Zamiast jednego z tych "pamiętaj abyś dzień święty święcił" lub " czcij Ojca swego i Matkę swoją " było coś, że nie wolno robić posążków, obrazów ani innych podobizn Boga, a tym bardziej się do nich modlić, bo Bóg jest Ojcem zazdrosnym itd. (tak tam pisze)... A któryś papież (z całym szacunkiem mówiąc) po prostu powiedział "nowe" przykazanie i się zmieniło. W kościele ludzie ciągle do obrazów się modlą chociaż Bóg tego nie chce. -,-
      • myszqa13 tu masz odpowiedź skąd...xd 06.02.11, 22:08
        arasha napisał(a):

> kosciół klamie, kłamał i bedzie kłamac!!!
        > spowiadalam sie ostatni raz 3 lata temu, a w kosciele bylam chyba 2 (nie liczac
        > Wielkanocy i Bozego narodzenia)
        > nie chodzi o to ze nie wierze w Boga, ale z kad wiemy ze to byl mezczyna? z kad
        > wiadomo ze bylo 12 apostołów? no z kad???

wiemy to z Biblii moja kochana...w tamtych czasach ludzie to spisywali....ludzie czyli właśnie uczniowie Jezusa...smile...ja chodze do kościoła bo jestem osobą wierzącą...należe nawet do KSM-u czyli do Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży gdzie rozmawiamy o rzeczach związanych z kościołem i również bawimy się...smile...czasami jak każdy zapewne mam wątpliwości do tego czy Bóg istnieje ale to trwa tylko chwile...urodziłam się w głęboko wierzącej rodzinie(mój dziadek był katechetą i wogóle) i jjak będę miała już swoją rodzine to zamierzam rozszerzać tą wiare...bo chce aby moje dzieci również były wychowywane w wierze katolickiej...smile
    • kukii Re: kosciol 06.02.11, 20:54
      Chodzę bo.. chodzę ;>
    • alice087 _______________ 06.02.11, 20:54
      jestem chrześcijanką, ale nie chodzę
      powód?
      nie chce mi się.
    • caterina97 Re: kosciol 06.02.11, 21:24
      nie chodzę, bo.. nie XD nie chce mi się ;d
    • kuksik =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( =( 06.02.11, 21:35
      Uważam, że jest to chore co mówicie. Jeśli jest się chrześcijanem, to należy chodzić do kościoła - jeśli dokładnie poszukacie w książeczce do komunii, na pewno znajdziecie. A co do osób, które piszą, że chodzą 'od święta', to uważam to za równie dziwne. Albo się chodzi do kościoła, albo nie. Nie można chodzić od święta, mówić, że to bez sensu ta cała masz, i równie dobrze można się pomodlić w domu i nazywać się jeszcze chrześcijanem. Albo jest się nim - i chodzi się do kościoła, do spowiedzi i ma się chrzest, komunie i bierzmowanie, albo nie jest się nim.

Ja osobiście jestem chrześcijanką i chodzę co niedzielę do kościoła, mobilizując przy tym resztę rodzinki : D. (ale osobiście również szanuję ludzi, którzy są ateistami (nie tych co mówią, że są chrześcijanami, a do kościoła chodzą od święta)
    • mila13 Re: kosciol 06.02.11, 21:36
      Ja nie chodzę do Kościoła bo nie czuję takiej potrzeby.
    • ciapolka nie wierze w kosciół 06.02.11, 21:38
      • pola16 Pijany ksiądz znowu obmacywał dziecko. 06.02.11, 21:50
        Może nie powiedziałam słowo w słowo, jak jest w pewnej piosence, ale ja chciałabym wierzyć w Kościół, a obecnie chodzi się na pokaz lub co poniektórzy pod przymusem, a tego się absolutnie robić! Sama nie chodzę, gdyż nie czuję takie potrzeby.
        • espinozaa Re: Pijany ksiądz znowu obmacywał dziecko. 06.02.11, 22:00
          Chodzę bo musze ;] bierzmowanie ..
          • asica_ Re: Pijany ksiądz znowu obmacywał dziecko. 07.02.11, 11:28
            espinozaa napisał(a):

> Chodzę bo musze ;] bierzmowanie ..
            mam tak samo
      • teardrops Kościół 06.02.11, 21:59
        Mam prawie 16 lat i chodzę do Kościoła, ponieważ wierzę w Boga.
        A wierzyć w Boga to nie znaczy mieć wytłumaczenie dla wszystkich wpisów w Biblii.
        Dla wierzącego nie są ważne niejasności w Piśmie Świętym i to jest ciekawe. wink
    • anieq nie, bo nie wierzę w Boga. 06.02.11, 21:47
      ale idę do bierzmowania. ;d
      • pola16 anieq 06.02.11, 21:52
        Skoro nie wierzysz w ogóle, to po co Ci do cholery bierzmowanie?!
        • ixxprincessxxi <> 21.03.11, 14:27
          Jak juz wcześniej napisałam, wierzę. Ale np. wkurzaja mnie osoby, które nie wierzą i nie chodzą do kościoła- tylko w święta albo na bierzmowanie.
          Jak nie wierzycie to po holere wam komunia i bierzmowanie. Jasne komunia dla kasy i prezentów ;/ bierzmowanie, żeby puźniej do ślubu. ale jak nie wierzycie to co wam za różnica czy cywilny czy kościelny. Albo święta obchodzicie, boże narodzenie, niby dla tradycji, a tacy ateiści!
          ŻAL!!!
      • alice94_ @anieq 06.02.11, 22:18
        Nie rozumiem cię. Jeżeli jesteś niewierząca , to po co idziesz do bierzmowania ?
        Ja osobiście od pewnego czasu chodzą co niedzielę do kościoła, nie dlatego że rodzice mi każą, ale dlatego że sama chcę. Kiedyś mi się nie chciało, chodziłam z przymusu 'bo mamusia kazała' , ale ostatnio zmieniłam swoje nastawienie do mojej religii ;-dd .
    • paramorehayley_ Nie chodzę . 06.02.11, 21:49
      Jeśli się modlę, to nie ważne gdzie .
      Kościół jest tylko miejscem .
      Ja się w kościele dobrze nie czuję .
      • indianaa Gwiżdże,gwiżdże 19.03.11, 13:41
        Ech,to było tylkodla uwagi,bo nie potrafię tu nurmalnie gwizdnąć ;P
        Ja rzadko chodzę do Kościoła . Jestem wierzącą,jak najbardziej .
        Wiem,głupio to zabrzmi,ale po prostu mi się tam nudzi .
        Nie potrafię się skupić i już,ksiądz mówi tonem żałobnym,nie potrafi zainteresować,a ja już większość tego,co czyta słyszałam .
        Chociaż po Kościele zawsze czuje się dobrze i jestem oczyszczona,więc nie zgodzę się,z tym,że miejsce nie robi różnicy . Przynajmniej w moim wypadku. Po mszy czuję się poprostu "OCZYSZCZONA" . A w domu po modlitwie "SPOKOJNA" Kościół przegina trochę z magią i muzyką . Jeśli metal,bądź rock nie ma przesłania na tle religijnym to po co się do tego mieszać ? A magia,to jest coś co interesuje wielu ludzi,filmy na jej temat nie są złe . Rozumiem,że gdyby mówili o wahadłach to i owszem,bo to jest niebezpieczne,ale o filmach ? -,-
    • yzz. . 06.02.11, 21:52
      nie chodzę. dlaczego? bo jestem ateistką.
    • piratka13 Re: kosciol 06.02.11, 21:55
      chodzę w święta jak mnie mama zmusi .
      może grzeszę itd albo jak mi ksiądz mówi :"schodzisz na złą drogę dziewczyno" ale na razie wisi mi to
    • echelonka Owszem. 06.02.11, 21:57
      Chodzę do kościoła. Jestem katoliczką i uważam, że to mój obowiązek.
      Wierzę w Boga. Nie zawsze zgadzam się z tym, co mówi Kościół - to fakt. Ale jeśli nie chodzę do kościoła to tak, jakbym wypierała się Boga. Wierzę, że nie wszyscy księża to zboczeni pedofile, że nie każde kazanie do totalne bujdy wyssane z palca. Nie każdy, kto chodzi do kościoła musi być od razu moherem czy obrońcą krzyża.
    • ewelka4 re 06.02.11, 22:01
      tak, chodze do kosciola, bo czuje taka potrzebe i jestem chrzescijanka. nie dlatego ze ktos mi to narzuca. po prostu chce.
    • paranoid16 Re: kosciol 06.02.11, 22:01
      Do:virginkaa
      Tak właściwie racje. Ale osobiście przestałam wierzyć w wieku 9 lat, w momencie kiedy zmarł mój tata. Tak mamy wolną wolę .. i szkoda, że ludzie nie umieją z niej normalnie korzystać smile
      • martynka13 Re: kosciol 06.02.11, 22:10
        Wierzę i to bardzo....przekonałam sie na własnym przykładzie że w trudnych sytuacjach tylko modlitwa pomaga a nie jakies talizmany itp. jesli ktos nie wierzy wiadomo jego wola ale gdy przydarzy mu sie cos zlego i uda mu się z tego wyplątac to pierwsze słowa jakie mowi to ''dzięki Bogu''...niech sie zastanowi nad tym....
    • benna94 .... 06.02.11, 22:07
      Jestem wierząca, ale chodzę do kościoła wtedy kiedy czuję taką potrzebę. Bóg nie jest sprawiedliwy, gdyż znam przypadek gdzie mojej koleżanki dziadek pił, nie chodził do kościoła i umarł szybko i bezboleśnie. A inna sąsiadka chodziła regularnie do kościoła i męczy się z chorobą już kilka miesięcy. I gdzie tu sprawiedliwość? Dlatego nie czuję potrzeby bycia w kościele co niedzielę.
    • chelsea12 chodzę;) 06.02.11, 22:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka