Dodaj do ulubionych

Język obcy w LO

09.02.11, 20:28
Jestem w 3 klasie gimnazjum i za niedługo będę musiała wybierać szkołę ponadgimnazjalną. W szkole do której bardzo chciałabym pójść są następujące języki obce: obowiązkowy angielski i dodatkowo do wyboru francuski, włoski, niemiecki, hiszpański. Tu właśnie pojawia się moje pytanie do was: który język wy byście wybrali? Dlaczego? Ja bardzo bym chciałabym uczyć się włoskiego lub hiszpańskiego i dlatego też chciałam poczytać wasze opinie na temat nauki tych języków od użytkowników, którzy się ich uczą smile

PS Google niewiele mi pomogły, nie mogłam znaleźć nic treściwego

Jak coś to kosz wink
Obserwuj wątek
    • ciapolka Re: Język obcy w LO 09.02.11, 20:33
      jeżeli te dwa cię interesują to polecam bardziej hiszpański.
      częsciej się przydaje i jest chyba łatwiejszy do nauczenia.
    • cotton.caandyy. Re: Język obcy w LO 09.02.11, 20:38
      nieee ! włoski lepszy! wiem co mówię ;p hiszpański jest z tego co wiem trudniejszy i twardszy;p a włoski jest piękny, cudowny najlepszy i wgl ;D i Włochy też boskie! hiszpania też fajna bardzo ale wolę lochy ;D sama bym chciała się uczyć włoskiego ,ale na tym poziomie nauczania to jeszcze nie mam;p
      • carmell Hiszpański! 09.02.11, 20:41
        Sama sie go chcialam uczyc w liceum, ale nie wyszło... Teraz sie ucze sama w domu i jest ok wink
        • mindy_ Niemiecki ;) 10.02.11, 14:41
          A ja radzę niemiecki. Mnie się bardziej podoba.
    • butterfly141 Odświeżam 09.02.11, 20:57
      Ktoś jeszcze?
    • alice087 _______________ 09.02.11, 21:39
      Hiszpański... nie tylko łatwy ale i często używany na świecie.
      • bieberkax33 Re: ja tam... 10.02.11, 13:34
        ... sie niemieckiego ucze :p
    • olciabuziaczki Re: Język obcy w LO 09.02.11, 21:41
      ja bym wzięła hiszpański
    • monia1997n Re: Język obcy w LO 09.02.11, 21:48
      hiszpanski
      uczylam sie 3msc po 6 godz tyg
      calkiem fajny jezyk i przyjemny
      ale mysle ze jeszcze bede kiedys kontynuowac nauke
      • avarice Re: Język obcy w LO 09.02.11, 21:52
        Bierz hiszpański jest łatwiejszy do nauczenia i o wiele przydatniejszy niż włoski.
        • jessicakaulitz Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:08
          Na twoim miejscu bym wzięła wgl francuski lub niemiecki, ale skoro wybierasz między włoskim, a hiszpańskim, to lepiej hiszpański, włoski wcale nie jest taki ładny, szczerze mówiąc nie podoba mi się-.-
    • glam_skarpeta Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:19
      Ja bym wybrała niemca. Świdruję w nim od czwartej klasy,więc....
    • melodymel Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:20
      Hiszpański !!! smile
      Ja uczę się własnie od 1 klasy liceum tego języka smile
      Jest bardzo fajny , nie jest jakis mega trudny [na bank najłatwiejszy z wymienonych]
      Odradzam francuski-strasznie trudny bo koleżanki mi mowily wink
    • ciachox3 Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:23
      ucz sie hiszpańskiego ; ) jest to jeden z popularniejszych języków świata smile z wieloma ludźmi sie dogadasz wink
    • melodymel Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:24
      Jesli chodzi o włoski- właściwie to jego na początku chcialam się uczyc lecz w Poznaniu w szkołach raczej go nie ma a w mojej jest własnie hiszpanski. Włoski może i jest fajny ale hiszpanski jest powszechniejszy w uzytku na swiecie. Chociaz w przyszlosci jako tłumacz podobno języki mniej popularne są bardziej opłacane bo mniej osób je zna ;d
    • madalena Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:25
      hm. ja na twoim miejscu wybrałabym hiszpański bądź włoski.
      • madalena Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:26
        nie nie źle napisałam hiszpański bądź francuski smile
        • minaslia Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:39
          Nieeeeeeeeeeee!
          Weź sobie niemiecki lub francuski bardziej się przydaje.
          Włoskiego czy hiszpańskiego nie warto się w szkole uczyć. Kuzynka się uczyła sama przez jakieś 2 lata i spokojnie mówi po hiszpańsku.
          Znaczy rób jak uważasz, ale ja bym chyba wzięła Niemiecki bądź Francuski, a Hiszpańskiego (ew. włoskiego) uczyła się dodatkowo, lub w domu.
    • melodymel Re: Język obcy w LO 09.02.11, 22:51
      ja odradzam francuski bo 3 lata liceum za duzo Cię nie nauczą - tak mi się wydaje smile
      niemiecki uczylam się 2 lata w gimnazjum dziwny język nie przepadam zbytnio , i trudna gramatyka jest wink ale to tylko moje zdanie smile
      • yoman Re: Język obcy w LO 09.02.11, 23:32
        Niemiecki nie jest wcale taki trudny! Tam jest wszystko logiczne do bólu... smile A poza tym to taki romantyczny język ;P
    • olciaaa03 Włoski bo: 09.02.11, 23:54
      jest prościutki i ładniutki ;D
    • outcast Re: Język obcy w LO 10.02.11, 02:49
      Ja bym wybrała hiszpański. Wydaje mi się że to zdecydowanie ciekawy język i posługuje się nim w wielu krajach.
    • slodkiporanek Re: Język obcy w LO 10.02.11, 07:43
      Ja w liceum kontynuować będę niemiecki, ale na twoim miejscu wzięłabym hiszpański. Jest prosty, wdzięczny i posługuje się nim wiele ludzi.
      Sama mam ambicję się za niego wziąć, ale tak było też z francuskim, którego po prostu się nie da.
      ;p

• sonia321 Re: Język obcy w LO 10.02.11, 08:15
        hiszpan brawo
        • dooska Re: Język obcy w LO 10.02.11, 08:59
          Ja bym wybrała niemieckibig_grin
    • anulka Re: Język obcy w LO 10.02.11, 13:37
      smilePowiem ci tak. Ja uczę się francuskiego w liceum już drugi rok i bardzo mi się ten język podoba lubię go smile Jest ciężko ale nie aż tak bardzo gramatyka nie jest łatwa (te wszystkie akcenty rodzajniki itp) ale spokojnie wszystkiego można się nauczyć Jeśli miałabym wybierać pomiędzy włoskim a hiszpańskim wybrałabym hiszpański ale oba te języki są moim zdaniem bardzo do siebie podobne
    • kingella24 Re: Język obcy w LO 10.02.11, 13:37
      zdecydowanie niemiecki smile wiem, że wiele osób w tym wieku ma bzika na punkcie hiszpańskiego, ale on nie jest tak popularny jak niemiecki czy angielski... a po niemiecku się dogadzasz wszędzie wink jeśli dużo podróżujesz do różnych popularnych wakacyjnych kurortów, np. Egipt, Grecja, Turcja, itp. to jak znasz niemiecki to jesteś od razu inaczej traktowana big_grin oczywiście lepiej smirk poza tym ten język jest baaaaaaardzo prosty cool
    • monik4 Re: Język obcy w LO 10.02.11, 13:43
      hiszpanski wink jest prosty
      • blondi_girl Re: Język obcy w LO 10.02.11, 13:45
        Też właśnie mam ten problem. Ja co prawda mam mniejszy wybór, bo z języków dodatkowych w szkole do której startuję jest tylko niemiecki i francuski, ale też nie umiem się zdecydować...
    • xxxnikusxxx +. 10.02.11, 13:50
      Ja uczę się w gimnazjum niemieckiego, więc myślę, że będę to kontynuować. Gdyby nie to wybrałabym raczej hiszpański, zawsze chciałam się uczyć tegoż języka, ale niestety czas na to nie pozwala...
      • molinka Re: +. 10.02.11, 13:58
        ja bym wybrała hiszpański <3
    • nierealnaax33 Re: Język obcy w LO 10.02.11, 14:11
      Ja niedługo idę do gimnazjum i mam do wyboru niemiecki lub włoski.
      Na początku wolałam włoski , ale mama powiedziała , że lepszy byłby niemiecki , ponieważ więcej osób w Europie go zna ,a włoski tylko we Włoszech tongue_out
      Rozważ też to. smile
      • luflee. Re: Język obcy w LO 10.02.11, 14:17
        francuski, ale jednak hiszpański jest chyba trochę łatwiejszy.
    • alice94_ Re: Język obcy w LO 10.02.11, 14:22
      hmm .. jak bym był na twoim miejscu to bym wybrała niemiecki big_grin .
    • mweezy . 10.02.11, 14:35
      Ja też mam kilka języków do wyboru, ale już zdecydowałam, że będę uczyć się francuskiego, bo od wielu lat marzę o nauce tego języka.
    • werka13 Re: Język obcy w LO 10.02.11, 14:38
      Osobiście mam 13 lat i już rok uczę się języka włoskiego lecz nie w szkole tylko dodatkowo Jest to ponoc język najprostszy. Słówka i czasy nie są skomplikowane. Odradzam też język nieniecki. Słówka długie ''twarde'' w wymowie . Pozdrawiam Weronika : )
      • pauliska1212 Re: Język obcy w LO 10.02.11, 14:43
        włoski jest prosty i przyjemny

nie wybieraj niemieckiego, nienawidzę, nic nie czaje tych czasów i gramatyki, a słówka są trudne .

• mada144 Re: Język obcy w LO 10.02.11, 14:48
      ja osobiście wzięłabym francuski poznieważ mi się podoba lub hiszpański a nie są najgorsze w nauce;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka