Dodaj do ulubionych

Soczewki ... ?

11.02.11, 20:35
Chciałam się zapytać jak to jest z soczewkami.smile Nosze okulary od 2 lat i chciałabym zamienić je na soczewki. Ile zajmuje Wam wkładanie i zdejmowanie ich. Czy długo przyzwyczajałyście się do noszenia ich ? Czy mycie soczewek zajmuje wam dużo czasu? Miałyście już jakieś infekcje oczu spowodowane soczewkami ?
Obserwuj wątek
    • madalena Re: Soczewki ... ? 12.02.11, 10:40
      ja mam okulary i jakoś nie śpieszy mi się do soczewek.
    • lena_ Re: Soczewki ... ? 12.02.11, 11:10
      Hm.. na początku musisz odwiedzić okulistę : ) i tam się nauczysz (powinnaś się nauczyć) jak wkładać i zdejmować soczewki.
      Na początku zawsze jest trudno i wkładanie/zdejmowanie zajmuje więcej czasu, ale jak się nauczysz to wystarczy kilka minut smile

Żeby uniknąć infekcji trzeba przed kontaktem z soczewkami dokładnie umyć ręce. to chyba oczywiste smile

mycie soczewek to nic innego jak przepłukanie ich w płynie co zajmuje kilkanaście sekund smile

mam nadzieję, że pomogłam. pozdrawiam : *
    • inka13 Re: Soczewki ... ? 12.02.11, 19:40
      Najlepiej idź do okulisty . ; ) Moja koleżanka ma soczewki i wiem, że szybko je zakłada... ;p
    • trusskawcia Tu 12.02.11, 19:45
      Mi okulista powiedział, że soczewki powinno się nosić od 18 roku życia, jak oko przestanie już rosnąć.
      • slonia122 Re: Tu 12.02.11, 22:28
        trusskawcia napisał(a):

> Mi okulista powiedział, że soczewki powinno się nosić od 18 roku życia, jak oko
        > przestanie już rosnąć.

oko jest jedyną rzeczą , która w naszym organiźmie nie rośnie :]
        • trusskawcia Re: Tu 15.02.11, 17:37
          No wiem, chodziło o coś podobnego. Pomyliłam się sciana
    • umiko Re: Soczewki ... ? 12.02.11, 21:15
      Nosiłam przez jakiś czas. Jednak zbrzydło mi po miesiącu. Słabo robiło mi się od grzebania w oku. Zdecydowałam, że szkoda pieniędzy. Poza tym, żeby je założyć do szkoły musiałam wstawać o 6 i zakładałam je około 25 minut. W ogóle nie potrafiłam sobie z nimi poradzić. Ręce mi się trzęsły, a soczewki ciągle gdzieś upadały i nie mogłam ich znaleźć.
      Najpierw musisz udać się do okulisty, który wykonuje badanie do soczewek. Dałam za nie chyba 60 zł i dostałam soczewki jednodniowe na próbę. Okulistka nauczyła mnie je zakładać i ściągać. Soczewki zamówiłam przez internet. Były firmy Johnson & Johnson, jedna z lepszych firm. W sklepie kosztują około 100 zł za 6 soczewek dwutygodniowych, a na Allegro upolowałam za 50 zł. Jednak musiałam kupić dwie paczki, bo mam dwie inne wady. Do tego trzeba dokupić płyn i pojemnik na soczewki. Ja kupiłam jeszcze krople nawilżające do oczu, bo pani doktor powiedziała, że mam mało nawilżone oczy. Co do mycia soczewek, to wystarczy na noc pozostawić je w płynie, a jeśli chcesz możesz rano je jeszcze przepłukać płynem. Nigdy do soczewek nie używa się wody! Jak chcesz to próbuj z soczewkami. Ja na razie sobie odpuściłam. Może w wakacje do nich wrócę.
    • beemazzy Re: Soczewki ... ? 12.02.11, 21:31
      mam dwanaście lat i soczewki noszę od dwóch. osobiście wolę je od okularów - są wygodniejsze, nie brudzą się, nie parują. zakładanie ich rano kosztuje mnie aż dziesięć sekund. co do płukania, po prostu zostawiasz soczewki w płynie do soczewek na całą noc. dobrze jest mieć przy sobie (w plecaku czy w torbie), mniejszy płyn, w razie nagłego wypadku w szkole czy gdziekolwiek indziej. soczewki to kwestia przyzwyczajenia. pierwsze co rano robię, to odruchowo zakładam soczewki, nawet nie patrzę na okulary. typ soczewek będzie przystosowany do Twoich oczu. inne są do nawilżonych, inne do nienawilżonych, etc. wybierz się do okulisty i myśl big_grin. fakt faktem, każdy okulista sądzi inaczej. byłam u paru i każdy mówił inaczej. ale musisz spróbować, żeby się przekonać. powodzenia : ))
    • mejbelajn. Re: Soczewki ... ? 12.02.11, 21:34
      Moja przyjaciółka nosi od niedawna. Na początku zakładanie i ściąganie zajmowało jej trochę czasu, ale jest już coraz lepiej, parę minut i gotowe. Niedługo będzie jeszcze szybciej. Naprawdę jest zadowolona, także polecam.
    • nikawika Re: Soczewki ... ? 12.02.11, 21:46
      nosze soczewki od kilku miesięcy. smile
      na początku strasznie trzęsły mi się ręce, zakładałam je z pół godziny. xd
      teraz zakładam je w 10-15 minut. xd
      szczerze ci powiem, że po jakiś 3-4 miesiącach, oczy mi się przyzwyczaiły. smile
      soczewek się nie myje. ja na noc wkładam do miseczki w specjalnym plynem, który kupujesz razem z soczewkami.
      a żadnej infekcji nie miałam. xd
    • koniara8 Oj, no.. 12.02.11, 21:53
      Ja też noszę okulary i zastanawiałam się nad noszeniem soczewek. Ale mama szybko wybiła mi z głowy ten pomysł. Moja mama ma koleżankę, która nosi soczewki i ona dostała zapalenia spojówek. Po za tym oczy strasznie łzawią i pieką. Więc nie wiem.. Ja tam wolę uniknąć wizyt u lekarza i zostać przy okularach, ale twój wybór. Pozdrawiam!

That's all. cool
      • only_exception Re: Oj, no.. 12.02.11, 22:14
        beemazzy napisała wszystko co potrzebne big_grin .Nos ze soczewki już bardzo dużo i nie miałam infekcji ani nic z tych rzeczy smile
        Ja osobiście nie nosze płynu ani pudełka do szkoły ze sobą bo nie czuję takiej potrzeby xd
      • suomi ja noszę soczewki 12.02.11, 22:25
        ale tylko sporadycznie. zakładam około 7 minut, zdjemuje z 15.
        troche z tym pieprzenia jest, ale dojdziesz do wprawy.
        nosze na jakies bale, dyskoteki, imprezy, i nigdy żadnej infekcji nie miałam
        wiec to że ktos dostał zapalenia spojówek zdarza sie raz na tysiąc przypadków.
        polecam !
    • zajc. zajcowo 12.02.11, 22:12
      zakładanie i zdejmowanie ich zajmuje mi kilka sekund; nie miałam infekcji oczu, w sumie to zasnęłam w nich kilka razy, żyję i mam się dobrze; przyzwyczaiłam się od razu.
      • candys Re: Soczewki ... ? 12.02.11, 22:51
        Noszę soczewki od 3 lat i jestem zachwycona.
        Samo zakładanie i wkładanie zajmuje dosłownie kilka sekund.
        Co do czyszczenia to zmieniasz tylko płyn w pudełeczku i co jakiś czas (np. co tydzień) przydałoby się wyczyścić pojemniczek.
        Infekcji nie maiła i na ogół nie zdarza się to często.
        Ważne jest by dobrać odpowiednią firmę. Ja mam z Johnson&Johnson i są OK bo nie wysuszają oczu i są cienkie z Baush&Lomb jak dla mnie są za twarde i nie przepuszczające.
        Na wszelki wypadek zawsze mam w torebce mała buteleczkę z solą fizjologiczną (kupisz w każdej aptece) żeby przepłukać soczewkę. Czasami wleci do oka jakieś ciało obce i nie ma innej możliwości tylko zdjąć i wyczyścić.
        Wielką zaletą jest to, że soczewki w przeciwieństwie do okularów nie parują, podczas opalania nie zostawiają śladów i nie czuć, że się ja ma.
        Poza tym nie są drogie, bo na internecie paczka 6 sztuk kosztuje koło 50 zł i starcza mi to na 3 miesiące z racji tego, że zamiast dwóch tygodni noszę miesiąc jedną parę. Powodem tego jest to, że zaraz po przyjściu ze szkoły ściągam soczewki i zakładam okulary aby oczy odpoczęły. Chociaż z powodzeniem można je nosić cały dzień, ale wtedy rzeczywiście korzystasz z jednej pary 2 tygodnie xD
        Ja osobiście polecam soczewki, nie wyobrażam sobie bez nich życia ^ ^

• sandrolaxd Re:tu.pytanie.xd 13.02.11, 13:39
      Też chciałam zacząć nosić ale słyszałam gdzieś że nie zawsze można nosić,zależy jaką masz wadę.Ja mam minusy niestety i chyba będę nosić te okulary do końca życia.xD
      Jakoś się już przyzwyczaiłam,podobno nawet mi dziwnie bez okularów ale wolałabym chyba soczewki.Wlaśnie zastanawiałam się czy jak noissz soczewki to można na to okulary przecwisłonecznie ? xd
      wie ktoś może ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka