Dodaj do ulubionych

czy taka dieta jest dobra?

24.02.11, 15:00
hej.mam do was pytanie:czy dieta którą zaraz podam jest dobra??znalazłam ją w książce o balecie...i jest ona przeznaczona dla baletnic(ja zaczęłam niedawno tańczyć i od razu mówie że zajęcia mam tylko i wyłącznie raz w tygodniu a ta dieta raczej jest dla dziewczyn które mają po kilka godzin dziennie treningi)...jeśli coś będzie się w niej nie zgadzało czy coś to napiszcie...big_grin
ŚNIADANIE:jogurt,owoce,musli plus kubek mleka,herbaty lub kawy
OBIAD:makaron lub ryż(najlepiej brązowy) do tego talerz warzyw(surowa marchewka,szpinak,pomidory,sałata ogórki)
KOLACJA:mięso,ryba,chude wędliny i sery oraz bogata sałatka z różnych warzyw(najlepiej na początku posiłku)

Podczas posiłków można jeść również chleb a poza posiłkami jakiś owoc lub kawałek czekolady 90%(czyli gorzkiej)

i mam pytanie cyz taka dieta jest dla osoby która ma zajęcia z baletu raz w tygodniu...w domu czasami ćwicze ale nie zawsze mam czas...ale od dzisiaj mam zamiar ćwiczyć około 30 minut np.:A6W lub same brzuszki i bieganie na bierzni i rozciąganie się itp.: także czy musze aż taką diete stosować czy może lepiej np.: na obiad jeść to co mama zazwyczaj robi(moja mama nie gotuje tłustych potraw...wszystko robi bez tłuszczu...czasami dodaje tam olej cyz coś ale to bardziej do smaku ale tak to gotuje zdrowo...big_grin)...waże około 70 kg i mój wzrost to 164-165 cm. więc ile powinnam ważyć??a rocznikowo mam 15 lat...prosze powiedzcie mi ttutaj wszystkoo czy ta dieta jest dobra i wogóle...będę wdzięczna...smile
Obserwuj wątek
    • nicoole Wg mnie 24.02.11, 15:28
      Jest to dobra i zdrowa dietasmile sama tańczę już jakieś 7 lat i zdrowo się odżywiamsmile i dlatego ważę 50 kg a mam 168cm wzrostuwink
      A co do cb to obliczyłam Twoje BMI i wychodzi na to, że masz nadwagę bo wynosi ono 25,7.. więc musisz trochę schudnąć bo nie dużo Ci brakuje do normalnej wagiwink powodzeniasmile) napisz za jakiś czas i powiedz jak Ci idzie to może coś doradzęwink
      • sysiek4444 Re: Wg mnie 24.02.11, 15:36
        ale grubas z ciebie, żadna dieta ci nie pomoże.
        XD

tak na sera, to nie pytaj się nas , tylko np. lekarza.
        • myszqa13 odświeżam!!:) 24.02.11, 16:09
          • myszqa13 Re: odświeżam!!:) 24.02.11, 16:29
            • myszqa13 kociaki piszcie...:) 24.02.11, 17:41
              • kawaiikimie Re: kociaki piszcie...:) 24.02.11, 18:02
                Według mnie to bardzo zdrowa dieta- sama bardzo podobnie się odżywiam chociaż sporo ma mało ważę. Prawie same warzywa, owoce, ryby. Ja ogólnie nie jem mięsa. Taka dieta jest bardzo dobra też dla osób, które mają problemy z wątrobą lub żołądkiem- tak jak ja. Dlatego tak się odżywiam. Ćwiczę co dwa dni po 45 minut- najpierw rozgrzewka, potem 3 serie brzuszków, ćwiczenia na kręgosłup (bo jestem krzywa) i na koniec rozciąganie. A żeby było mi raźniej mama odżywiała się tak jak ja i też ćwiczyła i schudła na razie 5 kg z miesiąc. Więc ja jestem całkowicie za taką dietą.
                • myszqa13 a z ciekawości:ile ty schudłaś w miesiąc?? 24.02.11, 18:22
                  kawaiikimie napisał(a):

> Według mnie to bardzo zdrowa dieta- sama bardzo podobnie się odżywiam chociaż s
                  > poro ma mało ważę. Prawie same warzywa, owoce, ryby. Ja ogólnie nie jem mięsa.
                  > Taka dieta jest bardzo dobra też dla osób, które mają problemy z wątrobą lub żo
                  > łądkiem- tak jak ja. Dlatego tak się odżywiam. Ćwiczę co dwa dni po 45 minut- n
                  > ajpierw rozgrzewka, potem 3 serie brzuszków, ćwiczenia na kręgosłup (bo jestem
                  > krzywa) i na koniec rozciąganie. A żeby było mi raźniej mama odżywiała się tak
                  > jak ja i też ćwiczyła i schudła na razie 5 kg z miesiąc. Więc ja jestem całkowi
                  > cie za taką dietą.
    • luuluu Tuu. 24.02.11, 17:58
      Hej.
      Wedug mnie ta dieta jest w porządku.
      Ale...
      Na diecie ważna jest zasada : często , ale mało.
      A tutaj masz tylko 3 posiłki.
      Nie lepiej zrobić jeszcze malutkie 2 śniadanie i naprawdę mały podwieczorek ?
      Np. jak masz śniadanie : zdjedz samo musli i owoce a jogurt zostaw na 2 śniadanie. W ten sposób będziesz jadła regularnie - zasada często i mało. smile
      Tak samo z podwieczorkiem. Na podwieczorek zjedz np. jakiś owoc.
      Staraj się jeść w tych samych odstępach czasowych.
      Dieta jest fajna - serio.
      Co do Twojej wagi - sorki za brutalną szczerość sad , ale masz nadwagę. Bardzo dobrze , że szukasz diety i w ogóle masz motywację , bo ta dieta wymaga nie lada poświęceń. Trzymam kciuki i powodzenia ! kiss
      A co do ćwiczeń - tak , A6W jest bardzo dobre. Staraj się skupić głównie na A6W , a jak znajdziesz chwilkę to postaraj się np. iść na basen , na rower - jak będzie cieplej.
      Radziłabym ćwiczyć codziennie przynajmniej 30 minut - tak jak napisałaś. To bardzo ważne - codzienne ćwiczenia. smile
      Pozdrawiam i życzę powodzenia. kiss
      • myszqa13 heh...wiem mam nadwage... 24.02.11, 18:20
        i to baaardzo dużą jak to pisała już jedna dziewczyna wcześniej...bo to około 26 kg...a chciałabym teraz chociażby z 15 schudnąć...i myśle że dam rade...od jutra zaczynam diete...a jak nie lubie ryb to nie musze tego jeść tak??
        • nitaa Re: heh...wiem mam nadwage... 24.02.11, 18:31
          Troche chyba przesadziłaś ,że masz aż 26 kilo nadwagi... z tego co tu napisałaś to troche mniej wink
          • myszqa13 Re: heh...wiem mam nadwage... 24.02.11, 18:52
            nitaa napisał(a):

> Troche chyba przesadziłaś ,że masz aż 26 kilo nadwagi... z tego co tu napisałaś
            > to troche mniej wink

ale naprawde...bo ja przy moim wzroście powinnam ważyć około 48 kilo...od 165(mój wzrost) odejmujemy 120 i wychodzi jakoś 45...także powinnam ważyć 45 kg...i to jest 25 kg nadwagi...smile...czyli musze tyyyle schudnąć
            • nitaa Re: heh...wiem mam nadwage... 24.02.11, 19:09
              eee tam nie przejmuj sie ja mam 168 cm i waże 53 kg a według obliczeń BMI mam wage taką jaką powinnam...

Chyba że tobie przeszkadza że tyle ważysz to już co innego smirk
      • netka_95 Re: Tuu. 24.02.11, 18:21
        sama sie odchudam.. narazie od poniedziałku ale wiem że ta dieta jest dobra bo moja koleżanka mi ją poleciła a ona z nią bardzo wiele schudła wink
        A więc powiem tak :
        W ciągu 1 dnia możesz zjeść co chcesz, ale do 1000 cal, (kalorii) nie możesz tego przekroczyć. Możesz jeść tylko do 5 bo jeśli bedziesz jadła do późna to twój organizm nie bedzie miał czasu tego przetrawić.
        Ja teraz ćwiczę tak : 100 brzuszków niekiedy nawet 150 a jak mi się uda to 200, i mam takie ćwiczenie: Skaczesz poruszając nogi jakbyś biegała. ( to ćwiczenie jest dobre bo: chudną ci nogi , brzuch , ręce i twarz) jak ćwiczysz to ubierz sobie długie spodnie i bluza z długim rękawem bo przy ćwiczeniu musisz się spocić bo wtedy najwięcej chudniesz.
        Jeśli chcesz się dowiedzieć coś jeszcze to napisz do mnie mogę ci pomóc. smile
        smirksmirk
        • netka_95 Re: Tuu. 24.02.11, 18:23
          Jak chcesz to ci napiszę jadłospis co możesz jeść a czego nie możesz . smile napisz mi w wiadomości smilesmile
          • nitaa Re: Tuu. 24.02.11, 18:35
            Tak tylko powiem że sie nie zgodze z tym co tu napisałaś bo ostatni posiłek nalezy jeść 3 godziny przed snem... ;/
            • netka_95 Re: Tuu. 24.02.11, 19:00
              Tak tylko że zjesz pójdziesz spać i cały ten posiłek przemieni ci się w tłuszcz i zamiast schudnąć to tyjesz !!!!! scianascianasciana
              • nitaa Re: Tuu. 24.02.11, 19:06
                to najwyżej przytyje... anorektyczą nie chce zostać jak mam niby 1000 kcal tylko jeść... ;p
                • nitaa Re: Tuu. 24.02.11, 19:14
                  dobra moze z anorektyczka to juz przesadzilam.... wink
                • netka_95 Re: Tuu. 24.02.11, 19:14
                  ohh...
                  ale ona chce schudnac a nie przytyć !!
                  Zrozum to !!
                  A musi jeść 1000 cal bo jak bedzie jeść więcej to nigdy nie schudnie !! scianasciana
                  • psycho_ Re: Tuu. 24.02.11, 19:27
                    a własnie że gucio, taka dieta jak napisałaś działa przez naprawdę któtki czas. potem organizm się przystosowuje do życia w ciągłym 'niedojedzeniu' a przy okazji jest to strasznie niezdrowe. po jakimś czasie zaczyna brakować substancji które można zamienić na energię do funkcjonowania, ciało się osłabia. więc ja nie polecam ;d
                  • nitaa Re: Tuu. 24.02.11, 19:40
                    ja rozumiem nie musisz już tłumaczyć...
    • just.breathe Re: czy taka dieta jest dobra? 24.02.11, 19:20
      Moim zdaniem dieta jest bardzo fajna. Znajdują się w niej zdrowe posiłki, śniadanie jest bardzo poprawne (nie brakuje tu białka), są warzywa, jest ryba... Tylko na twoim miejscu, jeżeli się będziesz odchudzać, to wyeliminowałabym z diety chleb i makaron. Tak to wszystko jest w porządku. Sama może skorzystam, bo mam niezwykle podobny problem do Ciebie z wagą... Pozdrawiam! big_grin
      • netka_95 Re: czy taka dieta jest dobra? 24.02.11, 19:43
        Tam ktoś napisał że jedzenie tych samych potraw jest nude czy coś takiego
        Ale przy odchudzaniu musisz wiele poświęcić .;/
        Jest trudno ale jak naprawdę chcesz to schudniesz ! smilesmile
    • psycho_ Re: czy taka dieta jest dobra? 24.02.11, 19:31
      dieta naprawdę wygląda nieźle i zdrowo. radziłabym jednak spożywanie wyłącznie mięsa białego, żadnej wołowiny i wieprzowiny. a kurczaka najlepiej bez skóry.
      mam tylko jedno pytanie: czy to jest jadłospis na co dzień?
      jeśli tak to uważam, że jest zbyt monotonny. codziennie na obiad ryż/makaron z warzywami? mi po trzech dniach by zbrzydło ;d
      • netka_95 Re: czy taka dieta jest dobra? 24.02.11, 19:41
        Powiem tak nie możesz jeść :
        -słodyczy !!
        -ziemniaków
        -makaronu
        -zwykłych bułek i biały chleb ( chodzi mi o to że na odchudzanie powinno się jeść ciemne bułki i chleb)

Ja bym ci proponowała tak (ja mam taką dietę)
        rano :
        -ciemny chleb lub bułka z szynką,
        -owoc,
        -naturalny jogurt
        -musli (ale takie dietetyczne)

Obiad :
        -jakieś mięso (w sumie to obojętnie jakie)
        -dużo warzyw, chodzi mi o to że jakieś sałatki

Kolacja
        - kolacji nie ma !!!

Po obiedzie przed godziną 5 zjedz sobie znowu jakiś owoc lub jogurt smilesmile

Ja i moje koleżanki to stosujemy

Musisz jak najwięcej ćwiczyć ! ! !
        Twój organizm przyzwyczai się do diety po jakimś czasie, jeśli dajmy na to w ciągu tygodnia bedziesz chudnąć 2 kg a po jakimś czasie tylko 0,5 a chcesz więcej schudnąć to najlepiej będzie jak zwiększysz ilość twoich ćwiczeń .. wtedy powinnaś więcej chudnąć

- Wierz mi że jak będziesz stosować to co ja ci pisze to schudniesz ! wink