Dodaj do ulubionych

Analizatornie.

21.03.11, 18:25
1. Co to jest analizatornia i kim jest Analizator?
Jest to blog prowadzony przez zdegenerowane emocjonalnie osobniki, zgorzkniałe, samotne istoty uwielbiające dręczyć innych. Czerpią one perwersyjną przyjemność ze znęcania się nad niewinnymi Ałtorkami fanfików. Wytykają im wszelkie błędy, niedociągnięcia i absurdy, jakie te popełniają w swoich blogaskach. Są bezlitosne dla Zielonookich oraz Platynowłosych córek i synów Voldemorta, iskrzących, marmurowych, jadowitych posągów i innych bękartów kanonu i logiki. Wyśledzą każdą Mary Sue i zjedzą ją na śniadanie, zanim ta zdąży na nie zejść. Jest to ich zemsta za popełnienie przez wyżej wymienione Ałtorki gwałty na Ortografii, Gramatyce, Dziele Kanonicznym i Zdrowym Rozsądku.

Zastanawia mnie, czy na Kotku są osoby, które tego rodzaju blogi analizatorskie czytają?
Z góry uprzedzam, że nie są one przeznaczone dla słit-nastek...
Żeby je czytać i rozumieć potrzebne jest dość specyficzne poczucie humoru oraz podstawowa wiedza. W analizach często znajdują się odniesienia do istotnych dzieł, do twórczości wielkich pisarzy, do symboli, etc.

Z drugiej strony, sądzę, że dla osób ironiczno-sarkastycznych, niecierpiących gwałtów na języku polskim, logice i kanonie, czytanie wpisów na blogach analizatorskich będzie świetną rozrywką.

No, i przede wszystkim: co sądzicie o tego typu działalności analizatorskiej?

Podaję linki do blogów analizatorskich, które sama czytuję:
Przyczajona Logika, Ukryty Słownik;
Niezatapialna Armada Kolonasa Waazona
oraz Ściany Niewiedzy i Mury Tępoty.
Obserwuj wątek
    • kropka_myslnik Czyżby nikt...? 21.03.11, 21:26
      M.
    • truuu Re: Analizatornie. 21.03.11, 21:30
      Piszesz o nie 'gwałtach na ortografii'. Gdybyś chciała wiedzieć, pisze się aUtorki a nie aŁtorki..
      • light Re: Analizatornie. 21.03.11, 21:41
        Nie wyczułaś ironii, prawda...?
      • kropka_myslnik truuu 22.03.11, 16:43
        Nie napisałam 'ałtorki', a 'aŁtorki'. To zmienia sprawę, bo tych dziewczątek do kategorii 'autorek' podciągnąć nie można.
        Myślnik
    • light Re: Analizatornie. 21.03.11, 21:40
      Czytałam analizy 'sierżanta-und-sapera', ale niestety zawiesili działalność... a szkoda, bo często prychałam śmiechem do monitora, kiedy rzucali genialnymi tekstami.
      • truuu Re: Analizatornie. 21.03.11, 22:03
        otóż, jestem po dosyć ciężkim dniu i dopiero po napisaniu posta, zorientowałam się o co chodzi.
        także przepraszam : >
        a ogólnie co do tematu, to jakoś nie przepadam za blogami, więc..
        • myoshi Re: Analizatornie. 21.03.11, 22:07
          lubię czytać, bardzo! mają niesamowite i dość specyficzne poczucie humoru.
        • kropka_myslnik truuu (proszę przeczytać jako pierwsze): 22.03.11, 16:50
          Dobra, już wiem, czemu nie zauważyłaś faktu, że 'aŁtorki' są zamierzone.
          Ja sama na ogół nie czytam blogów - na ogół, bo dla analizatornii robię wyjątek i wizytuję je regularnie. Naprawdę warto!
          M.
          • koniara8 ... 22.03.11, 20:46
            Hmm.. Szczerze mówiąc nigdy o takich blogach nie słyszałam, a szkoda .. Kliknęłam jeden z linków, które podałaś no i .. Spodobało mi się! Fajnie jadą te 'słitaśśne', bezmózgowe blogi.. Jest z czego się pośmiać. =)
            • kropka_myslnik koniara8 22.03.11, 22:15
              Miło mi to usłyszeć (przeczytać?).
              M.
      • kropka_myslnik @light 23.03.11, 21:50
        SuS się przeniósł na "Niezatapialna Armada Koolanosa Wzona" czy jakoś tak. Tylko bez Sierżant i Sapera.
        Kropka.
    • psycho_ taaa, te aŁtoreczki... 22.03.11, 23:23
      jak dla mnie numer jeden to ŚNiMT. byłam stałą czytelniczką, co czwartek czekałam by poprawić sobie humor analizą i naprawdę mocno ubolewam nad zakończeniem działalności. ich komentarze były zaskakujące i przenikliwe. sarkazm i ironia na najwyższym poziomie c;
      wgl to uwielbiam analizy bogów potterowych, a szczególnie paringów Dramiona, Snamiona i Drarry. schodzenie na śniadanie, wizyty w Skrzydle Szpitalnym i wszystko potrafiące boCHaterki Mary Sue - pomimo powtarzalności wciąż mnie to bawi.
      i od niedawna czytam też analizy zmierzchowe ;d
    • monik4 kasuj -.- 23.03.11, 08:04
      • kropka_myslnik monik4. Kasuj? Doprawdy? 23.03.11, 15:28
        *wściekle uderza palcami w klawisze klawiatury*
        Bo co?
        Wątek jest chyba pierwszym na ten temat, nie ma w nim nic wulgarnego, nie jest jakiś specjalnie głupi.
        A może masz jakieś bolesne doświadczenia z Analizatorniami? Ktoś pochylił się nad Twoim dzieUem i nie zostawił na nim suchej nitki? I chcesz się od tego odciąć, usuwając/omijając/zjeżdżając wszystko, co Analizatorniami związane?
        A może to na mnie (lub na nas - właścicielkach tego konta) mścisz się za jakąś dawno popełnioną zbrodnię?
        Albo walka ze mną jest elementem twojej batalii przeciwko antyfankom Justyn B.?

Bez względu na wszystko - ja się nie będę przejmować, nie pójdę z żyletką do kącika, nie popiję aspiryny litrem wódki. Nie bój się!

Myślnik
    • fankazmierzch3 Re: Analizatornie. 23.03.11, 09:33
      Przzeczytałam jedna notke tego pierwszego bloga.
      Czasami chciało mi sie śmiać.
      Fajne to jest;D
    • trufla Re: Analizatornie. 23.03.11, 09:57
      Podobają mi się te blogi. Haha, niezłe...
      • masterofpuppets Re: Analizatornie. 23.03.11, 10:41
        Hmmm podoba mi się zamysł tych blogów. Mimo, że nie przepadam za blogami muszę przyznać, że te przypadły mi do gustu.
    • hatterka Re: Analizatornie. 23.03.11, 10:58
      Uwielbiam analizatornie. smile Najczęściej czytam Przyczajoną Logikę, ale pierwsza analizatornia, na jaką natknęłam się już dawno temu, to ŚNiMT. Będę musiała sobie ją odświeżyć wink Analizy słit blogasków to chyba najlepszy sposób na poprawę humoru, przynajmniej dla mnie. A Kamiennojedwabny Snape stał się moim idolem. tongue_out Dobrze, że ktoś stara się uświadomić aŁtoreczkom, że ich dzieUa są pogwałceniem wszystkich zasad logiki. Ja chyba nie miałabym nerwów na wyszukiwanie i czytanie najbardziej absurdalnych blogasków, dlatego podziwiam wytrzymałość psychiczną Analizatorów. wink
    • kropka_myslnik Bardzo się cieszę... 23.03.11, 15:30
      że na Kotku jest tyle osób, które analizy czytają.

I że niektórych zachęciłam do ich czytania, pokazując świat, gdzie żadna Mery Sue nie może czuć się bezpiecznie.

M.
    • Re: Analizatornie. 23.03.11, 15:39
      Sorry, że troluje forum ale mam do was prośbę
      wejdźcie na tą stronę(to nie żadne glitery) press.juniormedia.pl/paper/contest_newspapers/thumb/?page=3#
      i zagłosujcie na gazetke "U nas w Dwójce"
      Byłabym was ogromnie wdzięczna, i jeszcze raz przepraszam za trolowanie smile
    • psota_21 Re: Analizatornie. 23.03.11, 16:05
      Wcześniej nigdy o tym nie słyszałam,ale dzięki tobie będę czytać .
      • smileyy776 Re: Analizatornie. 23.03.11, 20:23
        nie czytam..
    • winia czytam 23.03.11, 20:01
      Lubię i czytamwink
    • kropka_myslnik Taka propozycja... 24.03.11, 18:13
      Umieśćcie najciekawsze/najzabawniejsze fragmenty z przeczytanych analiz.

M.
      • light Re: Taka propozycja... 24.03.11, 19:35
        -no to jak katsis uciekła ona ma z garem – powiedział i znów zaczął się śmiać
        -ty masz z garem... kretyn- lidi udającą oburzoną poszła do pokoju
        Można uciec z listonoszem, sąsiadem czy inkasentem. Ale z garem?
        Chyba, że to przystojny gar był.

Stwierdził, że nie będzie pukał bo Georg Itak nie usłyszy
        Odys Itak nie słyszał, bo zalał sobie uszy woskiem. Georg Itak – najwyżej od lat hodowaną woskowiną.
        -jak ci idzie pakowanie się? – zapytał bill machając rękoma i rozglądając się po pokoju
        Jasne, z głuchym to tylko na migi...

źródło.
        Ogólnie, żeby zacytować najzabawniejsze fragmenty, musiałabym przytoczyć całe analizy. :3
      • kropka_myslnik Re: Taka propozycja... 24.03.11, 20:47
        Ze "Ścian Niewiedzy i Murów Tępoty":

Jak Voldzio córcię przedstawiał...

Mężczyzna, który w nim siedział wstał i obrócił się w stronę dziewczyny. Jego twarz była kredowobiała, a zamiast nozdrzy miał dwie szparki. Oczy natomiast były czerwone.
        - Lena Katina.- powiedział.- Jak miło cię widzieć.
        Kurtuazja w wykonaniu Voldiego.

Uśmiechnął się i przemówił:
        - Nareszcie nadeszła ta wymarzona chwila. Mogę wam wreszcie przedstawić moją jedyną córkę.
        Jedyną?! A te kilka tysięcy pozostałych to co?

Siedmioro śmierciożerców patrzyło to na Voldemorta, to na Lenę, która obserwowała Czarnego Pana. "On myśli, że ja jestem jego córką?"- zastanawiała się.
        - Nie jesteś moim ojcem!- krzyknęła.- Jesteś mordercą mojej matki!
        Jedno nie wyklucza drugiego...

- Nie jesteś moim ojcem.- powtórzyła stanowczo Lena.
        - Masz prawo mi nie wierzyć, ale...- zaczął Voldemort i pstryknął palcami.
        -... zaraz zrobimy testy DNA - dokończył i założył gogle. - Do laboratorium! Ciąg za wajchę, Bellatrix!

Szczególnie cudowny jest ostatni komentarz. Resztę przepisałam w ramach wprowadzenia.

CHamlet, czyli dylematy aŁtoreczek:
        Droga Leno!
        Mam do Ciebie ogromną prośbę. Spotkajmy się rano, o 7.00 przy Wielkiej Sali. Bardzo Cię proszę! Chcę z tobą porozmawiać.
        Draco.
        Proszę, proszę, prooooooszę!

- O Boże.- szepnęła do siebie rudowłosa.
        Autosakralizacja.

„Iść czy nie iść?- zastanawiała się.- Oto jest pytanie.
        Jestli w istocie szlachetniejszą rzeczą
        Znosić uściski podłego Malfoya
        Czy też stawiwszy czoło morzu błędów,
        Przez opór wybrnąć z niego?

Lena wzięła głęboki oddech, po czy, popatrzyła na zegar. Było w pół do szóstej.
        Sowa leciała z dormitorium Malfoya do Wieży Gryffindoru co najmniej pięć i pół godziny.
      • kropka_myslnik Nowy fragment. 01.05.11, 18:51
        Po prostu MUSZĘ się nim podzielić.
        Tak, jestem dziwna i mam porąbane poczucie humoru.

Hermiona do siostry Dracona Malfoy'a (tak, wszyscy wiemy, że takowa siostra nie istnieje):
        -No jasne, że wiem. A teraz idź po swojego brata. Mam mu coś do powiedzenia- położyłam się na łóżku i czekałam na Malfoya. Muszę mu wymyślić jakieś zadanie, bo długo nic do roboty nie miał, a poza tym muszę się spotkać z Blaisem.
        komentarz Analizatorki:
        Hermiona postanowiła założyć jednoosobowy obóz koncentracyjny dla Malfoya.

wciąż rechocąca Myślnik
    • trufla Re: Analizatornie. 24.03.11, 18:28
      Pigmejka i Kelevatar są mistrzyniami świata.

Liliann i James giną z ręki Voldemorta jednak ten sam umarł przez własne zaklęcie rzucone na Harryego w 'niezwykły' sposób.
      Niezwykły? Rzucił je uszami, tańcząc przy tym na jednej nodze i śpiewając Białego Misia, czy co?

postaram się jak najdokładniej opisać dzieciństwo chłopca oraz sposób wychowywania dziecka przez Severusa. Opowiadanie może być czasem brutalne
      - Jedz kleik!
      - Nie!
      - Jedz mówię!!!
      - Nie chcę!
      - Avada Kedavra!

Teleportował się do zniszczonego domu w dolinie Godryka gdzie od razu zmarłego obudziłby płacz dziecka.
      Kiedy wszedł do domu, skoczyli na niego lekko zieleniejący już Lily i James, wyjący: „Mmmóóóózzzzg!!!”

Zasnął po drugiej nad ranem a do tego czasu wypił półtora butelki alkoholu.
      Czyli około 1000 litrów. Brawo, Snape, jesteś lepszy niż smok wawelski.

Obaj poszli tam a weszli na kolorowy korytarz gdzie każdy pokój był taki sam. Do każdego pomieszczenia były drewniane drzwi ale nie było ścian a wielkie okna.
      *Zastanawia się, co było zamiast podłogi i sufitu*
      Po chwili wyminął ich wielki biały królik z zegarkiem w ręku, a dziwny facet w czarnej masce powiedział Albusowi, że jest jego ojcem. Obaj z Severusem uznali, że to był zajebiście dobry tripp.

Wszystko z analizy Harry Potter w krainie kwasów. Polecam przeczytać wszystko bo płakałam ze śmiechu bez przerwy.

Btw. czy ty i Myślnik, tudzież ty i Kropka też macie takiego analizatorskiego bloga?
      • lost_in_life Re: Analizatornie. 24.03.11, 18:34
        mnie też rozśmieszyły te komentarze.. ;D one są genialne!
        polecam jeszcze 'Dodatki Specjalne', gdzie analizują 'Zmierzch' ;DD naprawdę jest się z czego pośmiać!
        • kropka_myslnik Taak! Dodatek specjalny! 24.03.11, 20:40
          Absurdalność "Tłajlajta" obnażona!
          M.
      • kropka_myslnik trufla: 24.03.11, 20:37
        Nie mamy takiego bloga. Osobiście nie sądzę, że byłam w stanie przeprowadzić takie cudowne analizy jak PLUS, SuS czy ŚNiMT.
        Nie wiem, jak w tej kwestii ma się samoocena Kropki - nie chcę za nią mówić.

Skąd wniosek, że prowadzimy Analizatornię?
        Myślnik
    • trufla Re: Analizatornie. 24.03.11, 21:07
      Jak zobaczyłam stronę główną waszego profilu tak jakoś przyszło mi to do głowy. Analiza Zmierzchu powaliła mnie na kolana - fenomenalna. Czasami naprawdę miałam wrażenie, że czytam blogaska...
      • kropka_myslnik trufla: 26.03.11, 13:08
        Opis pisała Kropka i nie wątpię w to, że rzeczywiście był inspirowany tekstami z Analizatornii.
        M.
    • smileyy776 Re: Analizatornie. 24.03.11, 21:08
      Jakoś nie bardzo orientuje się w tym blogu , może jestem zbyt mała ... Jakoś nie kapuje nadal.
    • bombardowanie czytam Ściany Niewiedzy i Mury Tępoty 24.03.11, 21:34
      niektóre teksty mnie rozwalają.
      śmieję się do monitora jak głupia.
    • sandrolaxd Re: Analizatornie. 24.03.11, 21:40
      Jejku to jest świetne. xd Po prostu padam ze śmiechu na niektórych momentach. xd
    • hiperpoprawna Re: Analizatornie. 25.03.11, 08:20
      Szukam analizy "Płomyczka", gdzieś ktoś widział/czytał?
      • kropka_myslnik Hipo, 29.03.11, 18:36
        jest pod tekstem opka. W wypowiedziach innych forumowiczów.
        M.
    • anonimowa13 ha :D 25.03.11, 10:59
      uwielbiam takiego typu strony ! big_grin yeah
    • weard_girl ależ oczywiście 25.03.11, 14:25

jestem stałą czytelniczką przyczajonej logiki.
      po prostu rozwalają mnie te wszystkie słitaśne blogaski, a pigmejka i kalevater są po prostu genialne !
      Ich teksty są epickie <3

jak widzisz droga M. na kocie są także "normalni" ludzie, nie tylko mary sue ; d
    • sylwek11 taa . jestemm ,, słiitt nastką " . 25.03.11, 16:12
      Fajne to jest ;D Mam poczucie humoru . xdd Nie słyszałam jeszcze o czymś takim . ;Dbrawo
      • charlotte__ Re: taa . jestemm ,, słiitt nastką " . 01.05.11, 19:22
        Pierwszy raz o tym słyszę, ale dzięki za ten post.
        Te blogi są niesamowite ;p
    • elena98 Re: Analizatornie. 01.05.11, 19:16
      Uwielbiam czytać takie blogi. Są po prostu genialne.
      • lilii_95 Re: Analizatornie. 28.05.11, 20:32
        dzięki za cynk, genialne blogi c:
        • lilii_95 Re: Analizatornie. 30.05.11, 21:46
          Złym ludziom zło pokazywało swoją prawdziwą naturę i ukazywano plany i żądało posłuszeństwa
          - Popatrz, to moja prawdziwa natura i moje plany.
          - Łaaaa, jakie fajne! Mogę dotknąć?
          - Tylko jak będziesz grzeczny
          .

*zdechłaześmiechu*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka