seelka 21.03.11, 20:03 Zastanawialiście się kiedyś, skąd pochodzi wasze nazwisko? A może ktoś wie, jak chociaż po trochu się tego dowiadywać? I z jakich źródeł? Książki, jakieś stare kościelne księgi czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katyk ja wiem skąd moje pochodzi 22.03.11, 08:14 jest arcypospolite i nietrudno jest się domyślić, że moi przodkowie koła robili Odpowiedz Link Zgłoś
pofu Re: Historia nazwiska? :) 22.03.11, 09:38 nie wiem . ciągle na dyplomach mylą i piszą zamiast szmidt , schmidt po niemiecku . więc spytałam się taty i okazało się , że podobno mam korzenie niemieckie xd . a wgl np. moja prababka ma na nazwisko kaczyńska . hahaha . pozdro . - POfU - Odpowiedz Link Zgłoś
domaa Re: Historia nazwiska? :) 23.03.11, 15:15 ostatnio też nad tym myślałam.. nie wiem skąd sie moje wzieło Odpowiedz Link Zgłoś
hopeandsmile Re: Historia nazwiska? :) 23.03.11, 15:32 podobno moi przodkowie byli rolnikami, dlatego mam tak na nazwisko. wiem na pewno że moje nazwisko jest bardzo staropolskie. Odpowiedz Link Zgłoś
trufla Re: Historia nazwiska? :) 24.03.11, 09:12 Mnie kojarzy się jedynie z ciastem lub ptakiem o takiej nazwie... Odpowiedz Link Zgłoś
laney. Re: Historia nazwiska? :) 27.03.11, 18:09 Moje jest bodajże holenderskie, chociaż jestem polką ;d Odpowiedz Link Zgłoś
mickeymouse Re: Historia nazwiska? :) 27.03.11, 18:14 Mi ojciec mówi że mam przodków szlacheckich, ale mu nie wierzę, bo on mi różne bajery wciska . : p Odpowiedz Link Zgłoś
sysiek4444 Re: Historia nazwiska? :) 27.03.11, 18:18 Bo moi przodkowie wynaleźli kosę. [?] lol. a tak na sera to nie wiem. ale wiem że mój któryś tam pradziadek był Niemcem. Odpowiedz Link Zgłoś
ciapolka __________________________________________________ 27.03.11, 18:17 moja rodzina ma tak tylko na nazwisko, wszedzie sprawdzałem Odpowiedz Link Zgłoś
vjola_ Re: Historia nazwiska? :) 27.03.11, 18:24 Moja rodzina pochodzi z Litwy, fakt- teraz nazwisko jest nieco spolszczone, bo pisane przez jedno " ł ", aczkolwiek i tak nie brzmi na polskie i ludzie często mylą się pisząc je, wypytują o nie itp. Jeżeli chcesz poznać historię swojego nazwiska poszukaj w Internecie. Ja do innych źródeł nie miałam cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
kakusiaa__ Re: Historia nazwiska? :) 27.03.11, 18:34 Moje nazwisko pochodzi z Włoch XD . Ogółem to moje nazwisko inaczej się pisało kiedyś : ) . Odpowiedz Link Zgłoś
paulina88 Re: Historia nazwiska? :) 27.03.11, 19:29 W Polsce są 283 osoby o moim nazwisku xd Odpowiedz Link Zgłoś
donia.19 Re: Historia nazwiska? :) 27.03.11, 19:44 o jej .. no cóż powiem tylko tyle , że mam nazwisko jak pewna polska piosenkarka i często się mnie pytają czy ona jest moją ciocią czy ogólnie jakimś członkiem rodziny .. [ to oczywiście nieprawda ] ale czasem wkręcam ludzi co jest naprawdę śmieszne .. hehe a tak na serio nigdy nie zastanawiałam się nad historią mojego nazwiska.. ale teraz tak sobie myślę , że może warto ?? xD zobaczę Odpowiedz Link Zgłoś
serduchowo Re: Historia nazwiska? :) 28.03.11, 18:43 ej właśnie, czy ktoś mógłby podrzucić linka z tym gdzie się sprawdzało, ile osób mieszka a w Polsce z twoim nazwiskiem? proszę! Odpowiedz Link Zgłoś
g_o_s_i_a Re: Historia nazwiska? :) 29.03.11, 17:28 Ja nie wiem skąd się moje wzięło, może moi pradziadkowie mieli do czynienia z ptakami? Odpowiedz Link Zgłoś
deedee ^_^ 29.03.11, 17:32 od przywódcy w historii ; ) tak samo nazywa się mój wujek ;d Odpowiedz Link Zgłoś