Dodaj do ulubionych

Dla 6 klas słów kilka!

02.04.11, 14:36
Ten wątek kieruję do użytkowników i użytkowniczek kotka, które w tym roku kończą szkołę podstawową...

Jak co roku, już niebawem na całym kotku.pl zaroi się zapewne od wątków bojących się szóstoklasistów. Wątki na zasadzie : "Ratunku, kocenie", "Które gimnazjum wybrać?", "Test 6-klasisty - pomocy!". Ja w zeszłym roku byłam w podobnej sytuacji, więc wiem, że zmiana szkoły wiąże się z dosyć dużym stresem.

Stres ten jest jednak nieuzasadniony, bo:
1) gimnazjum nie jest takie straszne, jak to wszyscy mówią, bo:
a. w większości gimnazjów nie ma czegoś takiego jak kocenie
b. starsze klasy najczęściej nie są potworami, a fajnymi ludźmi, którzy nie znęcają się nad młodszymi, a wręcz im pomagają..
d. nauki rzeczywiście jest trochę więcej, ale lekcje są ciekawsze
e. w gimnazjum poznaje się wielu nowych, fajnych ludzi
f. nie ma co się bać i nie słuchać postrachów starszych dzieciaków
g. prawdziwi przyjaciele i tak pójdą do tego gim co wy.
h. na uczniów gimnazjum patrzy się poważniej niż na uczniów podstawówki.
2. Egzamin szóstoklasisty to również nie koniec świata, bo :
a. na ogół jest banalny
b. tak naprawdę prawie nic nie zmienia
c. przygotowuje was do późniejszych egzaminów, poprzez pokazanie jak to wygląda jeszcze w szkole, do której jesteście przyzwyczajeni
d. więcej o nim gadania, niż jego pisania
e. jeśli się nie obijaliście na lekcjach przez te 6 lat, to pójdzie Wam na pewno bardzo dobrze.
3.Zmiana szkoły, nie jest zła, bo:
a. poznajecie nowych ludzi
b. zdobywacie nowe, ciekawe doświadczenia
c. możecie się zmienić, zacząć wszystko od nowa np. przestać być nieśmiałym.

Żeby nie było wątpliwości: wątek ten założyłam, aby zmniejszyć chociaż trochę stres młodszych koleżanek i kolegów, bo wiem, że egzamin 6-klasisty i składanie papierów do gimnazjum, czeka ich już w najbliższej przyszłości..

Także Drodzy Szóstoklasiści trzymam za Was kciuki i tak jak mówię nie ma co bać się gimnazjum...
Obserwuj wątek
    • jane_ kici kici... 02.04.11, 14:41
      • pola16 Re: kici kici... 02.04.11, 15:01
        Nie popieram kocenia... Nie wiem jak, Wy, ale mnie to ominęłowink. Gimnazjaliści potrafią się znęcać, ale wystarczy im zejść z drogi. Wiem, bo mam to wszystko już za sobą... A poza tym już jestem w średniej szkole było kocenie pod nadzorem (żałosne), więc mnie i większość klasy tam nie było, a poza tym jest się już w takim wieku, że znajomości się już powinno mieć, a jak wiadomo powszechnie są one przydatne ;d.
        • smileyy776 Re: kici kici... 02.04.11, 15:21
          Testu się nie boję smile ale gimnazjum tak crying będę chyba z moją najlepszą kumpelą w gimnazjum ;P z nią jest tak lepiej ;D ale mimo wszystko boje się ;D
          • anja_ Re: kici kici... 02.04.11, 17:13
            u mnie kocenie było fajne. chodzenie po szyszkach, twarz w kisielu i mące, jedzenie czosnku jak truskawek, sok z niewiadomoczego, mazanie po czym się da markerami.

u mnie trzeciogimnazjaliści są okropni, ale <schodzę im z drogi i jest git>
            • sandrolaxd Re: kici kici... 02.04.11, 20:42
              anja_ napisał(a):

> u mnie kocenie było fajne. chodzenie po szyszkach, twarz w kisielu i mące, jedz
              > enie czosnku jak truskawek, sok z niewiadomoczego, mazanie po czym się da marke
              > rami.
              >
              > u mnie trzeciogimnazjaliści są okropni, ale <schodzę im z drogi i jest git&
              > #62;

u mnie jest to samo. a co do bania się czego kolwiek :
              ja się nie boje niczego. wszyscy idziemyu do tego samego gimnazjum big_grin
              kocenie się przeżyje, a test mogę napisać nawet na 0 punktów i tak mnie przyjmą.
    • keisha12 Dziękuję! 02.04.11, 20:28
      Podniosłaś mnie na duchukiss
    • malowana505 Re: Dla 6 klas słów kilka! 02.04.11, 20:43
      Dzięki.sercekiss
      • biedronka983 dziękuje :) 02.04.11, 21:24
    • dziurka Re: Dla 6 klas słów kilka! 02.04.11, 21:08
      a tam! ja się nie martwię! Trochę tylko szkoda ,że rozstaję się z większością klasy ;/ Fajni ludzie. Przynajmniej idę do dobrego gim, do fajnej klasy z moimi przyjaciółkami. A zresztą utrzymam jakiś kontakt nie? Świat się nie wali. Podchodzę do wszystkiego na luzie, do testu też.
      Dzięki za taki wątek ;*
    • squash a gdzie podpunkt "c"? 02.04.11, 21:23
    • kotkowa_girl Re: Dla 6 klas słów kilka! 02.04.11, 21:47
      Gimnazjum jest fajne smile Zobaczycie tongue_out
      I jest duuużo śmiania, bo skojarzenia, hahah big_grin
    • olcissia_1998 Ale gimnazjum, do którego ja idę jest... 02.04.11, 22:05
      ...okropne!sad

Tam co rok przez pierwszy miesiąc jest kocenie. Okropne crying
      Każą mierzyć drewniane deski zapałkami (zagrożenie pożarem), piszą na rękach KOT flamastrem niezmywalnym, jak się przechodzi, wołają "kici kici", wsadzają głowy wiecie gdzie. Wiele słyszałam o gwałtach i narkotykach od kolegów, którzy znają ofiary takiej przemocy. Wszyscy oczywiście byli w tej szkole. Ja się naprawdę boję! cryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcryingcrying
      • koniara8 olcissia_1998 07.04.11, 19:46
        A więc wybierz inne gimnazjum, po co masz iść do takiego ?

A dla autorki bardzo dziękuję za te słowa otuchy ;]
        • olcissia_1998 Rodzice :< 07.04.11, 21:14
    • bacha ... 03.04.11, 12:06
      Fajnie, że mogłam komuś pomóc ... smile A i sorry, za brak podpunktu c smilesmile
    • olusi1a Re: Dla 6 klas słów kilka! 03.04.11, 12:44
      Dzięki, przyda się. wink
    • becia123x ;-* 03.04.11, 12:51
      Dzięki za słowa otuchy. Ja tam się najbardziej boje testu, ale myślę, że jak się skupię i że tak powiem 'ogarnę' to nie będzie źle. c;
    • ladies_frutti Re: Dla 6 klas słów kilka! 03.04.11, 13:04
      Dzięki za wsparcie, ale zgranej klasy mi nie zagwarantujesz uncertain
    • pop_amka Re: Dla 6 klas słów kilka! 07.04.11, 19:40
      no tak tylko do 3 klas chodzą takie typy nieraz się słyszy o pobiciach więc sory ale pod tym względem mnie nie pocieszyłaś a test prościzna tylko mi się oceny terza pogorszyły a tak to się nie boje,skocić mnie już chcieli jak szłam do 6kl.
      do tego gimnazjum co ja idę jest koceniecrying
      • gaba97 TO prawda 07.04.11, 20:02
        Nie ma się czego bać w gimnazjum, serio, mówi to wam jeszcze prawie świeża gimnazjalistka. Również się bałam, ale teraz wiem, że nie było czego. W gim jest o wiele fajniej, doroślej. My mamy połączone GM z LO i jest super wink. Na korytarzach nie ma pełno jakichś małych dzieciaczków, które chodzą z tornistrami z hanną fontanną.
        Mówię wam, wystarczy mówić wszystkim dzień dobry (mówię o nauczycielach, sprzątaczkach itp.) wink))
    • rihanna01 Zależy... 07.04.11, 20:01
      Z tymi starszymi to bym podyskutowała, bo to zależy, z kim się zetknę. Podyskutowałaym też z przyjaciółmi- moja przyjaciółka idzie gdzie indziej. Rozumiem że chciałaś nas wesprzeć, ale spróbuj wczuć się nie tylko w swoją sytuację, bo nie wszyscy mają tak różowo, że mają świetnych ludzi w szkole i samych przyaciół.
    • abbey_girl Re: Dla 6 klas słów kilka! 07.04.11, 20:28
      Fajnie, że napisałaś ten post. Musze powiedzieć, że teraz trochę mniej się boję. Dzięki wielki, że chciało Ci się to napisać.
      • kotek.bieberka Re: Dla 6 klas słów kilka! 08.04.11, 13:48
        Ja sie bardzo bałam testu szóstoklasisty bo jeśli nie bd miała z niego chociaż 50% to nie dostane sie do wymarzonego gimnazjum . Teraz 4 maja moja mama idzie do jednego gimnazjum na zebranie dotyczące Klasy Aktywności Twórczej, a 5 maja ide składac papiery właśnie do tego mojego wymarzonego gimnazjum . Teoretycznie ide do gimnazjum gdzie nie idzie nikt z mojej klasy < być może pójdzie kolega i kumpela > , najbardziej sie ''teraz'' boje 30 czerwca bo bd wywieszona lista uczniów którzy się dostali do tego gimnazjum a którzy nie . A w tym gimnazjum jest coś takiego jak '' Dzień Kota'' , ale też przez pierwsze dwa tygodnie można kocić i raczej nauczyciele nie bd sie czepiać .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka