bacha
02.04.11, 14:36
Ten wątek kieruję do użytkowników i użytkowniczek kotka, które w tym roku kończą szkołę podstawową...
Jak co roku, już niebawem na całym kotku.pl zaroi się zapewne od wątków bojących się szóstoklasistów. Wątki na zasadzie : "Ratunku, kocenie", "Które gimnazjum wybrać?", "Test 6-klasisty - pomocy!". Ja w zeszłym roku byłam w podobnej sytuacji, więc wiem, że zmiana szkoły wiąże się z dosyć dużym stresem.
Stres ten jest jednak nieuzasadniony, bo:
1) gimnazjum nie jest takie straszne, jak to wszyscy mówią, bo:
a. w większości gimnazjów nie ma czegoś takiego jak kocenie
b. starsze klasy najczęściej nie są potworami, a fajnymi ludźmi, którzy nie znęcają się nad młodszymi, a wręcz im pomagają..
d. nauki rzeczywiście jest trochę więcej, ale lekcje są ciekawsze
e. w gimnazjum poznaje się wielu nowych, fajnych ludzi
f. nie ma co się bać i nie słuchać postrachów starszych dzieciaków
g. prawdziwi przyjaciele i tak pójdą do tego gim co wy.
h. na uczniów gimnazjum patrzy się poważniej niż na uczniów podstawówki.
2. Egzamin szóstoklasisty to również nie koniec świata, bo :
a. na ogół jest banalny
b. tak naprawdę prawie nic nie zmienia
c. przygotowuje was do późniejszych egzaminów, poprzez pokazanie jak to wygląda jeszcze w szkole, do której jesteście przyzwyczajeni
d. więcej o nim gadania, niż jego pisania
e. jeśli się nie obijaliście na lekcjach przez te 6 lat, to pójdzie Wam na pewno bardzo dobrze.
3.Zmiana szkoły, nie jest zła, bo:
a. poznajecie nowych ludzi
b. zdobywacie nowe, ciekawe doświadczenia
c. możecie się zmienić, zacząć wszystko od nowa np. przestać być nieśmiałym.
Żeby nie było wątpliwości: wątek ten założyłam, aby zmniejszyć chociaż trochę stres młodszych koleżanek i kolegów, bo wiem, że egzamin 6-klasisty i składanie papierów do gimnazjum, czeka ich już w najbliższej przyszłości..
Także Drodzy Szóstoklasiści trzymam za Was kciuki i tak jak mówię nie ma co bać się gimnazjum...