Dodaj do ulubionych

3 gimnazjalisci

• justynap1995 Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 14:25
      tragediasad była sama historiasad a tak myślałam że będzie łatwiejszy niż próbny... zobaczymy jak będzie z majcąsad
    • czarownica_xd prOSTY!!! 12.04.11, 14:30
      test był prosty liczę na przynajmniej 35 punktów
      z zamkniętych mam 18 albo 19 na 20 big_grin
      jestem bardzo zadowolona !!
    • mmonica183 bez-na-dzieją!!!xD 12.04.11, 14:36
      szkoda słó napisalam ze Dąbrowskiu jest autorem hymnu xD
      sciana
      • jessicakaulitz Re: bez-na-dzieją!!!xD 12.04.11, 14:38
        Nie był łatwy, za dużo historii, ale sądzę że nie poszło mi źle. Jutro i tak będzie najgorsze.
      • monia555 Re: bez-na-dzieją!!!xD 12.04.11, 16:04
        Taa.. a ja zaznaczyłam że Mazurek Dąbrowskiego to polka.. tongue_out Ale 17 pkt z zamkniętych będzie. Aj, w pytaniu było, że Legiony Polskie to pieśń.. nie skojarzyłam z Mazurkiem Dąbrowskiego i jakoś tak wyszło. Serio. Jak to się czasem można pomylić, na najjaśniejszych pytaniach!
    • kokox3 Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 14:38
      z zamkniętych mam 16/20
      ale z otwartymi gorzej..
      też mnie wkurza odpowiedź o hymnie czy póki czy kiedy..
      ;/
      niby oficjalnie kiedy, ale jest różnie
    • nikuchova. wyjdzie w praniu xd 12.04.11, 14:41
      kompletnie nie spodziewałam się tyle historii.. sprawdzając zamknięte naliczyłam 17/20. mogło być lepiej.. ale najgorzej też nie jest. cholernie bałam się jakie nam rzucą formy wypowiedzi i jestem pozytywnie zaskoczona. bardzo ucieszyło mnie podanie! smile
      natomiast rozprawka? nie była trudna, ale też nie do końca łatwa. nadukałam, a jak poszło dowiem się w czerwcu. wszystko wyjdzie w praniu. nie jestem pewna co do zadania z opisaniem trzech postaci. jestem pewna, że je zawaliłam indifferent a to już 3 punkty mniej.

no, ale cóż - trzeba być dobrej myśli. humanistyczny humanistycznym, ale pomyślcie co będzie jutro na mat-przyr.. makabra. stres już teraz wyżarł mi połowę wnętrzności, a resztę zaraz zwrócę na biurko. xD
    • cherry.creme ;p 12.04.11, 14:43
      No ja mam 19 pkt z zamkniętych ;p iloma słowami się różnią hymn i "pieśń legionów", napisałam 5 a było 4. ale u mnie w domu wszyscy mówią "póki", nie "kiedy".
    • keejsza Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 14:49
      był okropny ; /
      praktycznie sama historia ;/ ale miejmy nadzieje ze matma bedzie spoko i nie bedzie az taka trudna : )
      • pinky33 prawdziwe odpowiedzi!!!!! 12.04.11, 14:58
        znalazłam w nowiny24

1. b
        2. c
        3. b
        4. d
        5. b
        6. d
        7. d
        8. c
        9. c
        10. a
        11. a
        12. b
        13. d
        14. b
        15. a
        16. c
        17. a
        18. d
        19. a
        20. c

21. na przykład: miłość do miejsca zamieszkania, miejscowości, regionu, małej ojczyzny. Druga wersja: miejsca z którym jesteśmy emocjonalnie związani, na przykład miejscowości w której się urodziliśmy i wychowaliśmy

22. przykład: Tadeusz Kościuszko - naczelnik powstania kościuszkowskiego z roku 1794, bohater bitwy pod Racławicami, ranny w bitwie pod Maciejowicami dostał się do niewoli rosyjskiej; Jan Henryk Dąbrowski - bohater walk w powstaniu kościuszkowskim 1794, twórca Legionów Polskich we Włoszech 1797 walczących u boku Napoleona o przywrócenie niepodległości Polski; Józef Piłsudski - działacz niepodległościowy, przywódca ruchu strzeleckiego w Galicji, twórca I Kompanii Kadrowej i Legionów Polskich (rok 1914), Naczelnik Państwa, przywódca walk w wojnie polsko - rosyjskiej w 1920 roku.

23. Język, historia, kultura.

24.
        1. Anna Dymna uważa, że może mieszkać tylko w Polsce. Patriotyzm traktuje jako wartość trwałą i niezmienną. Zbigniew Boniek uważa, że patriotyzm to sposób zachowania się, świadomość, że reprezentuje się nie tylko siebie, ale tez cały kraj - wskazuje, że globalizacja może być zagrożeniem dla patriotyzmu.
        2. Anna Dymna mówi o miłości do całej Polski i jest przywiązana do kraju w którym się urodziła i mieszka. Stanisław Sojka mówi o przywiązaniu do "małej ojczyzny" i własnej rodziny. Zwraca też uwagę na więzi cementujące wszystkich Polaków, takie jak: język, historia, tradycje.

25. Patriotyzm - umiłowanie kraju, przywiązanie dla ojczyzny.

26. Karol Wojtyła po wyborze na papieża pozostał patriotą, ponieważ:
        - wielokrotnie pielgrzymował do kraju
        - przemawiał w języku ojczystym
        - podkreślał wartość kultury polskiej
        - angażował się w proces przebudowy politycznej państwa polskiego
        - podkreślał własne korzenie
        - podkreślał przywiązanie do rodziny i małej ojczyzny (Wadowice), wskazując na ich wpływ na rozwój duchowy i patriotyczny człowieka
        - eksponował piękno polskiego krajobrazu

27. Pośrodku plateau, które ma tysiąc czterysta metrów kwadratowych, znajduje się szesnastometrowy krzyż Virtuti Militari.

28. W podaniu powinny się znaleźć następujące elementy:
        - w prawym górnym rogu: miejscowość, data
        - w lewym górnym rogu dane nadawcy
        - pośrodku (lekko z prawej strony): dane odbiorcy umożliwiające jego identyfikację
        - w tekście podania sformułowanie prośby (o pomoc finansową niezbędną do realizacji projektu otwarcia szkolnego muzeum regionalnego) i jej uzasadnienie
        - na dole podpis
        - mogą być załączniki
        - podanie powinno być napisane stylem urzędowym

29. Przykłady z literatury: bohaterowie "Kamieni na szaniec" Aleksandra Kamieńskiego, "Syzyfowych prac" Stefana Żeromskiego, "Latarnika" Henryka Sienkiewicza, "Krzyżaków" Henryka Sienkiewicza, "Dywizjon 303" Arkadego Fiedlera, "Pana Tadeusza" Adama Mickiewicza.

Przykłady z historii: Józef Piłsudski, Tadeusz Kościuszko, Józef Bem, Romuald Traugutt, postawy powstańców - powstania: warszawskie, listopadowe, wielkopolskie, śląskie

Przykłady współczesne: postawy obywatelskie, udział w wyborach, płacenie podatków, przestrzeganie prawa, szacunek dla języka, tradycji i symboli narodowych. Postaci: Lech Wałęsa, Jan Paweł II.
    • realistka. Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:01
      Jak dla mnie był w porządku , bo prawie wszystko było z historii co najbardziej lubie i umię . Zależy po prostu kto w czym jest dobry smile
    • andell Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:04
      jutro będzie gorzej..
    • miki19958 Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:06
      Bardzo dużo historii było.. ale za to podobał mi sie temat do rozprawki.. łatwy xD Najbardziej boje sie maty..
    • katrina95 Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:16
      strasznie dużo historii , każdy tam powie ;D ale poza tym to okkk big_grin
    • anulka Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:18
      ja jestem w LO więc mam to już za sobą ale jak dla mnie nie był trudny wszystko w tekstach powodzenia jutro smile
    • bella9519 Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:24
      strasznie dużo historii 18/20 z zamkniętych ale otwarte gorzej
      najgorsze zadanie to było z opisem tych polaków
      Najbardziej boje sie częsci matematyczno przyrodniczej a szczególnie chemii i fizykicrying
    • dajankaa Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:28
      strasznie dużo historii.. no i ogólnie styrany test. xd
    • alexlovato xd 12.04.11, 15:29
      nie było aż tak źle. ;p
    • esperanza. ;> 12.04.11, 15:31
      właśnie , czytam sobie pytania i są zjebane shock dobrze że w tym roku nie pisałam sciana
    • jo. Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:36
      łatwy nawet, chociaż jak wyszłam z sali, to się nieźle burzyłam. na razie mam 3 błędy, ale obstawiam 40 pkt.
      • yass. Pytanie - rozprawka 12.04.11, 15:50
        No bo ja dałam w rozprawce takie argumenty:
        - A.Kamiński - Kamienie na szaniec
        - Jan Paweł II
        - obchody tragedii smoleńskiej i katynia

I chodzi mi o Jana Pawła II - czy może to być jako przykład z historii?
        ;< Bo ja już nie wiem. Bo spotkałam się z osobami, które dały Jana Pawła II do współczesnych osób..
        • jo. Re: Pytanie - rozprawka 12.04.11, 18:30
          żył w przeszłości? żył. czyli może być.
    • kwiatek36 Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:49
      To było tragiczne. Sama historia confused
    • fairy_tale Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:51
      ja pisałam rok temu.. ale wydaje mi się, że ten nie był aż taki zły. co prawda było dużo historii ale na pewno w tych tekstach też coś pisało smile co prawda koszmarne było to zadanie z Piłsudskim itp. ale ono było za 3 pkt więc można przeżyć . w tamtym roku było zadanie z wosu na 5 chyba i to otwarte, które było beznadziejne .

rozprawka w sumie całkiem ok . przynajmniej wiadomo co będą na niej oceniać, a nie tak jak rok temu ..

życzę powodzenia jutro na ścisłym serce będzie dobrze ^^
    • littlex3 Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 15:51
      zgadzam się z innymi , dużo historii ! zawaliłam podanie , centralnie wypadło mi z głowy no ale uj ;|

jutro to będzie porażka!!
    • monia555 Hmm.. 12.04.11, 15:58
      Będę szczera i powiem, że dziwię się, że wiele z was uważa, że to było trudne. Ja osobiście nie spodziewałam się aż tylu zadań z historii. Ale nie było to aż takie trudne. Mam nadzieję, że jutro na serio będzie dla każdego łatwy. Bo ja już się boję.
      • smiley. . . . 12.04.11, 16:07
        ` moja kuzynka mówiła, ze prawie sama historia. straszne ! dobrze, że ja już nie bedę tak mieć. : P chociaż my chyba też bedziemy miec pracę o temacie historycznym...to po co w tym roku tez dawali. chociaż patriotyzm to bardziej wos niż historia.
        moja pani od historii teraz pewnie będzie tyle na ten temat gadac. -.-

pogmatwałam trochę, mam nadzieję, ze zrozumieilście. (:
    • hiperpoprawna Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 16:12
      Rzeczywiście, historii było w cholerę.
      A w hymnie podobno będą uznawać 4 i 5, ja dałam 4.
      Rozprawka w miarę, otwarte - masakra.
    • tasiorrr Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 16:22
      Ja ogólnie jestem zadowolona z testu chociaż część pierwsza nie należała do najłatwiejszychuncertain. Mam nadzieje że chociaż wam odpuszczą trochę z racji tego że jesteście pierwszym rokiem z nowym programem smirk
    • annie0310 Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 16:25
      No ja się nie wypowiadam żeby nie zapeszyć, ale bardzo trudny był. A jutro to mówię z góry polegnę...
    • hatterka Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 16:29
      Pisałam egzamin w zeszłym roku. Dzisiaj sobie z ciekawości sprawdziłam, co było w tym roku. Pierwsze wrażenie: Boże, jak dobrze, że tego nie pisałam! Tyle historii! Potem zaczęłam analizować ten test na spokojnie i stwierdziłam, że jednak nie był taki trudny. Czytanie ze zrozumieniem, jak zwykle. Rozprawka też nie była najgorsza, pytanie o patriotyzm Kościuszki itd. trochę mnie zaskoczyło, ale po chwili zastanowienia bym je zrobiła, mogłabym mieć tylko lekki kłopot z datami. Chociaż w zeszłym roku mieliśmy dużo przykładowych testów na historii, więc wtedy bym sobie poradziła, teraz część tych wiadomości już uleciała. wink No, ale ja to sobie analizuję na spokojnie, a Wam doszła do tego jeszcze spora dawka stresu. Myślę, że jutrzejszy egzamin nie powinien być jakoś strasznie trudny. wink Ale jak czytam sobie wypowiedzi na różnych forach, to niektóre po prostu mnie załamują. Gdzieś jedna dziewczyna przeżywała, że napisała świetną rozprawkę w brudnopisie, ale nie zdążyła jej przepisać i straci przez to punkty. Litości! Przecież na takich testach, gdzie jest ograniczona ilość czasu, nie pisze się dłuższych wypracowań na brudno! To raczej oczywiste, że nie zdąży się przepisać... Trzeba patrzeć na zegarek... Tak czy inaczej, życzę wszystkim trzecioklasistom powodzenia na jutrzejszym mat-przyr. smirk Trzymam za Was kciuki! kiss
      • anulka Re: 3 gimnazjalisci 12.04.11, 18:20
        ja też uważam że test był naprawdę łatwy opierał się na czytaniu ze zrozumieniem . . Temat rozprawki też nie z kosmosu . ( jestem w 2 klasie LO) i też z ciekawośći zobaczyłam . Też czytałam sporo wypowiedzi i tu i na innych forach. . T RZYMAM ZA WAS KCIUKI JUTRO smile Będzie dobrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka