lovelena !!! 03.05.11, 14:12 ja pol godziny sie zdrzemne ale jak juz sie troche poucze. zazwyczaj czytam glosno na glos i powtarzam, a jesli chodzi o slowka z jezykow obcych to pisze je wiele razy na kartce,a zadania rachunkowe to licze pare razy i podstawiam pozniej inne liczby,. Wazne jest zeby uczyc sie w pozycji siedzace przy biurku, bo wtedy nie zaspypiamy, rowniez wazne jest, zeby miec sprzatniete biurko (wiem, ze trudne xdd) i uczyc sie np. pol godziny z polskiego i pozniej zmienic i uczyc sie np. fizyki i tak zmiane, bo lepiej zapamietamy niz ciagnac non stop jedno i to samo, bo jakims czasie nas znuzy i nic nie wejdzie. Te sposoby sie sprawdzaja, bo mialam o tym lekcje w szkole i zastosowalam to i faktycznie pomaga. Szybciej i efektywniej mozna sie tak uczyc. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
aveugle Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 14:42 ja zawsze robię własne notatki, tzn. nie uczę się z książki czy zeszytu, tylko to co najważniejsze zapisuję na kartce i tak mi jest łatwiej to wszystko zapamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
autre Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 14:49 to zależy kim jesteś, w sensie wzrokowcem, słuchowcem itd. na jednej lekcji godz. wych. zrobiliśmy sobie taki test i wyszło mi że jestem wzrokowcem łamane przez dotykowcem, co znaczy że ogólnie lubię czytać książki, że jestem wrażliwa i sama lubię pisać (co się wszystko zgadza), a jeśli chodzi o naukę, to mój sposób jest taki: sprzątam łóżko albo biurko, miejsce pracy i nauki jak to nazywam, bo nie lubię żyć w bałaganie. przepisuje sobie najważniejsze informacje z książki kilka razy, zachowuje jedną z nich i powtarzam sobie przed snem i na przerwie. także pisze krótkie definicje, wzory albo daty na karteczkach samoprzylepnych, przyklejam na ścianę i jako wzrokowiec zapamiętuje czasami puszczam sobie w tle ulubioną muzykę, by pracowało mi się lepiej. nie potrafię uczyć się ciszy, więc mogę się skupić przy włączonym Tv Odpowiedz Link Zgłoś
xx.ada.xx Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 15:21 Ja zazwyczaj zapamiętuje na lekcji dużo a tak to pisze sobie to i tak zapamiętuje xd Potem ręka juz sama wie co pisać xD Odpowiedz Link Zgłoś
adelinde Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 15:45 Każdy uczy się w inny sposób. Najważniejsze jest: uczyć się w porządku oraz przy biurku. Wiecie dlaczego? Ponieważ jest na niewygodnie! Dlatego w szkole są te perfidne, drewniane krzesła. Jak się zaczniecie uczyć w miękkim fotelu czy cieplutkim łóżku długo nie pociągniecie. Po paru minutach zaczniecie odpływać... Od jakiegoś czasu zaczęłam się uczyć przy biurku. O 22 w nocy (wcześniej u mnie straszny zgiełk panuje, a ja nie potrafię po prostu uczyć się, kiedy jest głośno. Chyba, że uczę się z kimś) rozpisuje sobie najważniejsze rzeczy na kartce i lecę. Ponad dwie godzinki i umiem na blachę. Nie jest to jednak najzdrowsze rozwiązanie. Jednak uczę się właściwie tylko z geografii, j. polskiego i fizyki, czasem z historii, więc za dużo do roboty nie mam. Najwięcej zapamiętuje z lekcji. Resztę - z własnych notatek. Odpowiedz Link Zgłoś
reneesme_cullen Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 15:48 Jakbyś jakiś znała to daj znać. Odpowiedz Link Zgłoś
partyinthe_usa IMHO 03.05.11, 15:57 Na uczenie się nie ma przepisów. Jestem najlepsza w klasie i wiem, co mówię. Drzemki nic nie dają, potem tym bardziej nie będzie Ci się chciało uczyć. Ja jestem w większości wzrokowcem, częściowo sluchowcem, zapamietuje dany fragment np z podręcznika i jednocześnie widzę go przed oczami w głowie. Wiadomo, że nauka dzień przed nie daje idealnych rezultatów, czasem nauka kilkudniowa daje Ci 3. Wiem, bo tak miałam. To zależy od człowieka. Każda z nas w inny sposób opanowuje dany przedmiot, inaczej go ćwiczy. Wiadomo, ze najlepiej wchodzi to, co lubimy najbardziej. Pzdr, partyinthe_USA Odpowiedz Link Zgłoś
kasia54321 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 15:55 30% inteligencji + 70% dobrych szczerych chęci Odpowiedz Link Zgłoś
rastamanka Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 17:44 Trzeba sie uczyć hasłami a nie wkuwać cały tekst bo i tak się zapomni. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna2 :) 03.05.11, 17:49 Ja przed uczeniem się jem orzechy,bo dobrze wpływają na myślenie.Chwytam za książkę,czytam każdy temat dokładnie dwa lub trzy razy,robie przerwę i dalej się uczę . Odpowiedz Link Zgłoś
stokrootka Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 17:50 Słyszałam że trzeba zjeść czekoladę, wtedy szybciej przyswajamy informacje czy jakoś tak xD Odpowiedz Link Zgłoś
natusia12punk 4.30 03.05.11, 18:38 Ja mam jeden. Kiedyś mieliśmy sie okropnie dużo nauczyć (i to z religii, serio 15 rozdziałów ewangelii ) Mieliśmy 2 tygodnie dużo, ale mi sie okropnie nie chciało uczyć.Uczyłam sie dopiero 2 dni przed sprawdzianem na okrągło nie było przebacz bo dostane pałe.W dzień sprawdzianu obudziłam sie o 4.30 rano i sie uczyłam. Dostałam 6 Odpowiedz Link Zgłoś
truuu Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 18:46 znaleźć sobie jakieś wygodne miejsce do nauki.. ja mam jeszcze tak, że przepisuję na kartki ważniejsze rzeczy z podręcznika czy zeszytu a te najważniejsze zaznaczam jakimś kolorem. najlepiej jest też uczyć się z lekcji na lekcję, a jak masz np. zapowiedziany sprawdzian, to powtarzasz sobie przez cały tydzień wiadomości i git Odpowiedz Link Zgłoś
wercia233 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 03.05.11, 20:19 ja np. układam sobie karteczki ,,przypominajki'' i codziennie powtarzam sobie najważniejsze info. i je zapamiętuje. gdy to nie wychodzi po prostu nie czytam wszystkiego do znudzenia tylko np. jem sobie cukierka i czytam najważniejsze i informacje ) albo poproś rodziców o przepytanie. a najlepiej połóż się spać o 21 i wstań 0 6 wtedy nasz móżdżek najlepiej pracuje i więcej sobie przyswaja wiedzy pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
corrine Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 04.05.11, 12:27 Najważniejsze żeby w ogóle rozumieć to czego się uczysz. Pusta ,,pamięciówka'' nie zostaje w głowie na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
patik9906 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 04.05.11, 13:14 Ja mam pare "przepisów na naukę" -chodzę po całym domu z książką -uczę się przed pójściem spać [ wdedy więcej zapamiętuje] -uczę się pare dni przed sprawdzianem - podczas nauki robić sobie przyrwy i to chyba wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
cathy Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 04.05.11, 17:21 Ja nie lubię się uczyć zaraz po szkole, bo mam świadomość, że jest jeszcze troche czasu i nauka mi strasznie mozolnie idzie. Najlepiej się uczę, jak mam mało czasu, czyli wieczorem lub w szkole. A jeśli chodzi o metodę nauki to mam takie: - czytam temat ze dwa razy, a potem poszczególne elementy powtarzam na głos, a potem próbuje to odtworzyć w pamięci - z zeszytu labo książki jakieś ważne rzeczy przepisuję kilka razy na kartkę - na zasadzie śmiesznych skojarzeń lub scenek Ale prawda jest taka, że każdy z nas jest inny. To co dla innego będzie skuteczne, dla Ciebie nie musi. Najlepiej to własną metodę sobie znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś
bellacullenx Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 04.05.11, 17:54 moje: *czytanie na głos *przepisywanie 10000000... razy na kartki xd *głośna muzyka i wkuwanie (to działa wszędzie oprócz majcy) no i nie wiem co jeszcze.... ;D kreatywność się liczy... żarcik. Odpowiedz Link Zgłoś
song Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 04.05.11, 17:56 Morda w książkę i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis69 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 05.05.11, 04:38 zakuwac ile wlezie, jak najwiecej, gdzie tylko sie da. bleh Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra25 Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 05.05.11, 15:34 przy uczeniu jeść czekolade Odpowiedz Link Zgłoś
estrellaa Re: Jak się dobrze uczyć . Przepisy . Znacie ? 05.05.11, 15:42 nie mam żadnych metod . Odpowiedz Link Zgłoś
stranger17 . . . 05.05.11, 16:21 Piszę sobie na dużej kartce to co mam się nauczyć, czytam sobie kilka razy to co napisałam albo od nowa piszę.. Później robię sobie ściągi na małych karteczkach, piszę w notatniku w komórce i jakoś większość umiem ; ))) Odpowiedz Link Zgłoś