Dodaj do ulubionych

Szczęśliwi Odrutowani :D

21.04.11, 15:01
No więc , jak sam temat wskazuje, ten wątek jest o aparatach ortodontycznych. Niedługo mam zakładać aparat, jednak mam dylemat. Orotonta poleca mi aparat samoligaturujący który jest droższy lecz ponoć nosi się go krócej i nie ma z nim żadnych problemów, nie zastanwiałabym się gdyby nie to, że jest bardzo brzydki ;x

I oto mój dylemat : Założyć aparat lepszy i droższy oraz brzydki czy taki trochę słabszy,tańszy , na kolorowe gumki ?

Proszę kociaczki, jeśli macie/miałyście aparaty ortodontyczne, wypowidajcie się!

cookies_
Obserwuj wątek
    • cookies_ Odświeżam 21.04.11, 15:07
      kwiat
      • donia.19 Re: Odświeżam 21.04.11, 15:12
        wg mnie lepiej chodzić dłużej z jako takim aparatem niż przez krótki czas z lepszym , ale jednak się szpecić ..
    • madalena Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 15:15
      ja na twoim miejscu wybrałabym ten na kolorowe gumki. ja nie nosze aparatu, nie nosiłam, mam proste zęby, ale ten na gumki jest ładniejszy! smile
    • trufla Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 15:25
      Brzydki czyli, że ma zwyczajne srebrne zamki, a nie kolorowe gumki?

Ja mam taki aparat ze srebrnymi zamkami, nie mam pierścieni i jest naprawdę git...
    • just...me Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 15:44
      A nie lepiej po środku?big_grin Ja miałam z gumkami, ale zamki szafirowe, czyli przeźroczyste. Miałam małą wadę i nosiłam tylko rok, więc bezligaturowy (szybszy) był mi niepotrzebny. Z tego co wiem, to z tych "brzydszych" jest opcja z pół przeźroczystymi zamkami, czyli ten element co musi być metalowy to jest, a reszta przeźroczysta.
      Tak jak tu
    • madzix1604 Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 16:14
      Ja mam ten tańszy i powiem że efekty jego noszenia są bardzo szybko widoczne. Więc na twoim miejscu wybrałabym ten na kolorowe gumki...
    • evanescence24 Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 16:34
      ja mam samoligaturujący. moim zdaniem wcale nie jest brzydki, zamki są mniejsze i bez tych okropnych gumek - ale wiadomo, kwestia gustu.
      moja siostra w tym samym czasie założyła sobie ten "zwykły" i efekty są w sumie podobne, ściągane będziemy miały w podobnym terminie - ale to wszystko zależy od wady, ciężko stwierdzić, którym skoryguje Ci się szybciej.
      dużym pluserm jest fakt, że ja mam wizyty średnio co trzy miesiące, ona co miesiąc, co dwa.
      problemy? mnie często odpadały zamki, ale nie jest powiedziane, że Tobie też będą. poza tym myślę, że gdybym miała inny, też bym je przypadkiem rozwaliła. ;p
      noszę już nieco ponad rok i około wakacji zostanę oddrutowana.

c;
    • cookies_ Dzięki ( ; 21.04.11, 17:11
      kiss
    • mickeymouse Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 17:22
      Nie bardzo obczajam jak wygląda aparat na gumki, ale ok .
      Ja nosiłam przez 4 lata taki wyjmowany. Zakładałam go tylko na noc, a zęby mi się idealnie wyprostowały i teraz nie muszę go nosić. Według mnie lepszy ten tańszy . Ponosisz dłużej, a nie będzie nikt się z ciebie śmiał, że brzydko wyglądasz czy coś .
    • evanescence24 zdjęcie 21.04.11, 17:49
      dla osób, które doradzają Ci odnośnie wyglądu aparatu, a nigdy ich nie widziały:

https://www.veronadent.pl/upl/image/samoligatutuj%C4%85cy.png

po lewej z gumkami, po prawej samoligaturujący. c:
      (wiadomo, że w realu wygląda to odrobinę inaczej).
    • kiwi Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 17:53
      ja ci radzę żebyś na wygląd nie patrzyła, tylko patrzyła na to, który będzie lepszy.
    • anja_ Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 19:18
      ja mam metalowy z gumkami.
      • gorzata.14 Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 21.04.11, 19:25
        Radzę ci wziąć ten który będzie lepszy dla twojej wady. I nie patrz jak to wygląda. Jeśli ktoś ci będzie dokuczał do odpowiedz mu że za jakiś czas zobaczy jakie będziesz miała śliczne ząbki ;D
    • angie2 Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 22.04.11, 09:06
      Ja mam aparat Damona
    • sylwia714 Re: Szczęśliwi Odrutowani :D 22.04.11, 19:34
      Faktycznie chyba powinnaś dobrać odpowiedni aparat do wady. Ja też powinnam nosić aparat ortodontyczny, bo mam bardzo krzywe zęby, ale moi rodzice mają to gdzieś i nigdy nie mają czasu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka