Dodaj do ulubionych

Co wybrać ?

08.05.11, 21:03
Pytanie kieruję do osób uczących się języka francuskiego , mianowicie w tym roku wybieram się do liceum i muszę wybrać jeden dodatkowy język spośród : niemieckiego , francuskiego i rosyjskiego . Niemieckiego uczę się od 2 klasy podstawówki , ale nie lubię go , a rosyjski jakoś mnie nie interesuje , zastanawiam się mocno nad francuskim , ale zdaję sobie sprawę , że nie bd on prostym do nauczenia , jednak lubię wyzwania , obawiam się natomiast , że sobie nie poradzę i załapię złe oceny , co popsuje moją średnią , z niemieckiego mimo , iż za nim nie przepadam mam ocenę bardzo dobrą , ale jak już mówiłam znudził mnie , tak więc poradźcie kociaczki czy warto uczyć się francuskiego , czy raczej zostać przy niemieckim ? serce
Obserwuj wątek
    • paulusia098 Re: Co wybrać ? 08.05.11, 21:17
    • dorr Re: Co wybrać ? 08.05.11, 21:24
      Zastanawiam się nad tym samym, tyle, że do liceum na razie się nie wybieram. Rosyjskiego uczyłam się w podstawówce i uważam, że jest całkiem spoko. Podobny do polskiego, wydaje się taki miękki w wymowie. Można mieć trudności z pisaniem jeśli nie lubisz pisać dokładnie liter, choć plus jest taki, że czyta się tak jak pisze, oprócz "o" ale to się później pamięta. A co do twojego pytania to wybrałabym francuski skoro niemiecki cię nie kręci.
    • kiwi Re: Co wybrać ? 08.05.11, 21:38
      wybierz ten język, z którym myślisz, że nie będziesz miała kłopotów, albo wybierz taki, w którym ktoś może ci pomóc.
    • rokokoo warto znać przynajmniej jeden język dobrze 08.05.11, 21:52
      a nie kilka pobieżnie
      • paulusia098 Re: warto znać przynajmniej jeden język dobrze 08.05.11, 21:56
        znam bardzo dobrze angielski ; )
    • diamond_girl12 Re: Co wybrać ? 08.05.11, 22:09
      Nie uczę się francuskiego, ale odpowiem.
      Nie wiadomo czy francuski pójdzie ci dobrze, a skoro niemieckiego uczysz się od 2 klasy i jesteś z niego dobra to powinnaś wybrać niemiecki. wink
    • piratka13 . 08.05.11, 22:10
      nie dziwie się ,że nie lubisz niemca, ja też ,choć mam taką samą ocenę jak ty.
      ja wybrałabym francuski ,nie wiedzieć czemu ciągnie mnie do niego
      • paulusia098 Re: . 10.05.11, 21:19
        Dziękuję za rady , piratka13 mnie też ciągnie do francuskiego , dlatego się nad nim zastanawiam ; ]
    • vanfron_lovely tuu *___* 10.05.11, 21:39
      angielski &' FRANCUSKI - podstawa dziewczyno .
    • lace Re: Co wybrać ? 10.05.11, 21:43
      Teraz jest zapotrzebowanie na ludzi znających rosyjski. Może ci się przydać w życiu.
    • mroweczka_xxx Re: Co wybrać ? 10.05.11, 21:52
      Ja też chciałam iść na francuski ale za dużo punktów trzeba było mieć i się nie załapałam i jestem na niemcu, którego strasznie mi się nie chce uczyć, w ogóle mnie nie kręci, a nauka języków idzie mi prosto ;D A skoro ty też nie masz z tym problemu to idź na francuski, bo to śliczny język ;D
      • anja_ Re: Co wybrać ? 10.05.11, 22:07
        rozumiem Cię, to mój 7 rok nauki niemieckiego i także nie darzę go zbytnią sympatią. ja wybrałabym francuski, bo zawsze możesz zapisać się na dodatkowe zajęcia, a po nich z pewnością sobie poradzisz wink
    • mia. Re: Co wybrać ? 12.05.11, 23:34
      miałam taką samą sytuację i ten sam dylemat, ale wreszcie uznałam, że mam dość niemieckiego i poszłam na francuski. i po 3 lekcjach się przeniosłam. być może ty uznasz, że sobie poradzisz, ale dla mnie uczenie się zupełnie nieznanego mi języka od podstaw mnie przerosło.
    • kennedy. Re: Co wybrać ? 13.05.11, 00:16
      uczę się francuskiego 3 lata i wydaje mi się dosyć prosty wink z wymową może być trochę trudno, ale dużo rzeczy jest podobnych do angielskiego
    • seneka4 Re: Co wybrać ? 13.05.11, 11:21
      Jeśli tak długo uczyłaś się języka niemieckiego to lepiej przy nim zostań. Na pewno przyda się dużo bardziej niż francuski, który naprawdę jest bardzo trudny.
    • yellow_celica Re: Co wybrać ? 13.05.11, 12:45
      w gimn uczyłam się niemieckiego, było strasznie. w liceum miałam te same języki do wyboru co Ty, a jako że niemiecki mi się nie podobał, a rosyjski wydał mi się nieprzydatny, wybrałam francuski. i się rozczarowałam - mam identyczne odczucia jak do niemieckiego - rodzajniki do zapamiętania, trudna odmiana czasowników itp. jednym słowem - porażka! nie wiem, co wybierzesz, ale gdybym miała znowu dokonać wyboru, na pewno nie wybrałabym francuskiego. a w liceum pewnie i tak niemiecki będzie nauczany od podstaw, więc powinnaś dać sobie radę. trzymam kciuki, żebyś wybrała język, który polubisz smile
    • bolkowiak Rosyjski 13.05.11, 15:08
      wybierz rosyjski ten język zawsze był na czasie. Nawet Anglicy się go uczą i nie trudno zgadnąć dlaczego. Bo Rosja to kasa i wiele możliwości.
      • answer Re: Rosyjski 14.05.11, 18:04
        Francuski jest bardzą ładny, ale trudny. Niemiecki cię znudził, więc spróbuj. Napewno będzie więcej roboty i nauki, ale naprawdę warto. Jeśli jednak nie masz zdolności językowych wybierz niemiecki.

Rosyjskiego się nie uczę bo musiałabym uczyć się całego alfabetu od nowawink
    • lovelena Re: Co wybrać ? 15.05.11, 14:43
      Kobieto, jeśli idziesz do dobrego liceum to jedziesz wyłącznie na 2 i 3. W dobrym liceum kładziony jest nacisk na przygotowanie do matury a nie na oceny, bo jak idziesz na studia to liczy się wyłącznie matura a nie oceny. Po za tym po co męczyć się z czymś czego nienawidzimy? Dlatego niemca odpuść.Rosyjski ci się nigdzie nie przyda, więc odpuść. A francuski jest bardzo znanym i często używanym językiem a w lo cię dobrze go nauczą, więc weź go, bo się z nim w wielu miejscach dogadasz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka