Dodaj do ulubionych

Mam wielki problem-pomóżcie!

09.06.11, 13:52
Otóż moja sprawa przedstawia się tak-chodziłam na kory z polskiego i niedawno odwiedziłam tę facetkę. Wygadałam się że piszę książkę, a ona powiedziała że jak ją skończę to chciałaby ją przeczytać. Zgodziłam się, tyle że ta książka nie nadaje się do oddania w ręce polonistki! Ogólnie piszę tam takie trochę nietypowe sprawy...Bohaterowie kłócą się przeklinają i cała ta książka jest troche spaprana....Głupio było mi jej odmówić i uważam, że muszę napisać inną książkę, ale jaką?Błagam,pomóżcie na jaki może być temat, kim będą bohaterowie..itp. Z góry wielkie dzięki!
Obserwuj wątek
    • katsuumi_17 Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 15:24
      A może nauczycielka chetnie przeczyta coś młodziezowego? Powiedz, ze chcialas ukazac zycie nastolatkow jak najbardziej wiernie.
    • cotton.caandyy. Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 15:27
      zapomni xd
      • love_rock Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 15:37
        Nie stresuj się big_grin Moja koleżanka tez pisała książkę i tam było dużo przekleństw i młodzieżowych spraw i inna koleżanka z mojej ówczesnej klasy powiedziała na lekcji polskiego o tym, że ta pierwsza pisze książkę i jest fajna. I nasz pan wychowawca (bo on był naszym polonista i wychowawcą) ją przeczytał i nawet dał komentarz w tyle na pustej stronie zeszytu big_grin Oczywiście pochlebny komentarz big_grin Więc pewnie Twoja korepetytorka jest tego świadoma, że to książka dla nastolatków i jest tam dużo ciekawych rzeczy big_grin
    • sailor_venus Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 15:46
      Może zamiast pisać nową książkę lepiej będzie ocenzurować co nieco tę, którą masz?
      • kochambieberka Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 15:57
        ` a po co jej dawac .?
        ` wszystkie nauczycielki to glupie stare baby wścibiaja sie w nie swoje sprawy .!
        ` co z tego ze jej obiecalas nie dawaj jej .!
    • love_r.h.c.p. Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 15:58
      Jeśli na prawdę chcesz napisać nową książkę, to napisz podobną do Lassie wróć. O jakimś zwierzątku, które zagineło. Może być cieniutka.smile
    • laleczka. Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 16:23
      A więc (wiem nie zaczyna się zdania od a więc ale..)
      Ostatnio zaczęły się robić modne książki o wampirach iwlkołakach itp.
      Ale moim zdaniem twojej polonistce nie przypadłyby do gustu.
      Więc daję drugą propozycję - kryminał?
      Myślę że nauczycielka z chęcią by ją przeczytała i byłaby w jej typie
      Podobałby się jej jeszcze romans - możesz opisać że bohaterowie nie przejmują się przeciwnościami losu i chcą być razem choć mają wiele przeszkód.

Aha jeszcze kryminał może być o tym, że jakaś tam dziewczyna załóżmy Paula zostaje porwana w dniu swoich 16 urodzin, jej matka przypomina sobie jak przy porodzie jakiś mężczyzna zapowiedział że w dniu 16 urodzin porwę twoją córkę itp. Jej matka wyrusze wraz z siostrą nastolatki i swoim mężem w poszukiwanie córki. Potem okaże się że siostra dziewczyny była zamieszana w porwanie, poniewshockaż była zazdrosna o to że jej siostra jest taka sławna w szkole i wogóle (wspomnij o tym na początku książki). Natomiast później policja skapnie się że w tym szpitalu gdzie ta matka ją rodziła było dużo takich przypadków ze w dniu 16 urodzin dziewczyny zostawały porwane.(Powymyślaj trochę przygód) Okaże się, że lekarz który odbierał poród porwał córkę tej kobiety i przekupił siostrę nastolatki pieniędzmi i udawał że ją kocha (możesz trochę wspomnieć że np. oni mieszkają w Gdańsku i w poszukiwanie córki pojadą w góry i tam tak siostra zakocha się w tskim starszym lekarzu potem dowie się że on porwał jej siostrę i on ją przekupi pieniędzmi ale ona ich nie będzie chciała bo będzie chciała zemścić się na siostrze za to że była sławna) Ta książka zakończy się tak że ta Paula wymknie się pewnego dnia z chatki góralskiej podsłucha wcześniej gdzie mieszka jej rodzina i tam się uda potem policja skaże jej pełnoletenią siosrę(wpomnij na początku że siostra PAuli ma tam ok. 25 lat) i lekarza na pare lat więzienia a Paula z rodzicami będą żyli długo i szczęśliwie smile

Obsada:
      - zaginiona - Paula
      - siostra zaginionej - Emilia
      - matka - Urszula
      - ojciec - Tadeusz
      - lekarz - Tomek

A resztę ludzi którzy będą występowali w przygodach np policję nazwiesz sama, jak te imiona nie przypadają Ci do gustu możesz je zmienić smile

Mam nadzieję że pomogłam pozdrawiam
    • klama_kcmil # 09.06.11, 16:31
      Nie odzywaj się na ten temat, to zapomni. A jak coś Ci powie, to powiedz, ze przestałaś ją pisac i wyrzuciłaś.
    • by_moonlight Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 16:41
      Myślę, że jeśli nauczycielka jest naprawdę w porządku, to możesz jej dać nawet taką książkę. wink A jeśli nie, to nie wspominaj jej o tym, a gdy już sobie przypomni to powiedz, że pomysł niestety nie wypalił.
    • daisyw Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 17:16
      Po co pisać nową? Po prostu popraw,to co może nie spodobać się nauczycielce smile
    • martax33 Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 17:28
      hmmm... to nie potrzebnie to mówiłaś.. a co do tych bohatwrów to np. nazwij jakoś swoje np. kolezanki i kolegow i napisz popsrotu o jakiś waszych przygodach,romansach .;dd np. że cofneliście się do innego świata czy coś ..
    • ozzy Re: Mam wielki problem-pomóżcie! 09.06.11, 22:34
      a nie możesz powiedziec, że straciłas jedyna kopie, albo, że zrezygnowałaś ? w koncu jestes nastolatka i mozesz zmieniać zdanie co 3 min smile
    • princess132 . 09.06.11, 23:21
      ja bym zwyczajnie nie dała, albo dała taką, jaka jest. nie od dziś wiadomo, że nastolatki klną, żadna nowość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka