09.06.11, 22:58
Hmm , dość nietypowy temat na czwartkowy wieczór , prawda ?
Ale ostatnio na lekcji polskiego poruszaliśmy tematy różnych uzależnień i na pierwszym miejscu wystąpiły min.: narkotyki , papierosy , alkohol .
Chodzę do II gimnazjum , podobno chłopcy z mojej klasy piją i palą po lekcjach w lesie . Niektóre dziewczyny chodzą zapalić razem z nimi , a 2/3 osób z mojej klasy ma już za sobą tabakę . Wszyscy mówią o tym [jak już mówią} tak naturalnie ,jkaby było to dosłownie normą w życiu , a ja do tej pory nie mogę w to uwierzyć . No bo sorry , ja mimo wszystko traktuję siebie i ich jako dzieci . Wiem , jestem staroświecka , ale powiedzcie mi jak prawie 15 latek może już brać używki ? ja rozumiem ,17 , 18 ,ale 14,15 ? Ostatnio się ze mnie taka jedna Dominika śmiała , która ma już wszystko za sobą , że jestem dziwna i staroświecka , ale ja nadal w to nie wierzę , no bo szczerze lubię moją klasę i w życiu bym nie przypuszczała...
Czy u Was też tak jest ? A może same byłyście , lub jesteście od czegoś uzależnione ?
Dalej , podobno w uzależnienie popadają słabi ludzie . Czy zgadzacie się z tym ?
Ja nie . No bo w końcu największe gwiazdy rocka nadmiernie nadużowało różnego typu narkotyków, oraz wiele innych ważnych i sławnych , mądrych ludzi .
wypowiadajacie się kiss
Obserwuj wątek
    • szalona12345 Re: Używki 09.06.11, 23:08
      Taka młodzież . Szpanują czym się da. Jak dla mnie palenie , picie alkoholu oraz branie narkotyków to totalna głupota ! Psują sobie zdrowie , ale to ich sprawa i ich życie jak chcą to niech sobie je niszczą . U mnie też tak jest . Piją , palą gdzie się da i myślą , że są niewiadomo jak fajni ,a tak naprawdę fajni nie są ... żałosne i tyle . Nie jesteś staroświecka tylko rozważna i dobrze na tym wyjdziesz wink . Uwierz mi większość z tych osób zrujnuje sobie życie przez używki tongue_out .
    • rikkki hg 09.06.11, 23:11
      tabakę?! przecież to jest tylko na katar.. prawda?! xdd
      jasne, że może .. u nas 13 biorą, więc wiesz. nie jestem od niczego (niebezpiecznego) uzależniona tongue_out
      poniekądd, a w sumie nie do końca, ponieważ niektórzy z nudów zaczynają np palić i im się to najzwyczajniej podoba (Ville, Kurt)
    • by_moonlight Re: Używki 10.06.11, 22:21
      Tak bywa, niestety. Albo ktoś jest rozsądny i sobie odpuści, albo nie jest i musi robić to, co inni, by "zaszpanować". Wielokrotnie widziałam osoby z mojej szkoły, które na przerwach wychodzą przed bramę szkoły i palą. Nawet nie chcę myśleć, ile osób brało już kiedyś narkotyki. Takie życie, mi też się to nie podoba, ale nie mogę powiedzieć, że w moim otoczeniu to się nie zdarza.
      • majson Re: Używki 11.06.11, 14:33
        no ja też jestem w 2 gim i w 1 klasie było jeszcze ok tam może 1 czy 2 osoby paliły ale teraz w drugiej gim to jak wyjdzie nauczyciel to zaraz cała klasa(prócz mnie i moich 2 przyjaciółek) zaczynają się umawiać na peta na piwo robią jakieś skręty itd. Ja już się w miarę przyzwyczaiłam ale na początku jak się dowiedziałam że taka jedna dziewczyna(wyglądała na normalną) pali i w ogóle to byłam przerażona. Do tego chodzę do płatnej(pół-prywatnej) szkoły więc młodzież powinna być raczej z dobrych domów a nie jest
    • bbbasia10 Re: Używki 11.06.11, 14:47
      Spotkalam sie juz z tym ze 15 latkowie juz pija pala itp.<br />
      dla mnie to bezsensu i nie sluchaj ich ze jestes staroswiecka bo to nie prawda to oni sa glupi a ty jestes madra i dobrze ze nie robisz tego co oni bo oni psuja sobie zycie. Bo jak oni w tym wieku zaczynaja to co bedzie jak beda miec 20 beda zbuntawani beda bic swoje dzieci itp.;smile<br />
      i dobrze ze sa jeszcze tacy ludzie jak ty kiss smile
      • seneka4 Re: Używki 12.06.11, 12:14
        bbbasia10 napisał(a):

> to oni sa glupi a ty jestes madra i dobrze ze nie robisz tego co oni bo oni psu
        > ja sobie zycie. Bo jak oni w tym wieku zaczynaja to co bedzie jak beda miec 20
        > beda zbuntawani beda bic swoje dzieci itp.;smile<br />

co mają np; papierosy do przemocy w rodzinie? nie ogarniam. xD
    • xxxaniskaxxx U mnie jest tak... 11.06.11, 14:52
      Jestem w 1 gimnazjum i od razu mi się w oczy rzuciły osoby, które po kątach wciągały tabakę. To było ich normą. Tylko 5 na 32 osób z klasy nie próbowało tabaki. Jakiś tydzień temu dowiedziałam się, że 1/2 z klasy pali i pije (mniej, więcej tyle osób). Jak na razie nie wiem nic o narkotykach.

Dziwię się dlaczego tak jest. Ja nigdy nie paliłam,nie piłam ze znajomymi do upicia, ani nie wciągałam.

Zresztą ja chodzę do najlepszego gimnazjum w mieście. W gim. mojego kolegi (2 gimnazjum) tylko 3 osoby z jego klasy nie biorą używek (łącznie z nim). Mój inny dobry kolega pali i wciąga (ta sama klasa co tamten). Może to muzyka go do tego pobudziła? Słucha Nirvany, Acid Drinkers i ogólnie jakiegoś rock'a, ale ja też słucham Nirvany i znam życiorys Kurta i nic nie robię z używkami!
      Dziwny jest ten świat...
    • yourdrug Re: Używki 11.06.11, 15:15
      na imprezkach pale i pije smile narkotyki -marycha piwodevilcool
      • gwiazdki... Re: Używki 11.06.11, 15:25
        yourdrug. Wiem że każdy ma tu swoje zdanie jednak wybacz ale naprawdę nadal myślisz że jak to bierzesz to jesteś fajna, bo na tym forum nikt nie bierze.? Dziewczyno. Jeżeli tak to się mylisz. Po pierwsze, dokładnie nawet nie wiesz co to jest marycha. Nawet spodziewam się że jeżeli mi będziesz odpisywała i mi gadała "jaka to głupia jestem itp" to i tak wiem że połowę informacji zbierzesz z internetu o maryśce. Po drugie, u nas jak już w Polsce, na dyskotekach sprawdzają czy nikt nie ma żadnego towaru przy sobie. Jeżeli już to mają kokę a nie zioło kolumbijskie. Po drugie jeżeli chodzi o główną osobę która założyła temat, u mnie w klasie również 3/4 klasy zażywa. A tabaka w rzeczywistości, naprawdę jest na katar i pomaga. W dawnych czasach stosowaną ją, jednak wykluczyli z rynku bo ktoś przez to umarł, jak później się okazało miał na to uczulenie. Ale proponuję nie brać. Oczywiście zdarza się że wypije się piwo, lub wypali papierosa jeden na miesiąc ale nie codziennie.
        • mhmm.zuz Re: Używki 11.06.11, 15:41
          Z tego co widzę kochanie, mądra jesteś. Ale uważasz że osoba mająca 17, 18 lat moze palić, chlać i ćpać bez konsekwencji? No to sie mylisz. Ja mam prawie 18 i nie zamierzam sie upijac, że o paleniu i ćpaniu nie wspomne. Poza tym uwazam że uzywanie rzeczy niedozwolonych w tym wieku jest po prostu sposobem na polepszenie swojej samooceny czy szpanowaniem. Nie wierze ze dana osoba to lubi. Jeśli tak jest po prostu alkoholikiem lub jesli pali ma powazny problem, bo będzie miała kłopoty z rzuceniem.
          • gwiazdki... Re: Używki 11.06.11, 15:53
            Wybacz, ale czy ja powiedziałam że to zażywam.? Ależ skąd. Wręcz przeciwnie. Jestem przeciw osobą które psują sobie życie. I z pewnością masz rację. mhmm.zuz ze stu procentową pewnością zgadzam się z tobą.
    • asica Re: Używki 11.06.11, 17:02
      Mam rocznikowo 16 lat. I no cóż, z używam sobie tongue_out
      Popalam, ok 2 fajki/miesiąc, więc nie dużo. Ale u mnie w klasie wszyscy kopcą jak smoki.
      Alkohol, jak mam totalnie zwalony nastrój to łyk, czy dwa mi pomaga. I raz się zdarzyło na imprezie, ale to też tylko 3 łyki drinka, nie upijam się w towarzystwie innych ludzi, bo chlanie dla szpanu jest żałosne. Ale moi "koledzy i koleżanki" z klasy normalnie co sobotę z dyskoteki zwracają zalani w 4 dupy.
      I próbuję różnych farmaceutyków. Mieszanka zwana CEA, która daje speeda i benzydamina, która jest halucynogenem. A mam podejrzenia tylko, że chłopcy z mojej klasy popalają marihuanę.

Zastanawiam się tylko co będzie kiedy pójdę od września do liceum. Wiem, że próbują tam handlować narkotykami, a patrząc na swoje skłonności do takich atrakcji się skuszę. Pozostaje mi tylko liczyć na moją silną wolę.
      • klama_kcmil # 11.06.11, 17:12
        W tym wieku jest normalne, że ludzie próbują różnych rzeczy. Gorzej, gdy się zapominają. Wtedy przesrane. Ale ich problem, nie przejmuj się. Ja osobiście nie palę, nie biorę i nic z tych rzeczy, aczkolwiek w wakacje, ale tylko w wakacje, chociaż to żadna różnica piję piwo, od czasu, do czasu.
    • ramzesik Re: Używki 11.06.11, 17:13
      U mnie w szkole jest podobnie... chłopcy nawet w 5 minutowych przerwach między lekcjami ida do szatni zapalićsad
    • phoebe124 Re: Używki 12.06.11, 10:30
      Nom u mnie w klasie bo też chodzę do 2 gim to przeważnie chłopaki palą no i taka jedna dziewczyna . Nieraz ich widziałam że nawet jak była przerwa to wychodzili i za szkołą palili . Nie ja nie pale nie pije i nie biorę narkotyków trzymam się od tego z dala razem z moją przyjaciółką big_grin
    • seneka4 Re: Używki 12.06.11, 12:13
      indianaa napisał(a):

> podobno w uzależnienie popadają słabi ludzie . Czy zgadzacie się z tym?
      > Ja nie . No bo w końcu największe gwiazdy rocka nadmiernie nadużywało różnego
      > typu narkotyków, oraz wiele innych ważnych i sławnych , mądrych ludzi .

To ,że ktoś jest sławny nie znaczy ,że ma być idealny. Używki uzależniają, niektórzy lubią papierosy albo alkohol.

Ja już mam za sobą i próbowanie różnego alkoholu, tabakę no i palenie papierosów do których mam słabość do dziś. Lubie palić ,trudno. ;p Rzucałam już i mogę wytrzymać kilka miesięcy ,ale jak ktoś częstuję to myślę 'dlaczego nie?'. Po prostu lubię palić.

A ja też jestem staroświecka a papierosy lubię. (: za alkoholem akurat nie przepadam. Chyba ,ze adwokat mniam. wink
    • kotek.bieberka Re: Używki 23.07.11, 00:50
      ja też mam już za sobą tabake, a ide do I gim, a wgl tabaka to na katar jest xd
    • jane_ Re: Używki 24.07.11, 11:46
      kofeina i tytoń, hehehe.
      bo jestem młoda. już nigdy nie będzie to aż tak niesłuszne i niepoprawne, ale jednocześnie zakazane, niedozwolone i hm, piękne.

tabaki nie tykam. róznych tabletek nie tykam. marihuany też nie. narkotyków też nie. alkohol? ostatnio się zdarzało, ale stwierdziłam, że nie robi mi to różnicy, czy piję czy nie, wiec wole nie.
    • pauu26 Re: Używki 26.07.11, 18:42
      uzależniona nie jestem, ale palę i czasem coś wypiję.
      nie jesteś staroświecka. po prostu masz inną opinię na ten temat. moim zdaniem wszystko jest dla ludzi.
    • alex24112 Re: Używki 26.07.11, 18:50
      nie przejmuj się. ja mam prawie 16 lat i nie wciągałam tabaki, nie ćpałam. jedyne piwo jakie pijam - najmocniejsze do redd's a papierosów nie trawię. a koleżanka niech sobie gada, możesz jej śmiało powiedzieć, że jest idiotką skoro w takim wieku chce sobie pieprzyć życie nałogami. a Ty jesteś bardzo inteligentną osobą.
      pozdrawiam wink
      • blood Re: Używki 26.07.11, 19:01
        mam 15 lat. przez jakiś czas regularnie paliłam (bo mi to smakowało nie dla szpanu), ale to kosztuje strasznie dużo np. pink elephanty lub djarumy są za 13-17zł zależy gdzie, a najzwyklejsze malboro goldy za 10.80 u mnie w kiosku. gdy zaczyna palić się coraz więcej to na prawdę dużo wychodzi. tabaka jest super i w sumie tania, ale łatwo się uzależnić, a teraz od 3 tygodni nie wciągałam to już mi "uzależnienie" przeszło. cygaretki tylko teraz okazjonalnie palę. picie w umiarze też nie jest złe, a w szczególności desperados lub wódka z sokiem, pycha. narkotyków nie brałam, dopalaczy tak samo i na razie nie zamierzam, ale nie wiem jak będzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka