Dodaj do ulubionych

Polećcie mi coś!

31.08.11, 11:04
Uwielbiam czytać książki. niestety ostatnio mam taką dziwną zapaść, bo nie wiem, po co nowego mogłabym sięgnąć. Jestem zalogowana na Biblionetce, stronie polecającej czytelnikom lektury. Niestety, nie mogę wybrać nic dla siebie z zaproponowanych przez portal pozycji. Jutro po rozpoczęciu roku znów idę do księgarni, ale nie wiem, co kupić.
Mam nadzieję,że mi pomożecie, bardzo liczę na kotkowe mole książkowe.
Teraz może w paru słowach określę swój gust, żeby nie było wyjątkowo nietrafionych rad.
Otóż poproszę bez literatury młodzieżowej. Ten dział omijam szerokim łukiem już od pewnego czasu. Nie pragnę też świata fikcji wampirów i nie chcę typowego love story. Może jakieś trudne tematy? Przeczytałam już parę książek o narkotykach, zaginięciach, osobach zmagających się z nowotworem. Nie gardzę też przygodą ( "Felix, Net i Nika") oraz magią ( trylogia "Magiczny krąg").
Polećcie mi coś! cool
Obserwuj wątek
    • hilary_fanka odświeżam 31.08.11, 11:39
    • agapi Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 11:44
      Polecam wszystkie książki Carlosa Ruiza Zafóna. Jego twórczość jest wprost wspaniała. Nie brak w niej tajemniczości, zagadek, akcji, a także wątków miłosnych, które, wbrew pozorom, nie przysłaniają całej fabuły wink
      • hilary_fanka Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 11:47
        Pudło. Przeczytałam już całego Zafona, poza "Światłami Września", które wyjdą w październiku.
    • never_ Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 11:58
      ja bym poleciła ci książki Carla Ruiza Zafona. szczególnie Marinę lub Cień Wiatru. piszę pięknym językiem, naprawdę ciekawie, trzyma w napięciu i opowiada wspaniale i mroczne historie, w których pojawia się miłość. Jednak to nie są żadne romansidła tylko książki naprawdę warte uwagi.
      • never_ Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 12:02
        właśnie przeczytałam że Zafona masz już za sobą. No to może Złodziejka książek? to naprawę wspaniała książka.
    • estera102 Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 11:58
      PILIPIUK smile czytałaś trylogię - kuzynki , księżniczka , dziedziczki ? i niech cię nie zniechęci że występuje tu wampir , bo w niczym nie jest podobna do zmierzchu czy VD
      no i może jeszcze - wyznania gejszy
      książki ossolineum (wydawnictwo takie) przeczytałam chyba wszystkie smile genialne dramaty , można poryczeć xd : chłód od raju , w sidłach anoreksji , oszaleć ze strachu , bez odwrotu , w ślepym zaułku wolności , bez odwrotu, w ciemności , chcę żyć , niemy śmiech , czarne,czerwone,śmierć , zła dziewczyna , pokręcony świat ,
    • czarna_. Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 12:12
      Trylogia Suzanne Collins "Igrzyska Śmierci" każdemu polecam.
      Lisa Jackson "Bez litości" - kryminalik z szokującym zakończeniem.
      "Opowieści z Narni"
      "Buszujący w zbożu"
      Miłego czytania. smile
      • sook Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 12:21
        może " Wichrowe wzgórza" jest to niby romans ale bardzo nie typowy. Żaden bohater nie jest szczęśliwy, całość jest otoczona aurą cierpienia, strachu. Ogólnie jest to powieść gotycka. Typowymi jej elementami sa: tajemnicza czy wręcz upiorna atmosfera narracji, odczuwane podczas lektury poczucie grozy, nawiedzone budowle, zamki, pułapki, śmierć, choroba, szaleństwo, klątwa itp

polecam też "psychozę" Cichy motel na odludziu wydaje się oazą spokoju, lecz w rzeczywistości jest królestwem śmierci. Jednak kto jest zabójcą? Zapewnie nie Norman Bates - nieśmiały, łagodny, sterroryzowany przez matkę właściciel motelu. Kto więc zabija tak okrutnie z zimną krwią? Trzymająca w napięciu książka i jej zaskakujące zakończenie zafascynowały kiedyś największego mistrza horroru - Alfreda Hitchcocka. W 1960 roku powstała "Psychoza" z Anthonym Perkinsem i Janet Leigh. Obraz natychmiast zaliczono do najwybitniejszych, klasycznych filmów grozy.

spróbuj może tobie też sie spodobają te książki smile
    • by_moonlight Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 13:54
      Może Simon Beckett? Jego książki to trzymające w napięciu thrillery, które mi osobiście bardzo się podobają (w szczególności "Zapisane w Kościach"). Ja czytam teraz "Historię pana B." Clive'a Barkera. Nawet niezła książka, zwłaszcza, że narrator zwraca się wprost do czytelnika, co samo w sobie jest dość oryginalne. A jeśli nie, to polecam rozejrzenie się wśród książek Stephena Kinga.
    • trzpiotka Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 15:57
      Może "Portret Marthy" Patrick`a McGrath`a ? Piękna książka, bardzo smutna, a jednocześnie niesamowicie ciekawa, przeczytałam ją na tych wakacjach i nie żałuję - bardzo mnie wciągnęła. Z przygodowych, a konkretnie - przygodowo - podróżniczych książek polecam Ci "Gringo wśród dzikich plemion" i "Rio Anaconda" Wojciecha Cejrowskiego, który potrafi niesamowicie zaciekawić, a jednocześnie rozbawić czytelnika. "Gringo wśród dzikich plemion" pożyczyłam kumpeli, która jest fanką fantastyki - przeczytała ją w ciągu 2 dni i była nią zachwycona wink Jeżeli już wciągnęła byś się w książki podróżnicze, to możesz sięgnąć po twórczość Beaty Pawlikowskiej. "Oskar i pani róża" jest piękna i daje dużo do myślenia, tak samo "Zanim umrę". Dużo jest naprawdę fajnych książek.
      • hilary_fanka Re: Polećcie mi coś! 31.08.11, 21:59
        Dziewczyny, wielkie dzięki za zabranie głosu! Dostarczyłyście mi mnóstwo świetnej literatury przynajmniej na to półrocze ( w roku szkolnym nie ma dużo czasu na czytanie, ale ja mimo wszystko zawsze go znajduję).
        Zachęcam wszystkich do dalszego udzielania się w tym wątku - możemy sobie zrobić coś w stylu forum moli książkowych. Polecamy sobie pozycje do lektury wzajemnie, bo przecież każda z nas może znaleźć tu coś dla siebie.
        Ja w każdym razie bardzo Wam dziękuję. big_grin
        • poker Re: Polećcie mi coś! 01.09.11, 10:20
          To tak(spisuje z mojej biblioteczki) : Czerwiń Rubinu,córki(wydaje się puste ale nie jest.) skrzydłą alurel,lawendowy pył(piękną kornika rodzinna),ognista,miasto kości,drżenie,monster high,trzynastka na karku,klasa pani czajki (o gimnazjum,bardzi śmieszna smile) i Percy Jackson big_grin
          • nexus Re: Polećcie mi coś! 01.09.11, 11:08
            polecam książkę "pachnidło" Patricka Süskinda. jeżeli unikasz teraz literatury młodzieżowej to myślę, że ta książka przypadnie ci do gustu. to jedna z moich ulubionych wink
            jak sobie coś jeszcze przypomnę to napiszę.
    • malowana505 Re: Polećcie mi coś! 01.09.11, 11:40
      Przeczytaj "Vita Nostra". Kocham to! I tak tak, jest to rosyjskie. big_grin
    • klaudia_25 . 01.09.11, 11:57
      Idź do tej cholernej księgarni i sprawdź co tam jest? O.o
    • vampire44 Re: Polećcie mi coś! 01.09.11, 12:32

Zacznę od tego, że Magiczny krąg, i Felix, Net i Nika, to literatura młodzieżowa, ale dobra...

Też lubię magiczny krąg, więc mogę ci polecić "Syrenę", Tricii Rayburn. To thrillet z wątkiem romantycznym, ale głównym tematem są zabójstwa i dziwne wydarzenia. Syreny pojawiają się dopiero pod koniec powieści i nie są dobre, lecz złe. W sumie to moja ulubiona powieść. Nie wiem, jeśli chcesz coś o magii, to może dziewczyny z hex hall ? to o czarownicach, demonach, duchach, elfach, powieść chwilami tajemnicza i zabawna- ale zalicza się do młodzieżowej,
      może coś zafona ? np. Książę Mgły, czy Pałac północy, to przygodowka, ale z wątkiem paranormalnym

A jeśli chesz już coś, co się do młodzieżówki nie zalicza, to przeczytaj sobie coś Dana Browna, np. Anioły i Demony
    • hooodooo . 01.09.11, 12:45
      Ostatnio czytałam mocną książkę, która jest napisana na autentycznych faktach przez osobę, która to przeżyła. Po skończeniu jej siedziałam przez jakiś czas wryta w fotel.
      Nazywa się "kiedyś byłam księżną" Jacqueline Pascarl-Gillespie
      Przeczytaj, bo naprawdę warto c;
      • hilary_fanka Re: . 04.09.11, 11:06
        vampire44 : Masz rację. "Felix,Net i Nika" oraz "Magiczny Krąg" to literatura młodzieżowa. Nie jest jednak tak typowa jak te wszystkie książki z takim samym schematem. Poznajemy dziewczynę, która jest inna niż wszyscy. Spotyka wyjątkowego chłopaka, który jest wampirem/wilkołakiem/ Nocnym Łowcą czy czego by tam jeszcze nie wymyślili. Zakochuje się w nim bez pamięci, ale nie mogą być razem. On jednak ulega pokusie. Jest cudownie, ale potem ich związek atakują przeciwności losu. Wychodzą z nich obronną ręką i znów mogą być razem. Powstaje kilka części wariacji na temat ich miłości, czasem pojawia się jeszcze ten trzeci, ale ostatecznie i tak stwierdzają,że nie mogą bez siebie żyć. Takich serii jest na pęczki i to miałam na myśli wykluczają literaturę młodzieżową.
        " Felix,Net i Nika" czytam od dziewiątego roku życia i wciąż jestem fanką. Ósma część była gorsza od poprzednich, ale mimo wszystko i tak odliczam dni do listopada, kiedy w księgarniach pojawi się dziewiąta odsłona przygód gimnazjalistów. Są tu zjawiska paranormalne, niebanalne postacie i świetny humor. Polecę każdemu.
        Zaś "Magiczny Krąg" to było dla mnie miłe zaskoczenie. Wspaniale opisany Międzyświat - miejsce, w którym spełnia się każde życzenie i czujesz się jak w raju. Z drugiej strony wychowanie panien na posłuszne żony i matki w akademii Spence. Ciasne gorsety i strojne suknie na wystawnych przyjęciach. A w tym wszystkim przyjaźń, magia i tajemnica. Wątek miłosny zajmuje może 1/10 serii i kończy się nieszczęśliwie.
        To dwa wyjątki literatury młodzieżowej, na którą nie powiem złego słowa. Trzy części "Błękitnokrwistych", dwie "Skrzydeł Laurel" ( jedna otrzymana na urodziny, druga na klasowe Mikołajki ) i "Upadli" ( to w szczególności! wystrzegajcie się tej strasznie napisanej książki!) to największe błędy w mojej biblioteczce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka