Dodaj do ulubionych

Lęk przed wodą

01.09.11, 20:26
Witam. Otóż mój problem polega na tym iż bardzo boję się wody. Nie chodzi mi o samo wejście do niej. Trudniej mi się na nią położyć czy po prostu płynąć,bo się strasznie boję.
Od następnego półroczna będę mieć obowiązkowe wyjazdy na basen w szkole. Pływanie będzie oceniane. Wszyscy muszą zdać kartę pływacką, a ja boję się,że sobie nie poradzę i się nadzwyczaj skompromituje. Proszę, podajcie jakieś porady jak obalić ten głupi lęk.
Z góry dzięki kisskiss
Obserwuj wątek
    • martynus10 Re: Lęk przed wodą 01.09.11, 20:30
      odświeżam
      • martynus10 Re: Lęk przed wodą 01.09.11, 20:32
        halo halo halo big_grin
        • smileyy776 Re: Lęk przed wodą 01.09.11, 20:39
          Ja kocham wodę,ale takich lekcji w szkole nie chciałabym mieć.No nie wiem jak możesz sobie z tym poradzić .Poczytaj w internecie,a kąpać też się boisz?Nie robię sobie żartów,gdyby coś tylko pytam...
    • twilightowa2226 Re: Lęk przed wodą 02.09.11, 13:37
      Nie wiem jak mam Ci pomóc, ponieważ od urodzenia mieszkam w Gdańsku i praktycznie urodziłam się nad wodą. Nigdy nie miałam takiego lęku, ale postaraj się najpierw oswoić w wodą, a nie od razu uczyć się pływać. Zapisz się na basen, żeby chociaż posiedzieć sobie trochę w wodzie, zanurzyć się po szyję... kiedy będziesz już oswojona to po prostu nauczysz się pływać.

Tylko pamiętaj, żebyś oswajała się powoli. Mów sobie, że woda nic Ci ie zrobi, bo są ratownicy smile
      • lena_ Re: Lęk przed wodą 02.09.11, 14:11
        Spróbuj iść na basen z jakąś zaufaną osobą, np. siostrą lub przyjaciółką, która potrafi pływać. Będziesz się czuć pewniej. Oswajaj się z wodą powoli, nie od razu hop! rzucasz się big_grin po prostu musisz się przyzwyczajać, a może do następnego semestru będzie lepiej. Pozdrawiam smile
        • kama96 Re: Lęk przed wodą 02.09.11, 14:34
          W sumie to nie jest lęk, po prostu boisz się dużych głębokości. Ja też miałam problem, ale w te wakacje chodziłam na basen (na lekcje) i nauczyłam się pływać xD Na początek proponuję byś wybrała się, w któryś dzień na basen z przyjaciółką. Idźcie na zjeżdżalnię, popluskajcie się w wodzie. Nie od razu umie się świetnie pływać. Pozdrawiam.
    • zakochanie :) 02.09.11, 14:44
      no wiesz, jedynie możesz przezwyciężyć lęk przed pływaniem w basenie, co może być trudne, bo widać, jak bardzo jesteś negatywnie nastawiona (co jest normalne, jeżeli chodzi o lęki i fobie), być może pomoże wizyta u psychologa, który odkryje 'sedno' twojego lęku. a jeżeli nie, to pozostaje załatwienie sobie 'lewego zwolnienia lekarskiego'. wtedy będziesz zwolniona z zajęć pływania na wf, co nie zaważy na twojej ocenie, bo nauczyciel wcale nie musi wiedzieć, czy jesteś zwolniona 'na lewo', czy zgodnie z faktem rzeczywistym. zawsze możesz być uczulona na chlor lub inne czynniki, prawda? więc jeżeli nie pokonasz swojego lęku, a na dodatek boisz się kompromitacji przed rówieśnikami, to być może to jedyne sensowne rozwiązanie. pozdrawiam ;p
    • noicomipowiesz Re: Lęk przed wodą 02.09.11, 15:38
      martynus10 mam podobny problem. nie chodzi o to że panicznie boję się wody, bo wejdę nawet po szyję i się nie boję, tylko boję się właśnie nauczyć pływać ponieważ tak jak ty boję się położyć na wodzie. mam wrażenie że nie utrzymam się na wodzie i pójdę na dno. bardziej komfortowo czuje sie w basenie, bo tam w przeciwieństwie do morza nie ma fal, których się boję. w tym roku byłam na kolonii gdzie było bardzo dużo basenów. byliśmy nawet w Popradzie na basenach i wszystkie dzieciaki szalały ze szczęścia, a ja nie, bo nie umiałam pływać sciana . Mówie ci zapisz sie na basen. ja takowej możliwosci nie mam bo w moim miescie nie ma basenu. uncertain Nie daj się pokonać wodzie i odwaz sie. pozdrawiam
    • miley138 Re: Lęk przed wodą. 02.09.11, 16:00
      Nic na siłe.

Jeżeli nie chcesz pokonać swojego leku to powiedz rodzicom, a oni pójdą do wychowawcy i tak myślę, że nie będziesz musiała.

Jeżeli jednak chcesz pokonać swój lęk to chodź na basen teraz z koleżanką, rodzicami albo sama. I wchodź do wody w kółku, rękawkach, czy na materacu.

Jeżeli chcesz się nauczyć pływać to wejdź do najbardziej płytkiego basenu.

Ja się topiłam w wakacje chociaż umiałam pływać, ale to było w morzu.
      I NIE BOJE się wejść do wody. Chociaż gdzieś odczuwam ten lęk, ale nie boje się.
      Po prostu lubie pływać, ale od dzisiaj tylko w kólku wink
    • wampire13 Re: Lęk przed wodą 02.09.11, 16:03
      Nie rozumiem jak ktoś może się bać wody...ale dobra.
      Jeśli chodzi o mnie, to kocham wodę. To mój żywioł.
      Spróbuj z własnej woli pójść na basen i spróbować trochę popływać. Woda cię nie zje. Możesz wziąść przyjaciół lub rodzica, by ci pomogli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka