Dodaj do ulubionych

10 rocznica zamachu na Word Trade Center

11.09.11, 00:26
https://www.google.pl/imgres?q=world+trade+center&hl=pl&sa=X&biw=1280&bih=861&tbm=isch&prmd=ivnsum&tbnid=Co-9BKl-j6KQVM:&imgrefurl=http://www.kosciol.pl/article.php/20080305155727580&docid=skKZnE_oJTVAAM&w=460&h=341&ei=_uJrTqy_BKWg4gSorJjMBA&zoom=1&iact=hc&vpx=314&vpy=142&dur=542&hovh=193&hovw=261&tx=161&ty=117&page=1&tbnh=163&tbnw=206&start=0&ndsp=22&ved=1t:429,r:1,s:0

Dziesięć lat temu, 11 września 2011 roku świat obiegła straszna wiadomość.

Media na całym świecie podawały, że dwa porwane wcześniej samoloty przez terrorystów uderzyły w wieże WTC w Nowym Jorku, które po paru minutach obie runęły, zabijając tym samym tysiące osób i powodując szkody na kilkanaście milionów dolarów.

Trzeci samolot uderzył w pentagon w Waszyngtonie, również powodując ogromne straty nie tylko materialne, ale również straty w ludziach.

Podejrzewano, że był również czwarty samolot, lecz zdołano go przechwycić.

Osobą odpowiedzialną za jedne z największych zamachów w Stanach Zjednoczonych, był Usama ibn Ladin.

Teraz, po 10 latach od tej katastrofy, terroryści zapowiadają kolejne. Cała Ameryka stanęła w gotowości powołując policje, FBI i CNA oraz wojska rządowe i nie tylko.

Ludzie boją się, że terroryści dokonają zamachu nie tyle, żeby "uczcić" rocznicę zamachu na WTC, ale również zemścić się na amerykanach za zabicie kilka miesięcy temu swojego przywódcy Usamy ibn Ladina.

Już dziś, uczcijmy pamięć osobom, które zginęły 10 lat temu, wszystkim ludziom, strażakom i policjantom niosącym pomoc osobom uwięzionym pod gruzami. Zginęło ich tak wiele sad

Tamto wydarzenie już na zawsze pozostanie na kartach historii i w sercach wszystkich rodzin, którzy stracili bliskie sobie osoby . [*]
Obserwuj wątek
    • marco__holiczka Nareszcie jakiś wątek na forum, godny uwagi 11.09.11, 00:43
      Każdy na pewno pamięta o tej tragedii. 2749 osób zginęło, 20 osób udało się uratować. Taką informację podano właśnie w filmie World Trade Center. Trzeba o nich wszystkich pamiętać [*]
      • falubaziara98 Re: Nareszcie jakiś wątek na forum, godny uwagi 11.09.11, 08:09
        [*]
    • sammy Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 08:16
      tak uczcijmy ich pamięć wstawiając wirtualne znicze sciana

• poker Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 09:41
        sammy,a może przejedźmy się dzisiaj do Ameryki,nie? scianasciana
        • sammy Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 10:13
          poker - nie, wystarczy iść do kościoła i zmówić modlitwę. To nie dużo tym bardziej, że dzisiaj jest niedziela. Ale rozumiem, że dla niektórych lepszym okazaniem pamięci jest wklejenie znicza do internetu w końcu jest XXI wiek, nie?
          • charlotte__ Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 10:25
            straszna tragedia, na zawsze w naszej pamięci
          • stranger17 Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 10:38
            sammy - tylko wiesz.. nie wszyscy są wierzącymi i nie chodzą do kościoła, nie modlą się.
            A dzięki takiemu zniczowi, nawet w necie, oznacza, że się pamięta o tym.

[*]
    • diekatja To straszne. 11.09.11, 10:26
      Pomodlę się dzisiaj za tych wszystkich ludzi, aby doznali pokoju... Również współczuję wszystkim Amerykanom dla których ten dzień pewnie też jest trudny, bo każdy przeżywa to co się stało 10 lat temu.
    • nessy96 Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 10:39
      Pamiżtam o tym. Co tu dużo pisać, to straszne.
      • nessy96 Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 10:40
        pamiętam *
        Przepraszam za literówkę.
    • nickiminaj Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 11:27
      to okropne. mam nadzieję, że ci terroryści jednak nie zrobią drugiego takiego zamachu w Ameryce. dzisiaj się pomodlę za te wszystkie ofiary.
    • miastowa. Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 11:43
      To straszne , już 10 lat minęło . Pamietam ten dzień akurat oglądałam z rodzicami fakty choć byłam dosyć mała , to straszne co się stało , mam nadzieje że takie cos już się nie powtórzy . Ostatnio oglądałam dokument na podstawie relacji tyh nielicznej garstki co przeżyła . Współczuje tym co stracili bliskich . Wiele strażaków zmarło starając się niesc pomoc . Ostatnio czytałam artykuł o tym że przez ten pył po zamachu teraz ponad 15 000 mieszkańców Nowego Jorku choruje . To nieludzkie co się stało . Zawsze będę pamiętać o 11 września .
    • trufla Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 11:56
      Miałam 5 lat wtedy. Kurczę pamiętam jak dzisiaj wiadomości, telefon do babci, która była w tym momencie w pobliżu WTC. Straszne. Naprawdę straszne...
    • ginkinka Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 12:12
      To jeden z niewielu dni mojego wczesnego dzieciństwa, który pamiętam. sad To było dzień po moich czwartych urodzinach... Oglądałam z tatą wiadomości i nie do końca wiedziałam o co chodzi. Dopiero jak rodzice mi powiedzieli ile ludzi tam zginęło zdałam sobie sprawę z powagi sytuacji sad [*]
    • flo. Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 12:20
      zginęło ponad 3 tysiące ludzi... to było naprawdę straszne i okropne, daje przyklad na to, jak ludzie potrafią być okrutni wobec siebie. :c
      a My Chemical Romance powstało przez te wydarzenia, dodam, bo to też ciekawe i ważne. Bo te wybuchy miały na nich taki wpływ, że dzisiaj widzimy jego efekty.
      • marco__holiczka W rocznicę- samobójczy zamach 11.09.11, 12:40
        konflikty.wp.pl/title,Zamach-w-rocznice-11-wrzesnia-89-osob-rannych,wid,13773950,wiadomosc.html
        • k_laudii W rocznicę- samobójczy zamach 11.09.11, 14:29
          Najgorsze jest to ,że zapowiedzieli że na tym się nie skończy .
          Talibowie Mają uczcić rocznice kolejnym zamachem (to ma być też zemsta za zabójstwo Osamy )crying
    • hanisiaa Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 14:35
      nie ma nic innego niż napisać:
      niech spoczywają w pokoju [*]
    • jojo13 Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 14:58
      to była straszna tragedia i zarazem wielka stratacry
    • gwiazdki... Ważne. 11.09.11, 15:50
      Wiecie co wam powiem. Powiem wam prawdę.
      Naprawdę myślicie że to był zamach.? 3/4 osób z pewnością są tego pewne. Możliwe, jednak to dziwne że to wszystko się stało wtedy kiedy Bushowi brakowało poparcia do inwazji. Nie pomyśleliście o tym... Że to może on pomyślał "Co to dla mnie śmierć paru tysięcy ludzi." Nie mówię, absolutnie, że tak naprawdę mogło być, ale może on zaczaił to tak, żeby nikt się tego nie domyślał. Zapłacił parę miliardów, aby to ktoś inny zrobił. Nie chodzi mi o zwalanie winy. Po prostu chodzi tu o tych co zginęli. O ich rodziny którzy do dziś nie są w stanie tego zapomnieć.

Film który warty jest obejrzenia o tym zdarzeniu "Twój na zawsze" z Robertem Pattinsonem.

[*]
    • gorzata.14 Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 16:12
      Pamiętam o tej rocznicy.
    • wampire13 Re: 10 rocznica zamachu na Word Trade Center 11.09.11, 18:37
      Pamiętam, że 11 września 2001 roku miałam 5 lat. Siedziałam przed telewizorem w dużym pokoju, bawiąc się swoim ulubionym kucykiem pony i oglądając wiadomości. Zaciekawiły mnie wybuchy i rozemovjonowane głosy prezentorów/prezenterów. Pytałam się rodziców co sie dzieje, bo nie mogłam tego zrozumieć. Wyjaśnili mi to. Pamiętam to do teraz. To straszne ile jest zła na tym świecie, ile ludzi przez to cierpi..Współczuję rodzinom zabitych. Pamiętam o tym i zawsze o tym pamiętam. Oddaję hołd poległym na WTC. [*]
      • wampire13 @gwiazdki... 11.09.11, 18:47
        Chyba cie posrało dziewczynko. Każdy wie, że to był zamach,Udowodniono to już wiele razy, są na to przecież dowody. Bush by tego nie zrobił. Okazał by się człowiekiem bez serca, na pewno nie zrobił by czegoś takiego tylko dla własnej kampani. Poczytaj sobie na o necie o jego reakcji, to może coś zrozumiesz, anie walisz tu opowiastki wyssane z dupy. Pomódl się lepiej za pległych, uczcij ich pamięć, i spójrz w rzeczywistość. I powiesz mi jeszcze, że Pentagon, czyli swoje wojsko też chciał rozwalić? Chyba musiał by być psychicznie chory. Aha i czwary samolot, który porwali terroryści, miał uderzyć w biały dom.
        To więc raczej nirmożliwe, zastanów sie dziecko, zanim coś napiszesz.
      • wampire13 Literówki. 11.09.11, 18:59
        Pamiętam, że 11 września 2001 roku miałam 5 lat. Siedziałam przed telewizorem w
        > dużym pokoju, bawiąc się swoim ulubionym kucykiem pony i oglądając wiadomości.
        > Zaciekawiły mnie wybuchy i rozemocjonowane głosy prezentorów/prezenterek. Pyta
        > łam się rodziców co sie dzieje, bo nie mogłam tego zrozumieć. Wyjaśnili mi to.
        > Pamiętam to do teraz. To straszne ile jest zła na tym świecie, ile ludzi przez
        > to cierpi..Współczuję rodzinom zabitych. Pamiętam o tym i zawsze o tym będę pamiętać.
        > . Oddaję hołd poległym na WTC. [*]

Przepraszam za literówki, ale dość szybko to pisałam.

• robpattinson @gwiazdki 11.09.11, 22:01
          wampire13
          wybacz, ale się z tym nie zgodzę. Jak on mógłby coś takiego zrobić, jeszcze swoim rodakom, zabić tyle tysięcy ludzi?
          wampire13 ma racje. nie mógł tego zrobić, a Usama ibn Ladin się przyznał, że to była jego sprawka. Po co miałby to robic, gdyby ten zamach nie on zrobił?
          • robpattinson Re: @gwiazdki i wampire13 11.09.11, 22:03
            wybacz, ale się z tym nie zgodzę. Jak on mógłby coś takiego zrobić, jeszcze swoim rodakom, zabić tyle tysięcy ludzi?
            wampire13 ma racje. nie mógł tego zrobić, a Usama ibn Ladin się przyznał, że to była jego sprawka. Po co miałby to robic, gdyby ten zamach nie on zrobił? *
            tak jest poprawnie ;]
            to na górze wampire13 to nie było, że z tb się nie zgadzam, tylko z gwiazdki ;]
            • wampire13 Re: @gwiazdki i wampire13 12.09.11, 10:47
              spoko smile
    • mileymandy wow już 10 lat 11.09.11, 22:09
      ja tego w ogóle nie pamiętam miałam 3 lata >_< ale naprawdę dla us to ogromna katastrofa była dziś żałoba narodowa jak co rok . mi na szczęście nikt nie zginął ale podobno było blisko . mój tata pracował kiedyś w ny . całe szczęście że go tam nie było. natomiast wszystkim których bliscy zginęli w wtc składam najszczersze wyrazy współczucia . . .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka