Dodaj do ulubionych

anime - najlepszy/najgorszy opening i ending

26.11.11, 13:37
cóż, zauważyłam, że na naszym drogim Kotku jest grupka fanów m&a, więc mam do was małe pytanie:
muzyka z którego anime przypadła wam najbardziej?
nie muszą to być tylko openingi i endingi, można przecież uwielbiać cały ost. no i podawajcie tyle tytułów ile chcecie, nie ma ograniczeń ;3

Moje typy to
- Death Note (wspaniałe openingi, bardziej podchodzą po muzykę europejską niż j-rock)
- Darker than Black (pierwszy opening i ending to majstersztyki!)
- Durarara!
- Ao no Exorcist
- Deadman Wonderland (jak widać danie angielska piosnka może nie gryźć się z japońską animacją)
- Elfen Lied (jestem w okresie całodobowego słuchania openingu ^^)
- Fullmetal Alchemist (obie wersje, każdy opening jest wyjątkowy, a Bratja znakomicie wyciskają łzy)
- Soul Eater (żywa melodia, uwielbiam)
- Yumeiro Patissiere i YP Professional (dziecinne anime ze słodką muzyką cwink
- Vampire Knight (pomimo że anime było z lekka przesadzone, to muzyka genialna)

ogólnie to mało które anime ma słabą muzykę. ostatnio rozczarowały mnie
- Fractale
- Darker than Black: Ryuusei no Gemini (oprócz openingu)
- Spice and Wolf (całkowicie nie pamiętam ani openingu ani edningu, a oglądałam miesiąc temu)
- Akane-iro ni Somaru Saka
- Amagami SS

więc jak jest z tym u was?
który ost was zainspirował, a po którym miałyście ochotę przerwać oglądanie danego anime?
Obserwuj wątek
    • psycho_ przepraszam za błędy ^^ 26.11.11, 13:39
      jak widać pośpiesz nie popłaca
      • psycho_ *pośpiech -,-' 26.11.11, 13:48
        Kotku, wprowadź edycję komentarzy! (taką jak na fandemonium, jeśli ktoś odpowie na twój komentarz to nie możesz go już edytować)
    • koralina94 Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 14:17
      Same fajne tematy ostatnio na kociesmile
      Nie obejrzałam znowu tak wiele anime, jak bym chciała, ale mam kilka swoich typów.
      - lubię muzykę z Death Note, chociaż na początku, słuchając piosenek Maximum the Hormone czułam się trochę nieswojo:p
      - Clannad - zwłaszcza "Snowfield" mnie rozczula,
      - Openingów i endingów z Nabari no Ou słuchałam przez długi czas,
      - FMA: Brotherhood - pierwsze anime, przy którym nie przewinęłam ani jednego openingu i endingu, wszystkie mi się spodobały, czym sama byłam zaskoczona, bo zazwyczaj wybrzydzam,
      - No.6 - wielbię ending,
      - Naruto – co prawda nie oglądam, ale lubię kilka utworów, zwłaszcza "Utsusemi"
      - Kuroshitsuji – uwielbiam „Lacrimosę”,
      - Bleach – stąd lubię prawie wszystko. Moją faworytką jest „Sen no Yoru wo Koete” z pierwszej kinówki.
      Mam jeszcze mnóstwo pojedynczych piosenek, które mogłabym tu dopisać, ale nie wiem, ile miejsca by mi to zajęło.

Co mnie odrzuciło? Kiedy zaczęłam oglądać Lovely Complex myślałam, że już po pierwszej minucie openingu wyłączę, bo wydawał mi się koszmarny. W sumie, dobrze, że tego nie zrobiłam. Opening z No.6 był irytujący. Wrrr, ten dziecięcy, piskliwy głosik wokalistki. Pierwszy opening z Bleacha też nie był wybitny, ale nie miałam ochoty od razu wyłączyć. W sumie, nie ma tego wiele, albo po prostu wyparłam z pamięci niektóre okropne piosenki:p
      Za wszelakie błędy przepraszam. A przy okazji, nie sądziłam, że są tu też ludzie z fandemonium.
      • psycho_ Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 14:37
        akurat opening No.6 nawet polubiłam po kilku przesłuchaniach, ale za pierwszym razem miałam lekki 'wtf?'. kolejny jego plus to to że w końcu nadążam ze śpiewaniem ^^
        ending zaś strasznie przypomina mi jakąś polską piosenkę, szczególnie pod względem prowadzenia głosu.
        są, są tylko się troszkę ukrywają ;3
    • wampire13 Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 16:14
      najfajniejsze openingi :

Vampire Knight - ten pierwszy jest cudowny ^^
      Fairy Tail - 1,2,4,,6,7,8 op.
      Shaman King wink
      Naruto - ten drugi
      Kaicho wa maid sama!
      D.N.Angel

może coś się jeszcze przypomni...
      • chudazonie Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 16:31
        Moim numerem 1 jest OST z Naruto "Sadness and Sorrow"
        Poza tym mam kilka ulubionych openingów i endingów z tego anime, ale nie chce mi się wymieniać. Ogólnie muzyka z Naruto jest naprawdę świetna.
        Jak przeczytałam gdzieś wyżej o Clannad, to mi się przypomniał ending z "Saiunkoku Monogatari" - Saikou no kataomoi śpiewany przez Saichi Tanake
        Podoba mi się ending z No.6 i Sekaiichi Hatsukoi.
        Death Note ogólnie ma fajny klimat.
        No i może z One Piece, chyba ending to był "Asu wa kuru kara". Nie oglądam, ale śpiewa ją Tohoshinki (których uwielbiam), więc wiem.
        Z Bleacha pierwszy ending i "Arigatou" by Home Made Kazoku. Swoją drogą endingi i openingi śpiewane przez nich są świetne, w tym kilka z Naruto właśnie.
        UVERworld też ma fajne kawałki do anime.
        • chudazonie Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 16:33
          Zapomniałam, jeszcze z Bleacha te śpiewane przez Aqua Timez i Yui.
          • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 21:24
            +
            opening do No.6
            ending do Hourou Musuko
            ending do Bakemonogatari
            drugi opening do Durarara!!
            opening do Sayonara Zetsubou Sensei
            opening do Natsume Yuujinchou San
            opening do Kimi ni Todoke 2
            opening do Kimi to Boku.
            i wiele, wiele więcej. co do tych których nie lubię, to musiałabym się nad tym zastanowić.

-
    • hinari Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 22:13
      Nie wiedziałam,że aż tyle jest fanów m&a na kotku <3

Mam parę ulubionych openingów i endingów z anime jest ich zapewne dużo ale nie chcę mi się wszystkich wymieniac:

-Muzyka w Bleacha nie jest jakaś dobra ale 2 op. nawet polubiłam.Reszta bez szału.13 op.
      www.youtube.com/watch?v=kSdRFHEG5DA&feature=related
      i 15 op.
      www.youtube.com/watch?v=JpjN47sL2qY&feature=related
      - 2 op. z Death Nota wolny to on nie jest ale bardzo szybki i energiczny.Za to go pokochałam.
      www.youtube.com/watch?v=P905RN3KV0M
      - Ubóstwiam op. i en. z FMA i FMA Brotherhood.Dlaczego nie tworzą takich pięknych i dopracowanych anime ja się pytam? Są zajebiste www.youtube.com/watch?v=-1Z52fD8cj8
      www.youtube.com/watch?v=Qybs7Ifx1H8
      -Durarara! nie powaliła mnie swoimi endingami ale openingi są nawet,nawet
      www.youtube.com/watch?v=RY9_8yIEGSo
      www.youtube.com/watch?v=16ox1poF8-0
      -Deadman Wonderland jeden z moich ulubionych openingów ^ . ^
      www.youtube.com/watch?v=LFJCelxHywE
      - Mirai Nikki op. cud miód i orzeszki
      www.youtube.com/watch?v=ql0NtjXIv_s
      -Kimi ni Todoke ma cudne op. jaki i en. ta grafika i muzyka <3

Dobra a teraz lista których nie cierpię/nienawidzę
      - op. z Lovely Complex.Nie rozumiem.Anime zrobili nawet dobre a dali taki do dupy op. shock
      - op. i en. z Lucky Star.Porażka,dno nie wiem jak to nazwac jeszcze -.-
      -Vampire Knight openingi i endingi są beznadziejne z dupy wyjęte ale jeden en. się broni.Jest to 1 en. z 1 serii
      -Amagami SS w ogóle nie pamietam op. ani endingów ; / Chyba były takie beznadziejne.

Jak pisałam na początku lista byłaby o wiele dłuższa ale nie chcę mi się pisac wszystkiego,więc dałam te najlepsze i najgorsze moim zdaniem.

• psycho_ Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 22:55
        w Amagami SS do każdej dziewczynki był inny opening i ending. wszystkie tak bezpłciowe, że nie miałam nawet cienia żalu w czasie ich przewijania -,-'
    • hinari Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 22:19
      aaa sory zapomniałam dodac opening z Nany do tych najlepszych.
      Cóż mogę powiedziec o tym op. ?
      Jest chyba z tych op.,których nie da się zapomniec * . *
      www.youtube.com/watch?v=nI6Z1q95HV4
      • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.11.11, 22:45
        jeśli chodzi o soundtracki to uwielbiam muzykę do Natsume Yuujinchou autorstwa Yoshimori Makoto (zwłaszcza to: klik!); dodatkowo lubię też soundtracki do serii Sengoku Basara autorstwa Sawano Hiroyukiego (jego soundtracki do Ao no Exorcist również cenię), poza tym, soundtracki do Kuroshitsuji! lubię kiedy Iwasaki Taku oscyluje między muzyką symfoniczną a lekkim jazzem.

+
        soundtrack do Hourou Musuko
        obie części soundtracka z Durarara!!
        Death Note (pierwsza część to majstersztyk)
        Sayonara Zetsubou Sensei i Zoku Sayonara Zetsubou Sensei
        Puella Magi Madoka Magica
        Toki wo kakeru shoujo
        Ouran High School Host Club (dla tego klik! utworu wystarczy posłuchać owej ścieżki dźwiękowej, naprawdę.)
        Yojouhan shinwa taikei [i to nie wszystko]

a co do samych kompozytorów to wymienię tylko kilka nazwisk, bo i tak jest ich bardzo dużo: Yoshimori Makoto, Hasegawa Tomoki, Oshima Michiru, Hirano Yoshihisa, Kajiura Yuki, Yoshida Kiyoshi etc. etc.
        • chudazonie Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 27.11.11, 00:11
          Wybaczcie, ale według mnie opening do No.6 jest straszy...serio nie mogę przeżyć tego głosu.
          Jak już wspominałam Sadness and Sorrow i przypomniao mi się jeszcze Blue Bird - Ikimono Gakrai
          • psycho_ Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 27.11.11, 00:20
            cóż, trzeba przyznać że jest charakterystyczny i oryginalny. można go pokochać albo znienawidzić ;3
            • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 27.11.11, 12:32
              wg mnie opening do No.6 idealnie pasował do klimatu tego anime.

ten ending jeszcze mi się podoba:
              ending do Bakuman 2
    • coldprincess Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 27.11.11, 10:44
      Tak. Pierwszy opening z anime "Darken Than Black" jest świetny.
      Jeszcze Pierwszy opening beelzebuba i 3 czyli Flow - Hey <3.
      Czwarty opening Naruto. Czyli zespół Flow i Fighting Dreamers <3
      A najcudowniejszy opening Naruto to 2 opening, ale nie pamiętam tytułu xd
      Opening do anime Black Cat też kocham. Yoriko ma przecudowny głos ;d
      I mimo, że nie jestem wielką fanką DN to muszę przyznac, że muzyka do tego anime została dobrana perfekcyjnie i wszystkie openingi mi się podobały.
      • answer Tuuu <3 27.11.11, 13:00
        Jak dla mnie najlepszy opening to Vampire Knight. I to zarówno pierwszy sezon jak i Quilty <3

Co do najgorszego openingu i endingu to.... nie mam zdania tongue_out
      • chudazonie Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 27.11.11, 17:52
        Chodzi Ci o ten Asian Kung-fu Generation - Haruka Kanata
        • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 28.11.11, 01:08
          nie przepadam za Naruto ani za jakimikolwiek anime tasiemcami, ale = ASIAN KUNG-FU GENERATION + Naruto ma generalnie dobre openingi/endingi.

opening do Yojouhan shinwa taikei ♥ (ASIAN KUNG-FU GENERATION są n i e s a m o w i c i)
          • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 25.01.12, 20:09
            chyba jestem jedyną osobą na świecie, której niesamowicie podoba się ten opening:
            brave 10 - shōryō hirai/ono daisuke & kakihara tetsuya (aczkolwiek ubolewam, że Kakihara ma tak skandalicznie małą partię w tej piosence)
    • coldprincess Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 25.01.12, 21:27
      *dodaje do ulubionych opening z Soul Eater*
      • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 25.01.12, 21:55
        chihayafuru - youthful/99radio service natsume yuujinchou shi - ima, sono toki/hiiragi i opening z Nisemonogatari
    • psycho_ Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.01.12, 00:56
      kolejne:
      opening i ending z Usagi Drop:
      en
      op
      proste melodie i słowa, ale nie mogę przestać sobie tego przestać nucić. taki mały powrót do przeczkola ;3
      ending UN-GO:
      en
      jakby puścić opening No.6 w przyjemniejszej wersji, bardziej melodyjnej, milszej dla ucha. bardzo mi się podoba c:
      • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.01.12, 10:36
        opening z Usagi Drop jest świetny! (w ogóle to anime bardzo mi się podobało, wciąż jeszcze nie widziałam specjali, ale to postaram się jak najszybciej nadrobić)
        • psycho_ Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.01.12, 15:03
          ja też nie widziałam jeszcze speciali. szczerze mówiąc nie lubię tych krótkich 5-io minutówek ;d

* znów napisałam 'przeczkola', nie mogę się wyzbyć tego nawyku - piszę tak nawet na dyktandach D:
          • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 26.01.12, 22:16

sayonara zetsubou sensei - hito toshite jiku ga bureteiru/otsuki kenji & zetsubo shoujotachi | zoku sayonara zetsubou sensei - kuusou rumba/otsuki kenji & zetsubou shoujotachi
            za te opening jestem gotowa sprzedać swoją duszę + za ten absolutnie niesamowity ending zan sayonara zetsubou sensei - kurayami shinchuu soushisouai/kamiya hiroshi
    • justa28t Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 01.02.12, 10:39
      Dla mnie anime jest nudne.
    • hellokitty111 Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 01.02.12, 18:40
      Szczerze mówiąc nie było chyba anime, którego opening/ending po oglądnięciu nie przypadłby mi do gustu. No może opening No.6.
      Ale za to bardzo lubię muzykę z Durarara, Death Note lub Bleacha(najbardziej spodobał mi się pierwszy ending). Uwielbiam też opening Angel Beats! .
    • saori Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 02.02.12, 18:57
      Mnie ostatnio tak urzekł opening z angelbeats, że uwzięłam się aby nauczyć się go grać ze słuchu. Teraz godzinami męczę wszystkich w domu, grając go co chwile. xd
    • alicesz Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 05.02.12, 22:49
      U mnie jest tak
      Kocham openingi i endingi z "Fushigi Yuugi" ;D W ogóle całe to anime jest boskie <3
      Oczywiście, w mej sentymentalnej pamięci nie może zabraknąć openingu z Salior Moon!!!

Mimo, że uwielbiam "Full Moon" to jej opening jest okropny;/
      • psycho_ Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 06.02.12, 00:50
        "Full Moon wo Sagashite"?
        choć muzyka jest średnia to zawsze chciałam się nauczyć tańca z pierwszego openingu ^^
        • noruwei Re: anime - najlepszy/najgorszy opening i ending 06.02.12, 12:57
          honey and clover/suneohair - waltz
          honey and clover 2/suneohair - split
          arakawa under the bridge/suneohair - sakasama bridge
          arakawa under the bridge x bridge/suneohair - akai coat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka