Dodaj do ulubionych

Jak się nauczyć?

27.11.11, 16:40
Cześć wszystkim. Mam do was takie pytanko, może znacie jakąś ciekawą odpowiedź. Otóż wiem, że niektórzy przyswajają sobie naukę bardzo szybko, a inni mogą wkuwać niektóre informacje cały dzień a i tak o nich zapomnieć. Czy macie jakieś sposoby na szybkie uczenie? Czy może po prostu to olewacie, i liczycie na przypływ wiedzy na sprawdzianach? tongue_out Piszcie, może wasza wiedza uratuje innych big_grin
Obserwuj wątek
    • ecia22100 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 16:04
      po prostu albo sie to ma albo nie xDD
      • xxstokrotkaxx :P 28.11.11, 16:47
        Czytałam kiedyś w gazecie, że np. przyklejać sobie kartki ze ściągami na lustro w łazience. Jak sie myjesz to możesz też się wtedy uczyć tongue_out
        Możesz też przyklejać w różne miejsca w domu. Mapy mysli też są dobre.
        A wierszy się ucze tak, że cały tekst rapuje big_grin to bardzo pomaga.
    • americano Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 16:09
      ja robie mapy myśli
    • madziuffna Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 16:10
      Niektórzy mają pamięć wzrokową i tylko spojrzą na coś i już pamiętają ...
    • xdomciakcsela99 Nauka 28.11.11, 16:12
      Widzisz ja mam pamięć fotograficzną. Nie jest tak że mrugnę i mam to w głowie , ale bardzo szybko się uczę
      Pzdr
      kissserce
    • loczek151 tuutaj 28.11.11, 16:22
      to jest kwestia twojego organizmu. Niektórzy tak mają, że wystarczy im że temat przeczytają i już umieją, a niektórzy uczą się godzinami i niewiele pamiętają. To wrodzone
    • wilkolak Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 16:32
      Ja mam pamięć fotograficzną i dlatego dobrze sobie radzę, moje przyjaciółki tego nie mają i albo liczą na mnie, albo czytają po kolei tematy w podręczniku, a po każdym mówią na głos co był najważniejsze i tak kilka razy.
    • cyrus_miley Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 16:33
      Hejsmile
      są miliony sposobów na naukę np.
      1.układanie szybkich, dynamicznych historyjek
      2.mapy myśli
      nie chce mi się wszystkich wymieniać napisz sobie w google metody nauczani i tam będziesz miał z 10 stron metod albo więcejsmile
    • marti1515 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 16:49
      Może i to banalne, a może nie, ale ja wymyślam sobie piosenki wink brawo
    • monik4 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 16:55
      może dzięki muzyce się nauczysz to pomaga ^^
      • alice_16 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 17:06
        Zwykle robię notatki i je czytam i tak jakoś wchodzi do głowy. Czytam je na głos bo jestem bardziej słuchowcem, więc to mi pomaga w szybszym zapamiętywaniu.
    • thechocolate Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 17:13
      Dobrze jest około 16 min przed nauką wypić szklankę zwykłej, mineralnej wody. O wiele lepiej wszystko wchodzi do głowy, mogę powiedzieć, że u mnie zadziałało to tak, że wystarczyło, że poświęciłam m2 minuty na nauczenie się jednej dłuższej formułki z fizyki po angielsku!
    • demetria0606 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 17:25
      Ja słucham muzy , moja mama twierdzi , że to rozprasza ale ja się najlepiej uczę i mam 5 ;D Oczywiście zawsze można zrobić ściągę ;D
    • syneloi Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 17:27
      Jednym z najskuteczniejszych sposobów zdobywania wiedzy jest czytanie głośno tekstu zawierającego informację, którą chcesz przyswoić starając się zwracać uwagę na to co w niej pożyteczne do rozwijania życia.

Skuteczność wszystkich sposobów nauczania zależy od nastawienia i zdrowia uczuciowego, umysłowego i cielesnego dlatego przed rozpoczęciem nauki warto odpocząć i uporządkować swoją pamięć szukając w niej fundamentu, na którym budowaliśmy dotychczas swoją osobowość.

smile
    • cesautres Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 17:27
      zależy czego ;d słówek najlepiej mi się uczy , gdy ktoś mnie pyta , albo czyta na głos . Z matematyki , fizyki i chemii zwykle się nie ucze , a z biologi i historii czytam tematy , ale niewiele mi to daje i liczę na olśnienie na sprawdzianie ;d
    • paulina3678 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 17:37
      zależy z czegosmile
      z angielskiego i niemca robię sobie kartkówki i je sprawdzam potem i tak dopóki nie umiem wszystkich słówek
      z matmy robię zadania
      z fizyki i chemii najpierw czytam temat a potem robię zadania
      a z pozostałych czytam temat i robię notatki
      ogólnie jak coś napiszę to łatwiej mi to zapamiętać
    • marti12_98 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 18:27
      Szczerze mówiąc to mi najbardziej pomaga słuchanie na lekcji. Jak słucham to co jest na lekcji w domu czytam tylko temat i umiem wszystko. Za to przed sprawdzianem z dużego materiału staram się nie zostawiać tego na ostatnią chwilę, bo potem albo braknie czasu albo mi się nie chce i nie mam w tedy za dobrego nastawienia. Często robię sobie notatki i potem czytam je na głos i w ten sposób zapamiętuje ważniejsze informacje. U mnie działa jeszcze metoda układania wierszyków, gdyż łatwiej jest mi czegoś nauczyć się na pamięć (chociaż to jeszcze zależy od materiału). To co napisałam mi pomaga, ale wszystko zależy od osoby.
    • mobia Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 18:39
      Na to nie ma sposobu jednym po prostu od zawsze szybko wchodzi i do tego często mają farta (jak ja wink), a innym jakoś zwyczajnie nie wychodzi... Wszystko też zależy od przedmiotu, no bo jak np. można się nauczyć biologii... Dla mnie jak czegoś nie mogę ogarnąć na logikę to nie ma szans...
    • selenqqa Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 19:15
      Mam jakoś dziwacznie xD
      Uczę się na coś i zazwyczaj jak już pani rozdaje kartkę z testem umyka i połowa wiedzy , chociaż wkuwałam !big_grin
    • jersey_girl Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 19:26
      Tak jakos dziwnie jest u mnie.. Popatrze na kartke, przez jakies 5 min i pamietam big_grin
      Nie ucze sie zbyt dlugo, przeczytam cos dwa razy no i umiem smile))
    • kasia8528 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 20:01
      Zależy z jakiego przedmiotu...
      Jeśli mam jakiś sprawdzian z jednego działu (np historii) to czytam te wszystkie tematy aż tak do znudzenia. Najważniejsze rzeczy zapisuję sobie na kartce i robię ćwiczenia z płyty a także te małe testy które są pod koniec każdego działu w książce. : )
      Najlepsza to jestem z języka niemieckiego i mam swój sprawdzony sposób na naukę. Jak uczę się słówek to na jednej stronie zapisuję sobie słówko po niemiecku a po drugiej po polsku. Potem wyciągam jedną karteczkę i muszę odgadnąć co jest po drugiej stronie. Jeśli muszę się nauczyć jakiejś odmiany np : haben , trinken to zapisuję sobie to kilkadziesiąt razy na kartce aż zapamiętam. Potem na koniec wszystko to czytam i często się sprawdzam robiąc sobie małe kartkówki. I taka nauka się opłaca bo mam bardzo dobre wyniki w nauce. big_grin
    • afera101 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 20:13
      wiesz , tu raczej nie chodzi o sposoby , osoba , która jest wzrokowcem ( zobaczy , zapamięta ) , słuchowcem ( usłyszy , zapamięta ) , łatwiej przyjdzie wpajanie wiedzy ,
    • aspa8 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 20:19
      Szybkie zapamiętywanie trzeba wytrenować! Im częściej się będziesz uczyć tym łatwiej będziesz przyswajać informacja. Proste smile
    • sweet94 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 20:34
      ja sobie robię notatki. podczas pisania od razu się uczę. po skończeniu pisania i przeczytaniu tego, co nabazgroliłam - fuck yeah! nauczyłam się!
    • misiaa96 Re: Jak się nauczyć? 28.11.11, 22:05
      Ja se albo przerabiam na pisenke albo sie motywuje ze jak sie skupie na tym to szybko to zrobie i bd miałą to z głowy tongue_out
    • domelciaxdd ja wiem!!!! 28.11.11, 23:17
      śpiewam jak cos czytam..układam sobie jakas melodyjke, ale czesto jest tak ze nie ciekawia mnie tematy i nawet t nie pomaga wiec czytam sobie np po zdaniu kazdym pare razy..i to tak jakbym na pamiec kuła..troche długo to trwa ale zawsze cos umiem;D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka